Hej pacia sa mi. Nasiel si jedno video z brutalitou a tym chces povedat ze sa tak ziskava vsetka koza takymto sposobom? Na to ti naleti len nevzdelany hlupak...
Zaujimava tema @xhtml myslis ze by sa na birdzi mohla/mala urobit rubrika, kde budu rozne aktivity (nehovorim ze hned, mam par surnejsich veci, ale potom o par tyzdnov), kde by sa mohli robit rozne nadacie, resp. bojovanie za nejaku peknu vec, proti zlej veci, nejake eko.birdz (ako ekologicky birdz) alebo tak?
problem chovu (stiesnene podmienky, cely zivot v klietke 30x40cm, stres, kanibalizmus, sebaposkodzovanie, podvyziva, psychicke poruchy (kyvanie sa zo strany na druhu), stereotyp.
"Viaceré odborné štúdie potvrdzujú, že až 20 % norkov sa nedožije ani veku skožkovania. Táto úmrtnosť je spôsobená najmä dlhodobým stresom, zlým ošetrovaním, nevhodnými klimatickými podmienkami, kanibalizmom, či prehriatím - nakoľko norky ku svojej existencii potrebujú vodnú plochu. U líšok je vysoká úmrtnosť spôsobená stresom a častými prípadmi, keď frustrované matky požierajú svoje mláďatá. 20% úmrtnosť predstavuje 8 000.000 uhynutých kožušinových zvierat ročne, teda 9 zvierat uhynutých každú minútu kvôli zlej starostlivost"
"Pre výrobu jedného kožucha je potrebné zabiť asi
130 činčíl
100 veveričiek
65 norkov
60 králikov
15 rysov
10 kórejských psov
14 vydier
10 líšok
10 jazvecov
12 bobrov
4 leopardy"
@tomas , nie som proti, ale museli by sa najst ludia, ktori by sa o to starali, robili by osvetu, ale to treba dokladne premysliet, co urobit, co urobit do akej miery a preco prave do takej miery a pod. problem takycho aktivit je ich velka narocnost vseobecne, ide o velmi citlive veci.. ale nie som proti (info - recykluj, podporuj prirodu, co nevies o kozuchoch, atd, atd).
Co riesis ? Kozuchy vzdy boli a vzdy budu ...nikto s tym nic nenarobi...nijaka nadacia nepomoze...za peniaze kupis vsetko vzdy! Aj keby je na svete miliarda nadacii...nikto to nikdy nezakaze
kožuchy sa mi ani nepáčia ale ešte viac sa mi nepáčia tý čo nosia tie umelé a myslia si že sú kingovia ja keď tak telaciu kožu, semiš, jelenicu alebo vlnu ktoré viem že to zviera bolo použité nie len kvôli srsti
Ak by sa nerobili kožuchy so zvierat (mŕtvych, je zavádzajúce tvrdiť, že sa robia zo živých zvierat, oni sa nerobia v 99% prípadoch zo živých zvierat), a robili by sa iba umelo chemicky, si si istý, že chemické látky, toxíny, ktoré sa vypúšťajú do vody, ovzdušia pri výrobe umelých látok, sú pre život človeka, zvierat a rastlín MENEJ ZÁVADNÉ?
Majú sa nechať žiť zvieratká, a robiť iba chemické umelé vlákna, pričom dym a škodliviny pri ich výrobe znečistia prírodu a ovzdušie a zabijú viac živočšíchov?
keby neboli všetky tkaniny a všeliake možné líátky na oblečenie tak nepoviem..lkeby sme boli neandertali a nemali sa cim zahriat..to bol kolobeh zivota...niesom proioti ani jedeeni zvierat ,vsak sme vše žravci aj mäso treba....ale zabijať zvieata len kôli "štýlu?" to je nechutné...
heh niesme v 18 storočí chlapče, dneska sa kožuchy už nenosia tak ako kedysi a pokiaľ viem nie je to ani v móde, jedine tak na módnych prehliatkach a to sa sa jedná iba o nepredajné kusy, okrem toho sa na zvieratách robia aj iné zverstvá, a týmto nič nevyriešiš, ber si príklad z aktivistov ktorí by za to boli schopní položiť aj život, to čo robiš ty je vrchol úbohosti
aj tak...naco robit umele kozuchy ked su ajt ak iba vysadou "pekneho vzhladu?" je podla mna aj kopec menej zavadnychviac ekologickych latok ktore zahreju...
