teraz je jedno kto má aký názor na to obdobie, len ma zaujíma váš názor.
Môže byť Slovenské národné povstanie "Slovenské" a "národné", keď drvivá väčšina Slovákov v tom období mala pozitívny vzťah k Slovenskému štátu a pomoc bola často vynútená a tz
samozrejme že môžme.... bolo ľudí čo sympatizovalo s tisom a určite ich bolo dosť ale v tom bola tá sila národa že sa postupne pridávali na stranu partizánov obyčajní ľudia...
je velky omyl a zlahcovanie povstania ze sa ho zucastnili len partizani,povstanie pripravila regulerna armada ktora aj tvorila jeho hlavnu zlozku lenze na to sa pocas socializmu zabudlo a ostali nam len hrdinsky partizani,odporucam precitat knihu SNP od Martina Lacka mladeho historika ktory sa dobre vyzna,takze ano bolo to narodne povstanie lebo povstala velka cast armady vratane dostojnikov
@puco90 ale pre mna to nic nemeni na veci ze ho pripravila slovenska armada ked uz bolo jasne ze Nemecko prehra a chceli sa vyhnut tomu aby sme aj mi boli porazena krajina co by sme po vojne aj boli,povstanim sme sa aspon ocistili od spojenectva s nacistami a uz to bol dobry dovod aj rusi sa na nasom uzemi vdaka tomu spravali relativne slusne v porovnani s tym co robili v Madarsku alebo Nemecku
@hetfield zmysel ? Pretože všetko by lepšie dopadlo. Ja si osobne myslím, že keby počúvali všetci dôstojníci Tisa a nie Beneša a všelijakých jemu podobných zmrdov, Slovensko by neutrpelo škody (počas SNP najviac, počas celého S štátu také škody dovtedy neboli), uchránili by sa ľudské životy a transporty by zostali zastavené od roku 1942.
Čo je však podstatné, Tiso v očiach západných politikov zločinec nebol.
@puco90 az nato ze rusi by sa tu spravali ovela horsie,nezabudaj ze sme boli jedna z krajin ktore ich napadli a povstanie nebolo len u nas aj v Rumunsku bol prevrat a pridali sa k rusom
@puco90 Na základe jednej publikácie, zvlášť od takmer neznámeho autora, by som si nerobil celistvý obraz.
Osobne sa nečudujem, že Slovenský štát mal mnoho zástancov. Patrili sme k najbohatším štátom Európy, ekonomika bola výborna, životná úroveň tiež.
Ak by Nemci vyhrali vojnu, a ty si myslíš, že by nás nechali ako svojho "spojenca" napokoji si veľmi naivný. Došlo by aj na nás, deportácii by sme sa aj tak nevyhli. Boli sme iba malý satelitný štát uprostred veľkého bordelu.
Povstanie bolo rozumný a potrebný krok aj z politického aj z ideologického hladiska.
@obsadiliminick ja som si z toho neurobil celistvý obraz. Materiálov je o tom dosť.
Všetky tie veci čo sú tam sa stali, môžeš si to overiť. Skús niečo vygoogliť.
Ja neviem čo by sa s nami stalo, s najväčšou pravdepodobnosťou by nás ponechal ako napríklad Chorvátov atď...a zasa niektoré národy by zanikli (Česko, Poľsko, Rusko...) proste mal určité záujmy.
@puco90 hej, lenže stále nemáš nikdy zaručené, že ide o hodnoverný zdroj. V podstate sa ale bavíme o tom istom - spúšťačom povstania bola iniciatíva Slovenskej armády a hlavný stan v Banskej Bystrici. Postupne sa zapojila väčšina národa. A ak nie na bojovom poli tak pomocou ranenm, ukrývaním partizánov a vojakov SNP alebo inou pomocou....
Slováci ukázali, tak ako viackrát v histórii, že sa dokážu spojiť a preto považujem povstanie za Slovenské aj z národné...
Čo sa týka nášho osudu - to je zaťažko. Polemzovať môžeme donemoty ale pravdu sa nedozvieme. Možno by sme zostali ako Slovenský štát v strede Nemeckej ríše. Osobne si ale myslím, že takáto smietka by Nemcom za predpokladu, že vyhrali vojnu, bola na nič a postihol by nás rovnaký osud. Nezabúdajme, že aj Rusi boli na začiatku vojny spojencami Nemecka a spoločne sa podielali na okupácii Poľska. (viď Katyňa). Ak zradili nemci ZSSR, pokojne by mohli zradiť po skončení vojny aj nás, aj Talianov....Problém by to pre nich nebol.
neviem ako to presne bolo ale myslim si ze vacsina podporovala to povstanie..a tym ostatny sa neda zazlievat ze boli proti tomu lebo v vtedajsom slovenskom state sa vraj zilo ovela lepsie ako v okolitych statoch..
