Ahojte, zacinam s gitarou a velmi by som bola vdacna, ak by mi vedel niekto pomoct. Kamarat ked hra na gitare, vzdy si da nejaku toninu, v akej bude hrat. Potom hra bud nejake akordy alebo improvizuje v danej tonine. Ako mam vediet, ake akordy mozem pouz
Iste sa tu nájde nespočetne veľa ľudí znalých hudby z profesionálneho hľadiska, ale ja prispejem svojou troškou. Tiež som začal hrať na akustickej gitare pred dvomi rokmi. Nakoľko sa zaujímam o 89 rok, hrajem (vtedy i dnes) predovšetkým Kryla. Učil som sa teda chytať akordy jeho piesní. Najprv tie jednoduché (Ami,Emi,G,C ...) neskôr aj náročnejšie - tzv. barové (F,Hmi ...). Treba veľa cvičiť (ale samozrejme v rámci zábavy ) a výsledky sa dostavia samé
TEba poznam ty si zacinala s gitarou uz niekedy pred rokom ... ale nebudem do teba rypat
JA si myslim ze na to asi nejdes celkom spravne ...teda ak si skutocny zaciatocnik, mala by si sa ucit nejake zakaldne akordy, rytmy ak to nemas v krvi a vobec ako spravne drzat gitaru atd... ono tych ladeni je dost ako si mozes naladit gitaru a hrat... ale tym by si sa ako zaciatocnik vobec nemala zatazovat... vravim. Naucit sa slahat nejake zakladne akordy v standardnom ladeni- nejake prve skladby jednoduche... naucisst sa naladit si gitaru do standardneho. Darmo by si vymyslala s alternativnym ladenim ak by si nevedela ladit zaklad.... no proste sa nikam neponahlaj vsetky tieto veci pridu casom. Najskor sa musis naucit chodit aby si mohla bezat (to nieje z mojej hlavy ale je to pravda! Strasne vela trenovat, pocuvat... vsetko pride same, ver tomu. Ty nemusis nic viac, len mat trpezlivost a pracovat....
A inak mysis konkretne ladenie gitary, ci iba stupnicu v ktorej sa pohybuje v ramci random ladenia?
A este ti poviem tajomstvo. V akomkolvek ladeni mozes hrat akekolvek akordy ked vies ako
ľudia neviete pochopiť otázku čo sa pýtala? tvl nechcela žiadne rady ako chytať akordy, ale sa pýtala, že ako zistiť, v ktorej stupnici aké akordy má hrať. Na hudobnú teóriu sa pýtala a nie na ladenia a ako sa učiť hrať na gitaru
@sadistrom presne tak. Dakujem, aspon za pochopenie
@mightysheep jo ja "zacinam" s tou gitarou na zaciatku kazdeho leta a prazdnin ... Ale co sa tyka chytania akordov a ladenia v tom mam jasno. Ja som sa skor pytala na to, ako hrat v urcitej stupnici, na teoriu, scasti co sa improvizovania tyka. Lebo nemam v tejto jednej veci jasno
ináč ma napadá jedna príhoda ktorú vravel už neviem kto, ale keď skúšal s Andrejom Šebanom, tak Andrej navrhol zahrať blues. Típek sa ho opýtal, v čom budú hrať (tónina) a Andrej: "Ako v čom? Veď predsa v tričku"...
@daarkness Aha no tak to sa musis naucit dobre orientovat na hmatniku- kde su ake tony heh... naucis sa kedy si mozes dovolit kde zahrat Myslim ze je to len o spoznavani tonov na hmatniku, co s cim ladi a co neladi.... poznat aky ton ako znie, intervaly spoznavat a tak... alebo sa to mozes ucit aj naspamat ako robot ale to je menej worth it...- skrz teoriu a naslednu prax (trenovanie stupnic, a velmi hodnotne- aspon pre mna vzdy bolo tvorit si v tom ktorom ladeni alebo tej ktorej stupnici...) skor by som taketo otazky smeroval na www.gitaristi.sk
tak toto vedia bud ludia, co chodili do hudobnej skoly, alebo hraju tak dlho a intenzivne, ze to maju v uchu, resp. prstoch. ale je to hodne pokrocila vec, ktora, ak zacinas s gitarou ta podla mna tankovat nemusi, mas na to este cas. najprv sa treba naucit poriadne hrat vybrnkavacky, akordy a az potom toto riesit. ja som sa k tomu napriklad nikdy nedostala a nestve ma to, falosny ton pocujem, to mi staci.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
9 komentov
JA si myslim ze na to asi nejdes celkom spravne ...teda ak si skutocny zaciatocnik, mala by si sa ucit nejake zakaldne akordy, rytmy ak to nemas v krvi a vobec ako spravne drzat gitaru atd... ono tych ladeni je dost ako si mozes naladit gitaru a hrat... ale tym by si sa ako zaciatocnik vobec nemala zatazovat... vravim. Naucit sa slahat nejake zakladne akordy v standardnom ladeni- nejake prve skladby jednoduche... naucisst sa naladit si gitaru do standardneho. Darmo by si vymyslala s alternativnym ladenim ak by si nevedela ladit zaklad.... no proste sa nikam neponahlaj vsetky tieto veci pridu casom. Najskor sa musis naucit chodit aby si mohla bezat (to nieje z mojej hlavy ale je to pravda! Strasne vela trenovat, pocuvat... vsetko pride same, ver tomu. Ty nemusis nic viac, len mat trpezlivost a pracovat....
A inak mysis konkretne ladenie gitary, ci iba stupnicu v ktorej sa pohybuje v ramci random ladenia?
A este ti poviem tajomstvo. V akomkolvek ladeni mozes hrat akekolvek akordy ked vies ako
@mightysheep jo ja "zacinam" s tou gitarou na zaciatku kazdeho leta a prazdnin ... Ale co sa tyka chytania akordov a ladenia v tom mam jasno. Ja som sa skor pytala na to, ako hrat v urcitej stupnici, na teoriu, scasti co sa improvizovania tyka. Lebo nemam v tejto jednej veci jasno
Šebana poznáš mimochodom?