@10@milo5 na jednej strane máš pravdu a na druhej radšej nech to decko ani nejde na svet keď bude mať rodičov čo sa oň nebudú vedieť starať alebo chodiť po decákoch..
@Fr4nk1 to je tema o ktorej sa da iba polemizovat. Ja som za psych. poradne pre takychto ludi, urcite mnohe percento zien co o tomto rozmyslaju si neuvedomuju hodnotu ludskeho zivota a potrat beru ako vzbrkle riesenie.
Prírodná selekcia už u človeka neexistuje a silou-mocou sa udržiava pri živote aj to, u čoho sa spochybniť, či vôbec žije.
(Pričom najviac sa množia jedinci s najúbohejším sociálnym zázemím a genetickou výbavou.Let"s degenerate!)
---------
Lopatisticky a morálnejšie: nechcené dieťa s veľkou pravdepodobnosťou zničí život rodičom a samo sa nebude mať dobre.
Ak dobre počítam, to sú tri formálne zachované životy nízkej kvality, verzus dva životy neovplyvnené zodpovednosťou za kohokoľvek ďalšieho, kt. sú significantly more likely not to get fucked up.
@Milo5 vies keby to stat zaplatil take poradne... a hlavne vela potratov je koli zlej financnej situacii imho takze aj to je chyba statu, takze taketo zakony su kokotske vymysly... a zakon by bol nahovno lebo potom by boli potraty nelegalne a to je nebezpecnejsie o dost
nie,pretože za istých okolností by som to dieťa nechcela a rozmýšľala by som nad tým.A serkalo by ma ak by som musela sa starať o dieťa ktoré je od človeka ktorý ma znásilnil a podobne.
to je kazdej tehotnej zeny vec ci pojde alebo nepojde na potrat...ved ona dieta vynosi, nie chlap. ak mlada zena otehotnie skoro tak vzdy je ona za slapku, nie dotycny ktory jej k tomu dopomohol...tak by mala mat pravo rozhodnut sa.
toto som už dnes písal do jednej témy ale potom som zistil že je rok a pol stará tak to hodím aj sem:
Je mi zle z toho jak niektorý robia z plodu vec ktorá nemá ruky nohy, nemyslí a nieje to človek. Niekto tam písal že do 45 dní vysatím....videl som video z ultrazvuku kde bolo toto vysávanie ukázane. Dieťa ktoré tam bolo realtívne dobre vidieť malo hlavu ruky aj nohy. Pred začatím zákroku sa mrvilo a hýbalo. Keď tam vopchali tu vec dieťa doslova akoby sa snažilo uniknúť pred tým nástrojom. Postupne mu to otrhávalo ruky a nohy. Nakoniec zostala už len hlava ktorá tou trubičkou neprešla preto "doktor" tam vošiel nástrojom ktorým hlavičku už mŕtveho dieťatka rozdrvil. Obrázky ako to vyzerá vonku ste už určite videli ale to ako to vyzeralo počas zákroku aj keď nie úplne jasne(ultrazvuk) bolo 100x horšie a keď si predstavíte že to bol človek je to strašné. Si predstavte žeby vám niekto utrhával končatiny obrovským vysávačom a nakoniec vám hlavu rozdrvil klieštikmi.Vy by ste chceli aby vám vaša mama niečo také urobila? A toto nieje žiadne jedna baba povedala to som videl! Dieťa sa má byť pod srdcom svojej matky v bezpečí je strašné že toto urobí matka dobrovoľne.
Čo sa týka útrap života...k životu patria problémy to problémy sa odzrkadľujú na našom charaktere. Takže veta mal by ťažký život je trápna. Všetci máme do určitej mieri ťažký život a určite nie taký ťažký ako má napríklad žena v somalsku. A aj napriek tomu tvrdia aké to je strašné. Kto má sex nech myslí aj na dôsledky. Potrat je vražda.
Si myslíte že za 3 mesiace je tam zhluk buniek a potom za 6 mesiacov je z toho niečo 2000x väčšie? Najviac ma pobavila reakcia kandidáta na europoslanca za SaS(www.sme.sk/c/4870431/jan-oravec-laviciari-su-podporovatelia-parazitizmu.html )
k potratom vraj potraty by mali byť dovolené počas celého tehotenstva že je to slobodné rozhodnutie ženy ktoré by sme mali rešpektovať(Napriek všetkým pozitívnym veciam v programe SaS kvôli tomuto odo mňa nikdy hlas nedostanú). Videli ste už bábätko? Kto povie že je to slobodné rozhodnutie ženy ho usmrtiť tak že sa mu urvú končatiny je pako a debil. By som chcel vidieť u koho by som obstál keby som niekoho usmrtil hore popísaným spôsobom pretože to je moje slobodné rozhodnut
toto sú strašne zložité otázky... s najväčšou pravdepodobnosťou nepodpísala, ale to neznamená, že si myslím, že potrat je skvelé riešenie a tá predstava ma neznechucuje a nie je mi z nej smutno...
nejde mi hlasovať....ešte som takú petíciu nevidela a keby áno, určite by som to nepodpísala...nikdy, nikdy, je to vec každej ženy, o tom nemajú právo rozhodovať iní...keď si to holka chce dať vziať, je to jej vec...keď si to chce nechať, je to tiež jej vec
Pred dvoma festivalmi tento rok oxidovali...s tými obrázkami krvavými...neriešim...okej, možno to neni naj správnejšie, pretože právo na život má každý..lenže keď si predstavím, že ma niekto znásilní, otehotniem a skazím si život...sorry....
nie. ja sama by som pravdepodobne na potrat nešla, ale ako môžem rozhodovať za iných, ktorých som v živote nevidela? čo ak naozaj nejaká žena otehotnie po znásilnení? (áno, extrém, ale treba myslieť aj na také, jedna žena raz zistila, že ju niekto znásilnil počas narkózy v nemocnici a otehotnela, super, nie?)
a nikto ešte nespomenul dôležitú vec, že ak sa potraty zakážu, rozbehne sa čierny trh.
@james144 nieje mojou parketou nazývať ludi hned po precitani jedneho komnetu kokotmi, ale ty si fakt velky kokot...
ja osobne som videla tolko potratov na ultrazvuku a na vsetkom moznom. ano, robi sa to takto..a co si si myslel? že do ženy fuknu carovny prach a dieta sa rozplynie?
je to hnusne, lenže hnusnejsie je pozerat sa na to, ako dieta trpi ked mu matka nemoze zabezpecit potrebnu vyzivu, oblecenie, domov.--ano? je to trapne?? skor nezodpovedne priviest na svet decko, ktore je odsudene trpiet. to decko si nevybralo svojich rodicov, preco by malo trpiet? Alebo ked sa narodi postihnute dieta. Nie kazda matka dokaze obetovat svoj zivot-a kazda matka ma pravo vybrat si. Mozno horsie by bolo pozerat sa na postihnute dieta, ktore sa trapi.
A ver, ze je omnoho "lahsie" ist na potrat, ako ked ti zomrie 3 mesacne dieta.
POkila si nikdy nezazil, nestretol zenu, ktora isla na potrat. Tak si zavri hubu. Nieje to jednoduche rozhodnutie.
a ked si uz taky zastanca teda noveho zivota, dufam, ZE KED SA IDES MILOVAT SO SVOJOU PARTNERKOU, TAK RATAS S TYM, ZE MOZE ZOSTAT TEHOTNA A ZE TO DIETA BY SI TEDA NECHALA A VY DVAJA BY STE ZABEZPECILI PRE DIETA PLNOHODNOTNY ZIVOT!
@james144 jasné, ozval sa najväčší odborník na tehotenstvo a potraty. Hlavne, že ty to dieťa nikdy nebudeš mať v tele, nikdy ho neporodíš a keď sa raz napr. stane, že so svojou "love of your life" sa vám to akosi pokašle, máš možnosť povedať bye bye a na dieťa budeš prispievať trápnymi 3 tisíckami mesačne. A tým to pre teba končí. Ale pre ženu buhužiaľ nie...
A k tomu tvojmu "ťažký život", sa pozri napríklad len na toto:
Je to genetika, takže tomu nezabrániš. A priviesť na svet dieťa, o ktorom vieš, že postupne skončí na vozíku a posteli bez možnosti akéhokoľvek pohnutia a potom sa udusí, lebo aj dýchacie svaly mu ochabnú, no to je super vízia na super život pre rodičov a hlavne pre to malé úbohé dieťa.
Tak sa kurva uvedomte a prestaňte ženám kecať do toho, do čoho vás nič.
k prvému odstavcu: Keby si tak vedela to čo o sebe už viem ja nikdy by si mi toto nenapísala takže nemá cenu na to reagovať(je to súkromné) A navyše potom nemá cenu ani mať deti pretože čo ak sa to raz pokašle asi vyhynieme.
k tomu druhému a tretiemu je to smutné ale povedz mi aký je pomer dievčat ktoré idú na potrat kvôli tomuto alebo kvôli nejakému znásilneniu a koľko takých ktoré sú len sprosté husi čo nevedia brať zodpovednosť za svoje činy. A nakoniec koľko krát sa stalo že lekár určil takú diagnózu a dieťa sa narodilo zdravé. A koľko detí a mladých sa dokalíči skončí na vozíku alebo z netvorenou tvárou aký je to život? Aj ich utratíme?
K štvrtému: Čo nás do toho? Až sa budete vedieť samé oplodniť potom hovorte že je to vaša záležitosť(aj tak by to bol človek teda nemáte právo mu siahnuť na život. Plod nieje časť vášho tela je to samostatne sa vyvíjajúci človek vo vašom tele. A aj keby to bola časť ženského tela prídeš za doktorom vadí mi ruka je mi na obtiaž neprajem si ju pls amputovať a on to urobí?) Ale pokiaľ nato potrebujete mužov tak je to aj náš potomok a teda máme právo do toho hovoriť. Si nemyslím žeby muži boli len darcovia spermii ale sú aj otcovia. Načo máte sex keď nechcete za to niesť zodpovednosť?
