Nejaky cas som pocas vikendov pracovala v jednej restauracii ako casnicka. Chystam sa odist, a rada by som si vypytala potvrdenie o praci, lenze ani ja, ani zamestnavatel nevieme, ako by to asi malo vyzerat a co vsetko obsahovat. Ak ste si
predpokladám, že dostávaš mesačne pravidelne výplatné pásky a zamestnávateľ ťa prihlásil do sociálnej poistenie a platí za teba nejaké minimálne odvody (úrazové poistenie a pod.). Za odpracované obdobie by si mala dostať mzdový list (vždy za každý rok zvlášť) kde bude rozpísaná tvoja mzda a poistenie, a mala by si dostať aj potvrdenie o príjmoch fyzickej osoby zo závislej činnosti (aj keď si študent).
Tak nech to spravi ako ked sa pisu referencie. Pracoval u nas par sto rokov v pozicii hlavna sova na strome. Pracovne povinnosti si plnil taakto uuplne ... a mali by ste ho zobrat do zamestnania, nic vas nebude stat
Na dohody o brigádnickej práci študentov sa od 1.1.2013 vzťahuje povinné dôchodkové poistenie (starobné poistenie, invalidné poistenie, rezervný fond). To znamená, že z jeho odmeny na dohodu sa bude odvádzať poistné:
- na starobné poistenie – študent 4%, zamestnávateľ 14%
- na invalidné poistenie – študent 3%, zamestnávateľ 3%
- do rezervného fondu – zamestnávateľ 4,75%
- na úrazové poistenie – zamestnávateľ 0,8%
- na garančné poistenie – zamestnávateľ 0,25%
Študenti však na rozdiel od iných “dohodárov” budú mať jednu výhodu – budú si môcť zvoliť (jednu) dohodu, na ktorú si v súlade s novým § 227a zákona o sociálnom poistení uplatnia výnimku a v prípade, že ich príjem nepresiahne stanovenú hranicu, odvody na dôchodkové poistenie platiť nebudú a platiť nebudú ani ich zamestnávatelia.
Aký je limit príjmu, pri ktorom sa neplatí dôchodkové poistenie?
Limit je (pre rok 2013) stanovený na 66 eur pre študentov do 18 rokov veku.
Študenti, ktorí už majú 18 rokov a viac (do 26 rokov, viď vyššie), majú limit vyšší, až 155 eur.
Hranica 66 eur versus 155 eur sa posudzuje tak, že hranica 66 eur sa poslednýkrát uplatní v mesiaci, v ktorom má študent 18.-te narodeniny – od nasledujúceho mesiaca si už uplatňuje hranicu 155 eur.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
8 komentov
to by som si sama vymyslela formulacie aj všetko a dala by som mu to potvrdiť..
Na dohody o brigádnickej práci študentov sa od 1.1.2013 vzťahuje povinné dôchodkové poistenie (starobné poistenie, invalidné poistenie, rezervný fond). To znamená, že z jeho odmeny na dohodu sa bude odvádzať poistné:
- na starobné poistenie – študent 4%, zamestnávateľ 14%
- na invalidné poistenie – študent 3%, zamestnávateľ 3%
- do rezervného fondu – zamestnávateľ 4,75%
- na úrazové poistenie – zamestnávateľ 0,8%
- na garančné poistenie – zamestnávateľ 0,25%
Študenti však na rozdiel od iných “dohodárov” budú mať jednu výhodu – budú si môcť zvoliť (jednu) dohodu, na ktorú si v súlade s novým § 227a zákona o sociálnom poistení uplatnia výnimku a v prípade, že ich príjem nepresiahne stanovenú hranicu, odvody na dôchodkové poistenie platiť nebudú a platiť nebudú ani ich zamestnávatelia.
Aký je limit príjmu, pri ktorom sa neplatí dôchodkové poistenie?
Limit je (pre rok 2013) stanovený na 66 eur pre študentov do 18 rokov veku.
Študenti, ktorí už majú 18 rokov a viac (do 26 rokov, viď vyššie), majú limit vyšší, až 155 eur.
Hranica 66 eur versus 155 eur sa posudzuje tak, že hranica 66 eur sa poslednýkrát uplatní v mesiaci, v ktorom má študent 18.-te narodeniny – od nasledujúceho mesiaca si už uplatňuje hranicu 155 eur.