Ale ako by to bolo v praxi zrealizovatelne....... nikomu okrem policie a sudu (ak to suvisi s vysetrovanim) nie sme povinni oznamovat nas zdravotny stav.
to je jedna vec a druha vec.... cirkev neuznava rozvody, a dieta mozes mat kedy chces, takze akym sposobom by si presadzovali zrusenie bezdetneho manzelstva..... ziadnym
@hluzar Je to učiteľ, ale to je vedľajšie. Prečo však potom niečo takéto hlása po škole? Má paralelne niekoľko tried kde učí a všetci berú rovnaké témy a všetkým povedal to isté. Ja som s ním diskutovala, že to je somarina, ale povedal, že pred uzatvorením môžu od teba žiadať papiere o zdravotnom stave a že hlavne mužov si môžu preveriť, či nie sú impotentní.
Podľa mňa je to len nejaká náplň manželstva, respektíve aj jedna z povinností ako napríklad aj pomáhať si aj v zdraví aj v chorobe, šťastí aj nešťastí, či ako to je.
Ale či to dodržiavaš, to nikto nekontroluje.
V tomto to môže tak byť, bohužial katolícka cirkev stále žije v stredoveku a nechce sa prispôsobiť novým trendov, novým vývojom.
Také niečo, že koľko párov je v dnešnej dobe neplodných neriešia.
@drejka takze vlastne mam v @12 pravdu len to som chcel vediet
Musim priznat, ze som z toho sokovany ale aj tak je to teda evidentne len zakon ktory sa da bez problemov obist......
Su napriklad partneri, ktori chcu svadby v kostole len preto, aby sa nerozhadali s rodinami..... takych je dost.... takze v obdobnej situacii by to mohla byt prekazka....... pre nieci zivot
nam v skole bolo povedane, len že podmienkou je, že obaja manzelia vedia o zdravotnom stave toho druheho, teda ak si žena berie impotentneho (alebo naopak), mala by o tom vediet (ak vie o tom aj on). Ale ide aj o ine zdravotne stavy
@hluzar nejdem ti protirecit ani nic len chem nieco doplnit ako si hovoril o tom ze cirkev neuznava rozvody co je pravda. no chel aosm dodat, ze cirkev uznava rozvod dvoch ludi prave vtedy ak nemozu mat dieta. vtedy (oni to asi volaju odlucenie) odlucenie dvoch ludi akceptuju. proste ti dvaja ludia dostanu papier od papeza ze uz nie su manzelia pretoze spolu nemohli mat deti.. ale to len ak ti dotycni o to poziadaju..
ide o to ze manzelstvo je v podstate len "zmluvou dvoch ludi, ktoru potvrdzuje stat"
a pokial si ani jedna zo stran nenarokuje na jej zrusenie ci ine vyhody oproti strane druhej je to platne a nikto to dalej neriesi..
takisto ako nikto nie je povinny vraviet cirkvi ci statu ake ma zdravotne prekazky..
ba dokonca partneri si navzajom zdravotny stav poznat ani nemusia.. to co musia je podpisat papiere ze ho poznaju.. a ze nevedia o nicom preco by sa vziat nemohli (o ziadnych prekazkach)
ak by vsak dodatocne chceli nieco z toho vyuzit s tym ze v momente sobasa o tom nevedeli, tak prave kvoli tomu podpisu nemozu
v cirkevnych sobasoch je to o to ine, ze si tam cirkev dala vlastne podmienky.. a ti ktori sa tam chcu brat ich musia respektovat.. taktiez tam nikto nebude neplodnost skumat.. je to na nich dvoch a na ich "slube" ze chcu mat deti (ktory mimochodom slubuju pocas obradu)
nemyslim si, ze si kazdy par dava robit testy plodnosti.. ide vsak o to, ze keby sa pride na to, ze jeden z nich je neplatny, manzelstvo moze byt prehlasene za neplatne..
avsak len na ziadost jedneho z partnerov a bude to manzelstvo pred cirkvou nie pred statom
tak ci onak je mi luto tych co si tvrdia svoje a nevahaju sa bez blizsieho zoznamenia s temou urazat a nadavat
@41@johnysheek - veď ja viem, že má @drejka pravdu... len sa mi páčila tá lopatistická forma s babkou, koláčmi a spokojnosťou až do smrti, akou to napísala...
