co si myslite o situacii, ked je dievca nutene ist na potrat kvoli skole? ide o to, ze skolu nemoze ako tehotna studentka navstevovat, lebo sa jedna o chemicku skolu a tam su take pravidla. ak by si ho
este by som dodala, ze jej rodicia akoby neboli a on nema rodicov a je to neprisposobivy asocial. ak by predsa aj dieta donosila a dala na adopciu, tak si musi dat od skoly na rok pauzu a bude uplne bez prijimu.
Názory sú rôzne. Ja by som napríklad bola iba za ten potrat. Nič iné okrem potratu by ma nenapadlo a už vôbec nie vychovávať dieťa... To si aspoň myslím ja.
@cicatrix preco by ho mala dat na adopciu? nikdy sa nevie, ci si to dieta osvoji nejaka schopna rodina a bude mat zarucene dobry zivot...a kazdy vie, aky ludia vacsinnou pochadzaju z decakov
potrat je skor lepsie riesenie, ked je to dieta v zarodku, to nie je ziadna vrazda
a preco vlastne ostala tehotna? nevedia pouzivat ochranu s partnerom? taki ludia iba dotrpia na vlastnu hlupost...na co si robia deti, ked nie su na to zreli ani zabezpeceni?
@lesush tam nejde o to, ze su tam dobre podmienky, ale deti bez rodicov maju urcite istu psychicku traumu, tak potom aj vacsinnou zle dopadaju...nemaju nejake ciele do buducnosti a koncia ako trosky...to radsej dat dieta na potrat, nez ho takto vystavit zivotu
@trdelniiiq a aka je sanca, ze si to dieta na 100% niekto vezme? tam uz je po predu urcene, ze pojde konkretnej rodine?
@turgon ktore sa dali priamo do domova, nie na adopciu..ci si myslis, ze vsetci, ktori tam su, su tam kvoli tomu, ze nenasli nahradnu rodinu? ista cast ano, no prevazna vacsina je tam takych ludi, ktori sa tam dostali uz v pomerne vysokom veku a vtedy je obtiazne najst dalsiu rodinu, ktora sa o nich postara..nevravim to len tak z paty, pretoze davnejsie som o tom pozeral na stv jednu relaciu
@mcvpn u dietata sa robi potrat do 11. tyzdna kedy to dieta nema pomaly ani 4cm, hento na fotke vyzera na dieta v 6.-7. mesiaci, kedy je uz potrat ilegalny
a mozno je fotka z krajin, kde sa aj tak neskoro potraty robia, aj v zlych podmienkach, nesterilnych a je to u nich bezne
nastuduj si nieco nez sem posles tie tvoje moralisticke srdcervuce poucne prispevky
ja som za potrat,som asi egoista a bla bla, ale...ak by sa mi stalo to iste a nemam takeho chlapa akeho mam, ale toho asociala o kom je tu rec, tak ja si neviem predstavit ako by som existovala...bolo by to skor trapenie pre oboch
@cicatrix Jediné, čo by ako tehotná nemala môcť na chemickej vysokej škole, je vstúpiť do laboratória. To znamená, že rok si nezapíše také predmety, ktoré to vyžadujú. O rok štúdium predĺžiť môže, či nie?
@araziel možno to pochopíš neskôr, keď budeš mať ženu a deti. Vtedy si spomenieš na to
inak úplne súhlasím s @1 proste na potrat URČITE NIE. Potrat by som pripustila jedine v situácií, ak by bola vysoká pravdepodobnosť, že sa dieťa narodí poškodené, choré, s nejakou chybou, ktorá by mu bránila žiť normálny život, alebo keby išlo bezprostredne o život matky.
Keď je človek dosť starý na to, aby žil sexuálne, tak je dosť starý na to, aby niesol dôsledky za svoje správanie.
na labakoch z organiky nam tento rok povedali, ze ak je/bude niektora z nas tehotna, tak pre nas tieto labaky automaticky koncia-co vsak neznamena, ze sa neda chodit na prednasky a cvika a preniest si/zapisat si o rok neskor jedny labaky, nie je az taka tragedia (povedali nam to sice iba na tychto jednych, ale aj ked je to tak na vsetkych, stale by sa to dalo zvladnut podla mna)
veď ak je už dospelá, môže dostávať materskú a asi aj nejaké sociálne dávky, ak nemá trvalý pobyt s rodičmi....čo teda asi nemá, ak od nich nemôže očakávať žiadnu podporu...plus nejaké náhradné výživné od štátu, ak sa otec nepriznáva...ale netuším, koľko peňazí by mohla dostať
a čo ja viem, ťažko sa vyjadrovať k tomu, ked som nie v podobnej situácii
@araziel ako môžeš porovnávať bunky ako sú vajíčka a spermie s plodom dieťaťa??? to dieťa narozdiel od spermii/vajíčok cíti, vníma, bojí sa!, dokonca sa bráni proti ihle, ktorá ju ide roztrhať na kusy.. stačí si pozrieť záznam z ultrazvuku pri potrate » www.youtube.com/watch?feature=f... cca 3:20 a človeku je jasné, že to DIEŤA (áno, dieťa!) vie, že mu chce niekto ublížiť, bolí ho to.... porovnávaš veci tak diametrálne odlišné, že mi je z toho zle...
@synekdocha toto, ak nema trvaly pobyt s rodicmi, dostava tusim nejakych 200€ mesacne..mozno trocha viac a mozno to zavisi aj od lokality, kde sa nachadza (vychodne slovensko/zapadne...)
minule som na facebooku na jednej stránke uvidela obrázok ako vyzerá "reálny" potrat... niečo ako @40 strašne ma to rozosmialo akí sú ľudia obmedzení a veria všetkému čo je na nete
a všetkým tu čo napísali že by nemal ísť na potrat, skúste rozmýšľať dopredu a nielen ako skurvení zarytí moralisti... nešla by na potrat a jediné čo by dosiahla by bol zničený život nielen svoj, ale aj toho decka trošku porozmýšľajte pred tým než niečo napíšete.....
alebo by ste si hrdo kočíkovali bez dokončenej školy, trávili denne 10 hodín za pásom, nevedeli svojmu decku kúpiť to čo by chcelo, žili v mizerných podmienkach ale s hrdým pocitom že ste konali správne???
zamyslite sa, niekedy "dobré" nie je naozaj správne....
@synekdocha na materskú má žena nárok len pokiaľ má 270 dní pred pôrodom platené dobrovoľné nemocenské poistenie - bežne ho odvádzajú zamestnávatelia.. čiže treba aby mala odpracovaných min. 270 dní, čo ako študentka pravdepodobne nemá.. nárok by mala pokiaľ viem len na príspevok pri narodení dieťaťa plus nejaké rodičovské a sociálne, čo určite nepokryje náklady na dieťa..takže bohužiaľ bez podpory druhých mladá tehotná študentka tu na slovensku nemá šancu
citala som len prvu vetu ... ale kebyze chodim do skoly a som tehotna ta skola by bol moj najmensi problem .. by som sa zabila alebo co ... ja proste si to neviem predstavit ze chodit do skoly este a byt tehotna ... proste ...
@klaudiqaaa obrázok v príspevku @40 je obrázok z potratu avšak vo vyššom štádiu tehotenstva - museli tam byť nejaké komplikácie... takže vôbec nechápem čo je na tom obrázku také vtipné..
@55 jj, lebo zit s vedomim, ze som niekoho zabil/dal zabit, aj ked nema vyvinutu nervovu sustavu a v zivote som ho/ju nevidel/nepocul, je uplne best feel evä
@momoglamorous preto som napísala, že tam museli byť komplikácie.. ale tak či tak.. čo je na tom také vtipné? a aký je až taký veľký rozdiel medzi obrázkom potratu v nižšom štádiu a vo vyššom štádiu tehotenstva? na obi dvoch nájdeš znivočené detské telíčko v kaluži krvi.. humánne naozaj..
a pisala som to uz vyssie, potrat sa robi do 11.mesiaca, kedy dieta nema ani poriadnu formu
lebo humanne je ho supnut niekam do decaku a znicit mu tak zivot, ked si ho nahodou nikto neosvoji (malo ludi adoptuje deti, kazdy chce mat svoje, alebo idu na umele oplodnenie)
a presne je to opisane aj v @55 ked niekto nie je zrely a zabezpeceny mat deti, tak nech ich nema, lebo je to take iste tyranie ako ked skonci v decaku a potrat je pri tomto snad najlepsie riesiene...zbavit sa zarodku, ked este nic nevnima, nez aby malo zniceny zivot uz naveky
@estrella5 ty si fotila tú fotku že vieš že toto bolo výsledkom potratu alebo si si to prečítala na facebookovej stránke kde bolo pod tým napísané že za 5000 likeov zachránia tomu decku život?-.-
@klaudiqaaa (odpoviem otazkou) potom preco je moralne nespravne potratit dieta napriklad v 8. mesiaci? na zaklade coho sa rozhoduje (ne)spravnost usudku?
