to je iné zadanie.preto mi nešla do hlavy tá úlohu,čo tu napísala. už laickym pohľadom bolo jasné,že tých riešení je nekonečne veľa 4 neznáme z troch rovníc ide vyrátať ťažko...
Aj keď možno naozaj chceš silou mocou byť na okresnom posledná.
K téme: pri viac neznámych, ako rovniciach, sú možné len parametrické riešenia, čiže ďalšia neznáma zostane ako súčasť jednotlivých "vypočítaných" neznámych, nakoľko stále budú od seba závisieť.
Je to ako: x + y = 2
"Vyriešiť" to môžeš jedine:
x = p (variabilný parameter)
y = 2 - p
Riešením je nekonečné množstvo dvojíc x,y, pretože parameter (ktorý je zároveň tu priamo rovný x-ku) môže nadobúdať nekonečno rôznych hodnôt a vždy sa k tomu vypočíta aj vyhovujúci ypsilon.
Podmienka "a,b,c,d - kladné čísla" to akurát zrejme len intervalovo oreže (parameter nebude môcť ísť do plus aj mínus nekonečna, lebo niekde už čísla nebudú kladné), ale riešení môže stále byť nekonečno. Jedine v špeciálnych prípadoch to náhodou vďaka tej podmienke môže vyjsť na konečný počet riešení, jedno alebo žiadne.
@night V tomto priklade ti vyjdu jednoduchsie podmienky, ak sa s tymi rovnicami "pohras", a dost sa ti orezu intervaly (hlavne horny koniec, lebo v zadani je zistit, aka je max hodnota a+b+c+d)
@echoechoecho môže byť, riešiť sa mi to fakt nechce.
Aj tak nikdy nie som ochotný predložiť hotový výsledok, vždy len navádzam na potrebné myslenie a aby človek sám vybral správny spôsob riešenia. Iba tak sa dajú mat/fyz/inf reálne naučiť.
@cciccuss Toto má akože aký zmysel? Keď nie si schopná za 3 mesiace doma za pomoci všetkého možného vypočítať sama jeden príklad, ako chceš na okresnom kole za 4 hodiny stihnúť len za pomoci kalkulačky vypočítať 6 príkladov?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
C-I-2
Aj keď možno naozaj chceš silou mocou byť na okresnom posledná.
K téme: pri viac neznámych, ako rovniciach, sú možné len parametrické riešenia, čiže ďalšia neznáma zostane ako súčasť jednotlivých "vypočítaných" neznámych, nakoľko stále budú od seba závisieť.
Je to ako: x + y = 2
"Vyriešiť" to môžeš jedine:
x = p (variabilný parameter)
y = 2 - p
Riešením je nekonečné množstvo dvojíc x,y, pretože parameter (ktorý je zároveň tu priamo rovný x-ku) môže nadobúdať nekonečno rôznych hodnôt a vždy sa k tomu vypočíta aj vyhovujúci ypsilon.
Podmienka "a,b,c,d - kladné čísla" to akurát zrejme len intervalovo oreže (parameter nebude môcť ísť do plus aj mínus nekonečna, lebo niekde už čísla nebudú kladné), ale riešení môže stále byť nekonečno. Jedine v špeciálnych prípadoch to náhodou vďaka tej podmienke môže vyjsť na konečný počet riešení, jedno alebo žiadne.
Aj tak nikdy nie som ochotný predložiť hotový výsledok, vždy len navádzam na potrebné myslenie a aby človek sám vybral správny spôsob riešenia. Iba tak sa dajú mat/fyz/inf reálne naučiť.
V dobe WolframAlpha sú aj tak domáce kolá nanič.
» bit.ly/PwZJkb...