určite nie. Načo mi je zmluva, keď jej plnenie nebudem môcť reálne vymôcť kvôli insolventnosti dlžníka? Takýto výnos na úrovni okolo 10% mi za to riziko určite nestojí
@movehigher Jasné, pomiňme fakt, že súd dačo stojí, sú to nervy atď. Dokonca berme do úvahy, že nebudeš mať problém a súd schváli tvoj platobný rozkaz,, voči ktorému nikto nepodá odpor. To je pekné, ale ako teraz exekútor tie peniaze vymôže, ak nemám žiaden majetok a robím načierno, peniaze dostávam na ruku a mám xy exekúcií? Ak si niekto nechce požičať peniaze od spoločnsoti, tak niekde bude problém.
Nezabudni si potom na zmluve prečítať tie male písmenká na konci... Neviem ci práve v dnešnej dobe... Však nikde nemáš tu istotu ze ich dostaneš späť a neviem ci keď to bude v zmluve a ty si ju poriadne neprečítas lebo sa ti to bude zdať výhodné aby si nakoniec na tom neprerobila... Však keď chce nech si pozícia od banky..
@movehigher No prepáč, ale firma s kamiónmi a v dnešnej dobe, kedy špedičné firmy majú veľa práce, že až prepravné spoločnosti prehovárajú, aby daný tovar previezli, mi príde zvláštne, že potrebuje toľko požičať, ale jasné, stáva sa.
No na tvoju otázku sa nedá jednoznačne zodpovedať. Lebo teraz tu píšeš ako má niekto firmu. Čo si predstavuješ pod pojmom "firma" je otázne, môže ísť o obchodnú spoločnosť, aj o živnosť, ak ide o obchodnú spoločnosť, tak si ju vieš minimálne na finstate preklepnúť, či má nedoplatky, či dosahuje zisk, alebo aký má obrat, koľko má zamestnancov atď., lebo veľmi veľa obchodných spoločností krachuje a aj kamióny im lízingová spoločnosť raz-dva zhabe. Ak to požičiavaš fyzickej osobe, tak je úplne jedno, že má obchodnú spoločnosť, lebo aj keby ti tvoju pohľadávku na súde uznali, tak to, aby si mohla ako veriteľ spoločníka obchodnej spoločnosti vstúpiť do danej spoločnosti, by ťa stále nie málo peńazí a dovtedy by bola spoločnosť isto v krachu. Jednoducho v tvojej otázke je veľa neznámych a jednoznačne sa zodpovedať nedá, ak je to rodina, možno by som uvažoval, ak je to cudzí, určite by som do toho nešiel. Ak má "firmu" (nech už to znamená čokoľvek), tak mu určite poskytnú pôžičku aj rôzne nebankové spoločnosti alebo aj banka. Dovolím si tvrdiť, že dané spoločnosti, by nemali vyšší úrok ako tých tie cca 3% mesačne (chápem, že ide o zložené úročenie, ale rátať presné percentá sa mi tu určite nechce), otázne teda je, prečo si nepožičia tam, keď spravidla je možné aj predčasné splatenie pôžičky.
Nie. Jednému dobrému kamarátovi som požičal 100eur minulý rok a odvtedy sa mi neozval. A to som myslel, že sme priatelia. Takže zo zásady nepozičiam nikomu. A 5k už vôbec nie. Jediní, komu by som požičal, by boli rodičia, tí to našťastie nepotrebujú.
Ano ak by zalozil hnutelny/nehnutelny majetok v dvojnasobnej hodnote s ktorym by nemohol nakladat az kym by nevyrovnal zavazky. Plus by som mu dal zlamat kolena keby nesplacal.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
požičaj niekomu a oserie ti plot, za dobrotu na žobrotu, ináč povedané...
No na tvoju otázku sa nedá jednoznačne zodpovedať. Lebo teraz tu píšeš ako má niekto firmu. Čo si predstavuješ pod pojmom "firma" je otázne, môže ísť o obchodnú spoločnosť, aj o živnosť, ak ide o obchodnú spoločnosť, tak si ju vieš minimálne na finstate preklepnúť, či má nedoplatky, či dosahuje zisk, alebo aký má obrat, koľko má zamestnancov atď., lebo veľmi veľa obchodných spoločností krachuje a aj kamióny im lízingová spoločnosť raz-dva zhabe. Ak to požičiavaš fyzickej osobe, tak je úplne jedno, že má obchodnú spoločnosť, lebo aj keby ti tvoju pohľadávku na súde uznali, tak to, aby si mohla ako veriteľ spoločníka obchodnej spoločnosti vstúpiť do danej spoločnosti, by ťa stále nie málo peńazí a dovtedy by bola spoločnosť isto v krachu. Jednoducho v tvojej otázke je veľa neznámych a jednoznačne sa zodpovedať nedá, ak je to rodina, možno by som uvažoval, ak je to cudzí, určite by som do toho nešiel. Ak má "firmu" (nech už to znamená čokoľvek), tak mu určite poskytnú pôžičku aj rôzne nebankové spoločnosti alebo aj banka. Dovolím si tvrdiť, že dané spoločnosti, by nemali vyšší úrok ako tých tie cca 3% mesačne (chápem, že ide o zložené úročenie, ale rátať presné percentá sa mi tu určite nechce), otázne teda je, prečo si nepožičia tam, keď spravidla je možné aj predčasné splatenie pôžičky.