Ste za to, aby určití jednotlivci mali zákonom zakázané plodiť potomstvo? Ak áno, aké kritériá by ste použili na to, aby ste rozhodli, kto si "zaslúži" mať deti a kto nie???
Myslím si že je absurdné takýmto spôsobom segregovať ľudí a to z jednoduchého dôvodu: Nikdy nenastavíš tie podmienky tak aby boli férové a buď si istý že ak bude raz väčšina ľudí zdielať tento názor a stane sa reálnym tak už v ďalšej generácií sa nájde niekto kto taký systém odmietne a nakoniec zvrhne. Toto sa v histórií neustále opakuje.
Zdá sa mi podivné že mi, tí čo sme z krajín prvého sveta sme už taký nenažratý, preľudnený a tak si nevážime život, že sme ochotný nad takým niečim vôbec rozmýšľať.
podla mna by to musel byt velmi komplexny text osobnosti, kde by sa vylucili agresori, ludia s nachylnostou k zavislostiam a pod., pripadne aj nejake testy zdravotne, kde su vazne dedicne choroby.
ale podla mna by uplne stacilo obmedzit pocet deti na cloveka.
zákazy v tomto smere nie, pretože veľmi veľa detí je splodených neplánovane. to by znamenalo, že by žena musela ísť povinne na interupciu prípadne by jej dieťa hneď po porodení odobrali, lebo by mala zakázané sa množiť? to by bolo proti všetkému.
nedá sa zákonom obmedziť niečo, čo je prirodzene dané. skôr by to malo fungovať na princípe, že ak sa niekto o dieťa nestará, má problémy so zákonom, podlieha návykovým látkam, má závažné psychické problémy a celkovo svojím konaním narúša zdravý vývoj a bezpečie dieťaťa, bolo by mu to dieťa odobrané a následne by bol sterilizovaný. nemôžeš človeku odobrať jeho právo rozmnožiť sa na základe predsudkov a domnienok, ale keď už raz ako rodič zlyhá, tam sú už obavy a opatrenia opodstatnené. ale zase v našej spoločnosti vládne idea, že vždy môže dôjsť k náprave a každý si zaslúži druhú šancu. ďalšia vec je, že samotné deti sú schopné držať sa, obhajovať a kryť rodičov, ktorí im z globálneho hľadiska vyslovene škodia. množenie sa a rodičovstvo nie je o logike ani o žiadnych ľudských zákonoch, preto sa to takto riešiť nedá.
@marjy77 my Slováci nie sme považovaní za krajinu prvého sveta. podľa mňa majú tieto teórie určitý základ v tom, že mnoho ľudí koná nezodpovedne a potom na to doplácajú deti aj spoločnosť.
Kedysi by som povedala, že kokoti nemajú mať deti a keby to bolo v mojich silách tak to zariadim.
Ale to, že rodičia sú kokoti neznamená, že aj dieťa bude nepodar.
@atropabelladona krajinou prvého sveta tak celkom nie sme, ale sme krajinou moderného sveta a nasledujeme príklad moderných krajín. Ľudia vždy konali nezodpovedne a vždy na to doplácala spoločnosť, nato existujú zákony a orgány ktoré zabezpečujú ich uplatnenie.
Preco mam taky zahadny pocit, ze kazdy, kto chce nieco taketo zaviest, ma vymysleny urcity subor kriterii, ktory by jemu samemu tie deti povoloval, pretoze on/ona je ten najmudrejsi a najmoralnejsi clovek
No a dalsia vec, ako bolo spomenute, ako to chces vymahat? Razia vpali tehotnej zene do domu a odvlecu ju na interrupciu? Asi nebudem sam, ked mi to pripada velmi strasidelne
@marjy77 to je pravda, ale čo sa týka puta rodič-dieťa, to je určitým spôsobom nad všetky zákony, či sa nám to páči alebo nie. zákony nedokážu zohľadniť celú problematiku. v záujme väčšiny detí je, aby boli ich rodičia pri nich. keď sa tieto väzby narušia, vzniká presne to, čo píšeš a z ukrivdeného dieťaťa vyrastie človek, ktorý zvrhne systém. z pohľadu našej logiky by mal človek, ktorý zanedbáva dieťa skončiť v base. no zanedbané dieťa si svoju situáciu neuvedomuje a plače, keď polícia vedie jeho rodiča do basy. a už v tej chvíli sa v ňom začína kumulovať zlosť voči systému. poznám taký prípad osobne, čo je veľmi smutné, ale ako píšem, s mamou zle a bez mamy ešte horšie. keď matka pije a strieda chlapov, dieťa sa nevie sústrediť na školu, no keď dieťa od matky odlúčili, prestalo sa sústrediť úplne, len plakalo, nerozprávalo, nejedlo, nevedelo ani spať, akoby ani nevnímalo svet. videla som to na vlastné oči a vtedy som si uvedomila, že rodičovstvo je za hranicou legislatívnej logiky.
