Ahojte
Mala by som záujem o štúdium práva ale nie som ešte pevne rozhodnutá či na Slovensku alebo v Čechách... Je tu niekto z Masarykovej z Brna , právnicka fakulta alebo z Ke , právnická fakulta? Aké sú vaše dojmy? Nemáte obavy z uplatnenia?
Vies ze po skonceni skoly este steba nie je pravnik a ze musis si este urobit licenciu ktoru ale nedostanes pokial niekolko rokov nebudes robit u nejakeho pravnika, vsak?
Veľká konkurencia. Obtiažne sa v obore presadiť. Nevyštudoval som právo, ale na základe informácií od kamarátov je to nie moc dobrá voľba. Čo poznám ľudí, ktorí vyštudovali právo boli z rozdielnych smerov. Mal som zopár doktorov ešte na VŠ, ako pedagóg. Ďalších čo poznám otvorili si firmy v ekonomickom smere, ďalší sú vedení vo verejnej správe, takže žiadna sláva.
Ale, baba nad mojím komentom vyštudovala právo, aj keď sa tak neprezentuje.
@Willbebetter Moze absolvent pravnickej fakulty robit pravnika? nemoze. Pretoze najprv musi mat prax ako koncipient. Co je v podstate olizovac obalok a nakupny poslik pani manzelky za minimalnu mzdu. Aj to v tom dobrom pripade. Preto pravnikmi su len deti pravnikov.
@dezolat boze, ty si fakt mimo, tak uz ti to vysvetlim lebo sa mi ozaj nechce uz doťahovat s tebou. KAŽDÝ absolvent pravnickej fakulty je pravnik! To o com ty tocis su tzv stavovske povolania, napr. Advokat ktoreho tu asi vkuse omielas, exekutor, patentovy zastupca atd. TITO a len tito musia mat najprv koncipientksku prax aby mohli samostatne vykonavat svoju pracu a byt clenmi danej komory. Podnikoveho pravnika, firemneho právnika ci pravnika v statnej ci resp. Verejnej sprave moze robit KAZDY absolvent pravnickej fakulty.
Ale k téme @_lia__ si musíš vybrať, kde chceš v budúcnosti žiť a čo chceš robiť. Právo máš taký odbor, že v inej krajine ti je na nič a to platí už aj medzi Slovenskom a Českom, jednoducho tie odvetvia práva sú dnes už veľmi odlišné s pár výnimkami.
V Česku máš tú výhodu, že tam je menej právnických škôl vzhľadom na počet obyvateľov čo znamená, že sa tam ľahšie ako právnik uplatníš - ako advokát napríklad. Ale tam to končí.
Teraz nevýhody čo si len tak spomeniem. Hlavná nevýhoda je Český jazyk ktorý je síce podobný ale nie je rovnaký a ty po absolvovaní právnickej školy v Česku asi budeš chcieť ostať pracovať v Česku, jednak budeš lepšie poznať ich právo a osvojíš si právnu terminológiu z českého jazyka a tá je mierne odlišná. Preto v Česku budeš mať handicap, že nebudeš vedieť gramaticky právne písať česky a tomu ver, že nebudeš vedieť. Ale písať gramaticky nesprávne by si v úradnom styku nemala, lebo to vyzerá minimálne neprofesionálne a aj po rokoch by si nevedome do písaného textu občas nejaké to slovenské slovo používala hoc by sa v českom jazyku nepoužívalo. Ďalšia nevýhoda je, že pri práci vo verejnej správe atď je veľa miest viazané na občianstvo a tak by si mala v Česku nevýhodu a o takéto miesta by si sa uchádzať nemohla.
Ak by si vyštudovala v Česku a išla makať na Slovensko, tak by si naopak mala osvojenú českú právnu terminológiu a znova platí to, že by to bolo neprofesionálne a bilo by to do očí. Diplom by ti uznali ale všetky Slovenské zákony a náš právny poriadok by si sa musela učiť odznova a tak by ti veľká časť predmetov v škole bola k ničomu.
Ak by som si ja mal vybrať, išiel by som študovať na Slovensku a ak budeš chcieť, keď tak v Česku ti diplom uznajú.
@Willbebetter No ved mozu robit podnikoveho pravnika, firemneho pravnika (pravnika v statnej, ci verejnej sprave, to uz pochybujem, no verim ti a o to menej tu chcem zit.) ale kto by takeho chcel? To aj ja mozem robit atomoveho fyzika, poslanca alebo sportova v sporte kto dosti najdalej, do ale zomna nerobi fyzika, politika alebo sportovaca. Chapem, ze sa snazis dat svojmu zivotu zmysel, aj ked nema ale tak to proste je.