@james144 - prvý odstavec ber ako všeobecnú formulku na chlapov. a môžeš mi veriť, že mám s tým skúsenosti aj ja, aj môj otec je jedným z tých nezodpovedných, ktorí majú totálne v paži, že niekde na svete behá jeho dieťa, nevie, či mám čo jesť, kde spať, čo si obliecť, a je mu to srdečne jedno. toto sa proste deje.
ak si odmyslíme notorické štetky, ktoré chodia na potrat každého pol roka, tie neobhajujem, tak potom nám ostávajú ženy, ktoré ako si povedal, buď niekto znásilnil, alebo ich dieťa je postihnuté, alebo zlyhala antikoncepcia ( a teraz hups...ber zodpovednosť za prasknutý kondóm v 18tke)...atď...myslím, že pre každú normálnu ženu je potrat traumatická záležitosť a bude ju to mátať ešte dlho, ale keď si to zvolí, tak prosím.
A k tej poslednej vete, je to môj názor, že je to čisto vec ženy a ten mi nik nevezme a v konečnom dôsledku žiaden muž nemôže zabrániť žene ísť na potrat ak sa tak rozhodne, alebo naopak nútiť ju k potratu, takže našťastie zákony sú na našej strane
a dnes už fyzicky muža k oplodneniu nepotrebuješ...len spermiu...spermobanky fičia a "moderné matky" tiež
"je to hnusne, lenže hnusnejsie je pozerat sa na to, ako dieta trpi ked mu matka nemoze zabezpecit potrebnu vyzivu, oblecenie, domov.--ano? je to trapne??" Áno je to trápne pretože keď niečo chcem tak sa snažím a postarám sa o to aby to dieťa toto všetko malo. Moje dievča napríklad nemá otca(zomrel) a živí ju len mama. A žijú a je to krásne múdre a rozumné dievča.
"skor nezodpovedne priviest na svet decko, ktore je odsudene trpiet. to decko si nevybralo svojich rodicov, preco by malo trpiet?" Svojich rodičov si nikto nevyberá! Je to povinnosť každého žijúceho človeka naučiť hrať z kartami ktoré má. Poznám rodinu kde sú obaja rodičia na soc. dávkach a aj tak majú tuším 5 detí. Určite to tie deti nemajú ľahké ale keď vyrastú budu sami tvoriť svoj život. A vždy keď sme boli malí tak sme sa z nimi hrali vonku na pieskovisku a mali z mnohých vecí väčšiu radosť ako my a ani z ďaleka netrpeli tak ako to prezentuješ ty. Nemali to ľahké ale utrpenie to nebolo. Utrpenie patrí k životu. Ako som písal má to zásadný vplyv na náš charakter.
"Alebo ked sa narodi postihnute dieta. Nie kazda matka dokaze obetovat svoj zivot-a kazda matka ma pravo vybrat si. Mozno horsie by bolo pozerať sa na postihnute dieta, ktore sa trapi." koľko postihnutých detí čo sa trápia si už videla? Videl som krajšie úsmevy na perách deti postihnutých ako na perách detí zdravých. Väčšina takých detí je samovoľne potratených alebo zomrú hneď po pôrode. Mám kamaráta ktorý ma neviem už aký symptom a ledva chodí a rozpráva ale je veľmi chytrý a 100x snaživejší ako zdravý človek. Nemá to ľahké ale ma viac charakteru ako ja alebo ty. Sa pozri v TV aký zmysel dávajú postihnuté deti do života svojich rodičov. Žena má právo vybrať si ale nie právo zabíjať. Chápem že to nieje ľahké rozhodnutie nechať si také dieťa a asi aj ja by som nad potratom uvažoval ale vziať v úvahu toto všetko by som ho aj tak asi nebol schopný zabiť. Všetci raz zomrieme ale myslím že na život majú pravo všetci. Čo ak ten postihnutý bude raz niekto ako Stephen Hawking?
"a ked si uz taky zastanca teda noveho zivota, dufam, ZE KED SA IDES MILOVAT SO SVOJOU PARTNERKOU, TAK RATAS S TYM, ZE MOZE ZOSTAT TEHOTNA A ZE TO DIETA BY SI TEDA NECHALA A VY DVAJA BY STE ZABEZPECILI PRE DIETA PLNOHODNOTNY ZIVOT! "
@Ayreen Ženy si vyberajú mužov...A aj keď to nechápem väčšinou idú presne po takých nezodpovedných čo majú všetko v paži a chcú si len užiť. Tí ktorých považujem za "rodinný" typ sú väčšinou voľný. Nechápem prečo to je tak. Naprílad minule som bol na jednej chate a jeden týpek(zadaný) tam robil také tlaky na jednu holku(tiež zadaná) že som z toho nemohol....predvádzal sa hodil si hodinky do ohňa lebo že vraj mu ich už netreba a dievča mu ich z tamaď vyberalo a hovoril jej aká je pekná a ako by každého kto by jej chcel ublížiť doriadil a o chvíľu neskôr už sa z jednou olizovali. ja by som povedal že tak bezcharakterného a nevyspelého človeka by v živote žiadná nechcela a aj tak na neho letia...proste nechápem. toto je možno extrém ale skúste si lepšie vyberať...možno v tom je problém. Pretože poznám 18 ročných rozumných a inteligenntých chalanov ktorý svoj život niekam smerujú a vedia aj niečo o zodpovednosti a určite by vedeli brať na seba zodpovednosť za to čo vyviedli aj keď niesu finančne ešte zabezpečený našli by spôsob ako to zmeniť.
Zákon je chybný mal by umožňovať mužom ktorý sa o svoje deti chcú postarať aby mohli o tomto rozhodnúť tiež.
Som proti potratom, s výnimkou lekárskych odporučení vzhľadom na stav ohrozenia matky alebo dieťaťa.
1. neverte zas toľko tomu, že dieťa v sociálne slabom prostredí trpí, podľa mňa sa veľmi dobre tomu prostrediu prispôsobí. vám sa zdá, že zanedbané, špinavé, otrhané dieťai trpí, ale jemu to vadí minimálne, proste má v živote iné radosti ako tí bohatší a že vraj "šťastnejší". tým netvrdím, že to tak má byť.
2. šťastné detstvo - to nie je celý život. podľa vás ľudia s ťažkým detstvom nemôžu byť už v živote šťastní?
3. @Ayreen v @40@Petika v @38 a @Narazuvzdornaa v @16 : Vlastná sebeckosť, moderná trendovosť, silný feminizmus, nemiestna hrubosť a vaša silná nechápavosť až neprípustnosť existencie citu a lásky matky k svojmu dieťaťu i keby sa v chlapovi, z ktorým ho počala sklamala, i keby ho vychovávala v skromnosti. Ak k tomu prirátam podtón rasizmu, dostanem Váš názor na túto vec. V týchto témach si vždy predstavím, že by sa pri mne moja matka pre nič za nič rozhodla tak ako schvaľujete vy. Verte, o dosť by som prišiel, heh.
stretol si sa niekedy s nechceným dieťaťom? si nechcené dieťa? ver, že tak ľahko sa nedá na to zvyknúť
momentálne mám synovca, ktorý je v triede s dievčatkom, ktoré je z chudobnej rodiny (mimochodm je ich asi 6 detí) ..myslíš, že to dievčatko netrpí, keď idú všetci do kina a ono nejde, pretože mamička jej jednoducho nemôže dať 1e? alebo že jej nieje ľúto, keď ostatné deti majú na desiatu jupíka a ona si prinesie do školy kelímok od jogurtu a do neho si napúšťa vodu z umyvadla??
áno, teda povedzme s ľahkou dušou..určite sa prispôsobila a ani si tie rozdieli nevšimla
@28 Aj ja som videla ultrazvuk s takym plodom, u ktoreho sa este bezne vykonavaju potraty. A to dietatko normalne kyvalo tou drobnou rucickou, bolo to strasne krasne...
@Petika Pretože vlastne píšeš, že pri tvojom narodení mala mať tvoja matka právo rozhodnúť, či tu teraz budeš alebo nie. Teraz buď teda veľmi šťastná a každý deň jej ďakuj, že sa rozhodla tak, ako sa rozhodla.
Ja to právo na život prisudzujem každému, s výnimkou lekárskych odporučení vzhľadom na stav ohrozenia matky alebo dieťaťa. Všetky ostatné výnimky sú pre mňa neakceptovateľné, pretože sú založené na subjektívnych, ničím vopred nepotvrdených dôvodoch.
@milo5 ja som nepovedala, že chudobní nemajú právo na život!!
chceš snad povedat, ze je normalne narobit si deti a nemat ich z coho uzivit?? ved to je take krasne mat okolo seba kopec deti, ktorym ani nedokazeme zabezpecit jedlo, sak co tam po vzdelani....
@Petika toto je tema o potratoch a kazdej normalnej zene ma zalezat na tom aby priniesla na svet tolko deti, kolko ju urobi stastnou a aj ona ich urobi stastnymi. Chyby sa stavaju, ale chybu treba aj napravit, ale nie vziat zivot.
@stage samozrejme. dokonca si mohla aj sama rozhodnut ci chce počať dieťa.
ale som jednoducho toho názoru, že keď chcem mať dieťa, tak sa oňho viem aj postarať.