@13 tak, ci onak sa vyraba AJ, AJ.. tu ide o to, ze tie zvierata trpia teraz a su chovane len kvoli luxusu.. sposobuje sa im priamo utrpenie a bolest, to nie je spravne.
@xhtml pozri si aj ine stanky ako youtibe o vyrobe kozuchov...teraz chces pohorsit tymto videom cely birdz ale nie kazdy je tupy ...dal si tam videa pytliakov a vselijakych magorov...slabé
to je ako videa o tom ako sa robia hamburgery....
jedno video o tom ako chudence sliepocky tyraju pohorsi cely birdz no na druhy den ide mozno polovica zase do mekáča....
netvrdim ze taketo spravanie voci zvieratam je dobre, ale je to len zostrih toho najhorsieho..nic ine. proste cielene poskodzovanie produktu.
slovaci by radsej mali bojovat za lepsie platy ako za toto..
ach, nechce sa mi to celé čítať... v praveku si homoidae robili kožuchy, lebo bola zima, potrebovali sa zohriať nejako, čo považujem za jeden z princípov prírody, darwinizmu, s cieľom zachrániť svoj život... kto z koho... mačkovité šelmy mali smolu proste... potom ako vznikli prvé civilizované spoločenstvá to šlo dolu vodou... dnes? bez komentára... je to tragikomédia... si predstavte... paríž hilton v kožuchu s cenou rovnou novému typu audi a pravekého človeka, ktorý sa len snaží ochrániť pred mrazom... čo na to? čo na to povedať?
je to kruta a velmi nezmyselna smrt, aj ked ani nie ta smrt skor zivot, ktory stravia cely v jednej malej klietke s dalsimi tromi zvieratami v prisernych podmienkach. nesuhlasim, ze sa to neda zmenit, da sa, ved taketo zabijanie sa myslim vykonava pre velke firmy, ktore to predavaju ludom, co si to mozu dovolit a ti to predsa nepotrebuju! mame bavlnu, mame umele vlakna, nas zivot nezavisi od kozenej bundy ci kozucha. a ked uz, tieto spolocnosti maju dost penazi, aby zabezpecili zvieratam urcenym na tento ucel optimalne podmienky na zivot a nie jednu klietku. vyslovene nepochopim to stahovanie z koze zaziva, za tym nevidim nijaky ucel, iba radost z utrpenia, nevidim nic tazke na tom, aby predtym podrezali tomu zvieratu hrdlo. ale tento isty problem je aj v potravinarskom priemysle, vo velkochovoch, kde su zvierata "vyrabane" ako na beziacom pase, dopovane hormonmy, zabijane s rovnakou krutostou a zivoriace v tmavych vybetonovanych budovach bez kuska slamy. lenze my ich potom jeme, a urcite aj ich kvalita zivota, resp. kvalita ich masa ovplyvnuje nase zdravie. je v nasej moci zmenit zmenit aspon toto, ked uz musia umriet, podla mna by sa s tym malo nieco urobit.
v sucasnosti je mozne pomocou rkombinantnj DNA pripadne cielenym difrencovanim kmenovych buniek zvierat vypestovat kozuch s rozmermi napr 5x5 metrov na zivnej pode..
