Ahoj.
Mňa zaujalo to, že väčšina ľudí si nevie vlastné práva. Jednak to, ako sa zachovať keď vás na ulici napadnú, že či máte právo sa ubrániť a zbiť dotyčného, ale aj napr. v obchode keď mi zle vydajú. Proste všetky taketo hlavné veci, ktoré má človek k
ak ťa niekto napadne fyzicky je možné sa ubrániť a dokonca znemožniť utočnikovi aby ťa napádal viac ... je to ospravedlnitelné (ak preukážeš že ťa skutočne napadol) ... ak ťa niekto vykorisťuje psychicky môžeš s tým bojovať jedine psychicky to znamená že nemôžeš dotyčného napadnúť ... to ťa zákon už nebude chrániť v tom prípade ... veľa vecí je logických tie ostatné bežia na morálnych zákonoch ktoré všetci poznáme
trestný zákon §25 Nutná obrana:
(1) Čin inak trestný, ktorým niekto odvracia priamo hroziaci alebo trvajúci útok na záujem chránený
týmto zákonom, nie je trestným činom.
(2) Nejde o nutnú obranu, ak obrana bola celkom zjavne neprimeraná útoku, najmä k jeho spôsobu,
miestu a času, okolnostiam vzťahujúcim sa k osobe útočníka alebo k osobe obrancu.
(3) Ten, kto odvracia útok spôsobom uvedeným v odseku 2, nebude trestne zodpovedný, ak konal v
silnom rozrušení spôsobenom útokom, najmä v dôsledku zmätku, strachu alebo zľaknutia.
(4) Ak sa niekto vzhľadom na okolnosti prípadu mylne domnieva, že útok hrozí, nevylučuje to trestnú
zodpovednosť za čin spáchaný z nedbanlivosti, ak omyl spočíva v nedbanlivosti.
Rozumiem vám, len som asi nepoložil najlepšie diskusnú otázku. Najlepšie mi odpovedal vlado905. Teda ja by som chcel nájsť nejaký výnaťok zo všeobecných zákonov SR, ktoré by bolo dobré vedieť pre každého jednotlivca. Je mi lúto ak som nepoložil správne otázku, ale každému vám veľmi pekne ďakujem !
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
(1) Čin inak trestný, ktorým niekto odvracia priamo hroziaci alebo trvajúci útok na záujem chránený
týmto zákonom, nie je trestným činom.
(2) Nejde o nutnú obranu, ak obrana bola celkom zjavne neprimeraná útoku, najmä k jeho spôsobu,
miestu a času, okolnostiam vzťahujúcim sa k osobe útočníka alebo k osobe obrancu.
(3) Ten, kto odvracia útok spôsobom uvedeným v odseku 2, nebude trestne zodpovedný, ak konal v
silnom rozrušení spôsobenom útokom, najmä v dôsledku zmätku, strachu alebo zľaknutia.
(4) Ak sa niekto vzhľadom na okolnosti prípadu mylne domnieva, že útok hrozí, nevylučuje to trestnú
zodpovednosť za čin spáchaný z nedbanlivosti, ak omyl spočíva v nedbanlivosti.