Dokonca istá štúdia hovorí, že nie každá žena je predurčená na to byť matkou. Nevravím, aby sa húfne sexovalo a chodilo na potraty..
ale sú ženy , ktoré jednoducho dieťa nechcú. uprednostňuju karieru . a pouzivaju rozne druhy antikoncepcie. ale chybyčka se vloudi.. poviem ti, nieje nič horšie, ako dieťa, ktoré žije v rodine matky karieristky a otca workoholika
a koniec koncov, potrat nieje vec jednoducha a prinasa so sebou rizika s ktorymi musi kazda zena pocitat.. preto nehovorim, podme hufne na potraty, ale hovorim, kazda zena ma pravo vybrať si
@milo5 chcela by som vediet o akom štastí hovoríš... z lásky sa nenaješ
a samozrejme, nikto ti nebude diktovať koľko mozes mat deti. je to o inteligencii cloveka a zodpovednosti,ci zena spolu s manzelom vychova vsetky svoje deti a zabezpeci im normalny zivot
sorry, ale pitie vody z kelimka od jogurtu nieje naozaj normalny zivot.
chcela by som vediet z akej vrstvy pochadzas..a kolko mas ty surodencov
nemam rada tuto temu uz len preto, ze sa vzdy vsetci pohadaju
ale priklanam sa k nazoru, ze kazda zena ma pravo sa rozhodnut ci SVOJE dieta chce alebo nie, takze ak by ho skutocne nechcela ziadna slovenska peticia by jej v tom aj tak nezabranila..
@Petika Ešte raz opakujem, že to sú pre mňa neakceptovateľné dôvody, pretože sú založené na subjektívnych, ničím vopred nepotvrdených predpokladoch. Ak sa tieto predpoklady potvrdia, snaží sa vypomôcť, resp. postarať štát, tak ako sa stará o iné sociálne záležitosti. Samozerejme tie deti potom nemajú záruky šťastia v zmysle ako ho chápeme my, ale dostanú život - najcennejší dar. A vždy majú šancu raz v živote to šťastie dosiahnuť. Ale vopred zabiť, pretože asi, možno, pravdepodobne nebudú mať za 9 mesiacov na jedlo, posteľ, auto alebo neviem čo ?
Inak, to by sme si rovno mohli zaumieniť, že budeme mať deti len keď to budú pekné blondínky alebo švárni vysmiati hokejisti.
@Petika Nas mama vychovala 3 sama a od mala. Bolo to tazke, ale vsetko sa da zvladnut. Keby len na chvilu zapochybovala ze uz nevladze, tak by som tu nebol. A nemyslim si ze teraz pijem vodu z kelimka. Detstvo bolo tazke, ine deti mali omnoho viac ako ja. A je spravne ked je dieta vychovavane v skromnosti, nie v chudobe, ale v skromnosti, pretoze potom si v dospelosti viac vazi hodnoty. Ale teraz som to co som a mame vdacim za to, ze napriek vsetkemu zo mna spravila spravneho cloveka. Som rad, ze zijem.
@stage pozri, takto by sme sa tu mohli argumentovat donekonecna a nikam by sme sa nedostali.
istym sposobom sa pohybujem v prostredi a vidim okolo seba ludi, ktori su nezodpovedni a narobili si deti a jednoducho sa o nich nevedia postarat. myslim, ze pre tie deti je dar zivota dost slaby odvar stastia
ako, vy ste niektorí fakt divní, .. to že žena má právo rozhodnúť sa sama.. áno, je to v pohode,.. ale !!!!! prečo rozhoduje za inú osobu, čo keď to dieťa chce žiť, ale nemôže, lebo ho matka dá zabiť !! a že nikto mi nebude hovoriť, čo mám robiť.. každý chce niečo iné.. a keď matka chce zabiť dieťa.. ale dieťa chce žiť.. prečo by mala rozhodnúť za dieťa?? prečo?? má právo na život ako každý iní, a to či už bude dokonalý.. alebo horší, to je už o inom!!
ak niekto znásilní ženu a bude tehotná, alebo je nejaký závažný dôvod, vtedy by sa mohla povoliť interupcia.. ale len vtedy!!!!!
inak, ak niekto chce sexovať, tak nech berie do úvahy aj riziko, že sa buď nakazí chorobou, alebo bude bábo.. takže.. to, že povoliť interupciu.. blbosť, mali by na to myslieť skôr, ako spolodia život!!!!
ide tu o to, že ľudia sú natoľko hlúpy, že sexujú len tak, a keď sa stane.. že ups, som tehotná.. tak pôjdem na interupciu.. šak čo.. je to v pohode.. ale nie je!!!!!
@Petika Príď k tomu dievčatku čo pije vodu z kelímka povedz jej že má o ničom život prilož jej k hlave pištoľ a spýtaj sa či chce žiť alebo sa jej to spýtaj o 30 rokov. Takže zo slobodným rozhodnutím matky choď niekam. Aj dieťa má svoje práva a matka ani nikto iný ho nemá právo zabiť. A už vôbec nie z dôvodu: bude nešťastné bude mať ťažký život. Vieš koľko ľudí z dobrých usporiadaných a zabespečených rodín skonči na drogách alebo v kriminále? Tiež majú ťažký život. A vieš koľko ľudí z chudobných ľudí sa stane doktormi, vedcami, podnikateľmi a neviem kým? A majú dobrý život aj keď ťažké detstvo. Poznám človeka čo zo svojou mamou odišli od otca ktorý mu poriadne nakladal. Dnes je ten človek podnikateľ má ženu ktorú miluje a troch synov. A nemá zlý život pretože každý človek je sám tvorcom svojho štastia tak isto to dievča z kelímkom raz bude mať svoj vlastný život manžela a deti a nezaslúžilo by si keby jeho mama kvôli vlastným problémom zabránila tomu dobrému čo to dievča v živote môže stretnúť.
a ale nesuhlasim s tym, ze dieta, ktore vyrasta v blahobyte si vie vazit viac hodnoty-nesuhlasim s tym preto, lebo poznam kopec deti z bohatych rodin, ktori su normalni inteligentni ludia a vysokym socialnim citenim..
skor soms a stretla s tym, ze deti vyrastajuce v skromnosti a chudobe v dospelosti vychovavali svoje dieta tak, ze mu dopriali svetko a z decka sa stal rozmaznany fagan..ale samozrejme toto su uz len dohady a prikaldy, ktore nic neurcuju..
kazdopadne moj postoj sa k danej problematike nezmeni a vzdy budem zastavat nazor, ze pokial nevie zena zabezpecit svoje dieta, tak by ho ani nemala mať. teraz vsak nehovorim o tom, ze zit v skromnosti je zle...
nehovorim, ze potrat je ta najlepsia vec... ale kazdy ma pravo rozhodnut sa.. tak ako sa rozhodla tvoja mama, ze si ta necha a moja takisto
Petika @65 Hmmm, vidím, že žiadne ponaučenie ti táto naša diskusia o humánnosti nedala. Možno je na vine aj to, že pracuješ v takej oblasti, kde vidíš aké existujú problémy, ale tam by som práve humánnosť od teba očakával a nie názor, že "haranti, mali Vás utratiť a teraz by sme nemali problémy".
My chlapy mame zvlastne tendencie.Spravime to najjednoduchsie a najmilsie..splodime.Zvysok ostava na zenach. Ale nase posrate ego musi stale kecat co je dobre a co zle a zabudame ze urobili sme len jedno splodili. Vazene damy vykaslite sa na potraty nechajte nadej zivotu a zabudnite na to ze ste to nechceli,ze vas znasilnili,ze sa budete cely zivot starat o postihnute dieta,na karieru.Hlavne ze sa budete starat o dieta.A my Ked nas prestane bavit pozerat doma na postihnute dieta,prestane nas bavit starat sa o rodinu jednoducho zdrneme a nehame vas v tom same.A na tom uteku este podpiseme peticiu.
@stage sklamem ta, necitala mne to pride ako hadka..
preco? preto lebo..
nato aby si niekto dal vziat dieta nemusi mat ziadne argumenty. Ked citi ze to dieta nechce ci uz kvoli financiam, alebo sposobu pocatia ci hocijakym inym dovodom - nikto do toho nema co hovorit chapes? Pokial to nie je tvoje dieta absolutne nic s tym nemas spolocne ja ani ty, ani nikto dalsi odtialto.
Niekomu to dieta moze zivot stazit ci uplne znicit, a kedze sme ludia sebecki, nenechame si ho predsa znicit niecim co ma sotva 5 centimetrov.. Myslim, ze je to dost logicke
Jasne mozno ta potencionalna matka bude mat o par rokov iny nazor, lenze v case, ked sa zena rozhodne pre potrat ma urcite v zivote ine priority ako materstvo a prave preto to podstupi.
Je to kazdeho osobna vec, takze by som tu peticiu nepodpisala ani za nic..
@james144 nepleť sem drogy, to je uplne nieco ine...
aha dobre, takže všetky ženy, ktoré žijú zo sociálok nech maju kludne deti ako smetí, ved všetko je ako v rozpravke a chudobny chlapec si zoberie princeznu za zenu a bude z neho kral..
nie všetky deti ktoré žijú v chudobe sa raz z toho vyhrabú..ale je zvrátené robiť si deti, keď im matka má dať ledva čo do úst
@sheily ja o tom dobre viem, .. a nemôžem zato, že niekto zabije niekoho iného.. sú blbci, tak prečo zabiť aj nenarodené dieťa??? povedz mi ten dôvod !!!
@Sheily ako mozes napisat taku nevyslovnu hlupost. Ako moze znicit zivot nieco co este ani neprislo na svet, to male co za nic nemoze, nepoznacene ludskou zlobou. Uz ked hovoris o pokazeni zivota, tak si ho skazila matka.
@Milo5 a @James144 Obom Vám ďakujem za vzájomnú podporu v takejto závažnej téme akou je ochrana počatého života pred odvšadiaľ útočiacou ľudskou sebeckosťou a slabosťou a pred príliš preceňovanými všadeprítomnými hodnotami spoločenského konzumu.