@momoglamorous môj príspevok @53 , záznam z altrazvuku.. naozaj sa ti zdá, že to dieťa nič nevníma?? že necíti hrozbu? nebojí sa?
samozrejme, najideálnejšie je priviesť dieťa do zabezpečených podmienok do vyzretého partnerstva a ako mať aj nejaké tie financie. ale každý kto žije sexuálnym životom (ani ochrana nie je 100%) musí počítať s tým, že sa môže niečo stať a bum bude tehotná.. preto by sa mali milovať len vyzretí ľudia čo by sa k tomu postavili zodpovedne!.. a nie, že hop šup pôjdeme na potrat a hurá život pokračuje smelo ďalej.. to je zodpovedné? dobré pre to dieťa?
neviem či poznáš niekoho kto mal v mladom veku dieťa alebo absolvoval potrat.. ja poznám oba prípady a ver, že potrat je väčšie zlo ako sa javí navonok.. taký záhul na psychiku, že len dúfam, že to dievča bude raz v poriadku.. ja osobne nehovorím o adopcii.. buď vychovať sám/sama ako rodič alebo si za 9 mesiacov nájsť spolahlivú rodinu a hneď po pôrode im dieťa dať do náručia - je kopec rodín čo by toto prijali s radosťou... ale nie.. poďme radšej zabíjať, že??
@klaudiqaaa to dieťa má na obrázku pupočnú šnúru a je zohavené tak ako býva dieťa po potrate.... takže neporodila ho mŕtve ani nič podobné, a ak je to fotomontáž tak fajn.. ale to nemení nič na fakte, že aj potrat naozaj vyzerá nejak takto podobne
@estrella5 v tom mas pravdu, napisala som, ze ked nie su zodpovedni, aby mali dieta, tak nech ho nemaju
dobre, je v poriadku, ked sa taka rodina najde...ale myslim, ze je skoda uz absolvovat cele komplikacie okolo tehotenstva a porodu a potom ho dat prec
poznam este z gympla asi 3 take dievcata, no neviem urcit, ci neolutovali, ze si tie deti nechali...iba o jednej viem povedat, ze jej povedali, ze nebude mat nikdy deti, tak sa asi nechranila a podarilo sa, takze ju to este aj potesilo, inak podobnych ludi odsudzujem...
@cicatrix ja verim v to ze si citala daku knihu alebo pozerala film lebo toto nemoze byt mozne !!!! Nejdem sa moc vrtat v obsahu kedze mam nejake nezrovnalosti s tym ze studuje a ked otehotnie tak ju nik nejde podporovat ale urcite tu nejde o obsah ako o to ci ist na potrat alebo nie . je to tazka velmi tazka situacia ja sama by som asi nevedela co robit :/
@momoglamorous potrat je u nas povoleny do 12tyzdna....vies vobec ako vyzera dieta v takom 9 tyzdny tehotenstva?.....ma cca. 2,5cm, bije mu srdiecko, ma uz vyvinute rucicky a nozicky.....netrep chujoviny, ze to nie ej dieta...ja som svoje dieta v tom tyzdni videla...a je to ozajstny zivot....ale to moze pochopit len matka.....
k veci, nesla by som, lebo by som sa nevychrapala s asocialom......
@momoglamorous áno, nemajú.. ale kto z tých čo nechce mať deti bude abstinovať v sexe alebo pôjde na sterilizáciu? nikto... radšej sa budú spoliehať, že keby antikoncepcia zlyhala, pôjdem na potrat..
je na škodu všetko absolvovať... nezdá sa ti to trochu sebecké?? ja nechcem mať deti, ja nechcem mať nevolnosti pri tehotenstve, ja nechcem "tlačiť pred sebou veľké brucho", ja nechcem zažiť bolesti pri pôrode..... tak pôjdem zabiť dieťa....preboha, čo je škoda na tom, že by žena dala radosť páru čo sú neplodní a dala človeku nový život?? ach jaj.. na hlavu postavené...
ja poznám osobne 2 dievčatá... čo mali dieťa skoro.. jedna ako 14-15 ročná, teraz má 20 a viem na 100% povedať, že je šťastná - často som s ňou a jednu čo mala ako 15 r., teraz má 21 r. a čaká druhé - plánovane.. tak asi jej to robí radosť.. a poznám jednu čo absolvovala potrat a ani po 2 rokoch nie je schopná normálne fungovať vo svete a úprimne sa usmievať... tak neviem neviem čo je horšie...
@momoglamorous ano je....ten clovek uz ma dnes 3 roky....ako cvravim....je to clovek.....bilo mu srdiecko, ma kocatiny a je to zazrak zivota.......raz to pochopis, ked budes svoje dieta vidiet....(ak vobec s tymto postojom budes matka....)
ano, mala sa chranit alebo nesexovat....ale teraz uz je neskoro...
@estrella5 pochybujem, ze antikoncepcia zlyha, ked ma asi 95% spolahlivost
preboha, uz prestante s tym vyrazom 'zabit dieta' (ach) pre mna znamena zabit niekoho, kto uz ma vsetko naplno vyvinute a dokaze fungovat samostatne a 'zabit' znamena zavrazdit, keby to dieta bolo uz narodene a potom by som ho zabila (ach)
jedina vyhoda tohto je, ze mat dieta skoro je fyziologicky zdravsie a aspon to dieta bude mat mladych rodicov, stale lepsie nez v 40 vychovavat purbertalne decko
@momoglamorous jednej z tých spomínaných behá po byte malá pojašená "antikoncepčná tabletka"... dúfam, že sa chápeme takže áno, zlyhať môže všetko.. niekedy aj motyka vystrelí...
momoglamorous malé narodené dieťa dokáže fungovať samostatne?? prežilo by bez našej pomoci? nie.. tak to potom nie je vražda keby ho "zabijeme", nie? veď ešte nemá všetko vyvinuté (také zúbky napr., nemá spevnen lebku, spevnené nechty, vlasy nemá), nedokáže samostatne fungovať (kto ho nakŕmi, naučí čo a ako robiť?...)..... tak aká vražda narodeného dieťaťa?
dost casto je tu spominany pojem moralista v hanlivom vyzname..a co je zle na tom, ak ma niekto hodnoty tykajuce sa zivota posunute niekde inde? to je take nenormalne nechciet ist na potrat, len preto, ze to medicina umoznuje?
a z ineho sudka..ono, zaoberat sa takto ciste hypotetickymi dilemami je uplne onicom..clovek tu moze vraviet, ako by chcel zachranit zivot/neuprosne a kategoricky prijat ako jedinu moznost interupciu, no uhol pohladu sa razom zmeni, akonahle sa do podobnej situacie dostane..o tom, kolko zien som uz pocul a videl vraviet o interupcii, a kolko z nich to skutocne spravilo, radsej ani nevravim
@momoglamorous pouzijem celkom klasicky existencny argument odporcov interupcie..a co keby si bola ty tym zhlukom buniek, ktory by tvoji rodicia zahubili a teraz by si tu napriklad nebola?
@momoglamorous 2 cm?? v 12tt (ešte je povolený potrat) má ten "zhluk buniek" 7-8 cm ... a sorry, ale toto » lesk.cas.sk/galeria/5865... sa mi viac podobá na dieťa ako na "zhluk buniek"
@momoglamorous ja sa nepytam ci by ti to bolo jedno vtedy, ale ci je ti to jedno teraz, vzhladom na to, ze si na tomto svete stravila urcity cas, spoznala si par z jeho kras a podobne.. teraz, ako normalny, mysliaci clovek, je ti to jedno, ak by si neexistovala?
@cicatrix keby si si čítala môj príspevok ďalší, kde som uznala, že to dieťa je nejaké prerastené a išlo mi o vetu, ktorá je pod tým, tak by si si ušetrila googlenie
mimochodom to, čo si dala ty, je po užití asi nejakej tabletky RU486, nie po normálnom potrate, čiže nebanalizuj, by som ti mohla na to napísať...
@momoglamorous menšie, ale aj rovnaké či nebodaj väčšie.. nie sme stroje aby sme presne na mm zapadali do tabuľkových hodnôt .. ale nič to nemení na fakte, že aj ten "zhluk buniek" sa dokáže brániť a vníma, že mu ubližuje.... to nepoprieš kedže to majú ľudia zaznamenané a všetko čo má pud sebazáchovy už v podstate žije a CHCE žiť
@caleban 70% predmetov nesmu navsetevovat gravidne studentky a studium si predlzit moze, ale potom je tu otazka ako by riesila plateny rok naviac atd. nie je to az take jednoduche ako sa zda
@trdelniiiq precobmam rozmyslat nad niecimbtakym nerealnym? Proste by som sa nikdy nenarodila a mohlo by mi to byt jedno,lebo takto ako zijem by sa nic z toho nekonalo
sice ori niektorych lydochbz birdzu by bolo lepsie sa radsej nenarodit
@mcvpn lenze ta veta uzko suvisi s tym obrazkom, lebo to dieta tam uz teoreticky mozeme nazyvat "obcanom". a moj obrazok je sice chemicky potrat, ale ukazuje plod v podobe ako asi vyzera a nie roztrhany na kusky po klasickom potrate.
nechcem sa s tebou hadat, chapem co mas na mysli, ze potrat nie je idealne riesenie a vzdy sa tomu da zabranit. preto sa pytam mladych ludi tu na nazor, ako by oni riesili taku zlu situaciu, i ked kazdy, kto sa do takej situacie dostane, si za to moze sam.