@obsadiliminick o dejiny sa zaujímam, je to môj koníček a niečo o tom viem. Tie veci sú pravdivé, vlastne je to také zosumarizovanie. Keď som to čítal, tak 80% vecí mi bolo známych, takže si to len tak nevymyslel.
Slovenská armáda ? Takže Tiso vyhlásil SNP ???
Iba zopár dôstojníkov. A aj tí sa uchýlili ku klamstvu, teda že nemajú vojaci na výber, pretože Nemecko obsadzuje Slovensko a Tisa odvliekli. To má byť akože to zapojenie ľudu k SNP ? Nechápeš, že vojaci boli do toho len umelo vtiahnutí? Prípadne tých zopár nevojakov, ktorí sa pridali a iba z časti mali slovenský pôvod ?
Aká väčšina národa ? Väčšina národa musela byť maximálne lojálna k SNP, pretože sa báli smrti.
Inak väčšina národa mala pozitívny vzťah k štátu.
Hitler mal strategické záujmy v Česku, Poľsku, Ukrajine a Rusku. Tým krajinám hrozil zánik ak nie celkom, tak z časti. Nemecko sa malo rozprestierať až tam. Tu mal iné záujmy. Hitler bol dobyvateľ a nepotreboval, aby celá Európa bola Nemecko, on ju potreboval ovládnuť s tým, aby mal on hlavné slovo.
SNP bolo národne lebo sa nanom zucasnil narod... Ale bolo zle naplanovane, zbytocne Slovaci umierali, Nemci potom obsadili Slovensko.... Ked uz chceli povstanie mali presvedcit Tisa ze Hitler vojnu prehra, nech sa prida k rusom a rokuje zo Stalinom, otvorili by rusom hranice a bojovali by proti Nemcom. Nemci ak by vyhrali vojnu tak by sa snazili ludi podobnych nordickej rase ponemcit, ostatny by isli do pracovnych taborov atd....
Slovenské národné povstanie - jedinou smolou je, že Slováci na tento veľký skutok našich predkov nie sú hrdí. Mal by to byť u nás štátny sviatok tak ako vo Francúzsku 14. júl, alebo v USA deň vďakyvzdania
@metodikar ale ako môže byť SNP národné a slovenské povstanie, keď sa to týkalo predovšetkým Stredného Slovenska s tým, že ľudí si získali na svoju stranu klamstvami o zrušení republiky a poprave Tisa Nemcami?
Odpovieš mi prečo takto klamali?
Nie, nemusíš. Klamali preto, aby si získali takýmto spôsobom ľudí na svoju stranu, keďže normálnym spôsobom by si ich na svoju stranu nezískali.
80% Slovákov uznávalo Slovenský štát.
Teda o akom Slovenskom a národnom povstaní sa to hovorí?
@puco90 V historii sa bohvieako nevyznam, len som chcel doplnit ze to bola hlavne snaha niekolkych ludi za podpory sukromnej Slovenskej centralnej banky a inych sponzorov a zainteresovanych (ktorym nacisti sli po podnikani), do ktorej sa liali cez Turecko velke peniaze aj z Britanie. Nedavno som cital na pravda.sk interview s nejakym potomkom toho bankara . Cize by tu trebalo mysliet aj na to, odkial vtedy viala snaha organizatorov o SNP.
Inak suhlasim, treba byt hrdy na svoju historiu, na SNP atd. avsak pocas druhej sv. vojny sa Slovensko zachovalo naozaj zbabelo k Cechom, potom vzdanie sa Nemcom a po ich boku v prvej linii na Ukrajinu (dalej sme pomahali "len" pasivne).. A dalej po SNP to nebola tiez ziadna slava.
Už to tu zaznelo, ale nie je pravda, že boli oklamaní celé povstanie bolo pripravené na prevzatie moci na celom území a vytlačenie Nemcov z neho. Zúčastnila sa na ňom však z podstatnej časti Slovenská armáda o sile cca 65 000 vojakov a partizáni tvorili menšiu avšak tiež dôležitú časť. Neúspech povstania môžme pripisovať hlavne tomu, že nemecké velenie predpokladalo podobný scenár a našu armádu sčasti odzbrojilo. Nemali sme takmer žiadne tanky ani protitankové zbrane a taktiež útočné pušky-samopaly. Ale treba mu pripísať veľký význam nakoľko bolo najväčším celo-územným povstaním v Európe.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
Väčšina Slovákov mala kladný vzťah k Slovenskému štátu a povstanie bolo odštartované klamstvom.
