Mám takú menšiu dilemu, študovať alebo pracovať. Študujem inf. manažment no mám možnosť nastúpiť do práce, ktorá je zameraná skôr do IT. Štúdium je viac zamerané na eko/marketing a pod. a iba trochu do IT. Tak či ísť ešte študovať ING alebo ísť pracovať.
Práca je zameraná na IT konzultanta, ale mám ambíciu "postupiť/zastávať" v budúcnosti pozíciu konzultanta analytika resp. viesť projekt. Čo sa týka študovania, tak informatické zameranie by som asi nedal, keďže oproti doterajšiemu štúdiu mi chýbajú znalosti v určitých oblastiach. Praca or ing, asi taká je otázka. Fakt mám zo toho zmiešané pocity, keďže neviem či sa v budúcnosti vrátim znovu do školy aby som študoval Ing, či toto nie je náhodou posledná šanca.
ako clovek, ktory dropol vysku, lebo zivot nie je zadarmo a studenti casto zoskrabavaju 5centovky z chodniku, hovorim chod do prace.
isla som z dizajnera, cez kodera / konzultanta / programatora na senior inziniera v priebehu 3 rokov.
dalo mi to ovela viac, nez mi aka skola mohla kedy dat - co sa tyka vedomosti Z PRAXE alebo penazi. o co som prisla je mladost - nemam vysokoskolske kamaratstva, vysokolske lasky, nezazila som tie roky (relativnej) volnosti, ked uz mas moznosti dospeleho cloveka, ale nemas taku zodpovednost. nemam odchlastane a od-party-ovane to, co rovesnici, ale nemenila by som. je to samozrejme o tvojich prioritach
moj brat ma iba bc, ktore robil popri praci 8 rokov (ale menil odbor) a absolutne nikoho to nezaujima, zaraba slusne a je vo firme dost vazeny. a este aj vdaka projektom cestuje kade-tade po svete.
asi robota. ale ako hovori hopepohroma, zacnes riesit vcelku dospelacky zivot, neviem ci teda u vas na skole to nejak extra funguje slopat a ozierat sa predsalen to neni skola typu andragogika (na ktoru som chodil ja). ale robota aspon zaruci financie. a mozes sa realizovat dalej ing uz moc ludi nezaujima.
Ak máš možnosť pracovať, resp. máš nejakú predstavu čo ďalej, tak určite práca. Ako bolo spomenuté vyššie, za rovnaký čas ktorý by si strávil na výške, tak získaš omnoho viac praktických skúseností. A zatiaľ čo tvoji spolužiaci budú promovať, ty už budeš úplne niekde inde.
radšej robota, VŠ, Ing. ak budeš chcieť dá sa prípadne dorobiť externe, alebo denne s IŠP len na to si treba vybaviť papier rodinné/zdravotné dôvody a v porovnaní s externým sa za to neplatí a chodíš do školy len po dohode s vyučujúcim, tiež sme viacerí v 5. ročníku (2. Ing.) v zimnom semestri mali išp, kvôli problémom s akreditáciou to dekan umožnil bez problémov
Ja studujem aj robim frontend + backend, VS mi dost pomohla hlavne co sa tyka zlozitejsich veciach mimo programovania lebo prog. sa da naucit aj bez toho a od toho tu VS nie je. VS ti len ukaze len moznosti. 3 roky bc mas za sebou a ine to nebude...takze je to na tebe...ja by som pokracovala lebo napr u nas je velmi zaujimave ing studium a ukaze ti veci do kt by sa ti doma asi nechcelo ucit ( AI, machine learning atd..)
ja tiež o chvíľu budem končiť magistra, s tým, že od Bc. pracuje v inom odbore a myslím si, že robím dobre, že v škole ostávam.
1) v prvom rade je to taká pragmatickosť, že ak máš titul z nejakej dobrej VŠ, tak sa ti môže niekedy zísť pri hľadaní zamestnania, aj keď mať titul nie je žiadnou zárukou. Som ochotný súhlasiť, že toto by nemal byť dôvod, prečo študovať. Ale jednoducho pracovať budem celý život, zatiaľčo keď odídem zo školy, tak o 5 rokov už asi nebudem mať podmienky na to, ísť študovať.
2) Pri štúdiu máš veľkú slobodu a máš podľa mňa oveľa viac priestoru "sa učiť" a robiť chyby. Napríklad také písanie diplomovky: podľa mňa keď niekto 1.5 roka pracuje na niečom a vedie vlastný výskum, tak ho to vie veľa naučiť, takisto napríklad ja píšem diplomovku v angličtine, čo ma tiež dosť posúva v tom ako rozmýšľam v anglickom jazyku. Jednoducho diplomovku považujem za skvelú možnosť ako si vyskúšať rôzne veci, ktoré nesúvisia presne s tým, čo robím - zlepšienie cudzieho jazky, tvorbe obrázkov, znalosti LaTeX-ua kopu iných vecí - jednoducho hrať sa a venovať sa tomu, čo ho baví, lebo diplomovka je tvoj výtvor a ak máš dobrého školiteľa, tak ti dovolí sa venovať tomu, čo ti bude po chuti.