@26 ono ludia sa vzdy nad vsetkym pohorsuju ale ked sa nedivaju tak nato zabudnu... rovnako ako s tym mekacom...
btw chovanie a lovenie ludi a nasledne robenie kozenych potahov na sedacky do aut asi nie je povelene, ze... to by som si aj kupil ?
v amerike ked ma niekdo kozuch tak na neho vylievaju cervenu farbu nie? a potom si ich ludia menej kupuju a ked ich ludia nebudu kupovat tak sa nebudu mat preco vyrabat nie?
pacia sa mi, ak nie su z exotickych zveri, ktorych je malo, sam mam napr. vetrovku z koze alebo topanky a neprekaza mi to @30 pre tie vybetonovane budovi pri vajickach vznikli triedy a kazdy clovek si vyberie co chce podporovat, take bio maso to este velmi rozsirene u nas nie je ale takisto. Pri tych vajciach si kazdy vybere pri kupe ci podpori to ze ich chovaju v klietkach uzavrete alebo vo volknom vybehu bez hormonov
k tomu ako v niektorych krajinach stahuju napr. za ziva tie zvery, k tomu sa nema zmysel vyjadrovat....casom to spolocnost nedovoli si myslim aspon nie v takom mnozstve
@38 zas (klasika u niektorych na birdzi).. tvoje domnieky pramenia z nedostatku informacii, ktore mas v danej veci.. v inych krajinach ludia mailami a listmi prehovorili mnohych modnych navrharov, ktory po presviedcani o neludskosti prestali pouzivat zive kozusiny..
Nemám kožuch, nechystám sa ho kúpiť a ani nikto z rodiny ho nemá (dokonca ani staré matere).
Videá sú to smutné, zvieratá mám rada atď. atď. ale čo? Čo môžem/môžme urobiť? Môže sa výroba a predaj kožuchov zmierniť, ale nikdy nikto nedokáže zakázať ich predaj a hlavne výrobu. Keď sa chce, všetko sa dá a myslím, že vždy sa nájde niekto, kto si dá záležať na kvalitnom kožuchu z norka
je mi fuk ci niekto nosi pravy kozuch alebo umelinu..(nie je mi fuk ako vznikaju ti kozuchy-hlavne v cinskych "velko vyrobnach")....ale aj tak....ako bolo spomenute, nami je to neovplyvnitelne...a zase nie vsetky kozuchy boli zdrate zo zivych zvierat, ktore trpeli velkymi bolestami. Vacsinu ludi co poznam, že maju prave kozuchy....maju v rodine polovnika( alebo napr. chovaju kraliky)...a teda zvierat boli isto usmrtene na prvu ranu ( a dufam, ze bezpolestne).....cize nie vsetko je take ako to bolo v tom videu zobrazene...
Cisto teoreticky uvazujme, ze by sa naozaj zalozila nejaka nadacia alebo nieco na taky styl, ako vravel tomas. Ulohou nadacie by bolo zmenit verejnu mienku o kozuchoch, vpecatit sirokym masam odpor ku kozuchom. Tym by sa docielilo znizenie dopytu a so znizenim dopytu by musela poklesnut aj ponuka, a teda aj vyroba. @midnight vravi, ze vyroba by takto nepoklesla, len by sa presunul export - ale keby amerika prestala kupovat kozuchy od firmy, ktora dodava polovicu svojich vyrobkov do USA a polovicu do EU, tak europa jednoducho nebude potrebovat odrazu dvakrat tolko kozuchov, ako mali dovtedy. Vyroba by musela poklesnut, a tym aj krute zaobchadzanie so zvieratami.
Samozrejme, ked to prenesieme konkretne na tie kozuchy a na osvetu/nadaciu vramci Birdz, nemalo by to zmysel, pretoze ako uz bolo povedane, kozuchy dnes naozaj takmer nikto nekupuje a toboz nie mladi - ti, na ktorych by hnutie Birdzu mohlo vplyvat.
Okrem toho, tie kozuchy uz dnes vazne nikto nekupuje. Ani si nepamatam, kedy som naposledy videl niekoho v kozuchu, mozno tak Noriku v telke, a to myslim vazne - takze naozaj si nemyslim, ze toto by bol nejaky zavazny problem, ktory by bolo treba riesit...
@43 no ak by takyto postoj nastojili velmocnosti sveta, tak by to bola krasa...aj v ostatnych produktoch, ktore skodia ci zvieratam...alebo priamo ci nepriamo nam ludom.....
..a este...som tam pisal "nami neovplyvnitelne" ..ak reagujes na moj prispevok..a z atym si stojim..hoci by aj slovensko sa za to postavilo, coze by zmohlo?...