Čo je však podstatné, Tiso v očiach západných politikov zločinec nebol.
Rusom sa vyslovene jednalo o to, aby sa zbavili ideologických nepriateľov a tých sa väčšinou aj zbavili. Tak či tak.
Osobne sa nečudujem, že Slovenský štát mal mnoho zástancov. Patrili sme k najbohatším štátom Európy, ekonomika bola výborna, životná úroveň tiež.
Ak by Nemci vyhrali vojnu, a ty si myslíš, že by nás nechali ako svojho "spojenca" napokoji si veľmi naivný. Došlo by aj na nás, deportácii by sme sa aj tak nevyhli. Boli sme iba malý satelitný štát uprostred veľkého bordelu.
Povstanie bolo rozumný a potrebný krok aj z politického aj z ideologického hladiska.
Súhlasim s @hetfield -om
Všetky tie veci čo sú tam sa stali, môžeš si to overiť. Skús niečo vygoogliť.
Ja neviem čo by sa s nami stalo, s najväčšou pravdepodobnosťou by nás ponechal ako napríklad Chorvátov atď...a zasa niektoré národy by zanikli (Česko, Poľsko, Rusko...) proste mal určité záujmy.
Ale to je jedno, musíš to brať očami doby.
Slováci ukázali, tak ako viackrát v histórii, že sa dokážu spojiť a preto považujem povstanie za Slovenské aj z národné...
Čo sa týka nášho osudu - to je zaťažko. Polemzovať môžeme donemoty ale pravdu sa nedozvieme. Možno by sme zostali ako Slovenský štát v strede Nemeckej ríše. Osobne si ale myslím, že takáto smietka by Nemcom za predpokladu, že vyhrali vojnu, bola na nič a postihol by nás rovnaký osud. Nezabúdajme, že aj Rusi boli na začiatku vojny spojencami Nemecka a spoločne sa podielali na okupácii Poľska. (viď Katyňa). Ak zradili nemci ZSSR, pokojne by mohli zradiť po skončení vojny aj nás, aj Talianov....Problém by to pre nich nebol.
Slovenská armáda ? Takže Tiso vyhlásil SNP ???
Iba zopár dôstojníkov. A aj tí sa uchýlili ku klamstvu, teda že nemajú vojaci na výber, pretože Nemecko obsadzuje Slovensko a Tisa odvliekli. To má byť akože to zapojenie ľudu k SNP ? Nechápeš, že vojaci boli do toho len umelo vtiahnutí? Prípadne tých zopár nevojakov, ktorí sa pridali a iba z časti mali slovenský pôvod ?
Aká väčšina národa ? Väčšina národa musela byť maximálne lojálna k SNP, pretože sa báli smrti.
Inak väčšina národa mala pozitívny vzťah k štátu.
Hitler mal strategické záujmy v Česku, Poľsku, Ukrajine a Rusku. Tým krajinám hrozil zánik ak nie celkom, tak z časti. Nemecko sa malo rozprestierať až tam. Tu mal iné záujmy. Hitler bol dobyvateľ a nepotreboval, aby celá Európa bola Nemecko, on ju potreboval ovládnuť s tým, aby mal on hlavné slovo.
Odpovieš mi prečo takto klamali?
Nie, nemusíš. Klamali preto, aby si získali takýmto spôsobom ľudí na svoju stranu, keďže normálnym spôsobom by si ich na svoju stranu nezískali.
80% Slovákov uznávalo Slovenský štát.
Teda o akom Slovenskom a národnom povstaní sa to hovorí?
Inak suhlasim, treba byt hrdy na svoju historiu, na SNP atd. avsak pocas druhej sv. vojny sa Slovensko zachovalo naozaj zbabelo k Cechom, potom vzdanie sa Nemcom a po ich boku v prvej linii na Ukrajinu (dalej sme pomahali "len" pasivne).. A dalej po SNP to nebola tiez ziadna slava.
A ty sa na históriu pozeráš čiernobielo asi ako 85% Slovákov.
To, že sme išli na Ukrajinou bolo motivované bojom proti boľševizmu.
Na Poľsko sme išli, pretože nám ukradli územie.