Školy obhajujú segregáciu žiakov zo sociálne slabších vrstiev, pretože títo zväčša nemajú ani základné hygienické návyky a v škole dosahujú podstatne slabšie výsledky. „Je to rovnaké, ako by ste na kurze informačných technológií či lyžiarskom výcviku pomi
Nemali, to je také isté ako by si chcel vyčleniť deti do inej skupiny, napríklad podľa správania sa, že hyperaktívne deti do takej triedy atď. Malo by to fatálne následky, najmä pre učiteľov, vieš si predstaviť čo by robili tie deti, keby boli všetci pokope? Bolo by to naozaj ťažko zvládnuteľné.
Nie každý róm je v sociálne slapšiej vrstve , poznám pár takých ktorý si žiju rovnako ako my správajú sa tiež úplne normálne ..oni by sa mohly cítiť tiež kokotno
ja mám tiež kamaráta róma, ktorý žije úplne bežne. A potom poznám celé rómske geto, ktoré smrdí a nevie sa správať.
Myslím si, že ktorý pôjdu kde by sa malo určovať jednotlivo a nie rasovo. Možno aj bieli by išiel do "rómskej" triedy. A rómskej som povedal preto, lebo by ich asi bolo viac, žiaľ.
@1 riesenie uz ponukaju specialne skoly, kde je pocet ziakov/studentov v triede stanoveny tak aby pedagog tento pocet zvladol. Rovnako aby sa mohol kazdemu jedincovi venovat individualne.
Mali sme na ZŠ rómsku triedu, tzv "Céčku" a jeden rómsky chlapec chodil do triedy s nami, lebo bol čistý a nebol problémový. Podľa mňa by sa nemali miešať nerómsky žiaci a tí, ktorí bývajú v osadách alebo na L9 (nechcem zahrnúť všetkých rómov do skupiny rómovia, lebo sami vidíte, že sme mali aj my výnimku a poznám asi aj 3 ďalšie výnimky). Stačí, že jeden žiak donesie do triedy vši a hneď ich má polka triedy a tí problémový romovia chodia so zavšivenými hlavami každý deň. Nehovoriac o smrade, ktorý je neznesiteľný už len keď nastúpi taký róm do MHD a predstavte si, že by ste mali sedieť niekoľko hodín v takom smrade.
Rozhodne mali! A nečudujem sa rodičom nerómskych detí v Šarišských Michaľanoch , že nechcú dávať svoje deti tried s rómami. Len ich brzdia v rozlete. Kým sa učiteľky (čo vôbec nie je ich práca) trápia cigánske deti naučiť aspoň základné hygienické návyky a vštepiť im aspoň elementárne vzorce slušného správania sú nerómske deti zanedbávané vo výuke, keďže sa logicky nemôžu venovať všetkým.
Som zvedavý koľko z tých, čo budú tvrdiť, že nemali. By skutočne dali svoje dieťa do takejto triedy. Fakt si položte otázku, či by vám bolo prednejšie vzdelanie vášho dieťaťa alebo , aby sa naša "menšina" necítila diskriminovaná.
