Čaute, tak trochu zajtra píšeme z matematiky a neviem, čo mám robiť s : 4x²≤25 .
Keď je to zlomok a ja neviem čo všetko, tak nemám problém to počítať cez čokoľvek, ale akonáhle mi tam chýba lineárny člen (alebo akýkoľvek iný člen), tak sa nepohnem a fakt
@nenay nevim nejsom vedec, ale ked odmocnis dostanes na jednej strane 2x ana druhej +-5, cize nulove body ti vyjdu aj tak -5/2 a +5/2. tak isto jak keby to robis tak ako si ty pisala. Ci ne? nevim. potom uz len urcis interval x a ficis
@feklus uff.. no toto mi pride ako nevelmi dobra metoda, pretoze je to take "neviem uplne co robim, ale vyjde mi dobry vysledok" (oprav ma, ak sa mylim, a uplne vies co robis ).
Co presne znamena to tvoje odmocnenie? Dostanes nieco ako 2x ≤ +-5 , ci to inak robis?
Ak takto, tak keby chces pokracovat v rieseni, tak si dostal dve nerovnice:
2x ≤ 5 a 2x ≤ -5,
a tym padom najdes riesenia x ≤ -5/2 (co nie je spravne).
Alebo ako by si pokracoval po najdeni nulovych bodov? Pointa je, ze to "odmocnovanie" spravi nielen "+- na jednej strane", ono aj "otoci znamienko v jednom pripade", ak chapes, co myslim... cize ta metoda funguje, ak ju pouzivas len na najdenie nulovych bodov (kde vlastne pracujes s = a nie zobacikmi, cize je jedno, ako sa to otaca), a potom sa napr. vratis naspat k neodmocnenej rovnici a riesis ten interval tam.. ale vo vseobecnosti fajn nie je. Ale prepac, ak ta len zle chapem
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
Si vsimni, ze na oboch stranach mas vlastne stvorce (druhe mocniny celych cisel). Ak to das vsetko na jednu stranu, dostanes
0 ≤ 25 - 4x² = a² - b² pre a=5, b=2x
no a na to pozname vzorec, ze a² - b² = (a-b)(a+b), takze
0 ≤ (5-2x)(5+2x)
...a dalej uz vies?
4x
Cize 4x²≤25 nie je ekvivalentne s (tj nema rovnake riesenia ako) 2x≤5 : vsimni si, ze zatialco -10 splna druhu nerovnost, prvu urcite nesplna.
Cize ak uz chces odmocnovat, mozes spravit nieco ako
2|x| ≤ 5
a osetrit pripady x>0, x
Ci to len ja nechapem, ako to s tym odmocnovanim vsetci myslite?
@minnie732
4x ²≤ 25 /:4
x² ≤ 6,25 /√
IxI ≤ 2,5
teda x ∈
takže
x patrí -2,5 vrátane až 0 nevrátane
zjdednotenie s
0 nevrátane až 2,5 vrátane
@minnie732 nabuduce napis jej rovno, vie o com pise,
@11 pateticke
Co presne znamena to tvoje odmocnenie? Dostanes nieco ako 2x ≤ +-5 , ci to inak robis?
Ak takto, tak keby chces pokracovat v rieseni, tak si dostal dve nerovnice:
2x ≤ 5 a 2x ≤ -5,
a tym padom najdes riesenia x ≤ -5/2 (co nie je spravne).
Alebo ako by si pokracoval po najdeni nulovych bodov? Pointa je, ze to "odmocnovanie" spravi nielen "+- na jednej strane", ono aj "otoci znamienko v jednom pripade", ak chapes, co myslim... cize ta metoda funguje, ak ju pouzivas len na najdenie nulovych bodov (kde vlastne pracujes s = a nie zobacikmi, cize je jedno, ako sa to otaca), a potom sa napr. vratis naspat k neodmocnenej rovnici a riesis ten interval tam.. ale vo vseobecnosti fajn nie je. Ale prepac, ak ta len zle chapem
@matwejo :-S