@rothschild rozmýšľam že by som si kúpila respirator ale je to aj na opakované použitie alebo iba jednorázové? A neviem či by bolo lepšie FFP2 alebo FFP3
Ano, mam 3M 6200 respirator s P100 filtrami. Ten som mal v lietadle. Potom mam este jednorazove N95 respitatory a N95 ruska. Pouzivam vsetko podla situacie a rizika.
Mame objednane 3 respiratory, planujeme ich pouzivat ked pojdeme nakupit, tiez mame objednane klasicke ruska, vraj su na nic, ale myslim si ze lepsie mat aspon tie ked vyjdeme von z bytu.
Máme aj respirátory aj ffp3, ktoré nám dali z úradu, no zatial ich nejako bežne nepoužívam. Babka a dedko ak idú niekam von, tak majú nakázané ich mať stále pri sebe a v okolí masy ľudí si ich nasadiť (vid včera pokladne v tescu, kde sme stáli hodinu, kvôli ludom kupujúcim zásoby inak mám jednu masku v aute pre istotu a tak.
Nie som chorá ani nemám žiadne príznaky koronavirusu(vďaka bohu) a snažím sa byť teraz doma ani nikde nebehat, ale aj tak ma to napadlo keď je to všade teraz. Takže tie respirátory s filtrom vydržia iba jeden deň
(A taká otázka keď vás ľudia vidia s respiratorom ako reagujú?)
@torpedo08 lebo teraz sú tie ceny obrovské... min 2 týždne nepôjdem nikam. K doktorovi idem až 7./8. apríla snáď sa to zlepší dovtedy... lebo som sa pýtala už v pár lekárňach či nemajú respirátory FFP2/3 a nikde nemali ani internetové obchody a predražené respirátory nechcem. Len u nás doma som asi jediná koho toto aj zaujíma jediné čo máme doma sú papierové rúška(ktoré sú na nič)
@torpedo08 keby bolo možné ich používať viackrát tak si jedno/dve kúpim aj keby ma jedno stálo 20€ ale nie keď to niekto predáva za 50€ alebo aj cez 100€ na zahraničných stránkach
no je to celkovo nedostatkovy tovar, coho maju malo aj lekari a sestricky (moja sestricka mi vravela ze sa. jej jeden rerspirator podarilo ukoristit ale ze je toho malo) a nosit to budem ak budem nakazena aby som nenakazila okolie.
rúška chránia tak na 40%, ale je to lepšie ako nič ... doma mám 2 respirátory ffp3, jednu celotvárovú masku a ďalšie dve polomasky sú na ceste + nejakých 80 rúšok ... zatiaľ som nič z toho nepoužil, ale nosím 1 respirátor stále zo sebou ... ako nemocnica začíname prechádzať na rúškový režim, tak to od pondelka bude u nás nosiť snáď každý
@lawey problem je, ze je tu inkubačná doba az do 14 dni, počas ktorej je už nakazený človek prenasac, prave preto sa to tak ľahko siri. U beznej chrípky je to len 1-3 dni. Preto aj efekt opatrení, ktoré sa zavadzajú, sa preukaze az tak o 14 dni od ich spustenia...
Nemám kde kúpiť rúška/respirátory ale rodičia mi oznámili že zajtra máme ísť gratulovať tete(boli by sme tam piati aj so mnou) ale mne sa nikde nechce kvôli tomu vírusu A samu ma doma nenechajú. Tak neviem či ísť alebo trvať na svojom a ostať doma
@ayame za normálnu cenu to teraz už nikde nekúpiš ... ale niektoré naše firmy začali vyrábať po tisíckach jednorázové rúška a v blízkej dobe by ich mali poskytovať nemocniciam, obchodom ... + mám info, že ich budú o niekoľko dní rozdávať aj zadarmo v niektorých mestách u nás, treba len o tom zistiť čosi viac
@ayame jednorázové rúško máš na 1x, od kedy si ho nasadíš, pokým ho nezložíš ... v prvom rade sa budú zásobovať nemocnice, až potom prídu na rad obchody a ľudia
@r4ptor aha ale lepšie asi bude ak budem sedieť doma na zadku a nie ísť gratulovať k tete....(aj keď tam budeme len 5ti)...ale mne to príde tak že z rodiny to beriem iba ja vážne a všetci ostatní to z časti zľahčujú.....
Tak my máme respiratorov viac ako rúšok ...len teda neviem aká je až učinnosť tých bežných jednorazových proti prachu ...tých mám v dielni aj viac ako 10, no používal som ich zatiaľ keď som niečo brúsil alebo striekal stromy
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
(A taká otázka keď vás ľudia vidia s respiratorom ako reagujú?)
aj preto odmietam nosit rusky dokedy je to nevyhnutne pretoze ich je malo a pretoze lekari, sestricky a stary a chory ludia potrebuju o moc viac