To by bol pekný bordel... Nemám rád ich životný štýl, falošnú morálku, náboženský fanatizmus a obmedzenosť, ale je tam aj veľa dobrých vecí a treba uznať že nám už niekoľkokrát uachránili zadok, keďže úžasné európske demokracie nie su schopné sa k ničomu rozhúpať.
Ak by to pominulo a Čína alebo Rusko by mali navrch.. tak nechcem vedieť čo by sa s nami stalo =/
každá hegemónna sila raz ochabne, pretože to že je lídrom, najsilnejším aktérom, paradoxne spôsobuje jej slabnutie. Otázkou ale je do akej miery, a akým spôsobom USA oslabí. Je ťažko niečo i len načrtnúť lebo toho môže byť velmi vela. Od radikálnej zmeny zahraničnej politiky, cez vojenský konflikt, až po hospodársky kolaps.
Poloha USA (absencia priameho ohrozenia z blízkeho štátu) je ale naozaj výhodná, a aj keby stratili hegemónne postavenie, stále budú významným aktérom.
Ak sa to ale stane, tak pán boh s nama Tento model benevolentného hegemóna je pre nás prospešný (jednoducho povedané-on tahá, my sa vezeme). Ak nebude EU v tej dobe dostatočne nezávislé, silné, tak...
O Rusku pochybujem že by sa dostalo do vedúcej pozície. Skôr mám pocit že svet bude usporiadaný multipolárne. Že bude niekoľko významných, podobne silných aktérov a nikto nebude mať dominantné postavenie. Ale ako sme hovorili na škole pred skúškami: "Aj motyka možno vystrelí", čiže stať sa môže všeličo.
@tomas suhlasim s @6 ...Rusi maju velky potencial a to, ze sa nevystatuju vsetkymi ich technologiami neznamena, ze ece u nich nepoznaju "splachovaci zachod". No neviem-neviem ci zvladnu drzat krok... Bo aj Amici toho maju nose......a mam taky pocit, ze ich vyspelost rastie geometrickym radom, preto bude nesmierne tazke zosadit ich z tronu.......aj ked su (co je vo vseobecnosti zname) dost tupy narod Preto to bude pola mna prave Japonsko...
moj pohlad e jednoduchy,, hegemonia pominie,, či už americkym utlmom ekonomiky , krizou ktora pochadza prave z USA alebo aj ta ich oslavovana multikulturna spoločnost , ktora je v konečnom dosledku len skodliva.
asi ja nam jasne že cina sa dere do predu, ma obrovsky personalny potencial, obrovsky financny kapital atd. ale treba si na cinu este počkat, vidiek je stale na urovni stredoveku, a ich armada sa zatial ukazala len na namesti nebeskeho pokoja kde strielala do studdentov, takže zatial cina nie je nejaka super-duper silna velmoc, to sa ale rychlo zmeni,, par desiatok rokov, typujem 30-70
čo by som ale rad zdoraznil je india, ta sa v buducnosti stane asi najvačsim konkurentom ciny, a vzhladom na tesnu blizkost to asi bude iskrive superenie, ale to vidim na dlhodobejsi horizont lebo india sa môze "pysit" akurat tak populačnou expanziou, no , a o tom sa nehovori indicka ekonomika je zaostalejsia a objemi investicii nie su take monumentalne ako v cine no rast ekonomiky je porovnatelni
@16 to co za hluposti india ze nieje konkurentom cini?! tak to neviem aki rok mas potom india z cinou(alebo cina z indiou) si konkuruju uz roky. cina podporuje vojenski susedni pakistan. india, spolu z cinou a pakistanom su jedne z mala krajin ktore maju atomove zbrane. vo vojenskej oblasti si cina a india konkuruju takties. "multikulturna spoločnost" je aj v cine. takisto ako v indii. mas tam kopec pouzivanich jazykou. hlaska ze " takže zatial cina nie je nejaka super-duper silna velmoc" je uplne odveci. v ktorom roku to prosimte zijes?! aha...chapem. "milujem" ludi ktorich svet konci 50 metrou za cedulou oznacujucou koniec ich mesta. ale na druhej strane pisu nezmysli typu " takže zatial cina nie je nejaka super-duper silna velmoc," ako fakt na pobavenia toto "v konečnom dosledku len skodliva" je xenofobia na slovensku. ale tak neriesim uz take veci. len pripomeniem...kam to dotiahly USA za 200 rokou, a kam cely slovensky narod za 1000 ci kolko rokou to akoze existuje, ako to poniektori politici tak rady rozpravaju. @7. aha, a slovaci boly na mesiaci a milion dalsich veci hlavne ze ludia zo slovenska utekali v celich svojich dejinach do USA. ano , rusi maju "uzastne" technologia v podobe gulagou na sibiri alebo vrtulovym! bombarderom v 21 storoci o ostatnom ani nehovorym
len tak pre uvahu....pridam par statou, v ktore vraj budu patrit v buducnosti medzi naj krajini z pohladu ekonomiky. a su to:Brazilia, China, India, Mexico a South Africa.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
ale neboj sa pride aj na nas....natreme to tym Yankee-om a Madarom!!!!
Ak by to pominulo a Čína alebo Rusko by mali navrch.. tak nechcem vedieť čo by sa s nami stalo =/
Poloha USA (absencia priameho ohrozenia z blízkeho štátu) je ale naozaj výhodná, a aj keby stratili hegemónne postavenie, stále budú významným aktérom.
Ak sa to ale stane, tak pán boh s nama Tento model benevolentného hegemóna je pre nás prospešný (jednoducho povedané-on tahá, my sa vezeme). Ak nebude EU v tej dobe dostatočne nezávislé, silné, tak...
O Rusku pochybujem že by sa dostalo do vedúcej pozície. Skôr mám pocit že svet bude usporiadaný multipolárne. Že bude niekoľko významných, podobne silných aktérov a nikto nebude mať dominantné postavenie. Ale ako sme hovorili na škole pred skúškami: "Aj motyka možno vystrelí", čiže stať sa môže všeličo.
ved o to ide...
ak mi niekto chce pomôcť,prosím ts...
hlavne o azbuku mi ide...
asi ja nam jasne že cina sa dere do predu, ma obrovsky personalny potencial, obrovsky financny kapital atd. ale treba si na cinu este počkat, vidiek je stale na urovni stredoveku, a ich armada sa zatial ukazala len na namesti nebeskeho pokoja kde strielala do studdentov, takže zatial cina nie je nejaka super-duper silna velmoc, to sa ale rychlo zmeni,, par desiatok rokov, typujem 30-70
čo by som ale rad zdoraznil je india, ta sa v buducnosti stane asi najvačsim konkurentom ciny, a vzhladom na tesnu blizkost to asi bude iskrive superenie, ale to vidim na dlhodobejsi horizont lebo india sa môze "pysit" akurat tak populačnou expanziou, no , a o tom sa nehovori indicka ekonomika je zaostalejsia a objemi investicii nie su take monumentalne ako v cine no rast ekonomiky je porovnatelni
@7. aha, a slovaci boly na mesiaci a milion dalsich veci hlavne ze ludia zo slovenska utekali v celich svojich dejinach do USA. ano , rusi maju "uzastne" technologia v podobe gulagou na sibiri alebo vrtulovym! bombarderom v 21 storoci o ostatnom ani nehovorym