70%? Čo to je za údaj? Tehotné len nesmú prichádzať do styku s chemikáliami, čiže ak takéto predmety tvorí 70% štúdia, potom áno. Lenže stavebným kameňom väčšiny vysokoškolských štúdii je prednáška. Na tú chodiť určite môže. Ďalej k väčšine prednášok sú semináre. Tam môže chodiť tiež. U nás na chémii je povinných laboratórií dokopy 5 predmetov za štúdium - anorganická, organická, fyzikálna, analytická chémia a biochémia. (Dokonca už asi len 4, anorganiku a organiku myslím zlúčili do jedného.) To určite nie je 70%.
Ja študujem v ČR, takže neviem, ako je to s predlžovaním na Slovensku, ale tu môžeš v každom štúdiu o jeden rok predĺžiť zadarmo.
@greyness exactly what im talking about..stavim svoje scrotum, ze vacsina vsetkych interupcionistiek by si dobre rozmyslelo, ci si to decko necha alebo ho da z maternice povysavat vonku
vždy existujú riešenia...nehovorím že ľahké, ale interupciu nikdy! nedokázala by som s tým žiť....nejde o žiadne "prerušenie" tehotenstva ale o ukončenie,neúprosné zabitie...
možno budem označená za moralistu, ale ak už si človek neváži vlastné dieťa tak čo potom??? a čo závratné sa udeje, ak je dieťa za dieťa považované až od tretieho mesiaca? kto môže povedať,že včera to dieťa nebolo ale dnes už dieťaťom je?
dospelý človek v zmysle vyzrelosti by mal byť schopný niesť zodpovednosť za svoje činy a v ideálnom prípade vopred myslieť na možné dôsledky...ak by som v jej prípade naozaj nenašla nikoho,kto by mi pomohol,volila by som adopciu....
@cicatrix myslím, že tu nie je o čom... Holka keď sa dostala na chemickú školu určite nedrela toľko preto, aby to potom vzdala kvôli kočíkovaniu a práci za pásom...... radšej si nechá vybrať tých pár buniek a postará sa o to aby sa mala dobre, aby sa jej dieťa malo potom dobre tiež... len to nevyvetlíš ľuďom ktorí si nedovidia na špičku nosa ale hlavne že majú plnú hubu toho čo je "správne" a čo nie...
ja v potratoch nevidím žiadny problém.....pokiaľ je tá žena oboznámená so všetkými možnosťami a následkami ktoré jej môžu vzniknúť tak je to výlučne jej vec a nikto by jej do toho nemal nič vravieť......hlavne nie ty moralistickí pedofilovia zo sakristie
a chlapec je chrontavý, aby sa k tomu postavil aspoň z časti zodpovedne? aj na potrat treba peniaze... fuj zle mi je z takých ľudí. nemám prachy, som chudák (a ešte ho máme ľutovať, nie?), nestarám sa. a žiadna snaha pritom...
@klaudiqaaa ja si tiez myslim, ze je v podstate uz rozhodnute, len ma zaujimali nazory mladych ludi, ktori sa tiez raz mozu ocitnut v takej situacii. som z tych reakcii ale dost zmatena.
@amikadza nebudem to tu znovu vypisovat,precitaj si vsetky moje prispeky
aky by to bol zivot v sockarskej rodine bez zabezpecenia a vsetkeho potrebneho na vychovu dietata-zbytocne by iba trpelo tak nech sa radsej nenarodi ked este nic neciti(ach) ty si dalsia ztych mudrych moralistiek
@leilla mne je z takych ludi zle tiez. parazit spolocnosti, primitivna osoba. bez vzdelania, bez prace, bez hrdosti.. asi tak. chlapec je trochu mimo reality a bez zdraveho rozumu.
potratiť jeho a nie dieťa. dieťa má nádej ešte vyrásť na dobrého človeka, ale hento je len morálny odpad. tfuj. viac mi je zle z neho ako z tých obrázkov tuto zavesených
@amikadze človek nemusí byť veštec aby si uvedomil, že život v rodine s rodičmi so zmarenými snami ktorých by decko videlo chvíľu ráno a chvíľu večer (ak by teda mali to šťastie, že by boli vôbec zamestnaní) vie byť viac než dosť napiču
@amikadze ja som hovorila o situácii keby si to dieťa nechali... nehovoriac teraz o tom, život s pocitom že ťa rodičia "odložili" musí byť tiež super... a to sa ani nevyjadrujem k tomu čo musí prežívať matka, ktorá dieťa odnosila a bude ho musieť dať niekomu inému... čo by ona mala za myšlienky, či sa to dieťa dostalo do správnych rúk... treba rozmýšľať vo viacerých smeroch, nielen v tých, ktoré si videla v amerických rodinných filmoch...
@klaudiqaaa ja som písala o niečom inom. a čo asi prežíva matka, ktorá si to dieťa nechá vyškrabať z tela ? nezažila som chvalabohu ani jedno, ale podľa mňa to lepšie pocity nie sú.
@klaudiqaaa vravis o rozmyslani vo viacerych smeroch, pritom aj ty sama vravis jedine o tom svojom... ako ty napriklad vies, ake pocity maju vsetky matky, ktore dieta dali na adopciu..ako vies, ze dieta, ktore bude adoptovane bude mat z toho negativne pocity, ak sa dozvie, preco ho matka na tu adopciu dala.. je mnoho matiek, ktore dali svoje dieta na adopciu, a napriek tomu, ze im je to luto, su stastne ze spravili takyto krok.. je plno deti, ktore ked sa v urcitom veku/dospelosti dozvedeli o tom, ze su adoptovane, ktore sa so svojimi biologickymi rodicmi stretava a maju spolu normalny vztah.. a rodinu, pokial dieta vopred vynosis, si vyberas sama
@amikadze ten zhluk buniek nemá ani vytvorenú nervovú sústavu... ak to berieš takto, tak sa hanbi za to, že menštruuješ, lebo každý mesiac pripravuješ o život decko, ty vrahyňa...a dúfam, že si feministka, keďže chlapi onanovaním robia hotovú genocídu
@trdelniiiq keď už ideš takto do hĺbky- skús malému decku vysvetliť, že je adoptované, že ty nie si jeho pravý rodič- dieťa to nepochopí, bude mu z toho smutno...ak to povieš vyzretejšiemu dieťaťu, bude ťa nenávidieť za to, že celý čas žilo v domnienke, že jeho rodičia sú oni.. nehovoriac o tom, že matky ktoré dali svoje dieťa adptovať a nevideli ho vyrastať, nemôžu byť z toho šťastné, tak aspoň netrep hlúposti.... a po 18 roku keď ťa vychoval niekto, choď za úplne cudzím človekom a prepni na režim že tento cudzí človek je moja skutočná matka"... seriously ?? (ach) máš pravdu, v tomto som dosť negativistická, lebo neverím v rozprávky, verím v reálny život a teraz to funguje tak, že väčšine tých detí sa normálna starostlivosť nedostane...
@klaudiqaaa tie emocie co si popisala su docasne..je normalne, ze kazdy clovek, ktory sa dozvie klamstvo, o ktorom si myslel, ze je pravda, reaguje takto..po case si to vsak uvedomi a ak je normalny, dokaze triezvo zhodnotit, preco to tak je a za akych okolnosti sa to stalo..tiez som tam nepisal nic o instantnom preorientovani sa, a ze hned, ako uvidi matku, bude jej sediet na kolenach a popijat caj..take veci sa ustaluju dlhsiu dobu..tiez som tam nepisal o 100% stasti matky..vravel som, ze im je to luto, ale kazdopadne, po uvedomeni si pre a proti su v konecnom dosledku stastne, ze ich dieta moze vyrastat v normalnej rodine, kde sa mu dostane vsetkeho, na co ma pravo..povedzme, ze by si bola matka z chudobnejsich pomerov, ktora da dieta na adopciu a bude vediet, ze u dotycnych ludi je stastne, pricom vies, ze s tebou by malo minimalnu moznost na normalny zivot..nebola by si stastna, hoc i len v kutiku duse, ze to, co si tvoje dieta zasluzilo, ze to i dostane a dostava? presne o tomto stasti tu hovorim..a kedze poznam z okolia aj niekolko matiek ktore dali prednost adopcii, videl som, ako to prezivali/ju
@klaudiqaaa ze teba ako tie nezive bunky nevedli dat prec....vidno, k akym hodnotam ta vychovali....zivot tam nepatri...... ze zabit to, co nezije?......co to trepes?......ja, ako zena, kt. zazila tehotenstvo mozem povedat, ze dieta uz v tom 7-9 tyzdni zije....bije mu srdiecko? bije....ci odkedy je to clovek?.....ten zhluk buniek je to tak akurat tie prve tyzdne, kedy este netusis, ze si tehotna......od 6 -10tyzdna sa vyvijaju vsetky organy, srce naplno bije....a vobec sa babo nepodoba na zhluk buniek.....(dokonca uz pohlavie sa vyvija v prvom trimestri....)....bud si endavala pozor na bilogii alebo mozno sa prave v tvojom vyvoji stala chyba.....
ak naozaj je take pravidlo, ze tehotna studentka tu skolu navstevovat nemoze, tak je neplatne, pretoze je v rozpore nie len so zakonom, ale aj s ustavou....
