Zdravím, som teraz tretiak a uvažujem nad štúdiom na FEI, prípadne FIIT, alebo niečo s fyzikou/informatikou na UK, chcem sa sám doma učiť informatiku, zatiaľ viem len základy pascalu zo školy...(z informatiky nematurujem, maturujem z matiky, fyziky)
skôr c++, pretože je ťažšie a profesionálnejšie, a skôr sa bude na výškach robiť v ňom, nemám to síce zo skúsenosti, ale pascal je zaprvé amatérčina a bol by hodne trapas ak by ho FEI/FIIT používali, a zadruhé ak aj áno, tak je ľahučký, to sa dá naučiť za pochodu. zato c++ko plné svojho humusného memory managementu a srandičiek s pointermi... to chce omnoho viac času aby si sa s tým naučil robiť.
(jo, a kamarátka chodila na jednu z tých dvoch, a robili v Cčku)
ale knihu ti odporučiť neviem, každopádne šiel by som podľa všeobecného princípu že vygooglim si dizajnérov daného jazyka, a potom hľadám knihy o danom jazyku ktorých autormi sú oni.
vystačíš si aj s pascalom, tie základy su v kazdom jazyku rovnake, podmienky, cykly, funkcie a neviem co... ale tak ak sa stim konkretnym jazykom chces pohrat tak môzes skusit c pripadne javu s "lepsim memory managmentom"
ak chceš ist na FIIT tak sa dobre drť matiku a hlavne musis mat dobru logiku, bez toho ti ani c++ nepomoze. dalej profesori su tam dost šialeni , takze si pekne uziješ
@kosh vlastnim ju doma v anglictine a nepovedal by som, ze je to len uvod, na zaciatok a pochopenie imho skvela kniha. neskor tie knihy az tak ani netreba.
chlapče robil som microsofte 8 rokov a jedinečný jazyk je Visual Basic C++ a C alebo JAVA je slabý jazyk na programovanie jedine Visual Basic ale GO ale asi si ešte dieta a pre deti sa odporúča c++ lenže si rozmysli že či sa naučíš v c++ lebo takých je vela a sú aj málo platený teraz sa venuj novím jazykom nauč sa Visual Basic to ti ako skúsený programátor môžem odporúčiť nerob v C++ lebo dopadneš ako títo kokoti čo ti tu jbali do hlavi C ,,,, Cé Cé šaje len céé jako kokot hlavne že ho ovláda už aj môj 7 ročný brat ktorý už kompiluje základné programy Takže takto nauč sa niečo v čom zarobíš majland a nebude pre teba problém zvládnuť spraviť aj softvér ako je android alebo symbian či linux Ja som z Púchova mám 35 rokov a viem 15-16 programovacích rečí JAVA, C/C++, Perl, PHP, HTML, SQL, Python, Visual Basic, Pascal, Visual DataFlex, semtam ťukám javascripti ked potrebujem a ešte viem velice dobre strojový kod čo ho ovláda zopár ludí na slovensku ale taktiež ho neviem celý dalej viem aj Power Basic ...... robil som aj 2 mesiace v Activision na Call of duty 4,6 tam som sa musel špeciálne naučiť programovať v 3 jazykoch denne sa učím aj doteraz a stále ma to byví do dôchodku chcem vedieť spraviť vlastný operačák lepší než Windows či Linux a to že viem tak dobre a veľa jazykov na programovanie je to že sa tým zaoberám už od 9 rokov a každý deň si tak 1-2 hod. čítam encyklopédiu Basic a robím programy na ktorých aj zarábam naozaj som rád že tu je toto tak dúfam že si vyberieš dobre a zoberieš si odomňa pár rád.... takže sa rohodni Cé ti neodporučujem moja rada je: Visual Basic a Python lebo si môžeš urobiť aj PC hru a rôzne nadupané programy ja viem kompletne C++ a nepáči sa mi dajú sa v tom robiť len hovadiny a slabé programy a na tvorbu stránok Jedine: HTML, PHP MySQL takže ahoj môj email poznáš ak niečo budeš chcieť napíš alebo sem...........
@n0win0u Thinking in C++ od Eckela je ďaleko lepší a menej rozťahaný úvod. Neviem, v akom svete sa hýbeš, ale aj ľudia okolo mňa tu knihu považujú za veľmi rozťahaný úvod. Nemáš tam ani mutlitheading, trait polices ... Ak si trúfaš na C++, tak si zožeň Modern Programming in C++ a uvidiš, čo je to mistrovství
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
skôr c++, pretože je ťažšie a profesionálnejšie, a skôr sa bude na výškach robiť v ňom, nemám to síce zo skúsenosti, ale pascal je zaprvé amatérčina a bol by hodne trapas ak by ho FEI/FIIT používali, a zadruhé ak aj áno, tak je ľahučký, to sa dá naučiť za pochodu. zato c++ko plné svojho humusného memory managementu a srandičiek s pointermi... to chce omnoho viac času aby si sa s tým naučil robiť.
(jo, a kamarátka chodila na jednu z tých dvoch, a robili v Cčku)
ale knihu ti odporučiť neviem, každopádne šiel by som podľa všeobecného princípu že vygooglim si dizajnérov daného jazyka, a potom hľadám knihy o danom jazyku ktorých autormi sú oni.
@b0n0 vyskúšaj Haskell, Prolog, Mercury, F# alebo Lisp a zistiš, že v tých jayzykoch treba premýšlať úplne ináč