mali, neviem prečo by šikovné deti mali byť ovplyvnené a znevýhodnené oproti deťom etnických skupín resp. neprispôsobitelných obyvatelov
je to smutné a možno by to niekto pvoažoval za diskrimináciu, ja by som ale za diskrimináciu považoval to že normálne deti sa nebudú mať šancu kvalitne vzdelať a "pokazia sa"
Hm, tiež si nemyslím, že by to mali čisto podľa rasy deliť. Skôr ako keď sa robia testy napr. na cudzí jazyk a zadelia vás buď do pokročilých alebo k začiatočníkom. Lebo fakt za to, že je Róm, nemusí byť automaticky ťažko zvládnuteľný a neschopný normálne sa učiť. Ale inak je to dobrý nápad lebo potom kvôli tým slabším tí lepší nemajú príležitosť "rásť"
Na @1 niečo bude. Nezávidím tým učiteľom, ktorí by mali mať na starosti čisto "tlupu opičiek" (bez urážky)
u nás sa nad tým už pred pár rokmi rozmýšlalo, ale nič z toho nebolo nakoniec... ale môj názor je, že je to dobrý nápad, lebo na prvom stupni (aj časť druhého) ZŠ, sme mali asi polovicu triedy rómov ... (u nás v dedine ich je asi ako na Luniku I ... a bolo to strašné, učitelia sa stále len nad nimi rozčulovali, oni robili problémy, stále vyrušovali, a nedalo sa to... proste bolo to strašné... teraz je nás v triede len 14... a nemáme nijakých rómov, všetci totiš poprepadávali... a je to ovela lepšie, lepšie sa nám pracuje, učitelom sa v našej triede ovela lepšie učí, aj výsledky sú ovela lepšie... ale ten prvý stupeň je zato čím dalej tým horší, sú dve prvé dtriedy... a v každej je asi 10-12 rómov, a možno 4-5 biely...a ako sa potom môžu učiť, aké možnosti majú tí, ktorý sa chcú niečo naučiť, keď tam stále niekto len vyrušuje... a smrdí... je to proste strašne sebecké, keď je to takto.... som jednoznačne za to, aby boli samostatné rómske triedy, jednoznačne... PS: Rasista nie som, rasistu zo mňa urobili cigáni
Ide o to, ako definuješ róma. Ak ho chceš tak ako pri boarding schools definovať róma podľa miesta bidliska, potom áno, som za segregáciu žiakov, pretože si naozaj myslím, že integrácia rómskeho obyvateľstva, resp. akejkoľvek inej menšiny nie je možná bez toho, aby ovládali isté zručnosti, ako hygienu a podobne, čo je v rómskych triedach jednoduchšie naučiť. Čiže držaním detí v miešaných triedach je podľa mňa kontraproduktívne nutne aspoň pre jednu zo strán (rómske, nerómske deti).
@kamush195 nikto tu normalnych slusnych ciganov neodsudzuje, len pisat zakazdym, ze cigani okrem tych slusnych 5% (a mozno menej) je nepohodlne a hlavne zbytocne, kedze ajtak kazdy vie, ze sa myslia ti neprisposobivi tak nerob z toho zbytocne vedu
mňa vždy rozčuľovalo, keď učitelia hovorili, že by lepší žiaci mali ,,ťahať" tých slabších.........a čo sú inteligentné deti kone alebo voly do záprahu?.........myslím, že v ŠM sa tiež týmto oháňali
ak to má byť dáky pozostatok socíka, aby všetci na konci skončili na rovnakej úrovni (horší sa skutočne ,,vytiahli" a lepší totálne demotivovali) tak to je diskriminácia.....intelektová
a nezávisí to od toho, či sú deti v triede žlté a fialové, či pásikavé a bodkované........to je o ničení nezávislých intelektuálov už v zárodku
Problémom sú rómovia, ktorí sa nesprávajú tak, ako by sa mali - a rovnako potom aj ich deti. Pokiaľ sa nezmení ich zmýšľanie a štýl ich života... nezmení sa nič, nech ľudia robia čokoľvek.
Triedy treba oddeliť na lepších a horších žiakov, nebrať to podľa farby pleti. V našom geniálnom štáte sa úplne zbytočne nejaká rómska otázka vôbec rieši. Ja osobne som zástanca systému, že ku každému treba pristupovať rovnako. Keď niekto nezvláda hygienu poslať ho sa osprchovať, keď niekto nezvláda učivo, nechať prepadnúť a keď niekto nedodržuje zákony zavrieť do basy. A je mi jedno aká bude farba pleti.
segregácia má veľa plusov ( individuálny prístup, možnosť častejšie dosahovania úspechov, postup rovnakým tempom, odbornosť pedagóga...) ale len pokiaľ ide o dieťa s nejakým stupňom mentálneho postihnutia, psychosociálneho narušenia atď. no segregovať len na základe rasy je choré, nehumánne a maximálne s tým nesúhlasím!
