Myslím tým rôzne veci - napr. kedy ste sa zúčastnili nejakého podujatia, začiatok/koniec štúdia/vzťahu/pracovného pomeru, spoločensko-politické udalosti a podobne. Veľa ľudí vie dosť presne povedať, v ktorom roku sa to stalo - napr. "v 74-tom som začal robiť šoféra v jednote". Ja si skôr veci pamätám podľa toho, koľko som mal ja vtedy rokov alebo pred koľkými rokmi sa to stalo (čo asi nebude fungovať veľmi dlhodobo slight_smile:.
Mám dokonca problém aj s vecami ako maturita alebo ukončenie VŠ - to už som sa ako-tak naučil, keďže som to viackrát musel niekde uvádzať, ale nejde mi to ľahko.
Dátumy, a čísla všeobecne si príliš nepamätám jednotlivé udalosti si skôr pamätám na základe nejakých emocii, ktoré som pritom prežíval, viem že napríklad chodil som vtedy na prvý stupeň základnej, ale nepovažujem za potrebné vedieť presne kedy to bolo, skôr ten samotný zážitok, dojmy z neho mi utkveli v pamäti a snažím sa ich uchovať.
Podľa rokov si ich veľmi dobre pamätám. Dokonca si často pamätám aj aký bol mesiac v kalendári. Čo sa zíde vždy na úradoch a pohovoroch, že kde, kedy a odkedy som pracoval a pod.
My sme sa prestahovali do ineho domu, ked som mal 12. Tak podla toho viem dost presne urcit udalosti z mojho detstva aspon do tej miery, ze viem povedat, ci som mal menej ako 12 alebo viac
Tiez niektore veci tak ako @3
A tiez to nevnimam vlastne ako potrebne vediet to povedat - len dakedy pocujem ludi proste strasne nakladat tieto konkretne roky a nechapem, ako je to mozne
Ja ozaj skor identifikujem minulost ako "vtedy som bol na VS", "vtedy som chodieval na rybarsky kruzok" "to este brat byval doma" "mama vtedy robila v Priore" a podobne
Akože napríklad kedy som bola na akej škole, to si pamätám podľa rokov. Aj udalosti, spoznania s ľuďmi.. všetko podľa rokov. Ale moje osobné vzťahy (kedy mi dôležití ľudia prišli do života napr. nejde len o partnerské...) to si pamätám skôr podľa veku. Aj to, aký som mala rok... si viem skôr vybaviť, keď si poviem napr. keď som mala 16... ako keď bol rok 2014...
Dátumy si vôbec nepamätám a obdivujem starých ľudí, keď niečo rozprávajú, čo v ktorom roku zažili skôr si pamätám, či som vtedy bola na ZŠ, na strednej.. Ze v akom období života som ja bola
bud podla inych udalosti alebo vobec neviem
nastastie moja naj kamka ma mozog vyrobeny na pamatanie si vsetkeho, takze si okrem svojich veci pamata aj moje (co je obcas desive )
veci sa mi grupuju do kategorii podla toho ze sa jednalo o podobne udalosti, alebo ze mi sposobili podobne pocity/myslienky, alebo som pri nich mal podobne vnemy (vone, chute, nalady).
cize chronologia uplne rozhadzana na kusy a casto mi robi problem byt si isty presnou postupnostou udalosti, a aj tym v akom veku sa mi prihodili.