3) počas školy môžem skúšať - neexistuje výpovedná lehota u brigádnika, teda človek si nájde prácu, keď ho prestane baviť, tak povie "dovi" a nájde si ďalšiu - keď budem robiť na full-time, tak už bude treba pristupovať zodpovednejšie a viac myslieť na platenie účtov. Ja som spravil také, že keď som mal pocit, že v práci som sa "všetko" naučil a už ma neposúva ďalej, tak som po vyše roku odišiel a našiel si inú a učím sa nové.
Pravdaže rozumiem, ak sa ti nechce učiť na skúšky a chceš zarábať peniaze a žiť samostatne. Len by som si to poriadne premyslel. A ja keď som si to premyslel, tak som sa rozhodol doštudovať toho magistra.
Ja studujem 3. rok Ing prenasam jeden shit predmet s ktorym sa viac trapim a neviem ci to vobec dokoncim. Keby viem dopredu tak nepokracujem, za tie odsedene skusky a zbytocny stres mi ten diplom nestoji alebo zmenit mierne odbor. Ked to tak zoberiem samotny Ing. mi dal strasne malo oproti Bc. sa to neda porovnat. Na druhej strane vyskusal som za ten cas 2 rozne firmy, zistil co by ma viac bavilo, pomimo nieco nove naucil.
Idu zapocty, skuskove povedal by som ti kasli na to ale tak skus sa pozriet na predmety, opytat sa ludi, ktory to dokoncili, to by ti mohlo povedat viac
Ak chces naozaj robil analytika do buducnosti tak pocitaj ze to chce mat sirsiu skalu dovednosti, ci uz sa to tyka nejakych principov programovania alebo business veci.
Ja úplne súhlasím s @hoperpohroma .
Odísť z vš a ísť pracovať bolo najlepšie rozhodnutie, aké som mohla urobiť.
Zhodou okolnosti, kamarátka študuje odbor, v ktorom ja pracujem. Takže ona sa učí teoretické veci z 20 rokov starých učebníc a ja zatiaľ robím všetko v praxi a stále “up-to-date”.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
isla som z dizajnera, cez kodera / konzultanta / programatora na senior inziniera v priebehu 3 rokov.
dalo mi to ovela viac, nez mi aka skola mohla kedy dat - co sa tyka vedomosti Z PRAXE alebo penazi. o co som prisla je mladost - nemam vysokoskolske kamaratstva, vysokolske lasky, nezazila som tie roky (relativnej) volnosti, ked uz mas moznosti dospeleho cloveka, ale nemas taku zodpovednost. nemam odchlastane a od-party-ovane to, co rovesnici, ale nemenila by som. je to samozrejme o tvojich prioritach
1) v prvom rade je to taká pragmatickosť, že ak máš titul z nejakej dobrej VŠ, tak sa ti môže niekedy zísť pri hľadaní zamestnania, aj keď mať titul nie je žiadnou zárukou. Som ochotný súhlasiť, že toto by nemal byť dôvod, prečo študovať. Ale jednoducho pracovať budem celý život, zatiaľčo keď odídem zo školy, tak o 5 rokov už asi nebudem mať podmienky na to, ísť študovať.
2) Pri štúdiu máš veľkú slobodu a máš podľa mňa oveľa viac priestoru "sa učiť" a robiť chyby. Napríklad také písanie diplomovky: podľa mňa keď niekto 1.5 roka pracuje na niečom a vedie vlastný výskum, tak ho to vie veľa naučiť, takisto napríklad ja píšem diplomovku v angličtine, čo ma tiež dosť posúva v tom ako rozmýšľam v anglickom jazyku. Jednoducho diplomovku považujem za skvelú možnosť ako si vyskúšať rôzne veci, ktoré nesúvisia presne s tým, čo robím - zlepšienie cudzieho jazky, tvorbe obrázkov, znalosti LaTeX-ua kopu iných vecí - jednoducho hrať sa a venovať sa tomu, čo ho baví, lebo diplomovka je tvoj výtvor a ak máš dobrého školiteľa, tak ti dovolí sa venovať tomu, čo ti bude po chuti.
3) počas školy môžem skúšať - neexistuje výpovedná lehota u brigádnika, teda človek si nájde prácu, keď ho prestane baviť, tak povie "dovi" a nájde si ďalšiu - keď budem robiť na full-time, tak už bude treba pristupovať zodpovednejšie a viac myslieť na platenie účtov. Ja som spravil také, že keď som mal pocit, že v práci som sa "všetko" naučil a už ma neposúva ďalej, tak som po vyše roku odišiel a našiel si inú a učím sa nové.
Pravdaže rozumiem, ak sa ti nechce učiť na skúšky a chceš zarábať peniaze a žiť samostatne. Len by som si to poriadne premyslel. A ja keď som si to premyslel, tak som sa rozhodol doštudovať toho magistra.
Idu zapocty, skuskove povedal by som ti kasli na to ale tak skus sa pozriet na predmety, opytat sa ludi, ktory to dokoncili, to by ti mohlo povedat viac
Ak chces naozaj robil analytika do buducnosti tak pocitaj ze to chce mat sirsiu skalu dovednosti, ci uz sa to tyka nejakych principov programovania alebo business veci.
Odísť z vš a ísť pracovať bolo najlepšie rozhodnutie, aké som mohla urobiť.
Zhodou okolnosti, kamarátka študuje odbor, v ktorom ja pracujem. Takže ona sa učí teoretické veci z 20 rokov starých učebníc a ja zatiaľ robím všetko v praxi a stále “up-to-date”.