@kukuricka co je na tom konkretne nehumanne a chore? cele skoly boli segregovane na zaklade ras, narodnosti, vierovyznania a aj pohlavia, to ze teraz biele deti chodia do triedy aj s ciganmi je zalezitostou poslednych par desatroci. to akoze cele ludstvo bolo chore a nehumanne az dokial nezmiesalo triedy?
a uz spominana JAR, zrusenim aparheidu sa tam nic neposunulo k lepsiemu asi pre nikoho
@matus123 ked nad tym racionalne pouvazujes tak ani nie je. ved by pre nich platili tie iste pravidla a tie iste osnovy, zalezalo by uz len na ich schopnostiach. to ako keby si povedal ze delenie WC na M/Z je sexizmus alebo na diskriminacia na zaklade pohlavia, ale nie je, lebo obidve WCka poskytuju tie iste moznosti.
Nie, rozhodne si nemyslím že by sa to malo takto deliť. Som skôr za to aby boli deti rozdelené podľa toho aké sú šikovné, či podľa správania, návykov a pod. a to tiež len na základných školách.
Lebo myslím že na stredných by to bola zbytočná reforma. Keďže tu si už študent sám vyberá kam pôjde ďalej, podľa svojich schopností, výsledkov a vízií.. čiže je to viac menej v pomere..
@zamidari neviem ako môžeš porovnávať integráciu a segregáciu v minulosti a súčasnosti. našťastie sa veľa toho zmenilo. a keďže z predošlých diskusií poznám váš názor aj s @semhamforas na rómsku otázku, tak sa mi fakt nechce plytvať časom a hádať sa s vami, väčšinou to nikam nevedie. máme odlišné názory na všetko, snažím sa tolerovať aj tie vaše.
a ešte k @34 skrátka si nemyslím, že by sa segregáciou niečo zmenilo. keby sa malo všetko segregovať neviem kam by sme dospeli. napr. niekto, kto nie je róm, no je jeho správanie nie je prijateľné. kam by sa zaradil? do rómskej triedy alebo by sa pre neho otvorila nejaká nová trieda? veď predsa keď segregujeme, tak už poriadne!
u nás v dedine niečo podobné fungovalo/funguje neviem už sem nechodím na základku, takže neviem ako to tam teraz funguje a tam sa to mení každým rokom, ale rozdeľovali žiakov podľa nejakých testov na dve triedy a boli rozdelení na tých čo sa chcú učiť, takých "lepších žiakov" a tí ostatní, ktorých väčšinu tvorili rómske deti..... takže súhlasím s tým aby sa rozdeľovali podľa vedomostí a správania, ale rozhodne nie že teraz všetci rómovia pôjdu do jednej triedy, to nie....
Len debil by sa snažil presadiť podobné opatrenie takýmto spôsobom.
A ešte to zdôvodnenie, že začiatočníci a pokročilí, to je na smiech
Aj malé dieťa by sa ich opýtalo, prečo teda tie deti nerozdelia podľa študijných výsledkov, keď to obhajujú rôznymi študijnými výsledkami.
Za takúto segregáciu by som bol.
A rovnako za segregáciu prípadne podľa "správania" či podobných fenoménov ( @deadfancy )
Som si istý, že ako deti so slabým prospechom, tak deti s poruchou pozornosti (a podobne), si vyžadujú iný prístup. A v triede, kde budú všetci dohromady je možné použiť taký prístup im prispôsobený.
Klasické triedy, kde sa šikovnejšie deti nudia a menej šikovné deti nič nenaučia, lebo tempo výuky im nemôže byť prispôsobené, je kardinálna hlúposť.