@klaudiqaaa si sa tu pustila do boja s veternymi mlynmi To tazko tuto s moralistami s virtualnymi zivotmi...
Ludia zapnite kurva rozum, to dievca nevie to dieta zabezpecit, od chlapa moze peniaze tak maximalne vysudit (aj to stale moze tipek v tejto republike neplatit), z coho to decko vychova? Ved to nieje len o picovine prave na zivot, co vam tlkli do gebuli na hodinach nabozenstva. Ludia sa rodia, ludia umieraju a "zabijanie" nevhodnych deti tu je od zaciatku ludstva. Ked ma macka vela maciatok a nevladze, niektore vyhodi a necha skapat. Robi to tak mrte vela zvierat, ked sa nedokazu o svoje mladata postarat. Ludia to vedia spravit skor, ked dieta este nema vedomie, ani nieje samostatne zijucim organizmom, ale v konecnom dosledku to je v tomto pripade to iste.
Keby chodi na potrat ako na klavir (aj take pripady su), alebo keby existuje sanca, ako dietatu zabezpecit slusny zivot (o adopcii tu nevypisujte,nechcenych deti tu je zdaleka viac, ako je ich ludia chcu prijat), tak som proti potratu, ide o moj moralny postoj. Ale ak sa nema o to naozaj ako postarat, tak nech si to radsej da zobrat...
Rizika potratu pre matku mam v pici, nazvime to trestom za sprostu hlavu.
samozrejme ze som predchadzajucu diskusiu celu necitala, tak dam len taky vykrik do tmy - sla by som jednoznacne na potrat, nech si hovori kto chce co chce.
i ked konkretne v tomto pripade je sama holka asi zrela na nejake liecenie - vysokoskolacka (co samozrejme predpoklada nejake IQ na urovni) a sexuje s asocialom, navyse zjavne sa tej ochrane pred otehotnenim velmi nevenovala, takze ani ju nebudem lutovat - padla na hubu a proste sa musi z toho poucit. s dietatom by bez pomoci inych nikdy nedostudovala a predlzovat...co by sa tym vyriesilo? Aj keby predlzovala (dajme tomu ze by si teoreticky niekde zohnala peniaze na to aby si to zaplatila), po roku tak ci tak sa bude musiet o babo starat, nebude moct studovat denne studium kde sa vyzaduje ucast na cvikach a prednaskach, externe studium je spoplatnene, takze...ak je sama ako prst, nech ide na potrat, da si svoj zivot do poriadku a zacne zit odznova.
@amikadze robím len to čo ty, ak si si nevšimla....
@sorciera povedz mi prosím, že si robíš len srandu, že máš 28 rokov, alebo že máš nejaký blok, ktorý ti zabraňuje chápať nejvšeobecnejšie súvislosti... Biológiu som mala do minulého roka, o moje poznatky sa veru báť nemusíš. Keď už sa chceš tak veľmi hrať na múdru, uvedom si, že potraty sa robia do určitého štádiá-lekári vedia prečo, možno to dôjde aj tebe. Ak o niekom ideš vyhlasovať, že je zle vychovaný za to, že má rozum a vidí ďalej, než na špičku nosa, tak neviem či mi ťa má byť vôbec ľúto... Možno až raz tebe dôjde domov dcéra, ktorá povie, že síce sa dostala na vysnívanú vysokú, ale musí ju ukončiť, kvôli tomu, že bude mať fagana o ktorého sa nemá kto postarať, som zvedavá či ju budeš podporovať v ničení (nielen) svojho života...
@panpeterpan hej, veď práveže som si všimla.. neviem čím to je, že ľudia sú rok čo rok sprostejší, ale som rada, že mám vlastnú hlavu.. evidentne si veľmi málo z nich uvedomuje, že kde začína rodičovstvo, tak sa život (nezabezpečených) končí, neuvedomujú si následky a všetky okolnosti s tým súvisiace....
@klaudiqaaa tak dceru (zatial nemam)...popravde, budem ju vychovavat tak, aby sa nedostala do takejto situacie....a ak by sa uz stalo, urcite jej neprikazem ist na potrat.....lebo je to sebecky dovod (a ano, pomohla by som jej...).....a pokial citam, nejde tu o ukoncenie, ale o docasne prerusenie skoly.....studovat sa da aj popri dietati (zvladli to kvanta zien...), ale kto enchce, vyhovorku si najde...
btw. reagovala som hlavne na tvoj prispevok....ze ako mozme zabit nieco, co nezije......ale ono to v tom tyzdni zije, moja draha......a ty to nemozes pochopit, kym to nezazijes, alebo to nechces pochopit......darmo tu mozes presviedcat, ked si to nezazila a ja ano a predstav si videla som na ultrazvuku zijuceho tvora (tak netrep hovadiny.....)
@sorciera sorry, ale zjavne len argumentujes pre presadenie svojho nazoru, ignorujes okolnosti, ktore boli popisane ku konkretnemu pripadu, viz obrazok od @klaudiqaaa vyssie, proste ty mas svoj nazor, ona ma svoj nazor, tak to respektuj a neutoc na nu osobne, picu o nej vies a len sa zle prezentujes...
@klaudiqaaa mna popravde DESI predstava, ze obrovske mnozstvo populacie nedokaze este stale rozmyslat racionalne. Ja som schopny prijat akekolvek argumenty a akykolvek nazor, chapem aj odporcov potratov, ale ked vidim, ze 28 rocna zena, matka, ma potrebu v diskusii utocit na osobu oponenta len preto, ze nevie argumentovat, ani prijat to, ze druhy clovek ma iny nazor, je mi jej luto, lebo je to pre mna znakom dusevnej nevypelosti...
Neviem ako vy,ale kým som toto prečítala....no jednoducho ma išlo poraziť!
Veď tu niektorí ľudia ani nemajú mozog....to kde ste vzali,že dieťa nie je človekom (teda ludským životom /zázrakom/) pokým nie je v druhom štádiu tehotenstva? čiže vo viac ako pokročilom štádiu? čo je po 3.mesiaci...preboha!
Ved to je od matky úplne sebecké,že dá zabiť svoje dieťa len preto, že ona chce mať dobrý život! Ale všetko má svoje následky! Či už by potratila,alebo by si to dieťa nechala....buď by sa po potrate psychicky zrútila (ak nie je bezcitná egoistka a maniačka) alebo by dieťa donosila a vybrala jednu z možností ako je adopcia...trebárs...
Uvažujte nad tým,čo ste sem napísali! Veď vy si tu len kŕčovito bránite svoj názor...neviete sa zamyslieť?
Videli ste už niekedy potrat? Veď to dieťa je násilím ODTRHNUTÉ od matky...vyšklbané z jej tela...je to nechutné...najprv niekomu dáte život a potom mu ho zoberiete len preto,že odrazu ste si uvedomili,že ste niekde spravili chybu...
"Každý problém má svoje riešenie,pokiaľ ho nemá,tak to nie je problém."
@sorciera Dobre povedané Ja len to dodám, že pohlavie je určené už v momente splynutia pohlavných buniek, takže je o to smutnejšie keď sa niekto rozhodne ísť na potrat ...
@panpeterpan sebec vzdy bude suhlasit so sebcom .....tot moj nazor k tomu i k tebe.....(ps.: ja viem prijat druhy nazor...ale prekrutene zavadzajuce fakty prijat fakt neviem....sorry
@momoglamorous na to si ako prišla? malé deti (také hneď po narodení) sa adoptujú hneď a adopcia aj niečo stojí, takže je veľka pravdepodobnosť, že sa dostane do dosť zabezpečenej rodinky, kde dvaja ľudia, ktorí sa milujú, nemôžu mať vlastné dieťa.... to s tými väčšími deťmi je problém, no nie s bábatkami
no v tomto prípade je jasné, že sa nemá o to dieťa ako postarať, nemá skončenú školu, čiže dosť malé možnosti na prácu, nemá ani cent, ale jasné, nech privedie dieťa na svet a to s ňou bude potom žobrať... takže buď ozaj tá adopcia alebo potrat, ale žeby si v takejto situácií nechávala dieťa mi príde iracionálne
@klaudiqaaa absolutne s tebou nesuhlasim v nicom ale musim uznat ze vies to vazne dobre odvovodnit az som chvilku musel rozmyslat co je vlastne spravne ale to ze v tomto som velky moralista rozhodol som sa ze mala by si ho nechat
no a k teme toho chlapa co jej to spravil treba po tej sprotej hlave riadne uchriapat a tak no
inak ak je to true story a nielen dáka vymyslená situácia - lebo celé sa mi to tu fakt nechce čítať - tak by si potom mohla dať vedieť, ako to skončilo neznášam tieto fóra, keď potom neviem záver... a to ma vždy zaujíma viac, ako nekonečné výmeny názorov ľudí, ktorí v takej situácii nikdy neboli.
