no obeť to podľa mňa určite nebola. existujú písomnosti, ktoré dosvedčujú o vraždení, ktoré páchala sama, alebo na ne dala rozkaz. akurát by som to možno nevysvetľoval s toľkou fantáziou, ako sa hovorí povestiach, ale v histórií poznáme veľa bláznov. napr. ivan hrozní a jeho radca atď... a to že jakubisko z nej spravil sväticu je zvrátené!
Tak nejaké obete určite na svedomí mala. Čo myslím, že v minulosti vo vzťahu pána k nevoľníkom nie je nič nezvyčajné. To, už koľko ich bolo a či sa kúpala v krvi, to už je otázka do diskusie.
@1 nevravela by som,ze to co napisal jakubisko je zvratene...akurat sa na to vsetko pozrel z ineho hladiska,zmenil uhol pohladu....a nevravim ani,ze s nim plne suhlasim,ale clovek nevie a ani vediet nebude ako presne to bolo...ano,existuju povesti,legendy...no tie sa traduju a traduju sa ludmi a ako vieme kazdy clovek si rad vymysla,predstavuje...nie,ze by to bolo cele vymyslene,ale urcite si to aspon jeden clovek niecim doplnil,obzvlastnil...no o takejto teme by sa dalo nadlho,lebo vzdy budu dve strany,ktore maju na to iny nazor......preslavila sa ako brutalna vrahyna,no ale,co ak je to len maly kusok z jej zivota,ktory dali ludia do popredia??ja osobne neviem,no asi bola oboje,pretoze ak bola vrah,tak sa nakoniec stala obetou vlastneo zabijania...
Tak ja si myslím, že to, čo robila, robila preto, lebo jej začalo švitoriť z vonkajších okolností počnúc samotou, končiac intrigami. Určite však nebola obeť
lenže on vravel, že chce pri robení filmu mať niečo jej. kalich z ktorého pila, alebo čokoľvek. a hovoril, že žiadne priame dôkazy niesú a tak si tea pustil fantáziu na špacír.pri čom je to blbosť, bo tie dôkazy existujú! ale inak to bol film relatívne pozerateľní, ale rozhodne by som nevravel, že historický...
No keďže existujú rôzne písomnosti a v histórií je známa tým, že zabíjala mladé dievčatá, určite bude na tom niečo pravdy, ťažko ale povedať či bola vrah, alebo obeť. Hlavne vďaka tomu ako skončila, si myslím, že bola oboje.
@nemamprachy preco??moze sa nazvat historicky,je zalozeny na historickej udalosti a opisuje historicku osobu...druha vec uz je,ci autor opisuje striktne vec ako ju pozname my alebo nam dava priestor na iny nazor,pohlad...mohol by si reagovat na zaner filmu,keby bol dokumentarny,vtedy by to musel mat alebo by aspon mal mat podlozene faktamy,dokumentamy,dokazmy...a v poslednej rade,nezabudajme na to,ze je to film...a ked sa v dnesnej dobe nakruca film,tak ide hlavne o to,aby bol z neho zisk...historicke filmy maju ludia radi,tak ako to su filmy z ameriky,troja,alexander veliky ci titanic...a napriklad tiez titanic,rozprava o laske leonarda dicapria a kate winslet,lenze v skutocnosti je ich pribeh lasky vymysleny a vela ludi mu veri...no ale ako som povedala predtym,o tomto by sa dalo vela
no podla filmu obet ale v skutocnosti neviem neviem,ale aj tak musela byt aspon trosku vysinuta a isto dakoho zabila,film sa mi pacil pekne netocene to bolo a na nase pomeri
hmm, keď sa na to človek pozrie z tohoto uhlu pohľadu, tak vlastne máš aj pravdu. a to k tým americkým pseudo historickým filmom... to sú hovadiny parlamentných rozmerov! keď si zobeieme napr. 300-ku, tak ten film vlastne vyvoláva u ľudí názor taký, že vtedy vlastne bojovníci behali takmer nahí do boja a šerm vyzeral ako skákanie horskej kozy s vredom na zadku. proste des!
hm ale ked si tak zoberiete,to ze sa kupala v krvi...a je jej vraj az 600 vrazd pripisanych.....nie je to trosku divne?sak ked si tak zoberieme ze vana ma 20 l tak mi to pride trosku divne to kupanie sa v krvi.....tak je to cele dakesi divne kde by sa o tommohli najst presvecive dokazy????ved je to historia a kazdy kto to pocul si to mohol vysvetlit inak a podat to inak ako to bolo......
pozri si (ten otrasný) film, prečítaj si knihu od nižňanského a urob si priemer ....ak sa až tak nudíš, bež do nejakého archívu alebo si pusti woman of dark desires od Bathory
Videla som ten film a taktiež som čítala Knihu,lebo Alžbeta je moja srdcovka, čo sa fantázie týka...a musím povedať, že napriek všetkým, ktorý mi hovorili, že je to úplna blbosť, zbytočne vyhodené peniaze za kino, s istotou môžem povedať, že nebola!Človek, ktorý sa aspoň trošku dokáže vcítiť do jej roly a do obdobia v ktorom žila musí pripustiť, že mohla byť rovnako ako vrah, ako napísal Nižnanský, tak aj obeť v tomto filme!Ten film bol fantastický v tom, že otvoril aspoň moju fantáziu...Môj názor!