Prave preto, ze tym istym vrahom dal tiez "boh" alebo cokolvek ine slobodnu volu..mohli svoju obet zabit, takisto ju mohli nechat tak..take iste pravo na rozhodnutie ma aj ta matka, ktorej sa to bytostne tyka..Nechcem byt hnusna, ale clovek ktory ma svoj zivot bude ludom urcite viac chybat, ako nieco drobne co v podstate este ani poriadne nezije.
@Milo5 keby prislo na svet, tak ho znici, tym ze neprislo moze zivot matky pokracovat dalej, bez ujmy.. a to je myslim dolezitejsie..
Jasne za nic nemoze, a matka moze zato ked ju napr. znasilnia? Jasne sama stala na rohu ulici a nukala sa nejakemu chlipnikovi..
Predstav ze si zena, znasilania ta, narodi sa ti chlapec, ktory bude mat take iste hnusne materske znamienko na tvari, ake mal jeho otec. Dokazal by si sa nanho pozriet bez toho, aby si si nespomenul na dovod, preco je na svete? ze v podstate na svete ani NEMAL byt?
@49@Petika To akoze by to dievcatko radsej nezilo vobec? Dost pochybujem... Zivot je obrovsky dar a mozno nie kazdy ma to stastie mat ho idealny, ale je len malo takych, ktori by si miesto neho dobrovolne volili smrt. A presne ako tu uz bolo spomenute, mozno raz bude to dievca v buducnosti uspesne, mozno bude mat raz krasnu rodinu, pracu, ktora ju bavi...
@Sheily Znásilnenie, to je kapitola sama o sebe, je to aj psychologický problém, ale myslím si, že to je malilinké percento, čo sa týka potratov a nie ešte materských znamienok na tvári po chlapovi-násilníkovi.
Tiež si ale myslím, že predsa len je to aj jej dieťa (i keď nechcené) a jeho úsmev, láska k nej a možno raz jej najväčšia životná opora, môže v istých prípadoch v konečnom dôsledku uľahčiť alebo aj vygumovať traumu, ktorú znásilnením utrpela a možno by sa z nej inak nikdy nedostala. Je viac možností, ale život prináša rôzne úskalia, je plný zlých ľudí, ale aj dobrých, ktorí deti mať nemôžu a radi takéto prijmú.
Mozno nikto nema pravo zobrat zivot niecomu "neposkvrnenemu" co za nic nemoze, ale o tom, ze nikto nema pravo riadit zivot matky a brat jej slobodnu volu rozhodnutia nad tym nikto nerozmysla?
Kazda bytost mozno ma pravo na zivot, a v pripade potratov lutujem, ale matka je vo vyssom leveli..
@85@Tysha osobne z tými čo boli na pohode nesúhlasím čítal som ich noviny alebo čo to majú a bolo tam niečo v zmysle že pád toho stanu bol boží trest za to že ich z odtiaľ organizátori poslali preč...po tom som tie noviny roztrhal pretože z takými ľuďmi ktorý také niečo napíšu nesúhlasim rovnako ako z potrat my.
@Sheily Život je len jeden, všetky sú rovnocenné, t.j. žiaden nemá väčšiu ani menšiu hodnotu. Myslím, že to je základné pravidlo humanizmus, ktoré keď sa poruší, vznikne niečo také ako bol fašizmus. Ak nesúhlasíš, napíš ako ide tá krivka hodnoty života od 0 do 90 rokov. Asi môžem očakávať, že vrchol bude mať niekde v tvojom veku.
@90@James144 ja som to videla tiez, a teraz co ma byt?
Este stale sa tak rozhodla matka a stale jej do toho ja nemam co hovorit, a takisto ani ty..jedine zeby si bol otcom toho dietata..
"Si predstavte žeby vám niekto utrhával končatiny obrovským vysávačom a nakoniec vám hlavu rozdrvil klieštikmi.Vy by ste chceli aby vám vaša mama niečo také urobila?"
Naco si to mam predstavovat, ked sa to nikdy nestane? Nezabijam svoj cas mysleni na veci typu "keby"..
@Stage mna ziadny humanizmus netrapi, to ti mohlo dojst..
Vy sa ma tu snazite presvedcit, ze nemam pravo rozhodovat o tom, akym smerom sa bude hybat moj zivot dalej, ak nedajboze otehotniem..a to je dost velka blbost..kym je to nieco vo mne, stale je to moj zivot a nie jeho..
ou @stage...ako je mi to hlúpe ti to tu vyvracať, lebo je to všetko dá sa povedať osobné, tak píšem asi už len posledný príspevok.
Veľmi zaváži, z akého prostredia pochádzaš. Iný názor mám na to ja, ako tá, čo už roky nemá o otcovi ani zmienky a vymáha od neho alimenty a možno taký človek, ktorý má kompletnú rodinu. Mňa moje detstvo dosť poznačilo a možno aj v tom zmysle, ako si povedal - tvrdosť. Obrnila som sa voči tomu všetkému čo kedy bolo spojené s témou "otec" a veru, môžem ďakovať mamine že to zvládla, lebo inak by som skončila asi v decáku. Ja si natoľko neverím. A tu sa teda dostávame k tomu tvojmu feminizmu. Áno, pretože matka sa dieťaťa len tak ľahko "nezbaví", ako otec. Preto je snáď na jej uvážení, či dieťa splodila ako "hups" v dlhodobom vzťahu, alebo "hups" po takzvanej "one night stand" (a nevravím len o nezodpovednosti, aj také, ako už spomínaný pretrhnutý kondóm sa stáva, alebo zlyhá HAK, apod. ...)
No a asi len toľko ku mne, že v tomto smere som rozhodne veľmi zodpovedný typ, takže skoro absolútne nehrozí, aby som niekedy riešila potrat...hovorím to všetko preto v čisto hypotetických rovinách a viacmenej len z princípu.
@Ayreen Chápem tvoje pocity, ale prosím ťa, zamysli sa len nad jedným :
Myslíš, že to tvoja mamina dnes ľutuje ako sa zachovala, že ťa dnes má?
Ja viem bolo to ťažké a toho sa dnes každý bojí. Každý chce len cestovať, mať dom, krásneho, bohatého partnera, dve autá.... v podstate perspektívnu totálnu nudu a stereotyp. Pritom možno zmysel života je práve v jeho útrapách, ktoré prináša a ktoré musíme prekonať.
@Sheily OK, zabi a kráčaj svojim šťastným životom v pohode ďalej. Až raz ti to možno dôjde.
Nie je lepšie radšej pristupovať k otehotneniu zodpovednejšie? Ale načo sa zaťažovať....
My chlapi mame zvlastne tendencie.Spravime to najjednoduchsie a najmilsie..splodime.Zvysok ostava na zenach. Ale nase posrate ego musi stale kecat co je dobre a co zle a zabudame ze urobili sme len jedno splodili. Vazene damy vykaslite sa na potraty nechajte nadej zivotu a zabudnite na to ze ste to nechceli,ze vas znasilnili,ze sa budete cely zivot starat o postihnute dieta,na karieru.Hlavne ze sa budete starat o dieta.A my Ked nas prestane bavit pozerat doma na postihnute dieta,prestane nas bavit starat sa o rodinu jednoducho zdrhneme a nehame vas v tom same.A na tom uteku este podpiseme peticiu.Ano ma byt pravo na zivot aspon dat mu sancu ale o tom ma rozhodovat v prvom rade zena apropo ked je vsetko ako ma byt urcite sa ani jedna nerozhodne pre potrat.
@Roman8274 Ja mám trošku iné životné zásady a nebojím sa, že sa niekedy zachovám tak, ako píšeš, že sa zachováš ty. Vidno, že si asi neprečítal ani jeden komentár v tejto diskusii, lebo by si toto nemohol napísať. Ty si to vlastne všetko zjednodušil do vety: "Zabime život dieťaťa za to, že jeho otec si v 40-ke možno nájde milenku."
No prave citam v tejto diskusii vsetko a desi ma ze ty my rozhodujeme o dacom co ide mimo nas jedine co nas drzi pri tom rozhodovat?Pocit otcovstva?Je blbost zobrat zivot ako je blbost potom pchat dieta do decaku?Vsetko je polemizovannie cisto v teoretickej rovine ale ja osobne som za to ze kad sa zena pre to rozhodne ma jej to byt umoznene a ked to bude chciet tak to spravi ci u doktora alebo u nejakej babky. a prepac ale ked my chceme rozhodovat o potratoch mne to pripada ako by mali zeny rozhodovat komu sa utne penis a komu nie SORRY
este sa mi ta peticia pod pero nedostala. Ale ak by sa tak v buducnosti stalo, tak ju urcite nepodpisem. Je to kazdej osobny nazor, ci si dieta necha alebo nie. Ti, co ste proti potratom, co budete robit s kopami nechcenych deti? detske domovy uz teraz praskaju vo svikoch, nehovoriac o tom, kto bude platit za tie decka...my? ja?
@Sheily neodpovedala si prečo podľa teba embryo nieje človek.
@Roman8274 nechápem ako môže niekto písať za všetkých mužov ako sa zachovajú. A čo ak sa tak zachová žena že ju to prestane baviť a nechá dieťa na krku otcovi? Aj to sa stáva. A ako to može niekto vedieť dopredu? Ak to niekto vie dopredu tak nemá dôveru v svojho partnera a teda sa chovál nezodpovedne keď z ním počal/a dieťa. môže za to to dieťa?
@James144 a ja nepisem za vsetkych muzov ani ako sa zachovaju len vravim ze podla mna nemame co do toho kecat je to vola zeny a matky. a vkonecnom dosledku zena ma pri tom vsetkom ovela vetsi pocit zodpovednosti voci sebe a dietatu. a vie co je v danej chvili najlepsie pre nu a dieta.jedna sa len o danu chvilu a rozhodnutie a nie o polemizovani co keby?
