Teoreticky áno, len si nie som istý, nakoľko by taký štát bol dnes životaschopný čo sa týka stability a zabezpečenia spokojnosti jednotlivých národov. Ekonomicky a vojensky by bol tento štát niekde inde a z pár malých štátov nie veľmi významných štátov by sa mohol stať jeden z najväčších a najvýznamnejších štátov Európy. Bolo by tu len niekoľko problémov:
1. Jazyk. Iste, v jednotlivých štátoch by sa mohli používať národné jazyky, ale predsalen by bol potrebný jeden (dva) hlavný jazyk, najmä v administratíve. Čo by to bolo? Nemčina? Maďarčina? Nemčina asi najskôr, ale stále si to tak úplne neviem v dnešných podmienkach predstaviť.
2. Bolo by treba zabezpečiť spokojnosť všetkých národov, zabezpečiť im národné práva, zastúpenie v politike ako aj na výrobe a dať im pocit, že ich počuť. Na tomto stroskotalo a zaniklo mnoho štátov, vrátane samotného Rakúsko-Uhorska či neskôr Československa a s čím majú aj dnes mnohé štáty problémy. Uhorsko a neskôr Rakúsko-Uhorsko vydržali tak dlho, lebo sa vtedy tak neriešilo, ako dnes.
Ale osobne, ako človek vedomý si vzájomnej blízkosti štátov a ľudí v strednej Európe, geografickej determinácie stredoeurópskeho priestoru a hlavne podporujúci silnejšie štáty by som tomu fandil, keby niekto naozaj bol schopný zaručiť stabilitu a funkčnosť štátu.
Ja by som bola za spojenie s Českom. Začínali sme ako obidva štáty po rozdelení rovnako. A všeobecne je známe, že oni sú 20 rokov popredu od nás. Žiaci idú študovať radšej tam a málokto sa vracia. Keby sme sa zjednotili, aspoň by nás potiahli.
@vsakpredsajaa Odkiaľ máš že sú prosperujúcejšie? Práve naopak je ich ďaleko viac lepšie ovládnuť nadnárodnými korporáciami a väčšími štátmi. Prosperita len ako zápis v štatistikách je málo. EÚ napĺňa niektoré znaky federácie resp. konfederácie nie je to vôbec možné určiť. Ani ryba ani rak. Väčší vplyv majú len teoreticky v realite nie.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
1. Jazyk. Iste, v jednotlivých štátoch by sa mohli používať národné jazyky, ale predsalen by bol potrebný jeden (dva) hlavný jazyk, najmä v administratíve. Čo by to bolo? Nemčina? Maďarčina? Nemčina asi najskôr, ale stále si to tak úplne neviem v dnešných podmienkach predstaviť.
2. Bolo by treba zabezpečiť spokojnosť všetkých národov, zabezpečiť im národné práva, zastúpenie v politike ako aj na výrobe a dať im pocit, že ich počuť. Na tomto stroskotalo a zaniklo mnoho štátov, vrátane samotného Rakúsko-Uhorska či neskôr Československa a s čím majú aj dnes mnohé štáty problémy. Uhorsko a neskôr Rakúsko-Uhorsko vydržali tak dlho, lebo sa vtedy tak neriešilo, ako dnes.
Ale osobne, ako človek vedomý si vzájomnej blízkosti štátov a ľudí v strednej Európe, geografickej determinácie stredoeurópskeho priestoru a hlavne podporujúci silnejšie štáty by som tomu fandil, keby niekto naozaj bol schopný zaručiť stabilitu a funkčnosť štátu.
Samostatné štáty majú na seba väčší vplyv ako Brusel