@fragile. "ako to chceš vymáhať?"
Prečo by som to mal nejako vymáhať?
Ja nič také nenavrhujem a ani nemám v pláne organizovať.
Len sa tu pýtam ľudí na ich názory. To sa väčšinou zvykne robiť na diskusných fórach.
ešte dodám, že nech by boli kritériá akékoľvek, skôr či neskôr by to dospelo do stavu, ktorý by obmedzoval chudobných, slabých a "pre systém nepohodlných", zatiaľ čo bohatí a vplyvní by sa množili aj naďalej, i keď by to boli úplní psychopati nespĺňajúci jediné kritérium.
Akože, je paradox, že ak si chce niekto adoptovať dieťa (ktoré už na svete je a rodinné prostredie by preň bolo asi fajn), tak to vyžaduje veľa byrokracie a mnoho podmienok, zatiaľ čo nové si môže zaobstarať hocikto
No na druhej strane, ako bolo už spomenuté vyššie, neexistuje dostatočne objektívny a morálny spôsob, ako sa dá ľuďom zakázať mať deti
Ale nebolo by to lepšie skôr riešiť pozitívnou motiváciou? Trebárs tak, ako pri domácich zvieratkách, kampaň na spôsob Nemnožte sa, adoptujte?
@atropabelladona tak teraz si nie so istá ako myslíš. Ak to správne chápem tak tvrdíš že štát by mal vlastne chrániť deti pred tým čo by im mohli spôsobiť rodičia (a to aj za cenu že sa bude obmedzovať už ich narodenie), ale na druhej strane je pre psychický vývoj lepšie nech je to dieťa pri rodičoch?
Každý má právo na život, aj keď ma rodicov, ktorí by možno rodicmi podla niektorých byť nemali.
Na tuto tému je veľmi pekny 10-minútový film Zero, je aj na YT
natalitu by mali riešiť krajiny tretieho sveta a nie krajiny ako Slovensko, veď pôrodnosť okolo 1,5 (Slovensko dokonca nižšie) je na zaplakanie, zatiaľ čo taká India by sa mohla do pár rokov spamätať a zaviesť na niekoľko rokov to čo Čína...
@openmindedfreak a neplatí v Číne náhodou zákon na 1 dieťa?
A na Slovensku by sa mohlo preverovať, či sú cigáni schopní vychovať viac ako jedno dieťa a keď nie, tak šlus...
@salora no, ono už je v podstate zrušený, aspoň tak mi bolo povedané, jedno dieťa bolo podporované štátom, druhé bolo nejak znevýhodnené, proste aby si čínski obyvatelia uvedomili vážnosť situácie, za následok to však malo nejaké vneblahé narušenie rodinných štruktúr... ale bližšie k tomu neviem nič napísať, neštudoval som to...
@openmindedfrak@salora
Ja viem tiež tak, že to už zrušili.
Za druhé decko boli asi pokuty a ďalšie nevýhody. Ale papaláši to samozrejme vedeli vždy ojebať
Myslím, že problém bol hlavne v tom, že rodiny začali extrémne preferovať synov (ktorí sa v čínskej kultúre ekonomicky viac "oplatia") a tým pádom tam v populácii vznikla obrovská medzera medzi pohlaviami.
