Živnosť ak si jednotlivec. Nie je to náročné. Ručíš celým svojím majetkom, kdežto pri sro ručíš firemným majetkom. Založenie živnosti je nejakých 5 evro, pôjdeš na úrad, založíš a na druhý deň môžeš podnikať a vystavovať faktúry. Musíš samozrejme mesačne robiť odvody, neviem či najnižšie to nie je nejakých 53 eur do zdravotky či kamto. O tom nemám prehľad.
Na zivnost platis okolo tych 53 alebo 56 eur zdravotne, prvy rok dane neriesis, podla toho kolko zarobis ti po prvom roku nastavia ci a kolko mas platit socialne poistenie, ktore moze byt nieco okolo 120eur alebo tak, dokopy proste po prvom roku mozes platit tak 200e mesacne na odvodoch + pri danovom priznani zaplatis dane, z toho co si zarobil (nieco si mozes odratat z nakladov, lebo tam prakticky tie peniaze uz zdanene su tym, ze si ich pouzil akoze na firmu).
SRO moze zalozit taku limitovanu za 1 euro, mas tam trosku obmedzene moznosti a aj ostatne firmy menej doveruju firmam, ktore nemaju klasicky zakladny vklad. A potom mas klasicku SRO, kde skladas 5000 eur vklad (a este potencionalne ked chces byt platca DPH tak musis poziadat o danovu licenciu ktora stoji tiez tusim slusne prachy). Vyhoda SRO je, ze nerucis svojim majetkom, ale len firemnym, cize tym co si do toho vlozil a co firma zarobila na seba. Cize ak vyrobis nejaky pruser, tak zivnostnikovi zoberu aj z jeho osobnych veci a penazi a firme iba to firemne. Dalsia vec je, ze skrz firmu si vies vyplacat peniaze ako zisky a to s minimalnymi odvodmi poplatkami, je to tusim vyhodnejsie, ak vies ako na to. A este je tu moznost zalozit si firmu v danovom raji niekde v zamori - nevyhoda je, ze mas firmu v zahranici a ak si na slovensku tak moze z toho plynut par byrokratickych problemov. Ale vyhoda je, ze v danovych rajoch niekde platis napriklad len fixnu dan (dajme tomu 200 dolarov rocne) a nemas povinnost viest uctovnictvo, iba take primitivne zapisky.
No a nazor? Zalezi ako planujes podnikat, co je pre teba pohodlnejsie a aj kolko penazi planujes zarobit. Ak planujes zarabat velke peniaze, tak radsej SRO, lebo fakt by si nechcel aby si kvoli nejakej jednej nepodarenej zakazke jedneho dna prisiel o uspory.
Ak robis nejake murarske prace, tak mozno ti staci zivnost, ale upozornujem ta, ze stat zivnostnikov neskutocne zdiera. Ja rozmyslam, ze ak sa nezlepsi situacia ohladom odvodov a dani do roka, tak rusim firmu na Slovensku a zalozim si SRO niekde v danovom raji, lebo toto je neskutocne co sa u nas deje.
@carpathian ale vsak to nemozes podnikat s firmou ktoru mas registrovanu v zahranici tu na slovensku nie? Kazda firma sa musi registrovat v danom state nie? Aj kebyze som majitel MC donalds a zalozim si ho na Kanarskych ostrovoch, tak na slovensku si ju budem musiet znovu registrovat a hrat podla pravidiel Slovenska
Ti poviem len odvetie.. informatika spojená s elektronikou.
Nebudem ti to rozvíjať, daný tovar nie je ešte patentovaný, čakáme na schválenie. A potom založiť asi sročku.
Ja podnikám a predávam na portáli eBay. Proste niečo kúpim a hneď to tam predám. Mám dohodnuté dobré ceny tovaru s jedným dodávateľom a nakupujem za veľkoobchodné ceny a potom to predám na eBay s maržou.