"napr. niekto, kto nie je róm, no je jeho správanie nie je prijateľné. kam by sa zaradil?" tak by ho zaradili do specialnej skoly alebo rovno do polepsovne, tak to fungovalo aspon ked ja som chodil na ZS, par rokov si tu taketo nezvladatelne individua drzali ale potom ich poslali na vyzsie spomenute miesta.
ale mne tu teraz uz pripada ako keby si si myslela, ze pre tych ciganov by to bol trest aby boli v triede len s ciganmi
Podporenie segregácie argumentmi ako hygiena a prospech samo o sebe hovorí, že segregácia na základe hygieny a prospechu má väčší zmysel ako rasová segregácia.
Toto hovorila aj @kukuricka takže neviem, aké riešenie si od nej chcel počuť, keď jedno riešenie sa ponúka samé.
Je to asi taký trest, ako vyhradené miesta pre černochov v autobusoch a podnikoch. Tiež sa to dá rovnakým spôsobom racionalizovať, ale keď si ako menšina niekam zaradený len na základe farby pleti, nie je to úplne najpríjemnejšie riešenie.
ved aj nezvladatelny cigani patria do reedukacneho centra. a nepisal som vyslovene ze by som ja osobne chcel segregovat triedy na ciganov a neciganov, ale pisal som ze takato segregacia mi nepripada nehumanna ani chora.
A co tá najhoršia skupina zo všetkých-White trash teda biely neprispôsobivý.Tí sú najviac nezvládnutelný tých by sme kam dali?Zrušiť im dávky všetkym a za krádeže a zločiny doživotie.
Iba sa obávam, či by napr. na takom Spiši v prípade segregácie tie školy pre "bielych" čoskoro nemuseli zaniknúť (vzhľadom na to, koľko sa rodí slovenských a koľko rómskych detí)... Dalo by sa to nazvať "vnútorná kolonizácia" :/ - rómske osídlenie je najmä na Východe už aj v obciach, kde predtým takmer nežili.
(O osude posledných zvyškov karpatských Nemcov, ktorí kedysi zabezpečili Spišu prosperitu a popredné postavenie v Uhorsku, už radšej ani nehovorím).
Moznoze raz ti budu tvoje vnucata alebo pravnucata (podobne ako asi vsetkym z nasej generacie) vycitat, preco sme nebranili europsku kulturu vtedy, ked to este malo zmysel...
Pretoze ak to takto pojde dalej a kazdy pokus o obycajnu ludsku sebazachovu a urcitu civilizacnu uroven sa bude oznacovat ako "rasizmus", raz vsetci dopadneme velmi zle.
Rasisti su necivilizovaný.Ale uz som si zvykol ze niektorý ludia nemajú nato aby nerobili rozdiely a nehladali tie rozdiely silou mocou tam kde v skutočnosti nie su.Sú moc primitívny,aby to pochopili a snažia sa ich hladať tak isto ako hladajú zámienky stať sa rasistami.Najbežnejšia veta rasistu je nie som rasista,ale....to ma rozosmeje proste zamienky zamienky.Primitivy.
Aby mohli vyhladit alebo diskriminovat a napadat a podobne,maju tu agresivitu a zlobu v genoch a tak hladaju zamienky stat sa rasistami,niektory z rasistov aspon majú gule a nie sú pokrytci,tí aspon majú môj rešpekt že sa priznaju a povedia nemám nato žiadny špecialny dôvod,ale aj tak som rasista tí aspon majú gule ostatny čo si vymyšlaju zamienky su len parta núl bez gulí.Ale naštastie civilizovaný ludia nie su rasisti.Rasisti sa najdu v kazdej jednej rase,biely obhajuju bielych cierny obhajuju ciernych.Najcivilizovanejsi su nerasisti.
