Keď sa cítim moc ADHD a chcem namiesto toho dostať okamžitú úzkosť a ísť dole s energiou, otvorím nejaký starý slovenský preklad hocijakej klasiky a namiesto slova "tam" je tam "ta". Funguje na 100%
Momentálne mi napadá len "fotelka", to sa u starých rodičov používalo bežne. Alebo ešte v jednej práci som robila s dvoma kolegyňami, čo išli na obed a rozprávali sa, že potrebujú "parazol". Nechceli veriť, že to slovo nepoznam Ani jedno z nich sa mi ale nepaci A v jednej veľmi starej českej knihe bolo slovo "lidumatenice". A teda neviem, nakoľko sú archaické, ale veľmi sa mi páčia slová "trebárs" a "bárs aj". Trebárs používam často. A zistila som, že mnoho ľudí nepozná mnou bežne používané slovo "riadiť", poriadiť" v zmysle upratovať/upratať.
Ale teda celkom ťažko sa mi rozlišuje medzi tým, čo je archaizmus a čo nárečie
@azizi žufaňa a krumple sú skôr nárečové, ale mne známe (východ).
Rajčiny ne-e, tiež nemusím, ale "rajčiak" držím v rukách temer denne- kontrolér- joystick
Používam aj tucet, kopa, žoch, bečka, ako miery. Ale to preto, že varím zo 180 rokov starej kuchárky
@hovado@8 Tak ale asi aj nárečia pomaly vymierajú a stávajú sa tak stále viac "archaické". Či myslíš, že nie? Nikdy som nežila niekde, kde by sa používalo nárečie, tak to moc neviem posúdiť...
Jedine teda na prázdniny som chodila do Martina k starým rodičom a babka ma od úplného malinka učila rozprávať veľmi mäkko. A zostalo mi to, páči sa mi to. Mnoho ľudí mi už ani nechcelo veriť, že pochádzam z Bratislavy A irituje ma, keď trebárs v správach redaktor povie "ludia" namiesto "ľudia" a pod.
A teraz pozerám, že som znova použila "trebárs" Vážne mám to slovo rada.
Mne minule jeden veľmi starý rodinný príslušník povedal čosi ako "tamten má kamarátov len z mokrej štvrte" a myslela som, že to má niečo s inštalatérmi
@mayben@17 Áno, to uznávam, asi je. Ale aj tak mi dost vadí, keď sa pouziva Ale najviac mi vadí, keď niekto povie Bratislave Blava, na to som alergická úplne zo všetkého najviac
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
Mne nepríde, ani ako archaizmus
Ale teda celkom ťažko sa mi rozlišuje medzi tým, čo je archaizmus a čo nárečie
Rajčiny ne-e, tiež nemusím, ale "rajčiak" držím v rukách temer denne- kontrolér- joystick
Používam aj tucet, kopa, žoch, bečka, ako miery. Ale to preto, že varím zo 180 rokov starej kuchárky
A "jednosto" mám rád!
Jedine teda na prázdniny som chodila do Martina k starým rodičom a babka ma od úplného malinka učila rozprávať veľmi mäkko. A zostalo mi to, páči sa mi to. Mnoho ľudí mi už ani nechcelo veriť, že pochádzam z Bratislavy A irituje ma, keď trebárs v správach redaktor povie "ludia" namiesto "ľudia" a pod.
A teraz pozerám, že som znova použila "trebárs" Vážne mám to slovo rada.
Trebárs používaš často, všímam si
Ale tuho sa mi ľúbi!