A jak to chcete riešiť v prípade znásilnenia abo chybných profylaktických pomôcok vy kmeti? Keď teda nechcete zabíjať živé organizmy, tak nežerte maso a neobliekajte si kožené veci (prísne vzaté by trebalo aj nejesť živočíšne produkty a nepiť alk) a nemasturbovať hlavne a sex len za účelom splodenia potomka, inak tie spermie - tj. v podstate ľudia - skapú a to je zlé, som sa dopočul od Tutkovej či od kerej to klerofašistky.. Ale ani polúcii sa nedá zabrániť modlitbami...
Naco? Niekedy je to nutne.. Napr. ked nejaku mladu znasilni daky debil, ona otehotnie a bol by zakaz potratom? No dakujem pekne, keby sa to stalo mne, asi by som mala psychicku traumu a neviem co este do konca zivota, uz tak je to dost zle, nie sa este nebodaj starat o take dieta..
@spermia je bunka nesie len polovicu chromozómov. Nieje to človek. Plod má všetky chromozomy a teda kompletnú ľudskú DNA ako ktorýkoľvek novorodenec preto je to človek. A nie živočích. A zabiť zviera a zabiť človeka je trochu rozdiel
@82@azizi ale ja teraz už nechcem riešiť čo bude s tým deckom.. v podstate je mi to jedno, mne ide o tú zodpovednosť jeho matky, alebo nezodpovednosť... narobiť si deti a nevedieť sa o nich postarať.. to je také nepochopiteľné?
a hovoríš, že možno sa bude mať dobre.. a možno sa dobre mať nebude, možno zomrie na chrípku, lebo jej rodičia nebudú mať peniaze na lieky. Možno z nej vyrastie "výrastok" ktorý bude kradnúť...
pre mňa sú potraty ako zabíjanie. ale neodsudzujem ich. ale pre párik, ktorý nepoužíva ochranu a nechcú dieťa a ide žena na potrat, tak pre mňa je to P.. a on je K.. pretože nemali toľko zodpovednosti, aby použili nejakú ochranu! potraty by sa nemuseli riešiť v takej miere, ako sa riešia, keby mladí ľudia vedeli používať ochranu a aj ju používali.. a nebrali sex, len ako uspokojenie pudov..
@107@petika Napriek tomu moze na chripku zomriet aj chcene dietatko z dobrej rodiny, ak nema povedzme dostatocne silnu imunitu. Ale to este neznamena, ze preto nemalo dostat sancu na zivot. Ale mas pravdu, nebudeme riesit buducnost. V tom pripade plati aj tak vsetko co som napisala v komente @82 , okrem tej poslednej vety.
Samozrejme, ze zena by mala byt natolko zodpovedna, aby mala len tolko deti, o kolko sa dokaze postarat. Ale ked uz to dietatko existuje, je to buduci maly cloviecik, tak tu uz nejde o to, ze by mu interrupciou matka spravila laskavost. Raz ked vyrastie, nech uz bude mat akokolvek tazky zivot, isto si ho bude vazit a dobrovolne by si smrt to dieta isto nezvolilo. Ale to sa uz opakujem...
Nevravim ze je to lahka tema, sama neviem, ci som za, alebo proti potratu. Pravdepodobne to zavisi od mnohych okolnosti a sama neviem co by som spravila, ak by som sa dostala do nejakej zlozitej situacie, najma ak by to dietatko malo byt chore, ci postihnute. Ale to co som napisala vyssie, tak za tym si stojim.
Vlastne som vtedy tou jednou vetou chcela povedat len tolko, ze dieta nikdy nie je automaticky predurcene k zlemu zivotu, ani ked pochadza z chudobnej rodiny. A aj keby bolo, vzdy je ten zivot ovela cennejsi ako smrt... Ale to uz len tak na okraj. Ja sa nechcem dohadovat, pisem len co citim.
@Stage ak k tomu dojde nezabijem, lebo nemam co zabit ale ano budem pokracovat zivotom dalej stastne, lebo JA som sa tak rozhodla..mozno pridu vycitky, ale s tym musi kazdy pocitat
@James144 skor pre mna ako osobu to nie je clovek, pre teba moze byt.. nie je pre mna clovek nieco, co nemysli co v podstate este ani nezije, lutujem
čo som videl na tých ultrazvukových obrázkoch tak to dieťa reagovalo na nebezpečenstvo a snažilo sa zachrániť teda podľa mňa už ako tak malo vyvinutý aj nervový systém teda myslelo vrámci svojích možnosti. nežije? Srdce sa plotu vytvorí 10 dní od počatia takže má vlastný krvný obeh(Spojený z matkiným) a teda žije.
@James144 o novorodencoch som nic nepisala pokial si pamatam tak neprekrucaj moje slova..
ja netvrdim ze nezije(v podstate), len ze pre mna to nieco nic neznamena(kym to nie je moje)..
takze aby sme sa vratili k teme, tak ci tak je to len o tom, ako sa zena rozhodne..v podstate ma to dieta v osobnom vlastnictve=Dieta ma pravo na zivot, matka ma pravo na svoje rozhodnutie, to je kolobeh zivota..
@Sheily "v podstate ma to DIETA v osobnom vlastnictve" na to ani nemá cenu reagovať
"DIETA ma pravo na život, matka ma pravo na svoje rozhodnutie" Ak ma právo na život ako môže matka rozhodnúť či bude žiť alebo nie? Alebo sú práva matky rozhodovať nadradené právam dieťaťa žiť?
@James144 podľa mňa sa už nikde nedostaneme..ty bojuješ za práva detí, ja za práva matiek..to sa nezmeni, a nepresvedčís ma o opaku. tak načo zapĺňať databázu?
keby aj vaši rodičia takto rozmýšľali, ťažko by ste sa im poďakovali, takže buďte radi že žijete a držte pysky, lebo to dieťa nemá sa ako brániť. A sakrametsky dobre si rozmyslite či dačo také vykonáte. Potrat svedčí o čom? A nezopovednosti. V prípade znásilnenia je to iné, ale to dieťa sa dá stále odnosiť a potom môže ísť do domova, aký problém? Pochopte, že tie deti za to nemôžu, tak načo ich zabíjať? Pretože si už neužiješ života? Chá, to mohla povedať aj tvoja matka a bezpečne ťa mohla odstrániť. Umelý potrat je obyčajná genocida. Taká istá aká sa konala v koncentračných táboroch. Sa spamätajte.
Nepodpísala by som to... Však potraty nie sú len kvôli tomu, že sprosté 15tky sexujú ako o život a potom majú problémy... Potrat je podľa mňa dobrý vtedy, keď bola žena znásilnená, keď doktor zistí, že dieťa sa narodí choré (tak, že nebude mať plnohodnotný život)...
Som toho názoru, že treba hovoriť o ochrane, nie o potratoch... Treba robiť všetko preto, aby nedochádzalo k nechceným tehotenstvám a zbytočným potratom... Zakázanie potratov nie je riešením problému...
16 ročné dievča bolo znasilnené a otehotnelo a vďaka legislatíve nemohla ísť na potrat.
Predstavte si, že ste toto nešťastne dievča alebo jeho rodič. Tí čo podpísali petíciu proti interupcii, ako by ste sa cítil iv tejto roli ? Asi by ste boli spokojni, že. Ďalšia vec. Keď je dopredu ajsne, že dieťa sa narodi nevyvinute a poškodene, čo bude mať za následok len útrapy v živote a tak isto aj rodičia budú trpieť, stojí to za to ? Tiež nie. Zamyslite sa tí čo ste tak ortodoxne proti
Ku mne sa nedostala žiadna petícia, ale aj keby, tak ju nepodpíšem.
Trhajú mu ruky a nohy? Je to kruté a to, že o tom vieme, je ešte krutejšie.
Ale na to mala dotyčná s dotyčným myslieť skôr ako liezli kdesi do sena.
Za nezodpovednosť jednej predsa nebude doplácať ďalších 100 000.
Ukážte mi toho, kto by ma donútil, nechať si zničiť život opatrovaním nejakého nevyvinutého, ťažko postihnutého jedinca, ktorý mi jakživ nepovie ani mama a v skutočnosti je to len nádoba na jedlo, ktorá ani nevníma okolie, tobôž mňa.
A ešte lepšie, chcem vidieť toho, kto by nechal porodiť dieťa, ktoré vzniklo incestom či znásilnením.
Bude sa oň potom starať?
Nie, bude sa oň starať matka, pretože otec zdrhne k inej žene a bude taký láskavý, že raz za čas zaplatí výživné.
Takže, dieťa sa narodí, ale majú s ním starosti: matka, v prípade žiarivej výnimky i otec, súrodenci a všetka schopná rodina, štát, zamestanci nemocníc a ústavov, kde bude po celý život na všemožných vyšetreniach a po smrti rodičov tam bude natrvalo.
Myšlienka, že by mal ťažký život je trápna len preto, že si neuvedomuje, že nie to dieťa, ale všetci okolo by mali a majú ťažký život.
Potrat sa podla regulí robí do tretieho mesiaca a nech to tak ostane.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
125 komentov
Prírodná selekcia už u človeka neexistuje a silou-mocou sa udržiava pri živote aj to, u čoho sa spochybniť, či vôbec žije.
(Pričom najviac sa množia jedinci s najúbohejším sociálnym zázemím a genetickou výbavou.Let"s degenerate!)
---------
Lopatisticky a morálnejšie: nechcené dieťa s veľkou pravdepodobnosťou zničí život rodičom a samo sa nebude mať dobre.