@murcatko zajtra vás nájdem, pokiaľ mi dovtedy toto sociálne zariadenie kam nás strčili nepadne na hlavu a dúfam že sa nestretneme proti sebe, birdzáci by mali držať spolu
takzo povedat , no nemalo by sa to urcite delit len tak ze nekdo je cigan a nekdo je biely mozno podla spravania alebo ja nevim podla coho ...
ale mna by zaujimalo kedy toto secko vlastne zacalo ? su cigani je*nuty odjakziva ? (nie seci poznam aj slusnych) alebo ako to kur*a je ? sposobila to nejaka neznasanlivost kedysi davno pred stovkami rokov ? alebo preco to je kur*a tak ako to je ? preco neni medzi nimi len tolko "zlych" ludi ako medzi nami bielymi (aj ked aj medzi nami je ich viac nez dost) ? ale preco je to u nich vacsina ? , no to sa asi nedozvieme ale mal by sa proste uplne zmenit system a postupne by sa zmenili aj oni
Tak potom si tzv. "rasista" aj ty, lebo dnes je bezne oznacit za "rasistu" kazdeho cloveka, ktory uznava dedicnost inteligencie a osobnych vlastnosti, pricom prostredie na to nema zasadny vplyv (su to hereditaristi).
A svoj priklon k (velmi podivnej forme) hereditarizmu si tu prezentoval aj ty, ked si povedal, ze niektori ludia, citujem: "maju tu agresivitu a zlobu v genoch"...
Cigani / Romovia pochadzaju z Indie, odkial ich vacsina odisla v stredoveku, pretoze vacsinou patrili ku kaste "šúdrov" (najnizsia kategoria, pre ostatnych Indov su nedoktnutelni) a citili sa byt "diskrimovani" zo strany vyssich kast.
Mimochodom, kastovy system s najvacsou pravdepodobnostou zalozili indo-arijske kmene (teda Indoeuropania) pri svojom prichode od Indie, aby "oddelili" svoj genofond od povodneho (dravidskeho, tmaveho) obyvatelstva a aby s Dravidmi (povodnymi obyvatelmi) nesplynuli.
Aj dnes su prislusnici troch hlavnych kast jasne svetlejsej pokozky nez šúdrovia. Dokonca sa u nich vyskytuju aj zelene a modre oci, fakticky sa neodlisuju od vzhladu Talianov alebo Grekov.
Vsimli si to uz britski kolonizatori v 19. storoci na tom, ako vyzerali maharadzovia a indicka slachta.
Na druhej strane šúdrovia majú takmer podobnu farbu pleti ako cernosi alebo Aborigenci.
Su aj nazory, ze ti Cigani, ktori boli civilizovanejsi a vedeli sa prisposobit domacemu, usadenemu sposobu zivota Gadzov v Europe ("gadzo" znamena po cigansky "rolnik", "sedliak"), sa asimilovali.
Dnesni Cigani (ktori nesplynuli v minulosti so Slovakmi) su teda vacsinou potomkovia tej najviac neprisposobivej, kocovnej casti povodnych Ciganov zo stredoveku, ktori sa nechceli venovat rolnictvu.
@marleymt úplne pokojne.. ja som ixxi a obvykle si zo mna ludia robia srandu alebo potom sa ja zvyknem chváliť tým ako som dopadla na vychodoslovenskej regio
Nie, nie.... to by som neodporúčala. Nepáči sa mi takýto druh delenia.... Je dôležité aby deti boli tolerantné a aby dokázali akceptovať i odlišné národnosti a podobne. Čiže toto by viedlo k ďalšej podpore neznášanlivosti, ktorú by naša civilizovaná spoločnosť určite nemala podporovať.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
64 komentov
ja mám tiež kamaráta róma, ktorý žije úplne bežne. A potom poznám celé rómske geto, ktoré smrdí a nevie sa správať.
Myslím si, že ktorý pôjdu kde by sa malo určovať jednotlivo a nie rasovo. Možno aj bieli by išiel do "rómskej" triedy. A rómskej som povedal preto, lebo by ich asi bolo viac, žiaľ.
Som zvedavý koľko z tých, čo budú tvrdiť, že nemali. By skutočne dali svoje dieťa do takejto triedy. Fakt si položte otázku, či by vám bolo prednejšie vzdelanie vášho dieťaťa alebo , aby sa naša "menšina" necítila diskriminovaná.