Sak ale co tu ten obkundes ide poucovat ked uz je davno po funuse..... nemam rad ked sa chce niekto len nasilu ukazat...... pre mna je debata uzatvorena, cosi som sa naucil, v comsi som sa utvrdil.... a 2 hodiny po tom ma oslovi velky bozi johnysheek a ide zo mna robit idiota -,-
Kazdy sposob ako osrat system sa potencialne moze hodit , a v tomto pripade by sa niekomu mohlo hodit , aby vedel, ze niektore veci je lepsie nehovorit......
Nech sa venuje studiu prava a nesnazi sa nasilu pretlacit do journalistiky lebo niekto kto neovlada absolutne neovlada vykladovy slohovy postup a publicisticky styl by sa to mal bud naucit, alebo robit to v com je dobry
@drejka ale tych 30 sekund ktore som premranil citanim 20 centimetrov dlhej parodie na profesionalny diskusny prispevok s nulovym obsahom LEN PRETO, ze tam napisal @hluzar mi uz nikto nevrati
neviem, ci to niekto pisal uz pred tym, nechce sa mi citat celu diskusiu, ale prekazkou pre manzelstvo je z pohladu cirkvi (neviem ako z pohladu statu) trvala impotencia jedneho z partnerov. impotencia vsak nie je neplodnost. impotentny clovek by nemohol mat pohlavny styk so svojim manzelskym partnerom a v tom pripade je myslim velmi lahko pochopitelne, ze je to prekazkou na uzatvorenie manzelstva. taki ludia by zili ako brat a sestra a to manzelstvo nie je. neplodnost, hoci aj zistena, pokial viem, nie je prekazkou manzelstva, pretoze plodenie deti nie je jedina uloha manzelstva. co sa tyka toho, ci sa mozu sobasit dvaja, ktori su pevne rozhodnuti nemat deti, tak to neviem, neprekvapilo by ma, keby nie - lebo to je sucast slubu, ze prijmu deti ako Bozi dar. tiez to neznamena, ze ich musia mat milion, ale otvorenost voci prijatiu deti je pre manzelstvo klucova.
tak som si to napokon precital cele - treba rozlisovat medzi impotenciou a neplodnostou, neplodny clovek moze mat sex, len nemoze mat deti, impotent nemoze mat sex. preto impotentny clovek nemoze vstupit do manzelstva - to je velmi logicke, proti tomu sa snad ani neda namietat.
a johnysheek neviem o akych rozvodoch hovoris, ja viem len o odluke (po ktorej manzelia aj tak ostavaju manzelmi a nemozu si zobrat nikoho ineho, akurat ze spolu nemusia zit) a anulacii, ktora je vyhlasena v pripade, ze manzelstvo nebolo platne uzatvorene.
@drejka ano, v citacii pises o impotencii, nie neplodnosti, ale @25 nasvedcuje tomu, ze ich zamienas - lebo spominas, ze neplodnost manzela je prekazkou pre uzavretie manzelstva.
a dolezite je tam to "pokial o nej neplodny manzel vie a druhy manzel s tym nie je oboznameny", ako spravne pises. problem je to, ze druhy manzel o tom nevie, nie samotna neplodnost.
1. ano, cielom je normalne sa bavit, ale kedze sa jedna o temu prava (aj ked cirkevneho), tak bez presnosti (co mozes spajat (a asi celkom opodstatnene) s odbornostou) to daleko v diskusii nedotiahneme...
2. tomu nerozumiem, co tym myslis, ze cirkev isty druh rozvodov povoluje.
@drejka aj ked mi asi neuveris, co je mi luto (ja mam tiez zo seba pocit, ze sa tvarim naramne mudro, ale proste neviem o takychto veciach pisat nejak lajtovo), ale nejde mi o zvysovanie si ega, ide mi o to iste, o co tebe - aby sme dospeli k pravdivemu zaveru a pochopili sa. ale prave preto som poukazal na niektore veci, ktore skreslili cely obraz veci. ved otazka bola, ci je to pravda, ze ci je splodenie dietata podmienkou pre to, aby to manzelstvo mohlo byt platne z pohladu cirkvi. no a mal som dojem z toho, ze odpovede smerovali k tomu, ze ano, ze neplodni ludia nemozu manzelstvo uzavriet. no a povazoval som za potrebne spresnit to. a nejde o to, ci je zakladatelka schopna bavit sa za pouzitia pravnickej terminologie (co ja nie som schopny), ale o to, aby pochopila, pricom vsak je mojim zelanim, aby pochopila veci take, ake su - nie nejake skreslene info o tom, ze bezdetne pary nemaju platne manzelstvo alebo podobne.