Ak dobre počítam, to sú tri formálne zachované životy nízkej kvality, verzus dva životy neovplyvnené zodpovednosťou za kohokoľvek ďalšieho, kt. sú significantly more likely not to get fucked up.
@Narazuvzdornaa couldn"t agree more
----------
škoda, že myslím rýchlejšie, než píšem
Je mi zle z toho jak niektorý robia z plodu vec ktorá nemá ruky nohy, nemyslí a nieje to človek. Niekto tam písal že do 45 dní vysatím....videl som video z ultrazvuku kde bolo toto vysávanie ukázane. Dieťa ktoré tam bolo realtívne dobre vidieť malo hlavu ruky aj nohy. Pred začatím zákroku sa mrvilo a hýbalo. Keď tam vopchali tu vec dieťa doslova akoby sa snažilo uniknúť pred tým nástrojom. Postupne mu to otrhávalo ruky a nohy. Nakoniec zostala už len hlava ktorá tou trubičkou neprešla preto "doktor" tam vošiel nástrojom ktorým hlavičku už mŕtveho dieťatka rozdrvil. Obrázky ako to vyzerá vonku ste už určite videli ale to ako to vyzeralo počas zákroku aj keď nie úplne jasne(ultrazvuk) bolo 100x horšie a keď si predstavíte že to bol človek je to strašné. Si predstavte žeby vám niekto utrhával končatiny obrovským vysávačom a nakoniec vám hlavu rozdrvil klieštikmi.Vy by ste chceli aby vám vaša mama niečo také urobila? A toto nieje žiadne jedna baba povedala to som videl! Dieťa sa má byť pod srdcom svojej matky v bezpečí je strašné že toto urobí matka dobrovoľne.
Čo sa týka útrap života...k životu patria problémy to problémy sa odzrkadľujú na našom charaktere. Takže veta mal by ťažký život je trápna. Všetci máme do určitej mieri ťažký život a určite nie taký ťažký ako má napríklad žena v somalsku. A aj napriek tomu tvrdia aké to je strašné. Kto má sex nech myslí aj na dôsledky. Potrat je vražda.
Si myslíte že za 3 mesiace je tam zhluk buniek a potom za 6 mesiacov je z toho niečo 2000x väčšie? Najviac ma pobavila reakcia kandidáta na europoslanca za SaS(www.sme.sk/c/4870431/jan-oravec-laviciari-su-podporovatelia-parazitizmu.html )
k potratom vraj potraty by mali byť dovolené počas celého tehotenstva že je to slobodné rozhodnutie ženy ktoré by sme mali rešpektovať(Napriek všetkým pozitívnym veciam v programe SaS kvôli tomuto odo mňa nikdy hlas nedostanú). Videli ste už bábätko? Kto povie že je to slobodné rozhodnutie ženy ho usmrtiť tak že sa mu urvú končatiny je pako a debil. By som chcel vidieť u koho by som obstál keby som niekoho usmrtil hore popísaným spôsobom pretože to je moje slobodné rozhodnut
@narazuvzdornaa - toto bol asi najrozumnejší názor ohľadne tohto, ktorý som tu na Birdzi videla.
a nikto ešte nespomenul dôležitú vec, že ak sa potraty zakážu, rozbehne sa čierny trh.
ja osobne som videla tolko potratov na ultrazvuku a na vsetkom moznom. ano, robi sa to takto..a co si si myslel? že do ženy fuknu carovny prach a dieta sa rozplynie?
je to hnusne, lenže hnusnejsie je pozerat sa na to, ako dieta trpi ked mu matka nemoze zabezpecit potrebnu vyzivu, oblecenie, domov.--ano? je to trapne?? skor nezodpovedne priviest na svet decko, ktore je odsudene trpiet. to decko si nevybralo svojich rodicov, preco by malo trpiet? Alebo ked sa narodi postihnute dieta. Nie kazda matka dokaze obetovat svoj zivot-a kazda matka ma pravo vybrat si. Mozno horsie by bolo pozerat sa na postihnute dieta, ktore sa trapi.
A ver, ze je omnoho "lahsie" ist na potrat, ako ked ti zomrie 3 mesacne dieta.
POkila si nikdy nezazil, nestretol zenu, ktora isla na potrat. Tak si zavri hubu. Nieje to jednoduche rozhodnutie.
a ked si uz taky zastanca teda noveho zivota, dufam, ZE KED SA IDES MILOVAT SO SVOJOU PARTNERKOU, TAK RATAS S TYM, ZE MOZE ZOSTAT TEHOTNA A ZE TO DIETA BY SI TEDA NECHALA A VY DVAJA BY STE ZABEZPECILI PRE DIETA PLNOHODNOTNY ZIVOT!
A k tomu tvojmu "ťažký život", sa pozri napríklad len na toto:
» www.mamatata.sk/clanok/2234/2/4...
Je to genetika, takže tomu nezabrániš. A priviesť na svet dieťa, o ktorom vieš, že postupne skončí na vozíku a posteli bez možnosti akéhokoľvek pohnutia a potom sa udusí, lebo aj dýchacie svaly mu ochabnú, no to je super vízia na super život pre rodičov a hlavne pre to malé úbohé dieťa.
Tak sa kurva uvedomte a prestaňte ženám kecať do toho, do čoho vás nič.
prečo sa má niekto starat do môjho života? do môjho tela? do môjho presvedčenia,alebo svedomia?
milujem svoj život,taký aký je a nenechám si od nikoho rozkazovat.
od farára,od chlapov,ani od niekoho,kto si to nikdy nezažil a chce poučovat.
mám vlastný rozum,vlastné telo aj svedomie a sú jednoducho veci,ktoré si musí žena vyriešit sama,alebo s partnerom,ktorého sa to týka.
tretia osoba tam nemá čo robit a kecat do toho...
k prvému odstavcu: Keby si tak vedela to čo o sebe už viem ja nikdy by si mi toto nenapísala takže nemá cenu na to reagovať(je to súkromné) A navyše potom nemá cenu ani mať deti pretože čo ak sa to raz pokašle asi vyhynieme.
k tomu druhému a tretiemu je to smutné ale povedz mi aký je pomer dievčat ktoré idú na potrat kvôli tomuto alebo kvôli nejakému znásilneniu a koľko takých ktoré sú len sprosté husi čo nevedia brať zodpovednosť za svoje činy. A nakoniec koľko krát sa stalo že lekár určil takú diagnózu a dieťa sa narodilo zdravé. A koľko detí a mladých sa dokalíči skončí na vozíku alebo z netvorenou tvárou aký je to život? Aj ich utratíme?
K štvrtému: Čo nás do toho? Až sa budete vedieť samé oplodniť potom hovorte že je to vaša záležitosť(aj tak by to bol človek teda nemáte právo mu siahnuť na život. Plod nieje časť vášho tela je to samostatne sa vyvíjajúci človek vo vašom tele. A aj keby to bola časť ženského tela prídeš za doktorom vadí mi ruka je mi na obtiaž neprajem si ju pls amputovať a on to urobí?) Ale pokiaľ nato potrebujete mužov tak je to aj náš potomok a teda máme právo do toho hovoriť. Si nemyslím žeby muži boli len darcovia spermii ale sú aj otcovia. Načo máte sex keď nechcete za to niesť zodpovednosť?
ak si odmyslíme notorické štetky, ktoré chodia na potrat každého pol roka, tie neobhajujem, tak potom nám ostávajú ženy, ktoré ako si povedal, buď niekto znásilnil, alebo ich dieťa je postihnuté, alebo zlyhala antikoncepcia ( a teraz hups...ber zodpovednosť za prasknutý kondóm v 18tke)...atď...myslím, že pre každú normálnu ženu je potrat traumatická záležitosť a bude ju to mátať ešte dlho, ale keď si to zvolí, tak prosím.
A k tej poslednej vete, je to môj názor, že je to čisto vec ženy a ten mi nik nevezme a v konečnom dôsledku žiaden muž nemôže zabrániť žene ísť na potrat ak sa tak rozhodne, alebo naopak nútiť ju k potratu, takže našťastie zákony sú na našej strane
a dnes už fyzicky muža k oplodneniu nepotrebuješ...len spermiu...spermobanky fičia a "moderné matky" tiež
A prečo som vlastne kokot?
ale k veci:
"je to hnusne, lenže hnusnejsie je pozerat sa na to, ako dieta trpi ked mu matka nemoze zabezpecit potrebnu vyzivu, oblecenie, domov.--ano? je to trapne??" Áno je to trápne pretože keď niečo chcem tak sa snažím a postarám sa o to aby to dieťa toto všetko malo. Moje dievča napríklad nemá otca(zomrel) a živí ju len mama. A žijú a je to krásne múdre a rozumné dievča.
"skor nezodpovedne priviest na svet decko, ktore je odsudene trpiet. to decko si nevybralo svojich rodicov, preco by malo trpiet?" Svojich rodičov si nikto nevyberá! Je to povinnosť každého žijúceho človeka naučiť hrať z kartami ktoré má. Poznám rodinu kde sú obaja rodičia na soc. dávkach a aj tak majú tuším 5 detí. Určite to tie deti nemajú ľahké ale keď vyrastú budu sami tvoriť svoj život. A vždy keď sme boli malí tak sme sa z nimi hrali vonku na pieskovisku a mali z mnohých vecí väčšiu radosť ako my a ani z ďaleka netrpeli tak ako to prezentuješ ty. Nemali to ľahké ale utrpenie to nebolo. Utrpenie patrí k životu. Ako som písal má to zásadný vplyv na náš charakter.