Bola vrah, lebo isto-iste zabíjala, čo v tom období ani nebolo nič mimoriadne ale mohla byť aj obeť...o tom niet pochýb!VeĎ čo všetko,v histórii narobili intrigy, zrada...hlavne ak sa jedná o príliš bohatú osobnosť. A Bathorička nepochybne bola bohatá...Vlastnila obrovské územia...A verím tomu, že bolo habadej ľudí, ktorí tie jej územia chceli...a ako inak odstránia vplyvného človeka? Jedine Láskou alebo intrigami...ale ktožehovie??? Jakubisko nesklamal...
No asi bola oboje. Určite mala silný žalúdok, keď dokázala vraždiť ľudí ale nemohla sa kúpať v krvi. Pýtala som sa známej hematologičky a vravela, že krv, ktorá je dlšie na vzduchu sa zrazí a množia sa v nej baktérie a mikróbi.Cím by sa jej život o dosť skrátil a určite by nemladla.
Dôkazy sú – kronika kňaza, listy (ale nie sú vraj že písané jej písmom), ale aj historické pramene po jej smrti napríklad:
piarista Dionýz Kubík (1749 - 1811) - - báseň Panny
Prvých strofách autor spomína Čachtice a ich slávne rody (Ctibora, Országa až po manžela Alžbety Bátoriovej Františka Nádašdyho). Vo veršoch uvádza mená sluhov (Dorota, Helena a Ficko). Nevyhol sa aj rozhodnutiu jej rodiny, že nebude potrestaná (mala ostať na svojom hrade).
„manželku Alžbetu z Bátori famílie,
ktorej meno veliké svet nikdy nezakryje
pro vojenské slávne skutky, vernosť králom uherským
ju to Buch oslavoval požehnaním nebeským.
Pro poriatku Alžbete všecko dobre bežalo, od cnosti meno jeji velice prokvitalo. Ale potom znáhla velkú promenu učinilo, z diabelského vnuknutí k tej zlosti privábilo.“
„Kdyžjich šeststo zamárnili, sem i tam poskrývali, nekteréjak hovadá do zemi zahrabali...“
Tak, čo sa týka historických prameňov, ktoré som preštudovala (linky vám nedám, už nemám šajnu), tak kúpať v krvi sa určite nekúpala. Na tom sa zhodli všetci historici. Jednak že z toho by akurát sama choroby pochytala a jednak čo takto zrážanie krvi a ten zápach?
A napr. bitie slúžiek nebolo v tej dobe nič nezvyčajné.
600 obetí nebolo, lebo to by museli dovážať, svedkovia vypovedajú, že ich bolo do 50 ľudí.
A čo sa týka pitia krvi (myslím, že aj Lucka Vondráčková si v tom filme pre ňu rezala zápästia), vraj to tak vtedy praktizovali ako liečebný postup, lebo bolo chudokrvná.
Že vraždila? aj to je možné, ono sa to stalo skôr legendou.
@28 No a kde máš ten link, ktorý si mala nájsť na google?
...vtedy boli Ine pomery tam sa až tak nebralo keď poddaný umrel ...
A to ju má ospravedlniť? Toto má fakt pobavilo – život podaného nie je rovnocenný s životom šľachtica... To teda máš, ale zvláštnu predstavu...? Na tu dobu – život šľachtica a podaného bol rozdielny v tom máš jednoznačnú pravdu.
@30 cooo ja nemal ziaden link hladat si ma z niekym pleties .....no ale vtedy boli inac ako teraz .... vtedy nemal skoro ziadnu cenu zivot poddaneho ....vtedy ani domokracia nebola a terazky hej ....nejde porovnavat vtedajsie pomery z nasimi ....keby si zil vtedy tak tiez pochybujem ze by si snimi jednal ako vo vaticke ....
@34 vtedy sa papalaše kupali raz do mesiaca lebo si mysleli ze voda je nieco zlee ...ruky si umyvali po jedle tym spôsobom ze konceky prstov namocili do vody a koniec .... takze musis brat terajsiu a vtedajsiu mentalitu ludi ....dnes by bolo asi absurdne aby sa ludia kupali raz mesacne ....