@44 tak nakolko na slovensku po tych kozuchoch vlastne ani poriadny dopyt nie je, tak Slovaci by to ovplyvnili naozaj len minimalne (mozno ten dopyt NA SLOVENSKU by sa znizil este na polovicu).
Ale keby to robili vo Francuzsku ci v Nemecku, urcite by tym aspon trochu pomohli, ako vravis...napriklad ked bola pred par rokmi na Slovensku ta kampan proti interupciam, podarilo sa obmedzit interupcie na Slovensku tusim ze aj viac ako o polovicu. Iba prostrednictvom verejnej mienky.
@44 podla mna dost. slovensko je clenom eu a kadejakych inych organizacii, nie sme az taki bezvyznamni. a v minulosti dokazali zmenit zakony aj jednotlivci, ide len o to ziskat si popularitu
ach nieee stacil mi zaciatok .... je to hrozne keby daco take ako pisal @tomas bolo urcite sa pridam ... je to hrozne pomaly idem vracat ked vidim niaku tetku ktora ma na hlave kozusinovu ciapku blee bleee a este raz som proti!!!!
@xhtml
ta stranka je tvoj projekt?
Keby si s tym chcel nejako pohnut, bolo by treba jedinu vec - PENIAZE. Keby boli peniaze, mohol by si rozsirit propagandu proti kozuchom po celom slovenskom internete aj po mediach, vtedy by to urcite malo zmysel. Keby si poznal iny sposob ako peniaze, ja by som ta aj rad podporil...ale podla mna iny sposob neexistuje.
hm....zaujimave ale aj zavadzajuce. nekupujem-neriesim. ale urcite bi som nikdy nepodporoval ziadne zdruzenia alebo nadacie. to tu rovno tu podaktori zalozte amnesty international ked neviete co z volnym casom a peniazmy. cinania zeru macky a ine cele storocia a to nikoho netrapi. a ja si kludne dam velky cheesburger v mekaci a je mi srdecne jedno nejake debilne zvastni nejakich debilkou. ekoteroristou. ved aj maly take heslo ze zabi bobra ,zachranis strom. cisti debili. hmm..asi zalozim aj ja nadaciu proti bezdomovcom zo slovenska v prahe. ved to len zobre a otravuje zivot ludom.
zaujimave nikdy som sa nad tym takto nezamyslal (ale kozuchy som si ani nikdy nekupoval....) ale neda mi nespytat sa.... Ak tie zvierata ziju v prisernych podmienkach ako to ze ich srst je potom taka kvalitna ? fiziologia a psychologia idu preca ruka v ruke.... zvieratu ktore je vystresovane vypadava srst zla starostlivost to tiez moze sposobit ..... ak by som vyrabal kozuchy zalezalo by mi na tom aby bolo zbozi co najkvalitnejsie nie ? samotna podstata toho ze zver sa zabija pre uzitok cloveka je nespochybnitelna..... dokonca aj nasa milovana vseseruca katolicka cirkev to akceptuje .... ale ak je to tak ako opisujes mali by sa sprisnit normy pac zabit zviera nie je zlocin ale tyrat ho uz ANO!
a same pekne zvieratka si tu vymenoval kde su tie miliardy pavukov rocne zabitych len preto ze ''aaaa pomoooc pavuuuk aaaa '' lienok,chrobakov ci mravcov na ktorych stupame ? s nimi nikto nesuciti ? Kurecne prasiatka..... hmm pochutka ze ? Ved sa zamyslite ak predpokladame ze zivoty zvierat su si rovne tak potom ich nezabijajme absolutne alebo mame typicky slovensky meter typu ti pekni mozu zit a skaredi nie ?
@61 co ja viem, v podstate mas aj pravdu, ale keby sme to vazne brali tak, ze nemame zabijat ani komarov, a ze zivot komara je rovnocenny zivotu co ja viem vlka, tak to uz mozem povedat, ze by sme nemali pouzivat ani antibiotika, ved preco zabit milion bakterii v krvi cloveka, len kvoli zivotu toho jedneho cloveka?
