Ahojte
Plánujem si v najbližšej dobe zaobstarať psíka. Keďže máme doma už nejaké zvieratá, tak to nemôže byť len tak hoc'aké plemeno. Máte s nejakým konkrétnym dobré skúsenosti?
@shiny25 mali sme doma tiež celý zverinec, vrátane kocúra, papagája, jašterov, užovky, dvoch potkanov a rybičiek... a mali sme aj psa, resp. psov... postupne jack russel, amer. krátkosrstý husky, leonbeger, írsky seter a občas k nám babka šupla nem. ovčiaka... v tejto kombinácií žiaden problém... otázka je, na aké plemeno si trúfaš a čo očakávaš a definuj "len tak hocaké plemeno"
tak určite nie lovecké plemeno, skôr spoločenské alebo ovčiarske. a treba zvážiť aj koľko sa tomu psovi vieš venovať. ak ho plánuješ poriadne trénovať a nevadia ti hodinové prechádzky, tak kľudne aj niečo náročnejšie na pohyb a aktivitu. ak chceš skôr gaučáka na mazlenie tak zase iné plemená sú na to vhodné. trochu viac špecifikuj svoje požiadavky a myslím, že ti potom bude jednoduchšie poradiť
Musíš vedieť, čo od toho psa očakávaš...
Ak si športový typ, tak určite väčšie atletické plemená - napr.nemecký ovciak; ak chceš leňocha tak nejaké stredné až malé plemená napr. bígl; ak máte v rodine deti tak odporúčam labradora...
Ale ak trebárs chceš nemeckého ovciaka tak si ho kup,ver mi, že aj medzi nimi sa nájdu úplný lenivci čoho dôkazom je aj ten môj...
No a najlepšie je urobiť si taký malý test,keď už prídeš k nejakým konkrétnym šteniatkam - skús zahŕkať kľúčmi, pes, ktorý je prirodzene zvedavý a v jeho budúcom živote bude viac aktívny tak príde hneď a začne ťa oňuchávať, ale pes, ktorý zostane v úzadí a príde trochu neskôr ako ostatný, prípadne nepríde vôbec je pokojnejšej povahy a nebude potrebovať príliš veľa aktivít a pohybu - proste leňoch...
Ale pamätáj, že každý pes sa správnou výchovou dá ''pretaviť'' do inej formy - aj z leňocha môžeš urobiť športovca, ale vyžaduje si to čas...
Pamätáj aj na to, koľko času budeš môcť tomu psovi venovať, napr. nemecký ovčiak potrebuje veľa pozornosti, ale existujú aj nenáročnejšie plemená...
Skrátka a dobre všetko si musíš premyslieť...
@salora chcem psa stredného vzrastu a s takou pohodovou povahou teraz je mi jasné že ide o to ako si psa vychovám ale niektoré psy sú naozaj vyslovene energické ako husky napríklad
@miaja chodím aktívne na bajk do terénu do lesa a tak pri mne by sa psík vyšantil a pohyb samozrejmosť ja som mala kríženca jazvečíka síce bol živý až až ale venovali sme sa agility čiže pohyb u mňa zaručený máme veľký pozemok aj keby teoreticky nemôžem že som v skole tak má priestor
@lear00 hmm NO je fajn ale nemyslím že by vychádzal so zvieratami možno by sa taký našiel ale no
Mne by sa pozdávala aj borderka len či nie sú až moc živé
@shiny25 Borderka je super, hodí sa celkom k ddeťom, čo sa týka iných zvierat, tak to je naprosto úžasné- vie s nimi vychádzať dokonca sa aj skamaratit...
No ale čo sa týka tej živosti - máš pravdu, je to veľmi živí pes, je však veľmi účnlivý, ale POZOR! Porebuje veľmi veľa nových povelov a potrebuje stále sa niečo učiť a to myslím najhoršie negatívum ( aj keď je to skvelý pes) je asi to, že ako pastiersky pes je zvyknutý spoliehať sa sám na seba a to sa mu akosi zanechalo v pudoch a to v takej forme, že niekedy má proste svoju hlavu a v určitých situáciách ťa skrátka neposluchne a preto potrebuje silnú ( nie tvrdú!!) ruku, ktorá ju bude vychovávať...
Skrátka všetko je o výchove...
Ale tým samozrejme som ťa nechcela nejak vystašiť alebo nebodaj odstrašiť, iba som sa snažila vystihnúť povahové črty tohto plemena, to čo som napísala vyššie sa môže, no vôbec nemusí stať...
austrálsky ovčiak, appenzellský salašnícky pes, šeltia... alebo proste nejaký mix z útulku/z dočasky ... je takto aj veľa šteniatok o ktorých vedia dopredu povedať aké veľké cca vyrastú a dočaskári odhadnú aj povahu (najmä ak ich už majú u seba dlhšie a vedia ako sa správajú v jednotlivých situáciách)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
Ak si športový typ, tak určite väčšie atletické plemená - napr.nemecký ovciak; ak chceš leňocha tak nejaké stredné až malé plemená napr. bígl; ak máte v rodine deti tak odporúčam labradora...
Ale ak trebárs chceš nemeckého ovciaka tak si ho kup,ver mi, že aj medzi nimi sa nájdu úplný lenivci čoho dôkazom je aj ten môj...
No a najlepšie je urobiť si taký malý test,keď už prídeš k nejakým konkrétnym šteniatkam - skús zahŕkať kľúčmi, pes, ktorý je prirodzene zvedavý a v jeho budúcom živote bude viac aktívny tak príde hneď a začne ťa oňuchávať, ale pes, ktorý zostane v úzadí a príde trochu neskôr ako ostatný, prípadne nepríde vôbec je pokojnejšej povahy a nebude potrebovať príliš veľa aktivít a pohybu - proste leňoch...
Ale pamätáj, že každý pes sa správnou výchovou dá ''pretaviť'' do inej formy - aj z leňocha môžeš urobiť športovca, ale vyžaduje si to čas...
Pamätáj aj na to, koľko času budeš môcť tomu psovi venovať, napr. nemecký ovčiak potrebuje veľa pozornosti, ale existujú aj nenáročnejšie plemená...
Skrátka a dobre všetko si musíš premyslieť...
Mne by sa pozdávala aj borderka len či nie sú až moc živé
Si myslím že keď je s nimi od mala zvykne si.
Ale vazne, ako radi sadi, zbehni do utulku, neprispievaj mnozitelom...
No ale čo sa týka tej živosti - máš pravdu, je to veľmi živí pes, je však veľmi účnlivý, ale POZOR! Porebuje veľmi veľa nových povelov a potrebuje stále sa niečo učiť a to myslím najhoršie negatívum ( aj keď je to skvelý pes) je asi to, že ako pastiersky pes je zvyknutý spoliehať sa sám na seba a to sa mu akosi zanechalo v pudoch a to v takej forme, že niekedy má proste svoju hlavu a v určitých situáciách ťa skrátka neposluchne a preto potrebuje silnú ( nie tvrdú!!) ruku, ktorá ju bude vychovávať...
Skrátka všetko je o výchove...
Ale tým samozrejme som ťa nechcela nejak vystašiť alebo nebodaj odstrašiť, iba som sa snažila vystihnúť povahové črty tohto plemena, to čo som napísala vyššie sa môže, no vôbec nemusí stať...