No, ja by som určite nešla na potrat aj keď vzdelanie pre mňa znamená veľa, ale ľudský život ešte viac. Zaleží podľa toho, aj akú školu navštevuje, či je to naozaj zakázané, a ak áno, prerušila by som štúdium na škole. Proste by som to odložila (potrat) ako poslednú možnosť, keď už inak nie je. ( A potom išla na spoveď ). Minimálne.
Adopcia, rozhodne bez rozmýšľania. Ak nemám na výber, tak si dieťa nenechám zabiť. Dala by som ho k adopcii. A to to hovorím a som zástanca potratov, ale osobne by som to nikdy neurobila. Radšej adoptívnu rodinu.
Akože nebudem reagovať na reakcie...škoda sa rozčuľovať.
Ale tak na otázku: možnosti je vždy dosť. Nežijeme niekde v Afrike. Máme tú nejaký sociálny systém a existujú centrá pre takéto mamičky, charita atp. Navyše pochybujem že ak by sa skutočne posnažila že by nenašla medzi priateľmi alebo príbuznými niekoho kto by jej bol ochotný pomôcť ak by chcela. Ono ale to je v dnešnej dobe všeobecný problém. Ľudia nie sú schopný niesť žiadnu zodpovednosť a schovávajú to za akúsi pseudoslobodu. Ďalšou dobrou možnosťou je nechať školu a pokúsiť sa nájsť riešenia do pôrodu je ešte stále čas niečo vymyslieť. A samozrejme spomínaná adpocia. Samozrejme nebolo by to ľahké ale taký život proste niekedy je. Umelý potrat je pre mňa riešenie z inej galaxie a zaradil by som ho do kategórie zločinov proti ľudskosti.
A navyše neviem prečo sa to vola potrat je to také neosobné. Čo takto násilné zlikvidovanie nenarodeného bábetka? A ešte jedná vec: Žiaden potrat kvôli škole. Príčina nie je škola ale to že niekto si nedal pozor a sexoval s niekým s kým nemal a choval sa ako .... a nakoniec sa nedokáže prejaviť ani natoľko dospelo aby za svoje činy niesla zodpovednosť. Šialený svet.
@antifunebracka ale preco sa nasilne snazite vnutit ostatnym svoje myslienky a ideologie, a ak s tym nesuhlasia, ergo maju ine hodnoty co sa tohto tyka, hned su to primitivne individua a treba na nich srat? ved rovnako ako mas ty nazor na nieco, ma na to nazor aj niekto iny..ci to, ze vy suhlasite s interupciou je nejaky mega-super-awesome postoj, a ten, kto s tym nesuhlasi ma v hlave nasrate? omfg.. tak to potom nie oni, ale vy ste zadubenci
@hajlander ako pisem ide o chemicku skolu a tam je to hlavne pre dobro a bezpecnost, pretoze mame castu prax v labakoch, rozne chemikalie, reakcie, vypary. uz neraz mi bolo po hodine zle.
@klaudiqaaa k tvojim bohorovným vedomostiam o všeobecnom zmýšľaní každého človeka: moja sesternica je adoptovaná a má k svojmu adoptívnemu otcovi normálny vzťah, dokonca lepší ako jej sestra (ktorá je biologickou dcérou daného otca). ľudská myseľ nefunguje podľa žiadných rovníc.
och, a to, že je niekto tehotný a nevychodí školu, neznamená, že skončí za pásom. neviem, aký svet poznáš ty, ale očividne tam je človek buď za pásom a kŕmi doma kŕdeľ detí alebo "roztiahne krídla a ide za svojím snom" a zarába veľa. wtf?
záverom. nerada sa vyjadrujem k potratom, je to na slečne a na páre celkovo, ale myslím, že toto je situácia, ktorá sa inak ako potratom riešiť nedá. byť rok bez akéhokoľvek príjmu je proste nemožné.
@panpeterpan len by som k potratovým komplikáciám sa rada spýtala: prečo za sprostú hlavu nemôže trpieť aj chlap, keď ženská hej? feministka sa vo mne nikdy neozýva, ale toto ma fakt dostalo. @140
@grietusha reagoval som na opisanu situaciu. Ak je tipek nezarabajuci asocial (tak tu bol tusim opisany), tazko ho nejakym sposobom postihovat. Ak mu aj sud prisudi alimenty, z coho to bude platit? V kazdej druhej lamparni je pripad, kde otec neplati alimenty...a neplati ich dalej, vobec nic sa nedeje. Je pravda, ze klaudia to napisala zvelicene, ale to uz bolo sucastou "vasnivej birdz diskusie". Uplne postacujuco si to napisala ty v @174.
Vobec som to nemyslel tak, ako si to ty pochopila, prepac, ak sa ta to dotklo, len jednoducho vobec nevidim moznost, ako by mohli byt zdravotne rizika zeny pri potrate porovnavane s niecim, co si moze z danej situacie odniest chlap. Ja byt na jeho mieste, vyjebem sa na vsetko, co robim (a nic z toho nemam), najdem si prvu pracu, kde sa robi rukami a daju sa zarobit slusne peniaze a idem makat. Dospely muz podla mna dokaze manualnou pracou zabezpecit dostatocny prijem pre 3 clennu rodinu s dietatom. To by bola moja dan za sprostu hlavu a zaroven zodpovedne stanovisko ku situacii.
@grietusha neviem prečo na mňa útočíš keď sa nikde nevyjadrujem, že každý musí fungovať tak ako som napísala.... Povedala som, že v tejto dobe sa spoliehať na adopciu nie je dobré riešenie vzhľadom na preplnené detské domovy a počet detí, ktoré sa dostanú do milujúcej rodiny... Vyjadrenia o ďalších komplikáciách po adopcii boli čisté hypotézy...
A čo sa týka práce za pásom, absolútne si nepochopila čo som tým chcela povedať, takže polopate: v tejto dobe je to s prácou veľmi ťažké- to iste vieš. O to ťažšie pre tých, ktorí nemajú nejakú odbornú školu, alebo výšku. Nehovoriac o slobodných mamičkách, ktoré by nestíhali starať sa o dieťa aj pracovať tak, aby vedeli pokryť náklady. Daná slečna určite nie je hlúpa keď chodí na chemickú a je na každom človeku nakoľko je šikovný a dokáže sa o seba postarať. Dobudúcna- neber doslovne všetko, čo píšem ako príkladovú situáciu, ale za týchto podmienok som si ju inak predstaviť ani nevedela...
@panpeterpan pekne si to vystihol... Nuž, stále tu budú ľudia, ktorí si budú omieľať svoje fakty nepodložené žiadnymi normálnymi argumentmi, s takými je zbytočná reč.. Zatiaľ ma tu však nikto nepresvedčil o tom, že sa dá z takejto situácie vykorčuľovať bez toho, aby trpelo buď dieťa, alebo matka, alebo obaja...