1. k tomu pisem vlastne hore, ze sme to dotiahli kamsi, kde to nebolo celkom pravdive.
2. aha, tak ano, ak cirkev vyhlasi anulaciu a na matrike sa spravi rozvod, tak manzelstvo nie je ani z pohladu cirkvi. co sa tyka odluky+pravneho rozvodu, tam je tazkost ta, ze sa dotycni nemozu znovu cirkevne sobasit..
a nehnevaj sa na mna (asi sa nehnevas, to mi je jasne, ale stracas zjavne chut sa so mnou bavit a to mi je luto )
hm tak ta anulacia teoreticky moze byt fakt brana ako rozvod, lebo ..teda asi kydu pisem, skor "prakticky" ako "teoreticky", alebo neviem no - lebo manzelstvo nebolo, ale ti dvaja spolu zili ako manzelia a prestanu tak zit, cize z toho hladiska to je vlastne rozvod, lebo to, ci to bolo/nebolo manzelstvo, to je skor vec toho, ci tomu veris, ako toho, jak to vidno navonok.
a take finty uz neviem, ze po odluke sa da anulovat a podobne. verim ti, ale to potom asi spolu dako ani nesuvisi, nie? proste odluka bola umoznena z dakych dovodov patricnych a potom dodatocne sa este aj zisti, resp. zacne tvrdit a uzna sa, ze to manzelstvo ani nebolo platne uzavrete, ale v podstate ta odluka s tym nic nema, len predchazala anulaciu. dobre to chapem?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
53 komentov
A cirkev sa nema ziadny pravny narok vyzvedat tvoje osobne udaje (lekarske tajomstva)
Ešte som sa špeciálna pýtala, že či to je fakt pravda a že teda keď nechcem mať dieťa tak či sa nemôžem vydať? -Odpoveď bola, že nemôžem.
Ale že vraj to nie je len z cirkevného hľadiska, ale aj z právneho.
to je jedna vec a druha vec.... cirkev neuznava rozvody, a dieta mozes mat kedy chces, takze akym sposobom by si presadzovali zrusenie bezdetneho manzelstva..... ziadnym
Manželstvo sa uzatvára na základe dobrovoľného rozhodnutia muža a ženy vytvoriť harmonické, pevné a trvalé životné spoločenstvo.
Okolnosti vylučujúce uzavretie manželstva:
» www.svadbaonline.sk/poradna/ine/oko...
nic o deckach tam pisane neni
Ale či to dodržiavaš, to nikto nekontroluje.
V tomto to môže tak byť, bohužial katolícka cirkev stále žije v stredoveku a nechce sa prispôsobiť novým trendov, novým vývojom.
Také niečo, že koľko párov je v dnešnej dobe neplodných neriešia.
Musim priznat, ze som z toho sokovany ale aj tak je to teda evidentne len zakon ktory sa da bez problemov obist......
Su napriklad partneri, ktori chcu svadby v kostole len preto, aby sa nerozhadali s rodinami..... takych je dost.... takze v obdobnej situacii by to mohla byt prekazka....... pre nieci zivot
ja nechcem decko ani manžela takže
-dvaja ludia sa miluju ale nemozu mat dieta , ide o muza a zenu
- aj napriek tomu sa chcu zobrat
- ich rodiny su konzervativne
..... Takze vlastne staci nepovedat tento detail......
a
- babicka v obyvacke pokojne sleduje Najlepsie pocasie s vedomim, ze jej vnucik bol zenaty v kostole a ziadne vydedenie sa nekona
........ Proste zvazujem rozne alternativy
presne ako bolo niekde vyššie spomenuté, je to len predpoklad a spoločenská funkcia manželstva, že bude do spoločnosti prinášať nové potomstvo
@drejka ma v tomto pravdu..
ide o to ze manzelstvo je v podstate len "zmluvou dvoch ludi, ktoru potvrdzuje stat"
a pokial si ani jedna zo stran nenarokuje na jej zrusenie ci ine vyhody oproti strane druhej je to platne a nikto to dalej neriesi..
takisto ako nikto nie je povinny vraviet cirkvi ci statu ake ma zdravotne prekazky..