"Alebo ked sa narodi postihnute dieta. Nie kazda matka dokaze obetovat svoj zivot-a kazda matka ma pravo vybrat si. Mozno horsie by bolo pozerať sa na postihnute dieta, ktore sa trapi." koľko postihnutých detí čo sa trápia si už videla? Videl som krajšie úsmevy na perách deti postihnutých ako na perách detí zdravých. Väčšina takých detí je samovoľne potratených alebo zomrú hneď po pôrode. Mám kamaráta ktorý ma neviem už aký symptom a ledva chodí a rozpráva ale je veľmi chytrý a 100x snaživejší ako zdravý človek. Nemá to ľahké ale ma viac charakteru ako ja alebo ty. Sa pozri v TV aký zmysel dávajú postihnuté deti do života svojich rodičov. Žena má právo vybrať si ale nie právo zabíjať. Chápem že to nieje ľahké rozhodnutie nechať si také dieťa a asi aj ja by som nad potratom uvažoval ale vziať v úvahu toto všetko by som ho aj tak asi nebol schopný zabiť. Všetci raz zomrieme ale myslím že na život majú pravo všetci. Čo ak ten postihnutý bude raz niekto ako Stephen Hawking?
"a ked si uz taky zastanca teda noveho zivota, dufam, ZE KED SA IDES MILOVAT SO SVOJOU PARTNERKOU, TAK RATAS S TYM, ZE MOZE ZOSTAT TEHOTNA A ZE TO DIETA BY SI TEDA NECHALA A VY DVAJA BY STE ZABEZPECILI PRE DIETA PLNOHODNOTNY ZIVOT! "
Samozrejme
Zákon je chybný mal by umožňovať mužom ktorý sa o svoje deti chcú postarať aby mohli o tomto rozhodnúť tiež.
1. neverte zas toľko tomu, že dieťa v sociálne slabom prostredí trpí, podľa mňa sa veľmi dobre tomu prostrediu prispôsobí. vám sa zdá, že zanedbané, špinavé, otrhané dieťai trpí, ale jemu to vadí minimálne, proste má v živote iné radosti ako tí bohatší a že vraj "šťastnejší". tým netvrdím, že to tak má byť.
2. šťastné detstvo - to nie je celý život. podľa vás ľudia s ťažkým detstvom nemôžu byť už v živote šťastní?
3. @Ayreen v @40 @Petika v @38 a @Narazuvzdornaa v @16 : Vlastná sebeckosť, moderná trendovosť, silný feminizmus, nemiestna hrubosť a vaša silná nechápavosť až neprípustnosť existencie citu a lásky matky k svojmu dieťaťu i keby sa v chlapovi, z ktorým ho počala sklamala, i keby ho vychovávala v skromnosti. Ak k tomu prirátam podtón rasizmu, dostanem Váš názor na túto vec. V týchto témach si vždy predstavím, že by sa pri mne moja matka pre nič za nič rozhodla tak ako schvaľujete vy. Verte, o dosť by som prišiel, heh.
neviem, prečo by som mala byť sebecká...
stretol si sa niekedy s nechceným dieťaťom? si nechcené dieťa? ver, že tak ľahko sa nedá na to zvyknúť
momentálne mám synovca, ktorý je v triede s dievčatkom, ktoré je z chudobnej rodiny (mimochodm je ich asi 6 detí) ..myslíš, že to dievčatko netrpí, keď idú všetci do kina a ono nejde, pretože mamička jej jednoducho nemôže dať 1e? alebo že jej nieje ľúto, keď ostatné deti majú na desiatu jupíka a ona si prinesie do školy kelímok od jogurtu a do neho si napúšťa vodu z umyvadla??
áno, teda povedzme s ľahkou dušou..určite sa prispôsobila a ani si tie rozdieli nevšimla
Ja to právo na život prisudzujem každému, s výnimkou lekárskych odporučení vzhľadom na stav ohrozenia matky alebo dieťaťa. Všetky ostatné výnimky sú pre mňa neakceptovateľné, pretože sú založené na subjektívnych, ničím vopred nepotvrdených dôvodoch.
chceš snad povedat, ze je normalne narobit si deti a nemat ich z coho uzivit?? ved to je take krasne mat okolo seba kopec deti, ktorym ani nedokazeme zabezpecit jedlo, sak co tam po vzdelani....
ale som jednoducho toho názoru, že keď chcem mať dieťa, tak sa oňho viem aj postarať.
Dokonca istá štúdia hovorí, že nie každá žena je predurčená na to byť matkou. Nevravím, aby sa húfne sexovalo a chodilo na potraty..
ale sú ženy , ktoré jednoducho dieťa nechcú. uprednostňuju karieru . a pouzivaju rozne druhy antikoncepcie. ale chybyčka se vloudi.. poviem ti, nieje nič horšie, ako dieťa, ktoré žije v rodine matky karieristky a otca workoholika
a koniec koncov, potrat nieje vec jednoducha a prinasa so sebou rizika s ktorymi musi kazda zena pocitat.. preto nehovorim, podme hufne na potraty, ale hovorim, kazda zena ma pravo vybrať si
a samozrejme, nikto ti nebude diktovať koľko mozes mat deti. je to o inteligencii cloveka a zodpovednosti,ci zena spolu s manzelom vychova vsetky svoje deti a zabezpeci im normalny zivot
sorry, ale pitie vody z kelimka od jogurtu nieje naozaj normalny zivot.
chcela by som vediet z akej vrstvy pochadzas..a kolko mas ty surodencov
ale priklanam sa k nazoru, ze kazda zena ma pravo sa rozhodnut ci SVOJE dieta chce alebo nie, takze ak by ho skutocne nechcela ziadna slovenska peticia by jej v tom aj tak nezabranila..
Inak, to by sme si rovno mohli zaumieniť, že budeme mať deti len keď to budú pekné blondínky alebo švárni vysmiati hokejisti.
istym sposobom sa pohybujem v prostredi a vidim okolo seba ludi, ktori su nezodpovedni a narobili si deti a jednoducho sa o nich nevedia postarat. myslim, ze pre tie deti je dar zivota dost slaby odvar stastia
našťastie máme zákon povoľujúci potraty
ak niekto znásilní ženu a bude tehotná, alebo je nejaký závažný dôvod, vtedy by sa mohla povoliť interupcia.. ale len vtedy!!!!!
inak, ak niekto chce sexovať, tak nech berie do úvahy aj riziko, že sa buď nakazí chorobou, alebo bude bábo.. takže.. to, že povoliť interupciu.. blbosť, mali by na to myslieť skôr, ako spolodia život!!!!
ide tu o to, že ľudia sú natoľko hlúpy, že sexujú len tak, a keď sa stane.. že ups, som tehotná.. tak pôjdem na interupciu.. šak čo.. je to v pohode.. ale nie je!!!!!
SEXUJTE ZODPOVEDNE, ALEBO NESEXUJTE VOBEC !!!!
NIKTO NEMÁ PRÁVO BRAŤ ŽIVOT INÉMU ČLOVEKOVI!!!!!
a ale nesuhlasim s tym, ze dieta, ktore vyrasta v blahobyte si vie vazit viac hodnoty-nesuhlasim s tym preto, lebo poznam kopec deti z bohatych rodin, ktori su normalni inteligentni ludia a vysokym socialnim citenim..
skor soms a stretla s tym, ze deti vyrastajuce v skromnosti a chudobe v dospelosti vychovavali svoje dieta tak, ze mu dopriali svetko a z decka sa stal rozmaznany fagan..ale samozrejme toto su uz len dohady a prikaldy, ktore nic neurcuju..
kazdopadne moj postoj sa k danej problematike nezmeni a vzdy budem zastavat nazor, ze pokial nevie zena zabezpecit svoje dieta, tak by ho ani nemala mať. teraz vsak nehovorim o tom, ze zit v skromnosti je zle...
nehovorim, ze potrat je ta najlepsia vec... ale kazdy ma pravo rozhodnut sa.. tak ako sa rozhodla tvoja mama, ze si ta necha a moja takisto
preco? preto lebo..
nato aby si niekto dal vziat dieta nemusi mat ziadne argumenty. Ked citi ze to dieta nechce ci uz kvoli financiam, alebo sposobu pocatia ci hocijakym inym dovodom - nikto do toho nema co hovorit chapes? Pokial to nie je tvoje dieta absolutne nic s tym nemas spolocne ja ani ty, ani nikto dalsi odtialto.
Niekomu to dieta moze zivot stazit ci uplne znicit, a kedze sme ludia sebecki, nenechame si ho predsa znicit niecim co ma sotva 5 centimetrov.. Myslim, ze je to dost logicke
Jasne mozno ta potencionalna matka bude mat o par rokov iny nazor, lenze v case, ked sa zena rozhodne pre potrat ma urcite v zivote ine priority ako materstvo a prave preto to podstupi.
Je to kazdeho osobna vec, takze by som tu peticiu nepodpisala ani za nic..
aha dobre, takže všetky ženy, ktoré žijú zo sociálok nech maju kludne deti ako smetí, ved všetko je ako v rozpravke a chudobny chlapec si zoberie princeznu za zenu a bude z neho kral..
nie všetky deti ktoré žijú v chudobe sa raz z toho vyhrabú..ale je zvrátené robiť si deti, keď im matka má dať ledva čo do úst
"NIKTO NEMÁ PRÁVO BRAŤ ŽIVOT INÉMU ČLOVEKOVI!!!!! "
A vrahovia maju pravo zabijat ludi, ktori maju svoj zivot, svoju rodinu, svoje ciele, svoju minulost? Nemaju..a predsa sa to vsade deje preboha..
Prave preto, ze tym istym vrahom dal tiez "boh" alebo cokolvek ine slobodnu volu..mohli svoju obet zabit, takisto ju mohli nechat tak..take iste pravo na rozhodnutie ma aj ta matka, ktorej sa to bytostne tyka..Nechcem byt hnusna, ale clovek ktory ma svoj zivot bude ludom urcite viac chybat, ako nieco drobne co v podstate este ani poriadne nezije.