@62 no ale baktrie nie su vzdy zle... su aj bakterie prospesne pre nas organizmus a to uz je zalezitost prezitia nie ? ved aj keby si zvierata boli rovne tak zivot cloveka je cennejsi na tom sa nic nemeni .... len hovorim ze zdrava ucta k prirode je jedna vec ale zvierata vzdy boli a budu prirodnym zdrojom pre vela veci.... tazna sila.... jedlo ci domaci milacik vzdy sa jedna o osoh cloveka..... to video je nieco priserne ..... nechce sa mi verit ze niekde by to zakony mohli povolovat lebo tam nejde o prezitie a podporu ludskej existencie to je proste potesenie z tirania zvierata a to je nieco celkom ine..... zvierata zabijame uz to tak je.... avsak je nasa povinnost nesposobovat im ZBYTOCNE utrpenie....
cize ak vidite pavuka a bojite sa pavukov poproste niekoho kto sa neboji nech ho prenesie von.... ak vas otravuje mucha otvorte najprv okno ci nevyleti skor ako ju plesknete....hovorim len o utrpeni ktore sposobujeme a nemusime ho sposobovat .... to ktore musime sposobovat v zaujme nasej existencie je akceptovatelne ale tiez ho musime znizovat na minimum..... cize zviera najprv humanne a rychlo bez zbytocneho utrpenia zabit.... a potom si uz robit co chceme ci kozu ci maso....
tak ma napada... este... sak nie je tiranie proti prirode ? ked si aj zoberiete roznych dravcov.... vacsinou utocia na jedno specificke miesto aby svoju korit rychlo a milosrdne zabili.... neviem o tom ze by sa zvierata v prirode jedli zaziva
Chooreee. Zvierata nic v zivote zle nourobili a co mi im zato . Zabijame ich testujeme na nich a vsetkomozne kozuchy nam netreba Nao su www.zvieracia-slzicka.blog.cz
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
72 komentov
problem chovu (stiesnene podmienky, cely zivot v klietke 30x40cm, stres, kanibalizmus, sebaposkodzovanie, podvyziva, psychicke poruchy (kyvanie sa zo strany na druhu), stereotyp.
usmrtenie - elektricky prud, zlomenie vazu, pripadne stiahnutie zaziva.
"Viaceré odborné štúdie potvrdzujú, že až 20 % norkov sa nedožije ani veku skožkovania. Táto úmrtnosť je spôsobená najmä dlhodobým stresom, zlým ošetrovaním, nevhodnými klimatickými podmienkami, kanibalizmom, či prehriatím - nakoľko norky ku svojej existencii potrebujú vodnú plochu. U líšok je vysoká úmrtnosť spôsobená stresom a častými prípadmi, keď frustrované matky požierajú svoje mláďatá. 20% úmrtnosť predstavuje 8 000.000 uhynutých kožušinových zvierat ročne, teda 9 zvierat uhynutých každú minútu kvôli zlej starostlivost"
"Pre výrobu jedného kožucha je potrebné zabiť asi
130 činčíl
100 veveričiek
65 norkov
60 králikov
15 rysov
10 kórejských psov
14 vydier
10 líšok
10 jazvecov
12 bobrov
4 leopardy"
atd
Ak by sa nerobili kožuchy so zvierat (mŕtvych, je zavádzajúce tvrdiť, že sa robia zo živých zvierat, oni sa nerobia v 99% prípadoch zo živých zvierat), a robili by sa iba umelo chemicky, si si istý, že chemické látky, toxíny, ktoré sa vypúšťajú do vody, ovzdušia pri výrobe umelých látok, sú pre život človeka, zvierat a rastlín MENEJ ZÁVADNÉ?
Majú sa nechať žiť zvieratká, a robiť iba chemické umelé vlákna, pričom dym a škodliviny pri ich výrobe znečistia prírodu a ovzdušie a zabijú viac živočšíchov?
hovorím ľudský život má najväčšiu hodnotu na svete a preto sa ním nemá plytvať za nič iné
jedno video o tom ako chudence sliepocky tyraju pohorsi cely birdz no na druhy den ide mozno polovica zase do mekáča....
netvrdim ze taketo spravanie voci zvieratam je dobre, ale je to len zostrih toho najhorsieho..nic ine. proste cielene poskodzovanie produktu.
slovaci by radsej mali bojovat za lepsie platy ako za toto..