@trdelniiiq@168@antifunebracka nikde nanpísal, že tí, ktorí sú proti potratom majú v hlave nasraté alebo niečo v tom zmysle... Niektorí (typu @sorciera ) tu však idú nazývať nevzdelanými, či zle vychovanými ľudí len za to, že by sa najprv chceli zabezpečiť a až potom mať rodinu, miesto toho aby sa ocitli v tej najhoršej situácii- bez manžela, bez peňazí, bez práce, s deckom na krku.... mimochodom ak poznáš niekoho kto je na materskej tak sa spýtaj na prídavky (na tie sa vrámci finančnej situácie fakt nemožno odvolávať)
isla by som na potrat. Nech si hovori kto chce co chce, ale ked sa nevies o to dieta postarat? Ledva o seba? Na co je to dobre? Ked bude mat taky skurveny zivot? Ja kebyze teraz skoncim tehotna, tak je velka pravdepodobnost, ze by som sla na potrat, uz len pre to, ze by som nemala peniaze, sa o neho postarat... a cakam mudrujuce prispevky ,,peniaze nie su vsetko"
@trdelniiiq podla mna pro-life ludia sa tu vyjadruju o dost fundamentalistickejsie. ja hovorim, ze je to kazdeho osobna vec a nadavat niekomu do nezodpovednych pic za to, ze siel na interrupciu je dost silna kava
@klaudiqaaa ďakujem za objasnenie. (a nie som sarkastická teraz ) ospravedlňujem sa za svoj blbý "právesomsazobudila" tón
@panpeterpan do alimentov sa mi ísť nechce, len som chcela poznamenať, že mi to prišlo ako veľmi tvrdé vyjadrenie, to je všetko.
inak posledné dni stále uvažujem, čo by som ja robila v tomto veku, kebyže otehotniem, kým som ešte na škole (je to aj z toho dôvodu, že tu vo Fínsku je normálne, že asi polovica študentiek má deti alebo sú tehotné alebo to chystajú) a v prípade, že by som mala stáleho partnera. a došla som k tomu, že som vo veku, keď by som už naozaj mala brať za seba zodpovednosť a za to, čo robím, a spraviť všetko preto, aby som to dieťa vynosila a porodila do adekvátneho prostredia. ja už by som si ho nechala.
ale nie som proti potratom, vždy sa nájde nejaká situácia, ktorá iné riešenie nemá. len mám pocit, že by sa mali obmedziť a nechodiť tam jak na holubník a brať to ako zámenu antikoncepcie
@grietusha no ja keby sa dostanem do takej situacie, tiez by som partnerke odporucil dieta si nechat, trojclennu rodinu by som myslim uzivil, a na vychovavanie maleho cloviecika sa necitim zrovna nepripraveny...aj ked ma z tej predstavy zmeny zivotneho stylu brutalne mrazi teraz
Ja by som poradil takto, čo si uvarili nech si aj zjedia !!!!!! Deti vedia robit deti , ale postarat sa , to už sú na to zas dobrí rodičia respektíve (starí rodičia) . Milujem tieto mladé nabúchané páriky bez príjmu
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
184 komentov
ale skola je dost chaba vyhovorka na potrat
nech nejde na potrat , jedine ak by uznala ako moznost zanechat skolu kvoli niecomu takemu.
a dat dieta na adopciu je horsie ako potrat
potrat je skor lepsie riesenie, ked je to dieta v zarodku, to nie je ziadna vrazda
a preco vlastne ostala tehotna? nevedia pouzivat ochranu s partnerom? taki ludia iba dotrpia na vlastnu hlupost...na co si robia deti, ked nie su na to zreli ani zabezpeceni?
Ale nemala byt pica no
@trdelniiiq a aka je sanca, ze si to dieta na 100% niekto vezme? tam uz je po predu urcene, ze pojde konkretnej rodine?
Tvárite sa ako moralisti...ako keby bol potrat strašné zlo. To dieťa ani netuší o svete. Nemá o čo by prišlo a teda ako by nežilo.
Ale to že vyhodíte gumu po sexe vás netrápi? to bol tiež život. A to že každý mesiac zo seba dostanete vajíčko vás tiež netrápi? Rovnaká "strata"
Tak sa aj obhájte..nie len ťuťu ňuňu a dieťatko moje jediné a nikoho iného na svete...
@cicatrix
treba brať zodpovednosť za svoje činy
a mozno je fotka z krajin, kde sa aj tak neskoro potraty robia, aj v zlych podmienkach, nesterilnych a je to u nich bezne
nastuduj si nieco nez sem posles tie tvoje moralisticke srdcervuce poucne prispevky
ja som za potrat,som asi egoista a bla bla, ale...ak by sa mi stalo to iste a nemam takeho chlapa akeho mam, ale toho asociala o kom je tu rec, tak ja si neviem predstavit ako by som existovala...bolo by to skor trapenie pre oboch
inak úplne súhlasím s @1 proste na potrat URČITE NIE. Potrat by som pripustila jedine v situácií, ak by bola vysoká pravdepodobnosť, že sa dieťa narodí poškodené, choré, s nejakou chybou, ktorá by mu bránila žiť normálny život, alebo keby išlo bezprostredne o život matky.
Keď je človek dosť starý na to, aby žil sexuálne, tak je dosť starý na to, aby niesol dôsledky za svoje správanie.
tie veci za potraty a adopciu su uz ine veci
na labakoch z organiky nam tento rok povedali, ze ak je/bude niektora z nas tehotna, tak pre nas tieto labaky automaticky koncia-co vsak neznamena, ze sa neda chodit na prednasky a cvika a preniest si/zapisat si o rok neskor jedny labaky, nie je az taka tragedia (povedali nam to sice iba na tychto jednych, ale aj ked je to tak na vsetkych, stale by sa to dalo zvladnut podla mna)
Ale to ako študentka čo ledva skončí strednú nepochopí...
Nie to ešte zodpovednosť ktorú potrebuješ s novorodencom
a čo ja viem, ťažko sa vyjadrovať k tomu, ked som nie v podobnej situácii
minule som na facebooku na jednej stránke uvidela obrázok ako vyzerá "reálny" potrat... niečo ako @40 strašne ma to rozosmialo akí sú ľudia obmedzení a veria všetkému čo je na nete
a všetkým tu čo napísali že by nemal ísť na potrat, skúste rozmýšľať dopredu a nielen ako skurvení zarytí moralisti... nešla by na potrat a jediné čo by dosiahla by bol zničený život nielen svoj, ale aj toho decka trošku porozmýšľajte pred tým než niečo napíšete.....
alebo by ste si hrdo kočíkovali bez dokončenej školy, trávili denne 10 hodín za pásom, nevedeli svojmu decku kúpiť to čo by chcelo, žili v mizerných podmienkach ale s hrdým pocitom že ste konali správne???
zamyslite sa, niekedy "dobré" nie je naozaj správne....
a pisala som to uz vyssie, potrat sa robi do 11.mesiaca, kedy dieta nema ani poriadnu formu
lebo humanne je ho supnut niekam do decaku a znicit mu tak zivot, ked si ho nahodou nikto neosvoji (malo ludi adoptuje deti, kazdy chce mat svoje, alebo idu na umele oplodnenie)
a presne je to opisane aj v @55 ked niekto nie je zrely a zabezpeceny mat deti, tak nech ich nema, lebo je to take iste tyranie ako ked skonci v decaku a potrat je pri tomto snad najlepsie riesiene...zbavit sa zarodku, ked este nic nevnima, nez aby malo zniceny zivot uz naveky
@majo ako môžeš zabiť niečo, čo ešte nežije?
samozrejme, najideálnejšie je priviesť dieťa do zabezpečených podmienok do vyzretého partnerstva a ako mať aj nejaké tie financie. ale každý kto žije sexuálnym životom (ani ochrana nie je 100%) musí počítať s tým, že sa môže niečo stať a bum bude tehotná.. preto by sa mali milovať len vyzretí ľudia čo by sa k tomu postavili zodpovedne!.. a nie, že hop šup pôjdeme na potrat a hurá život pokračuje smelo ďalej.. to je zodpovedné? dobré pre to dieťa?
neviem či poznáš niekoho kto mal v mladom veku dieťa alebo absolvoval potrat.. ja poznám oba prípady a ver, že potrat je väčšie zlo ako sa javí navonok.. taký záhul na psychiku, že len dúfam, že to dievča bude raz v poriadku.. ja osobne nehovorím o adopcii.. buď vychovať sám/sama ako rodič alebo si za 9 mesiacov nájsť spolahlivú rodinu a hneď po pôrode im dieťa dať do náručia - je kopec rodín čo by toto prijali s radosťou... ale nie.. poďme radšej zabíjať, že??
dobre, je v poriadku, ked sa taka rodina najde...ale myslim, ze je skoda uz absolvovat cele komplikacie okolo tehotenstva a porodu a potom ho dat prec
poznam este z gympla asi 3 take dievcata, no neviem urcit, ci neolutovali, ze si tie deti nechali...iba o jednej viem povedat, ze jej povedali, ze nebude mat nikdy deti, tak sa asi nechranila a podarilo sa, takze ju to este aj potesilo, inak podobnych ludi odsudzujem...
k veci, nesla by som, lebo by som sa nevychrapala s asocialom......
kazdy sa tusim hraje na moralistov
nebyt hlupanou a nenechat si urobit dieta je ina vec, potom by sa take veci nemuseli riesit...
je na škodu všetko absolvovať... nezdá sa ti to trochu sebecké?? ja nechcem mať deti, ja nechcem mať nevolnosti pri tehotenstve, ja nechcem "tlačiť pred sebou veľké brucho", ja nechcem zažiť bolesti pri pôrode..... tak pôjdem zabiť dieťa....preboha, čo je škoda na tom, že by žena dala radosť páru čo sú neplodní a dala človeku nový život?? ach jaj.. na hlavu postavené...
ja poznám osobne 2 dievčatá... čo mali dieťa skoro.. jedna ako 14-15 ročná, teraz má 20 a viem na 100% povedať, že je šťastná - často som s ňou a jednu čo mala ako 15 r., teraz má 21 r. a čaká druhé - plánovane.. tak asi jej to robí radosť.. a poznám jednu čo absolvovala potrat a ani po 2 rokoch nie je schopná normálne fungovať vo svete a úprimne sa usmievať... tak neviem neviem čo je horšie...
ano, mala sa chranit alebo nesexovat....ale teraz uz je neskoro...
preboha, uz prestante s tym vyrazom 'zabit dieta' (ach) pre mna znamena zabit niekoho, kto uz ma vsetko naplno vyvinute a dokaze fungovat samostatne a 'zabit' znamena zavrazdit, keby to dieta bolo uz narodene a potom by som ho zabila (ach)
jedina vyhoda tohto je, ze mat dieta skoro je fyziologicky zdravsie a aspon to dieta bude mat mladych rodicov, stale lepsie nez v 40 vychovavat purbertalne decko
momoglamorous malé narodené dieťa dokáže fungovať samostatne?? prežilo by bez našej pomoci? nie.. tak to potom nie je vražda keby ho "zabijeme", nie? veď ešte nemá všetko vyvinuté (také zúbky napr., nemá spevnen lebku, spevnené nechty, vlasy nemá), nedokáže samostatne fungovať (kto ho nakŕmi, naučí čo a ako robiť?...)..... tak aká vražda narodeného dieťaťa?