@Milo5 keby prislo na svet, tak ho znici, tym ze neprislo moze zivot matky pokracovat dalej, bez ujmy.. a to je myslim dolezitejsie..
Jasne za nic nemoze, a matka moze zato ked ju napr. znasilnia? Jasne sama stala na rohu ulici a nukala sa nejakemu chlipnikovi..
Predstav ze si zena, znasilania ta, narodi sa ti chlapec, ktory bude mat take iste hnusne materske znamienko na tvari, ake mal jeho otec. Dokazal by si sa nanho pozriet bez toho, aby si si nespomenul na dovod, preco je na svete? ze v podstate na svete ani NEMAL byt?
Tiež si ale myslím, že predsa len je to aj jej dieťa (i keď nechcené) a jeho úsmev, láska k nej a možno raz jej najväčšia životná opora, môže v istých prípadoch v konečnom dôsledku uľahčiť alebo aj vygumovať traumu, ktorú znásilnením utrpela a možno by sa z nej inak nikdy nedostala. Je viac možností, ale život prináša rôzne úskalia, je plný zlých ľudí, ale aj dobrých, ktorí deti mať nemôžu a radi takéto prijmú.
Mozno..Maybe..nemozes to vediet naisto..
Mozno nikto nema pravo zobrat zivot niecomu "neposkvrnenemu" co za nic nemoze, ale o tom, ze nikto nema pravo riadit zivot matky a brat jej slobodnu volu rozhodnutia nad tym nikto nerozmysla?
Kazda bytost mozno ma pravo na zivot, a v pripade potratov lutujem, ale matka je vo vyssom leveli..
Zabit mozes cloveka, embryo nie je clovek
Na základe čoho súdiš že embryo nieje človek? a prečítaj si @29
Este stale sa tak rozhodla matka a stale jej do toho ja nemam co hovorit, a takisto ani ty..jedine zeby si bol otcom toho dietata..
"Si predstavte žeby vám niekto utrhával končatiny obrovským vysávačom a nakoniec vám hlavu rozdrvil klieštikmi.Vy by ste chceli aby vám vaša mama niečo také urobila?"
Naco si to mam predstavovat, ked sa to nikdy nestane? Nezabijam svoj cas mysleni na veci typu "keby"..
Keby nebolo keby, vsetci by sme boli v nebi..
Vy sa ma tu snazite presvedcit, ze nemam pravo rozhodovat o tom, akym smerom sa bude hybat moj zivot dalej, ak nedajboze otehotniem..a to je dost velka blbost..kym je to nieco vo mne, stale je to moj zivot a nie jeho..
Veľmi zaváži, z akého prostredia pochádzaš. Iný názor mám na to ja, ako tá, čo už roky nemá o otcovi ani zmienky a vymáha od neho alimenty a možno taký človek, ktorý má kompletnú rodinu. Mňa moje detstvo dosť poznačilo a možno aj v tom zmysle, ako si povedal - tvrdosť. Obrnila som sa voči tomu všetkému čo kedy bolo spojené s témou "otec" a veru, môžem ďakovať mamine že to zvládla, lebo inak by som skončila asi v decáku. Ja si natoľko neverím. A tu sa teda dostávame k tomu tvojmu feminizmu. Áno, pretože matka sa dieťaťa len tak ľahko "nezbaví", ako otec. Preto je snáď na jej uvážení, či dieťa splodila ako "hups" v dlhodobom vzťahu, alebo "hups" po takzvanej "one night stand" (a nevravím len o nezodpovednosti, aj také, ako už spomínaný pretrhnutý kondóm sa stáva, alebo zlyhá HAK, apod. ...)
No a asi len toľko ku mne, že v tomto smere som rozhodne veľmi zodpovedný typ, takže skoro absolútne nehrozí, aby som niekedy riešila potrat...hovorím to všetko preto v čisto hypotetických rovinách a viacmenej len z princípu.
takže...orevuár
Myslíš, že to tvoja mamina dnes ľutuje ako sa zachovala, že ťa dnes má?
Ja viem bolo to ťažké a toho sa dnes každý bojí. Každý chce len cestovať, mať dom, krásneho, bohatého partnera, dve autá.... v podstate perspektívnu totálnu nudu a stereotyp. Pritom možno zmysel života je práve v jeho útrapách, ktoré prináša a ktoré musíme prekonať.
@Sheily OK, zabi a kráčaj svojim šťastným životom v pohode ďalej. Až raz ti to možno dôjde.
Nie je lepšie radšej pristupovať k otehotneniu zodpovednejšie? Ale načo sa zaťažovať....
@Roman8274 nechápem ako môže niekto písať za všetkých mužov ako sa zachovajú. A čo ak sa tak zachová žena že ju to prestane baviť a nechá dieťa na krku otcovi? Aj to sa stáva. A ako to može niekto vedieť dopredu? Ak to niekto vie dopredu tak nemá dôveru v svojho partnera a teda sa chovál nezodpovedne keď z ním počal/a dieťa. môže za to to dieťa?
a hovoríš, že možno sa bude mať dobre.. a možno sa dobre mať nebude, možno zomrie na chrípku, lebo jej rodičia nebudú mať peniaze na lieky. Možno z nej vyrastie "výrastok" ktorý bude kradnúť...
všetko je to len možno...
Samozrejme, ze zena by mala byt natolko zodpovedna, aby mala len tolko deti, o kolko sa dokaze postarat. Ale ked uz to dietatko existuje, je to buduci maly cloviecik, tak tu uz nejde o to, ze by mu interrupciou matka spravila laskavost. Raz ked vyrastie, nech uz bude mat akokolvek tazky zivot, isto si ho bude vazit a dobrovolne by si smrt to dieta isto nezvolilo. Ale to sa uz opakujem...
Nevravim ze je to lahka tema, sama neviem, ci som za, alebo proti potratu. Pravdepodobne to zavisi od mnohych okolnosti a sama neviem co by som spravila, ak by som sa dostala do nejakej zlozitej situacie, najma ak by to dietatko malo byt chore, ci postihnute. Ale to co som napisala vyssie, tak za tym si stojim.
@James144 skor pre mna ako osobu to nie je clovek, pre teba moze byt.. nie je pre mna clovek nieco, co nemysli co v podstate este ani nezije, lutujem
nemyslí? takže ani novorodenec nieje človek?
čo som videl na tých ultrazvukových obrázkoch tak to dieťa reagovalo na nebezpečenstvo a snažilo sa zachrániť teda podľa mňa už ako tak malo vyvinutý aj nervový systém teda myslelo vrámci svojích možnosti. nežije? Srdce sa plotu vytvorí 10 dní od počatia takže má vlastný krvný obeh(Spojený z matkiným) a teda žije.
ja netvrdim ze nezije(v podstate), len ze pre mna to nieco nic neznamena(kym to nie je moje)..
takze aby sme sa vratili k teme, tak ci tak je to len o tom, ako sa zena rozhodne..v podstate ma to dieta v osobnom vlastnictve=Dieta ma pravo na zivot, matka ma pravo na svoje rozhodnutie, to je kolobeh zivota..
"DIETA ma pravo na život, matka ma pravo na svoje rozhodnutie" Ak ma právo na život ako môže matka rozhodnúť či bude žiť alebo nie? Alebo sú práva matky rozhodovať nadradené právam dieťaťa žiť?
a ešte k tvojej otázke, áno sú
ženy by zabíjali svoje deti po pôrode? nechali by ich v zime na ulici? nedávali by im jesť?
nepodporujem potraty, ale rozhodne by som ich nezakázala.
Som toho názoru, že treba hovoriť o ochrane, nie o potratoch... Treba robiť všetko preto, aby nedochádzalo k nechceným tehotenstvám a zbytočným potratom... Zakázanie potratov nie je riešením problému...
16 ročné dievča bolo znasilnené a otehotnelo a vďaka legislatíve nemohla ísť na potrat.
Predstavte si, že ste toto nešťastne dievča alebo jeho rodič. Tí čo podpísali petíciu proti interupcii, ako by ste sa cítil iv tejto roli ? Asi by ste boli spokojni, že. Ďalšia vec. Keď je dopredu ajsne, že dieťa sa narodi nevyvinute a poškodene, čo bude mať za následok len útrapy v živote a tak isto aj rodičia budú trpieť, stojí to za to ? Tiež nie. Zamyslite sa tí čo ste tak ortodoxne proti
Trhajú mu ruky a nohy? Je to kruté a to, že o tom vieme, je ešte krutejšie.
Ale na to mala dotyčná s dotyčným myslieť skôr ako liezli kdesi do sena.
Za nezodpovednosť jednej predsa nebude doplácať ďalších 100 000.
Ukážte mi toho, kto by ma donútil, nechať si zničiť život opatrovaním nejakého nevyvinutého, ťažko postihnutého jedinca, ktorý mi jakživ nepovie ani mama a v skutočnosti je to len nádoba na jedlo, ktorá ani nevníma okolie, tobôž mňa.
A ešte lepšie, chcem vidieť toho, kto by nechal porodiť dieťa, ktoré vzniklo incestom či znásilnením.
Bude sa oň potom starať?
Nie, bude sa oň starať matka, pretože otec zdrhne k inej žene a bude taký láskavý, že raz za čas zaplatí výživné.
Takže, dieťa sa narodí, ale majú s ním starosti: matka, v prípade žiarivej výnimky i otec, súrodenci a všetka schopná rodina, štát, zamestanci nemocníc a ústavov, kde bude po celý život na všemožných vyšetreniach a po smrti rodičov tam bude natrvalo.
Myšlienka, že by mal ťažký život je trápna len preto, že si neuvedomuje, že nie to dieťa, ale všetci okolo by mali a majú ťažký život.
Potrat sa podla regulí robí do tretieho mesiaca a nech to tak ostane.