Nech je to rozdelenie na silnejších a slabších žiakov a zhodou okolností to budú romovia no.
je to smutné a možno by to niekto pvoažoval za diskrimináciu, ja by som ale za diskrimináciu považoval to že normálne deti sa nebudú mať šancu kvalitne vzdelať a "pokazia sa"
Na @1 niečo bude. Nezávidím tým učiteľom, ktorí by mali mať na starosti čisto "tlupu opičiek" (bez urážky)
Rozdeliť triedy na biflošov a mamvpičistov by bol velký krok vpred, lebo obe skupiny si vyžadujú iný prístup.
ak to má byť dáky pozostatok socíka, aby všetci na konci skončili na rovnakej úrovni (horší sa skutočne ,,vytiahli" a lepší totálne demotivovali) tak to je diskriminácia.....intelektová
a nezávisí to od toho, či sú deti v triede žlté a fialové, či pásikavé a bodkované........to je o ničení nezávislých intelektuálov už v zárodku
Problémom sú rómovia, ktorí sa nesprávajú tak, ako by sa mali - a rovnako potom aj ich deti. Pokiaľ sa nezmení ich zmýšľanie a štýl ich života... nezmení sa nič, nech ľudia robia čokoľvek.
a uz spominana JAR, zrusenim aparheidu sa tam nic neposunulo k lepsiemu asi pre nikoho
Lebo myslím že na stredných by to bola zbytočná reforma. Keďže tu si už študent sám vyberá kam pôjde ďalej, podľa svojich schopností, výsledkov a vízií.. čiže je to viac menej v pomere..
a ešte k @34 skrátka si nemyslím, že by sa segregáciou niečo zmenilo. keby sa malo všetko segregovať neviem kam by sme dospeli. napr. niekto, kto nie je róm, no je jeho správanie nie je prijateľné. kam by sa zaradil? do rómskej triedy alebo by sa pre neho otvorila nejaká nová trieda? veď predsa keď segregujeme, tak už poriadne!
A ešte to zdôvodnenie, že začiatočníci a pokročilí, to je na smiech
Aj malé dieťa by sa ich opýtalo, prečo teda tie deti nerozdelia podľa študijných výsledkov, keď to obhajujú rôznymi študijnými výsledkami.
Za takúto segregáciu by som bol.
A rovnako za segregáciu prípadne podľa "správania" či podobných fenoménov ( @deadfancy )
Som si istý, že ako deti so slabým prospechom, tak deti s poruchou pozornosti (a podobne), si vyžadujú iný prístup. A v triede, kde budú všetci dohromady je možné použiť taký prístup im prispôsobený.
Klasické triedy, kde sa šikovnejšie deti nudia a menej šikovné deti nič nenaučia, lebo tempo výuky im nemôže byť prispôsobené, je kardinálna hlúposť.
"napr. niekto, kto nie je róm, no je jeho správanie nie je prijateľné. kam by sa zaradil?" tak by ho zaradili do specialnej skoly alebo rovno do polepsovne, tak to fungovalo aspon ked ja som chodil na ZS, par rokov si tu taketo nezvladatelne individua drzali ale potom ich poslali na vyzsie spomenute miesta.
ale mne tu teraz uz pripada ako keby si si myslela, ze pre tych ciganov by to bol trest aby boli v triede len s ciganmi
Podporenie segregácie argumentmi ako hygiena a prospech samo o sebe hovorí, že segregácia na základe hygieny a prospechu má väčší zmysel ako rasová segregácia.
Toto hovorila aj @kukuricka takže neviem, aké riešenie si od nej chcel počuť, keď jedno riešenie sa ponúka samé.
Je to asi taký trest, ako vyhradené miesta pre černochov v autobusoch a podnikoch. Tiež sa to dá rovnakým spôsobom racionalizovať, ale keď si ako menšina niekam zaradený len na základe farby pleti, nie je to úplne najpríjemnejšie riešenie.
ved aj nezvladatelny cigani patria do reedukacneho centra. a nepisal som vyslovene ze by som ja osobne chcel segregovat triedy na ciganov a neciganov, ale pisal som ze takato segregacia mi nepripada nehumanna ani chora.