@dezolat akoze o akom konkretnom zmysle mojho zivota tu hovoris? Ja na rozdiel od teba rozumiem o com hovorim a pravu sa uz davno nevenujem, lebo som sa uchytila v ovela lepšej oblasti ktora ma hlavne viac baví a vies preco? Lebo IT odvetvie nepotrebuje len programatorov, ak ti tato analogia nieco hovori, ale podla tvojich predchádzajúcich príspevkov urcite nie.
Pekny vecer a pozdravujem @semhamforas , aspon sme sa pobavili
@ Semhamforas Ja som inzinier, @ pis inde XD Inak ale ci studovat v zahranici ci na slovensku zavisi od toho co studujes.Keby si studoval technycke vedy tak nik si ani neprdne o tvojom jazyku aj keby si bol z ciny. Ono to uz vidno pri pohovoroch alebo pri podmienkach pre zamestnanie. Tie casto kladene otazky pri pohovoroch mi pridu ako fail, kladene neschopnymi ludmi neschopnym ludom aby dokazali ich neschopnost pracovat v neschopnej firme na neschopnej pozicii.Nevravim ze je to vseobecna pravda a ze je to neomylny fakt.
@Willbebetter XDDD Si mi ukradnuta asi tak ako kazdy iny na tejto sranke, nikoho tu nepoznam a nemam ani dovod tu niekoho klamat alebo ohurovat. A v skutocnosti si len dokoaz mojho nazoru, ze pravnikmni mozu byt len deti pravnikov. A v IT momontalne potrebuju opice co vedia stlacit ctrl+c ctrlv+v takze by som velmi nevyskaloval.
@dezolat aj jadrovy fyzik mozes byt si ju chcel dojebat a dojebal si sa sam. Nemal si sa k tomu vyjadrovat, ked si taku blbost pisal. Akoze stane sa kazdemu ale v kombinacii s tvojim postojom a sposobom akym to podavas....
@dezolat Nununu, prifilovky su len keci, vieme kto sme, co chceme a kam smerujeme. Robime okolo toho keci a saskaren ale vzdy vieme ako to skocni. Pretoze sma sa rozhodli este pred tym ako to zacalo.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
po skonceni skoly este steba nie je pravnik
musis si este urobit LICENCIU
zorientuj sa prosim ta kym zacnes pisat uplne kktiny.
Ale, baba nad mojím komentom vyštudovala právo, aj keď sa tak neprezentuje.
Ale k téme @_lia__ si musíš vybrať, kde chceš v budúcnosti žiť a čo chceš robiť. Právo máš taký odbor, že v inej krajine ti je na nič a to platí už aj medzi Slovenskom a Českom, jednoducho tie odvetvia práva sú dnes už veľmi odlišné s pár výnimkami.
V Česku máš tú výhodu, že tam je menej právnických škôl vzhľadom na počet obyvateľov čo znamená, že sa tam ľahšie ako právnik uplatníš - ako advokát napríklad. Ale tam to končí.
Teraz nevýhody čo si len tak spomeniem. Hlavná nevýhoda je Český jazyk ktorý je síce podobný ale nie je rovnaký a ty po absolvovaní právnickej školy v Česku asi budeš chcieť ostať pracovať v Česku, jednak budeš lepšie poznať ich právo a osvojíš si právnu terminológiu z českého jazyka a tá je mierne odlišná. Preto v Česku budeš mať handicap, že nebudeš vedieť gramaticky právne písať česky a tomu ver, že nebudeš vedieť. Ale písať gramaticky nesprávne by si v úradnom styku nemala, lebo to vyzerá minimálne neprofesionálne a aj po rokoch by si nevedome do písaného textu občas nejaké to slovenské slovo používala hoc by sa v českom jazyku nepoužívalo. Ďalšia nevýhoda je, že pri práci vo verejnej správe atď je veľa miest viazané na občianstvo a tak by si mala v Česku nevýhodu a o takéto miesta by si sa uchádzať nemohla.
Ak by si vyštudovala v Česku a išla makať na Slovensko, tak by si naopak mala osvojenú českú právnu terminológiu a znova platí to, že by to bolo neprofesionálne a bilo by to do očí. Diplom by ti uznali ale všetky Slovenské zákony a náš právny poriadok by si sa musela učiť odznova a tak by ti veľká časť predmetov v škole bola k ničomu.
Ak by som si ja mal vybrať, išiel by som študovať na Slovensku a ak budeš chcieť, keď tak v Česku ti diplom uznajú.
Pekny vecer a pozdravujem @semhamforas , aspon sme sa pobavili
@Willbebetter tiez pozdravujem