najblizsie ako sa viem dostat k chronologickemu usporiadaniu potom vacsinou vyzera tak ze viem ze "o tejto veci co sa mi stala som sa rozpraval s tymto kamaratom ked sa stala, cize sa musela stat niekedy pocas toho obdobia ked som sa s nim stretaval", co vie vo vacsine pripadov datovat udalost s presnostou cca na plus-minus dva roky, aj ked casto zasa neviem povedat ciselne ze ktore roky to boli =D
fuha celkom chaos potom v spomienkach mas ono mam taku skusenost ze ak si chronologicky nedokazes poskladat nejaku casovu os tak aby davala zmysel za sebou potom sa tzko robi aj poriadok v hlave .. ja som zacal velkym udalostiam vo svojom zivote pripisovat aktualny rok (najlepsie aj dany mesiac v roku) a spatne sa k tym spominkam vraciam obcas a prehodnocujem celkove dianie tej udalosti a ci som sa dobre rozhodol pripadne zistil kde boli dane chyby a potom to spajam s dalsimi udalostami a krasne idu potom po sebe .. co znamena ze ked ma zastavi clovek ktoreho som nevidel 7 rokov tak mu dokazem z rukava vysypat mesiac a rok kedy sme sa videli naposledy (takmer presne) .. odkedy tento postup kombinujem s kavou (denne) + s ginko tak som si vsimol ze moja pamat sice niekedy vynecha nejaky udaj ale staci mi pripomenut nejaku okrajovu vec aj ked zdanlivo zbytocnu a automaticky sa pripoji na danu spomienku a objavi sa udaj aj o roku a mesiaci.. takto mam zo svojho zivota pocit ze napreduje z urciteho bodu chronologicky pekne dopredu a po leveloch (pretoze buducim spomienkam a udalostiam pripisujem vyssiu hodnotu - davam si viac na danych veciach zalezat) aby som neupadal ale osobnostne rastol @midnight
@melancholik vdaka za dlhy koment...
ono, mozno som sa trosku zamotal, kauzalitu udalosti vnimam, takze nejaku postupnost si poskladat viem, akurat neviem ako dlho sa cela vyvijala v case a ake boli rozostupy medzi jednotlivymi krokmi.
ale ono hlavne ta pamat sa takto nejak vyvinula, prisposobila tomu ako som ju pouzival, v podstate taka kniznicna, kategorizacna, velmi dobra na programatorske znalosti a podobne... a az v omnoho neskorsom veku "sa mi zacali diat veci, udalosti" realnezivotne ktore vyzaduju taku normalnu chronologicku. ale gingko a nejaky trening by som mohol, hej
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
Mám dokonca problém aj s vecami ako maturita alebo ukončenie VŠ - to už som sa ako-tak naučil, keďže som to viackrát musel niekde uvádzať, ale nejde mi to ľahko.
Tiez niektore veci tak ako @3
A tiez to nevnimam vlastne ako potrebne vediet to povedat - len dakedy pocujem ludi proste strasne nakladat tieto konkretne roky a nechapem, ako je to mozne
Ja ozaj skor identifikujem minulost ako "vtedy som bol na VS", "vtedy som chodieval na rybarsky kruzok" "to este brat byval doma" "mama vtedy robila v Priore" a podobne
nastastie moja naj kamka ma mozog vyrobeny na pamatanie si vsetkeho, takze si okrem svojich veci pamata aj moje (co je obcas desive )
veci sa mi grupuju do kategorii podla toho ze sa jednalo o podobne udalosti, alebo ze mi sposobili podobne pocity/myslienky, alebo som pri nich mal podobne vnemy (vone, chute, nalady).
cize chronologia uplne rozhadzana na kusy a casto mi robi problem byt si isty presnou postupnostou udalosti, a aj tym v akom veku sa mi prihodili.
najblizsie ako sa viem dostat k chronologickemu usporiadaniu potom vacsinou vyzera tak ze viem ze "o tejto veci co sa mi stala som sa rozpraval s tymto kamaratom ked sa stala, cize sa musela stat niekedy pocas toho obdobia ked som sa s nim stretaval", co vie vo vacsine pripadov datovat udalost s presnostou cca na plus-minus dva roky, aj ked casto zasa neviem povedat ciselne ze ktore roky to boli =D
ono, mozno som sa trosku zamotal, kauzalitu udalosti vnimam, takze nejaku postupnost si poskladat viem, akurat neviem ako dlho sa cela vyvijala v case a ake boli rozostupy medzi jednotlivymi krokmi.
ale ono hlavne ta pamat sa takto nejak vyvinula, prisposobila tomu ako som ju pouzival, v podstate taka kniznicna, kategorizacna, velmi dobra na programatorske znalosti a podobne... a az v omnoho neskorsom veku "sa mi zacali diat veci, udalosti" realnezivotne ktore vyzaduju taku normalnu chronologicku. ale gingko a nejaky trening by som mohol, hej