@26 ono ludia sa vzdy nad vsetkym pohorsuju ale ked sa nedivaju tak nato zabudnu... rovnako ako s tym mekacom...
btw chovanie a lovenie ludi a nasledne robenie kozenych potahov na sedacky do aut asi nie je povelene, ze... to by som si aj kupil ?
@30 pre tie vybetonovane budovi pri vajickach vznikli triedy a kazdy clovek si vyberie co chce podporovat, take bio maso to este velmi rozsirene u nas nie je ale takisto. Pri tych vajciach si kazdy vybere pri kupe ci podpori to ze ich chovaju v klietkach uzavrete alebo vo volknom vybehu bez hormonov
k tomu ako v niektorych krajinach stahuju napr. za ziva tie zvery, k tomu sa nema zmysel vyjadrovat....casom to spolocnost nedovoli si myslim aspon nie v takom mnozstve
preco?
strasna naivita toto...
Videá sú to smutné, zvieratá mám rada atď. atď. ale čo? Čo môžem/môžme urobiť? Môže sa výroba a predaj kožuchov zmierniť, ale nikdy nikto nedokáže zakázať ich predaj a hlavne výrobu. Keď sa chce, všetko sa dá a myslím, že vždy sa nájde niekto, kto si dá záležať na kvalitnom kožuchu z norka
Cisto teoreticky uvazujme, ze by sa naozaj zalozila nejaka nadacia alebo nieco na taky styl, ako vravel tomas. Ulohou nadacie by bolo zmenit verejnu mienku o kozuchoch, vpecatit sirokym masam odpor ku kozuchom. Tym by sa docielilo znizenie dopytu a so znizenim dopytu by musela poklesnut aj ponuka, a teda aj vyroba.
@midnight vravi, ze vyroba by takto nepoklesla, len by sa presunul export - ale keby amerika prestala kupovat kozuchy od firmy, ktora dodava polovicu svojich vyrobkov do USA a polovicu do EU, tak europa jednoducho nebude potrebovat odrazu dvakrat tolko kozuchov, ako mali dovtedy. Vyroba by musela poklesnut, a tym aj krute zaobchadzanie so zvieratami.
Samozrejme, ked to prenesieme konkretne na tie kozuchy a na osvetu/nadaciu vramci Birdz, nemalo by to zmysel, pretoze ako uz bolo povedane, kozuchy dnes naozaj takmer nikto nekupuje a toboz nie mladi - ti, na ktorych by hnutie Birdzu mohlo vplyvat.
Okrem toho, tie kozuchy uz dnes vazne nikto nekupuje. Ani si nepamatam, kedy som naposledy videl niekoho v kozuchu, mozno tak Noriku v telke, a to myslim vazne - takze naozaj si nemyslim, ze toto by bol nejaky zavazny problem, ktory by bolo treba riesit...
..a este...som tam pisal "nami neovplyvnitelne" ..ak reagujes na moj prispevok..a z atym si stojim..hoci by aj slovensko sa za to postavilo, coze by zmohlo?...
Ale keby to robili vo Francuzsku ci v Nemecku, urcite by tym aspon trochu pomohli, ako vravis...napriklad ked bola pred par rokmi na Slovensku ta kampan proti interupciam, podarilo sa obmedzit interupcie na Slovensku tusim ze aj viac ako o polovicu. Iba prostrednictvom verejnej mienky.
ta stranka je tvoj projekt?
Keby si s tym chcel nejako pohnut, bolo by treba jedinu vec - PENIAZE. Keby boli peniaze, mohol by si rozsirit propagandu proti kozuchom po celom slovenskom internete aj po mediach, vtedy by to urcite malo zmysel. Keby si poznal iny sposob ako peniaze, ja by som ta aj rad podporil...ale podla mna iny sposob neexistuje.
Cim sa preslavil ten Cech?