@marjy77 práveže nie, to píšem už v úvode, že zákazy a obmedzenia v tomto smere nie. v slobodnej modernej spoločnosti nemožno odsúdiť rodičovské predpoklady človeka, ktorý ešte nie je rodičom. myslím, že ak chce štát chrániť deti, musí chrániť v prvom rade rodičov, ale to je začarovaný kruh a dlhodobá záležitosť. jediné obmedzenie si dokážem predstaviť v prípade, že má daná osoba dočinenia s pedofíliou, ale inak nie je možné trestať človeka za niečo čo nespáchal a brať mu plodnosť, ktorá mu bola prirodzene daná..
@atropabelladona súhlasím s tebou a tá pedofília je dobrá pripomienka. Ale predpokladám že sú aj takí pedofili čo by vlastným deťom neublížili a takí musia mať právo rozmnožovať sa ak už majú všetci právo rozmnožovať sa. A pri tých ostatných je to jednoduché: ak štát vie že je tá osoba pedofil, tak to pravdepodobne vie aj jeho/jej partner/partnerka a potom už by bolo na tom partnerovi rozhodnúť sa či chce mať dieťa s pedofilom.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
Zdá sa mi podivné že mi, tí čo sme z krajín prvého sveta sme už taký nenažratý, preľudnený a tak si nevážime život, že sme ochotný nad takým niečim vôbec rozmýšľať.
ale podla mna by uplne stacilo obmedzit pocet deti na cloveka.
nedá sa zákonom obmedziť niečo, čo je prirodzene dané. skôr by to malo fungovať na princípe, že ak sa niekto o dieťa nestará, má problémy so zákonom, podlieha návykovým látkam, má závažné psychické problémy a celkovo svojím konaním narúša zdravý vývoj a bezpečie dieťaťa, bolo by mu to dieťa odobrané a následne by bol sterilizovaný. nemôžeš človeku odobrať jeho právo rozmnožiť sa na základe predsudkov a domnienok, ale keď už raz ako rodič zlyhá, tam sú už obavy a opatrenia opodstatnené. ale zase v našej spoločnosti vládne idea, že vždy môže dôjsť k náprave a každý si zaslúži druhú šancu. ďalšia vec je, že samotné deti sú schopné držať sa, obhajovať a kryť rodičov, ktorí im z globálneho hľadiska vyslovene škodia. množenie sa a rodičovstvo nie je o logike ani o žiadnych ľudských zákonoch, preto sa to takto riešiť nedá.
Ale to, že rodičia sú kokoti neznamená, že aj dieťa bude nepodar.
na jednej strane som za, na druhej proti.
No a dalsia vec, ako bolo spomenute, ako to chces vymahat? Razia vpali tehotnej zene do domu a odvlecu ju na interrupciu? Asi nebudem sam, ked mi to pripada velmi strasidelne
Prečo by som to mal nejako vymáhať?
Ja nič také nenavrhujem a ani nemám v pláne organizovať.
Len sa tu pýtam ľudí na ich názory. To sa väčšinou zvykne robiť na diskusných fórach.
No na druhej strane, ako bolo už spomenuté vyššie, neexistuje dostatočne objektívny a morálny spôsob, ako sa dá ľuďom zakázať mať deti
Ale nebolo by to lepšie skôr riešiť pozitívnou motiváciou? Trebárs tak, ako pri domácich zvieratkách, kampaň na spôsob Nemnožte sa, adoptujte?
Na tuto tému je veľmi pekny 10-minútový film Zero, je aj na YT
A na Slovensku by sa mohlo preverovať, či sú cigáni schopní vychovať viac ako jedno dieťa a keď nie, tak šlus...
Ja viem tiež tak, že to už zrušili.
Za druhé decko boli asi pokuty a ďalšie nevýhody. Ale papaláši to samozrejme vedeli vždy ojebať
Myslím, že problém bol hlavne v tom, že rodiny začali extrémne preferovať synov (ktorí sa v čínskej kultúre ekonomicky viac "oplatia") a tým pádom tam v populácii vznikla obrovská medzera medzi pohlaviami.
@Ps102
aha... no je to možné, že to už nefunguje...