@12pusinka16 "lepsiej"? to sa ti ako podarilo?
Iba sa obávam, či by napr. na takom Spiši v prípade segregácie tie školy pre "bielych" čoskoro nemuseli zaniknúť (vzhľadom na to, koľko sa rodí slovenských a koľko rómskych detí)... Dalo by sa to nazvať "vnútorná kolonizácia" :/ - rómske osídlenie je najmä na Východe už aj v obciach, kde predtým takmer nežili.
(O osude posledných zvyškov karpatských Nemcov, ktorí kedysi zabezpečili Spišu prosperitu a popredné postavenie v Uhorsku, už radšej ani nehovorím).
---
Ale situácia je v podstate taká, ako si napísal.
Moznoze raz ti budu tvoje vnucata alebo pravnucata (podobne ako asi vsetkym z nasej generacie) vycitat, preco sme nebranili europsku kulturu vtedy, ked to este malo zmysel...
Pretoze ak to takto pojde dalej a kazdy pokus o obycajnu ludsku sebazachovu a urcitu civilizacnu uroven sa bude oznacovat ako "rasizmus", raz vsetci dopadneme velmi zle.
ale mna by zaujimalo kedy toto secko vlastne zacalo ? su cigani je*nuty odjakziva ? (nie seci poznam aj slusnych) alebo ako to kur*a je ? sposobila to nejaka neznasanlivost kedysi davno pred stovkami rokov ? alebo preco to je kur*a tak ako to je ? preco neni medzi nimi len tolko "zlych" ludi ako medzi nami bielymi (aj ked aj medzi nami je ich viac nez dost) ? ale preco je to u nich vacsina ? , no to sa asi nedozvieme ale mal by sa proste uplne zmenit system a postupne by sa zmenili aj oni
Tak potom si tzv. "rasista" aj ty, lebo dnes je bezne oznacit za "rasistu" kazdeho cloveka, ktory uznava dedicnost inteligencie a osobnych vlastnosti, pricom prostredie na to nema zasadny vplyv (su to hereditaristi).
A svoj priklon k (velmi podivnej forme) hereditarizmu si tu prezentoval aj ty, ked si povedal, ze niektori ludia, citujem: "maju tu agresivitu a zlobu v genoch"...
Cigani / Romovia pochadzaju z Indie, odkial ich vacsina odisla v stredoveku, pretoze vacsinou patrili ku kaste "šúdrov" (najnizsia kategoria, pre ostatnych Indov su nedoktnutelni) a citili sa byt "diskrimovani" zo strany vyssich kast.
Mimochodom, kastovy system s najvacsou pravdepodobnostou zalozili indo-arijske kmene (teda Indoeuropania) pri svojom prichode od Indie, aby "oddelili" svoj genofond od povodneho (dravidskeho, tmaveho) obyvatelstva a aby s Dravidmi (povodnymi obyvatelmi) nesplynuli.
Aj dnes su prislusnici troch hlavnych kast jasne svetlejsej pokozky nez šúdrovia. Dokonca sa u nich vyskytuju aj zelene a modre oci, fakticky sa neodlisuju od vzhladu Talianov alebo Grekov.
Vsimli si to uz britski kolonizatori v 19. storoci na tom, ako vyzerali maharadzovia a indicka slachta.
Na druhej strane šúdrovia majú takmer podobnu farbu pleti ako cernosi alebo Aborigenci.
Su aj nazory, ze ti Cigani, ktori boli civilizovanejsi a vedeli sa prisposobit domacemu, usadenemu sposobu zivota Gadzov v Europe ("gadzo" znamena po cigansky "rolnik", "sedliak"), sa asimilovali.
Dnesni Cigani (ktori nesplynuli v minulosti so Slovakmi) su teda vacsinou potomkovia tej najviac neprisposobivej, kocovnej casti povodnych Ciganov zo stredoveku, ktori sa nechceli venovat rolnictvu.