@estrella5 myslela som,ze ist sidat zobrat jieco co vyzeravako 2cm zhluk buniek sa nerovna slovu zabit
a z ineho sudka..ono, zaoberat sa takto ciste hypotetickymi dilemami je uplne onicom..clovek tu moze vraviet, ako by chcel zachranit zivot/neuprosne a kategoricky prijat ako jedinu moznost interupciu, no uhol pohladu sa razom zmeni, akonahle sa do podobnej situacie dostane..o tom, kolko zien som uz pocul a videl vraviet o interupcii, a kolko z nich to skutocne spravilo, radsej ani nevravim
a nie tvoj morbidny obrazok
@estrella5 to je stale malicke a tie hodnoty su vseobecne u niekoho moze byt to dieta este mensie
mimochodom to, čo si dala ty, je po užití asi nejakej tabletky RU486, nie po normálnom potrate, čiže nebanalizuj, by som ti mohla na to napísať...
sice ori niektorych lydochbz birdzu by bolo lepsie sa radsej nenarodit
nechcem sa s tebou hadat, chapem co mas na mysli, ze potrat nie je idealne riesenie a vzdy sa tomu da zabranit. preto sa pytam mladych ludi tu na nazor, ako by oni riesili taku zlu situaciu, i ked kazdy, kto sa do takej situacie dostane, si za to moze sam.
70%? Čo to je za údaj? Tehotné len nesmú prichádzať do styku s chemikáliami, čiže ak takéto predmety tvorí 70% štúdia, potom áno. Lenže stavebným kameňom väčšiny vysokoškolských štúdii je prednáška. Na tú chodiť určite môže. Ďalej k väčšine prednášok sú semináre. Tam môže chodiť tiež. U nás na chémii je povinných laboratórií dokopy 5 predmetov za štúdium - anorganická, organická, fyzikálna, analytická chémia a biochémia. (Dokonca už asi len 4, anorganiku a organiku myslím zlúčili do jedného.) To určite nie je 70%.
Ja študujem v ČR, takže neviem, ako je to s predlžovaním na Slovensku, ale tu môžeš v každom štúdiu o jeden rok predĺžiť zadarmo.
@majo rada si vypočujem tvoje zážitky z matkinho lona
možno budem označená za moralistu, ale ak už si človek neváži vlastné dieťa tak čo potom??? a čo závratné sa udeje, ak je dieťa za dieťa považované až od tretieho mesiaca? kto môže povedať,že včera to dieťa nebolo ale dnes už dieťaťom je?
dospelý človek v zmysle vyzrelosti by mal byť schopný niesť zodpovednosť za svoje činy a v ideálnom prípade vopred myslieť na možné dôsledky...ak by som v jej prípade naozaj nenašla nikoho,kto by mi pomohol,volila by som adopciu....
a chlapec je chrontavý, aby sa k tomu postavil aspoň z časti zodpovedne? aj na potrat treba peniaze... fuj zle mi je z takých ľudí. nemám prachy, som chudák (a ešte ho máme ľutovať, nie?), nestarám sa. a žiadna snaha pritom...
aky by to bol zivot v sockarskej rodine bez zabezpecenia a vsetkeho potrebneho na vychovu dietata-zbytocne by iba trpelo tak nech sa radsej nenarodi ked este nic neciti(ach) ty si dalsia ztych mudrych moralistiek
potratiť jeho a nie dieťa. dieťa má nádej ešte vyrásť na dobrého človeka, ale hento je len morálny odpad. tfuj. viac mi je zle z neho ako z tých obrázkov tuto zavesených
kedy ľudia pochopia že zhluk buniek ešte nie je živá bytosť???? (ach)
@trdelniiiq keď už ideš takto do hĺbky- skús malému decku vysvetliť, že je adoptované, že ty nie si jeho pravý rodič- dieťa to nepochopí, bude mu z toho smutno...ak to povieš vyzretejšiemu dieťaťu, bude ťa nenávidieť za to, že celý čas žilo v domnienke, že jeho rodičia sú oni.. nehovoriac o tom, že matky ktoré dali svoje dieťa adptovať a nevideli ho vyrastať, nemôžu byť z toho šťastné, tak aspoň netrep hlúposti.... a po 18 roku keď ťa vychoval niekto, choď za úplne cudzím človekom a prepni na režim že tento cudzí človek je moja skutočná matka"... seriously ?? (ach) máš pravdu, v tomto som dosť negativistická, lebo neverím v rozprávky, verím v reálny život a teraz to funguje tak, že väčšine tých detí sa normálna starostlivosť nedostane...
ked jej to za to nestoji, nech ho odjebe, kym je cas.
nvm, co tu tolko riesite
proste som za to, že kým sú to len bunky treba to za takýchto podmienok dať preč aby sa predišlo demonštrovaným komplikáciám...
Ludia zapnite kurva rozum, to dievca nevie to dieta zabezpecit, od chlapa moze peniaze tak maximalne vysudit (aj to stale moze tipek v tejto republike neplatit), z coho to decko vychova? Ved to nieje len o picovine prave na zivot, co vam tlkli do gebuli na hodinach nabozenstva. Ludia sa rodia, ludia umieraju a "zabijanie" nevhodnych deti tu je od zaciatku ludstva. Ked ma macka vela maciatok a nevladze, niektore vyhodi a necha skapat. Robi to tak mrte vela zvierat, ked sa nedokazu o svoje mladata postarat. Ludia to vedia spravit skor, ked dieta este nema vedomie, ani nieje samostatne zijucim organizmom, ale v konecnom dosledku to je v tomto pripade to iste.
Keby chodi na potrat ako na klavir (aj take pripady su), alebo keby existuje sanca, ako dietatu zabezpecit slusny zivot (o adopcii tu nevypisujte,nechcenych deti tu je zdaleka viac, ako je ich ludia chcu prijat), tak som proti potratu, ide o moj moralny postoj. Ale ak sa nema o to naozaj ako postarat, tak nech si to radsej da zobrat...
Rizika potratu pre matku mam v pici, nazvime to trestom za sprostu hlavu.
i ked konkretne v tomto pripade je sama holka asi zrela na nejake liecenie - vysokoskolacka (co samozrejme predpoklada nejake IQ na urovni) a sexuje s asocialom, navyse zjavne sa tej ochrane pred otehotnenim velmi nevenovala, takze ani ju nebudem lutovat - padla na hubu a proste sa musi z toho poucit. s dietatom by bez pomoci inych nikdy nedostudovala a predlzovat...co by sa tym vyriesilo? Aj keby predlzovala (dajme tomu ze by si teoreticky niekde zohnala peniaze na to aby si to zaplatila), po roku tak ci tak sa bude musiet o babo starat, nebude moct studovat denne studium kde sa vyzaduje ucast na cvikach a prednaskach, externe studium je spoplatnene, takze...ak je sama ako prst, nech ide na potrat, da si svoj zivot do poriadku a zacne zit odznova.
@sorciera povedz mi prosím, že si robíš len srandu, že máš 28 rokov, alebo že máš nejaký blok, ktorý ti zabraňuje chápať nejvšeobecnejšie súvislosti... Biológiu som mala do minulého roka, o moje poznatky sa veru báť nemusíš. Keď už sa chceš tak veľmi hrať na múdru, uvedom si, že potraty sa robia do určitého štádiá-lekári vedia prečo, možno to dôjde aj tebe. Ak o niekom ideš vyhlasovať, že je zle vychovaný za to, že má rozum a vidí ďalej, než na špičku nosa, tak neviem či mi ťa má byť vôbec ľúto... Možno až raz tebe dôjde domov dcéra, ktorá povie, že síce sa dostala na vysnívanú vysokú, ale musí ju ukončiť, kvôli tomu, že bude mať fagana o ktorého sa nemá kto postarať, som zvedavá či ju budeš podporovať v ničení (nielen) svojho života...