Ak by ste chceli o tom vedieť viac, čeknite môj blog www.predavamenaebay.sk a prečítajte si nejaké články o tom.
Inač, toto čo robíte robí polka Slovenska. Nie je to podnikanie. Je to len nákup a predaj.. medzi tým je nejaký zisk. Toto by som zariadil, ako vedľajšia zárobková činnosť. @12
Polka Slovenska to robí ale opačne - niečo nakúpi na eBay a snaží sa to predať napr. na bazoši. Ja to takto nerobím, ja predávam do sveta a to určite nerobí polka Slovenska... To nie je podľa teba podnikanie? A čo je podľa teba podnikanie?
Eshopy taktiež iba nakúpia tovar a predajú ho ďalej, obchody to isté, aj obyčajný kaufland alebo tesco iba niečo kúpia a predajú to ďale atď.j. Myslíš, že to je len vedľajšia zárobková činnosť? Zahoď predsudky...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
a samozrejme google má všetky odpovede aj porovnávačky. Posnaž sa.
Mne nemusíš vysvetľovať, ako to funguje. Mňa len zaujímal, váš all názor.
Mňa zaujíma názor tích ľudí, ktorí už majú nejakú firmu. Založenú buď živnosťou alebo sročkou.
Ale, ďakujem za snahu.
SRO moze zalozit taku limitovanu za 1 euro, mas tam trosku obmedzene moznosti a aj ostatne firmy menej doveruju firmam, ktore nemaju klasicky zakladny vklad. A potom mas klasicku SRO, kde skladas 5000 eur vklad (a este potencionalne ked chces byt platca DPH tak musis poziadat o danovu licenciu ktora stoji tiez tusim slusne prachy). Vyhoda SRO je, ze nerucis svojim majetkom, ale len firemnym, cize tym co si do toho vlozil a co firma zarobila na seba. Cize ak vyrobis nejaky pruser, tak zivnostnikovi zoberu aj z jeho osobnych veci a penazi a firme iba to firemne. Dalsia vec je, ze skrz firmu si vies vyplacat peniaze ako zisky a to s minimalnymi odvodmi poplatkami, je to tusim vyhodnejsie, ak vies ako na to. A este je tu moznost zalozit si firmu v danovom raji niekde v zamori - nevyhoda je, ze mas firmu v zahranici a ak si na slovensku tak moze z toho plynut par byrokratickych problemov. Ale vyhoda je, ze v danovych rajoch niekde platis napriklad len fixnu dan (dajme tomu 200 dolarov rocne) a nemas povinnost viest uctovnictvo, iba take primitivne zapisky.
Ak robis nejake murarske prace, tak mozno ti staci zivnost, ale upozornujem ta, ze stat zivnostnikov neskutocne zdiera. Ja rozmyslam, ze ak sa nezlepsi situacia ohladom odvodov a dani do roka, tak rusim firmu na Slovensku a zalozim si SRO niekde v danovom raji, lebo toto je neskutocne co sa u nas deje.
byt zivnostníkom v tejto krajine je dost nevýhodné. Určite radsej sro.
Ti poviem len odvetie.. informatika spojená s elektronikou.
Nebudem ti to rozvíjať, daný tovar nie je ešte patentovaný, čakáme na schválenie. A potom založiť asi sročku.
Ak by ste chceli o tom vedieť viac, čeknite môj blog www.predavamenaebay.sk a prečítajte si nejaké články o tom.
Ďakujem Vám za odpoveď.
Pošlem Vám TS, mám záujem o niečo.
@12
Eshopy taktiež iba nakúpia tovar a predajú ho ďalej, obchody to isté, aj obyčajný kaufland alebo tesco iba niečo kúpia a predajú to ďale atď.j. Myslíš, že to je len vedľajšia zárobková činnosť? Zahoď predsudky...
Držím ti palce. Nech ti to v "podnikaní" jde.