35) No a práve preto je Báthoryčka taká legenda, takmer žiadne spisy o nej nie sú a zachoval sa jediný portrét.
A tvrdenia kňazov? No neviem, vtedy si Cirkev pripadala ako jediná autorita a kto bol proti nej, bol automatický považovaný za kacíra. takže nakoľko sa dá veriť takýmto svedkom? A je dosť možné, že niekto proti Báthoryčke spriadal intrigy, bola vdova s obrovskými majetkami a bola "len" žena.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
Osobne si ale myslím, že obeťou nebola.
lenže on vravel, že chce pri robení filmu mať niečo jej. kalich z ktorého pila, alebo čokoľvek. a hovoril, že žiadne priame dôkazy niesú a tak si tea pustil fantáziu na špacír.pri čom je to blbosť, bo tie dôkazy existujú! ale inak to bol film relatívne pozerateľní, ale rozhodne by som nevravel, že historický...
hmm, keď sa na to človek pozrie z tohoto uhlu pohľadu, tak vlastne máš aj pravdu. a to k tým americkým pseudo historickým filmom... to sú hovadiny parlamentných rozmerov! keď si zobeieme napr. 300-ku, tak ten film vlastne vyvoláva u ľudí názor taký, že vtedy vlastne bojovníci behali takmer nahí do boja a šerm vyzeral ako skákanie horskej kozy s vredom na zadku. proste des!
Bola vrah, lebo isto-iste zabíjala, čo v tom období ani nebolo nič mimoriadne ale mohla byť aj obeť...o tom niet pochýb!VeĎ čo všetko,v histórii narobili intrigy, zrada...hlavne ak sa jedná o príliš bohatú osobnosť. A Bathorička nepochybne bola bohatá...Vlastnila obrovské územia...A verím tomu, že bolo habadej ľudí, ktorí tie jej územia chceli...a ako inak odstránia vplyvného človeka? Jedine Láskou alebo intrigami...ale ktožehovie??? Jakubisko nesklamal...
piarista Dionýz Kubík (1749 - 1811) - - báseň Panny
Prvých strofách autor spomína Čachtice a ich slávne rody (Ctibora, Országa až po manžela Alžbety Bátoriovej Františka Nádašdyho). Vo veršoch uvádza mená sluhov (Dorota, Helena a Ficko). Nevyhol sa aj rozhodnutiu jej rodiny, že nebude potrestaná (mala ostať na svojom hrade).
„manželku Alžbetu z Bátori famílie,
ktorej meno veliké svet nikdy nezakryje
pro vojenské slávne skutky, vernosť králom uherským
ju to Buch oslavoval požehnaním nebeským.
Pro poriatku Alžbete všecko dobre bežalo, od cnosti meno jeji velice prokvitalo. Ale potom znáhla velkú promenu učinilo, z diabelského vnuknutí k tej zlosti privábilo.“
„Kdyžjich šeststo zamárnili, sem i tam poskrývali, nekteréjak hovadá do zemi zahrabali...“
„
Zdroj: Historická Revue
Nájdem ti aj celý článok ak budeš chcieť a dám ti ho tu ak si taká múdra...
A napr. bitie slúžiek nebolo v tej dobe nič nezvyčajné.
600 obetí nebolo, lebo to by museli dovážať, svedkovia vypovedajú, že ich bolo do 50 ľudí.
A čo sa týka pitia krvi (myslím, že aj Lucka Vondráčková si v tom filme pre ňu rezala zápästia), vraj to tak vtedy praktizovali ako liečebný postup, lebo bolo chudokrvná.
Že vraždila? aj to je možné, ono sa to stalo skôr legendou.
...vtedy boli Ine pomery tam sa až tak nebralo keď poddaný umrel ...
A to ju má ospravedlniť? Toto má fakt pobavilo – život podaného nie je rovnocenný s životom šľachtica... To teda máš, ale zvláštnu predstavu...? Na tu dobu – život šľachtica a podaného bol rozdielny v tom máš jednoznačnú pravdu.
ak chcete, tu je aj pohľad historika
Veď súhlasím... Proti tomu nič nemám...
A tvrdenia kňazov? No neviem, vtedy si Cirkev pripadala ako jediná autorita a kto bol proti nej, bol automatický považovaný za kacíra. takže nakoľko sa dá veriť takýmto svedkom? A je dosť možné, že niekto proti Báthoryčke spriadal intrigy, bola vdova s obrovskými majetkami a bola "len" žena.
@37 aj pre teba opakujem ze ja som take nic nemala hladat,ako som uz napisala prispevku @36
suhlasim s @crew ma na tieto veci nahlad