@panpeterpan hej, veď práveže som si všimla.. neviem čím to je, že ľudia sú rok čo rok sprostejší, ale som rada, že mám vlastnú hlavu.. evidentne si veľmi málo z nich uvedomuje, že kde začína rodičovstvo, tak sa život (nezabezpečených) končí, neuvedomujú si následky a všetky okolnosti s tým súvisiace....
btw. reagovala som hlavne na tvoj prispevok....ze ako mozme zabit nieco, co nezije......ale ono to v tom tyzdni zije, moja draha......a ty to nemozes pochopit, kym to nezazijes, alebo to nechces pochopit......darmo tu mozes presviedcat, ked si to nezazila a ja ano a predstav si videla som na ultrazvuku zijuceho tvora (tak netrep hovadiny.....)
@klaudiqaaa mna popravde DESI predstava, ze obrovske mnozstvo populacie nedokaze este stale rozmyslat racionalne. Ja som schopny prijat akekolvek argumenty a akykolvek nazor, chapem aj odporcov potratov, ale ked vidim, ze 28 rocna zena, matka, ma potrebu v diskusii utocit na osobu oponenta len preto, ze nevie argumentovat, ani prijat to, ze druhy clovek ma iny nazor, je mi jej luto, lebo je to pre mna znakom dusevnej nevypelosti...
Veď tu niektorí ľudia ani nemajú mozog....to kde ste vzali,že dieťa nie je človekom (teda ludským životom /zázrakom/) pokým nie je v druhom štádiu tehotenstva? čiže vo viac ako pokročilom štádiu? čo je po 3.mesiaci...preboha!
Ved to je od matky úplne sebecké,že dá zabiť svoje dieťa len preto, že ona chce mať dobrý život! Ale všetko má svoje následky! Či už by potratila,alebo by si to dieťa nechala....buď by sa po potrate psychicky zrútila (ak nie je bezcitná egoistka a maniačka) alebo by dieťa donosila a vybrala jednu z možností ako je adopcia...trebárs...
Uvažujte nad tým,čo ste sem napísali! Veď vy si tu len kŕčovito bránite svoj názor...neviete sa zamyslieť?
Videli ste už niekedy potrat? Veď to dieťa je násilím ODTRHNUTÉ od matky...vyšklbané z jej tela...je to nechutné...najprv niekomu dáte život a potom mu ho zoberiete len preto,že odrazu ste si uvedomili,že ste niekde spravili chybu...
"Každý problém má svoje riešenie,pokiaľ ho nemá,tak to nie je problém."
Edgar Cayse
*ÚBOHOSŤ*
okej, nehovorím že niektorý sú blbý a fakt sa nechránia, ale antikoncepcia? To nie je 100 percentná účinnosť. Moja sesternica je antikoncepčné dieťa
A kondóm sa tiež môže roztrhnúť.
Ja len že aj také veci sa stávajú. Že netreba odsudzovať hneď všetkých že majú prázdno v hlave a nepoužívajú žiadnu ochranu.
Inak som za potraty. Myslím že dôvody po tých 153 príspevkoch písať nebudem, keďže všetko bolo napísané.
Ale jasné, mám len šestnásť, ešte som nebola tehotná, neviem čo je to za pocit atď.
no v tomto prípade je jasné, že sa nemá o to dieťa ako postarať, nemá skončenú školu, čiže dosť malé možnosti na prácu, nemá ani cent, ale jasné, nech privedie dieťa na svet a to s ňou bude potom žobrať... takže buď ozaj tá adopcia alebo potrat, ale žeby si v takejto situácií nechávala dieťa mi príde iracionálne
no a k teme toho chlapa co jej to spravil treba po tej sprotej hlave riadne uchriapat a tak no
inak ak je to true story a nielen dáka vymyslená situácia - lebo celé sa mi to tu fakt nechce čítať - tak by si potom mohla dať vedieť, ako to skončilo neznášam tieto fóra, keď potom neviem záver... a to ma vždy zaujíma viac, ako nekonečné výmeny názorov ľudí, ktorí v takej situácii nikdy neboli.
Ale tak na otázku: možnosti je vždy dosť. Nežijeme niekde v Afrike. Máme tú nejaký sociálny systém a existujú centrá pre takéto mamičky, charita atp. Navyše pochybujem že ak by sa skutočne posnažila že by nenašla medzi priateľmi alebo príbuznými niekoho kto by jej bol ochotný pomôcť ak by chcela. Ono ale to je v dnešnej dobe všeobecný problém. Ľudia nie sú schopný niesť žiadnu zodpovednosť a schovávajú to za akúsi pseudoslobodu. Ďalšou dobrou možnosťou je nechať školu a pokúsiť sa nájsť riešenia do pôrodu je ešte stále čas niečo vymyslieť. A samozrejme spomínaná adpocia. Samozrejme nebolo by to ľahké ale taký život proste niekedy je. Umelý potrat je pre mňa riešenie z inej galaxie a zaradil by som ho do kategórie zločinov proti ľudskosti.
A navyše neviem prečo sa to vola potrat je to také neosobné. Čo takto násilné zlikvidovanie nenarodeného bábetka? A ešte jedná vec: Žiaden potrat kvôli škole. Príčina nie je škola ale to že niekto si nedal pozor a sexoval s niekým s kým nemal a choval sa ako .... a nakoniec sa nedokáže prejaviť ani natoľko dospelo aby za svoje činy niesla zodpovednosť. Šialený svet.
to je veta dna D
z toho vychadza, ze po kazdy 20-ty raz antikoncepcia zlyha, vies?
och, a to, že je niekto tehotný a nevychodí školu, neznamená, že skončí za pásom. neviem, aký svet poznáš ty, ale očividne tam je človek buď za pásom a kŕmi doma kŕdeľ detí alebo "roztiahne krídla a ide za svojím snom" a zarába veľa. wtf?
@panpeterpan len by som k potratovým komplikáciám sa rada spýtala: prečo za sprostú hlavu nemôže trpieť aj chlap, keď ženská hej? feministka sa vo mne nikdy neozýva, ale toto ma fakt dostalo. @140
Vobec som to nemyslel tak, ako si to ty pochopila, prepac, ak sa ta to dotklo, len jednoducho vobec nevidim moznost, ako by mohli byt zdravotne rizika zeny pri potrate porovnavane s niecim, co si moze z danej situacie odniest chlap. Ja byt na jeho mieste, vyjebem sa na vsetko, co robim (a nic z toho nemam), najdem si prvu pracu, kde sa robi rukami a daju sa zarobit slusne peniaze a idem makat. Dospely muz podla mna dokaze manualnou pracou zabezpecit dostatocny prijem pre 3 clennu rodinu s dietatom. To by bola moja dan za sprostu hlavu a zaroven zodpovedne stanovisko ku situacii.
A čo sa týka práce za pásom, absolútne si nepochopila čo som tým chcela povedať, takže polopate: v tejto dobe je to s prácou veľmi ťažké- to iste vieš. O to ťažšie pre tých, ktorí nemajú nejakú odbornú školu, alebo výšku. Nehovoriac o slobodných mamičkách, ktoré by nestíhali starať sa o dieťa aj pracovať tak, aby vedeli pokryť náklady. Daná slečna určite nie je hlúpa keď chodí na chemickú a je na každom človeku nakoľko je šikovný a dokáže sa o seba postarať. Dobudúcna- neber doslovne všetko, čo píšem ako príkladovú situáciu, ale za týchto podmienok som si ju inak predstaviť ani nevedela...
@panpeterpan pekne si to vystihol... Nuž, stále tu budú ľudia, ktorí si budú omieľať svoje fakty nepodložené žiadnymi normálnymi argumentmi, s takými je zbytočná reč.. Zatiaľ ma tu však nikto nepresvedčil o tom, že sa dá z takejto situácie vykorčuľovať bez toho, aby trpelo buď dieťa, alebo matka, alebo obaja...
@panpeterpan do alimentov sa mi ísť nechce, len som chcela poznamenať, že mi to prišlo ako veľmi tvrdé vyjadrenie, to je všetko.
inak posledné dni stále uvažujem, čo by som ja robila v tomto veku, kebyže otehotniem, kým som ešte na škole (je to aj z toho dôvodu, že tu vo Fínsku je normálne, že asi polovica študentiek má deti alebo sú tehotné alebo to chystajú) a v prípade, že by som mala stáleho partnera. a došla som k tomu, že som vo veku, keď by som už naozaj mala brať za seba zodpovednosť a za to, čo robím, a spraviť všetko preto, aby som to dieťa vynosila a porodila do adekvátneho prostredia. ja už by som si ho nechala.
ale nie som proti potratom, vždy sa nájde nejaká situácia, ktorá iné riešenie nemá. len mám pocit, že by sa mali obmedziť a nechodiť tam jak na holubník a brať to ako zámenu antikoncepcie