ba dokonca partneri si navzajom zdravotny stav poznat ani nemusia.. to co musia je podpisat papiere ze ho poznaju.. a ze nevedia o nicom preco by sa vziat nemohli (o ziadnych prekazkach)
ak by vsak dodatocne chceli nieco z toho vyuzit s tym ze v momente sobasa o tom nevedeli, tak prave kvoli tomu podpisu nemozu
v cirkevnych sobasoch je to o to ine, ze si tam cirkev dala vlastne podmienky.. a ti ktori sa tam chcu brat ich musia respektovat.. taktiez tam nikto nebude neplodnost skumat.. je to na nich dvoch a na ich "slube" ze chcu mat deti (ktory mimochodom slubuju pocas obradu)
nemyslim si, ze si kazdy par dava robit testy plodnosti.. ide vsak o to, ze keby sa pride na to, ze jeden z nich je neplatny, manzelstvo moze byt prehlasene za neplatne..
avsak len na ziadost jedneho z partnerov a bude to manzelstvo pred cirkvou nie pred statom
tak ci onak je mi luto tych co si tvrdia svoje a nevahaju sa bez blizsieho zoznamenia s temou urazat a nadavat
asi ta prekvapim.. ale aj cirkev robi rozvody a tych parov nie je az tak malo..
ale ano.. cirkev neuznava rozvody na sude! lebo stat do cikrevnych zalezitosti nezasahuje..
a teda pred statom mozu byt slobodni.. pred cirkvou nie.. (a naopak)
A nenapisal si nic co som nevedel....
Ak partneri porusuju nejaku zasadu uzatvorenia manzelstva ale cirkvy to nepovedia , cirkev o tom nevie a teda ich manzelstvo povazuje za platne.
Kazdy sposob ako osrat system sa potencialne moze hodit , a v tomto pripade by sa niekomu mohlo hodit , aby vedel, ze niektore veci je lepsie nehovorit......
Inak proti tomu nemam nic .....
tak som si to napokon precital cele - treba rozlisovat medzi impotenciou a neplodnostou, neplodny clovek moze mat sex, len nemoze mat deti, impotent nemoze mat sex. preto impotentny clovek nemoze vstupit do manzelstva - to je velmi logicke, proti tomu sa snad ani neda namietat.
a johnysheek neviem o akych rozvodoch hovoris, ja viem len o odluke (po ktorej manzelia aj tak ostavaju manzelmi a nemozu si zobrat nikoho ineho, akurat ze spolu nemusia zit) a anulacii, ktora je vyhlasena v pripade, ze manzelstvo nebolo platne uzatvorene.
a dolezite je tam to "pokial o nej neplodny manzel vie a druhy manzel s tym nie je oboznameny", ako spravne pises. problem je to, ze druhy manzel o tom nevie, nie samotna neplodnost.
1. ano, cielom je normalne sa bavit, ale kedze sa jedna o temu prava (aj ked cirkevneho), tak bez presnosti (co mozes spajat (a asi celkom opodstatnene) s odbornostou) to daleko v diskusii nedotiahneme...
2. tomu nerozumiem, co tym myslis, ze cirkev isty druh rozvodov povoluje.
1. k tomu pisem vlastne hore, ze sme to dotiahli kamsi, kde to nebolo celkom pravdive.
2. aha, tak ano, ak cirkev vyhlasi anulaciu a na matrike sa spravi rozvod, tak manzelstvo nie je ani z pohladu cirkvi. co sa tyka odluky+pravneho rozvodu, tam je tazkost ta, ze sa dotycni nemozu znovu cirkevne sobasit..
a nehnevaj sa na mna (asi sa nehnevas, to mi je jasne, ale stracas zjavne chut sa so mnou bavit a to mi je luto )
hm tak ta anulacia teoreticky moze byt fakt brana ako rozvod, lebo ..teda asi kydu pisem, skor "prakticky" ako "teoreticky", alebo neviem no - lebo manzelstvo nebolo, ale ti dvaja spolu zili ako manzelia a prestanu tak zit, cize z toho hladiska to je vlastne rozvod, lebo to, ci to bolo/nebolo manzelstvo, to je skor vec toho, ci tomu veris, ako toho, jak to vidno navonok.
a take finty uz neviem, ze po odluke sa da anulovat a podobne. verim ti, ale to potom asi spolu dako ani nesuvisi, nie? proste odluka bola umoznena z dakych dovodov patricnych a potom dodatocne sa este aj zisti, resp. zacne tvrdit a uzna sa, ze to manzelstvo ani nebolo platne uzavrete, ale v podstate ta odluka s tym nic nema, len predchazala anulaciu. dobre to chapem?