hmm pondelok sme to brali na geografii nieco v tom zmysle ze Mesiacu trva jedno otocenie okolo vlastnej osi 27-28 dnii..nejak tak a tym padomm ide wolako sucasne so Zemo a preto vidime len jednu stranu vzdy no neviem ak je to zle tak ma orpavte niekto
Lebo slnko osvetľuje vždy len jednu polovicu mesiaca . A mesiac svieti len odrazeným svetlom. A mimochodom mesiac sa okolo zeme otáča a preto máme rôzne fázy mesiaca : ako spln,nov,prvá a posledná štvrť .. Takže je blbosť že je natočený vždy len jednou stranou
na niektorých základných školách to učia, ak nie, tak to učia v prvom ročníku na strednej... ja kým som to nevedela som sa nad tým nikdy nezamyslela, hoci, myslím si, že je to primitívna a základná informácia... a práve preto mi nejde do hlavy, prečo to učia až tak neskoro, však už skôr nás naučili zložitejšie veci ako je toto... toto by mali učiť podľa mňa už piatakov na základnej škole...
no samozrejme správna odpoveď: doba otočenia Mesiaca okolo Zeme a okolo vlastnej osi je rovnaký (no, takmer rovnaký), je to 27 dní aj nejaké drobné hodiny... ten čas si už presne nepamätám, ale vedela som aj presne... a preto sa zdá obyčajnému smrteľníkovi, že Mesiac sa neotáča okolo vlastnej osi, ale to je samozrejme blbosť...
Ludia, vy si tu mylite pojmy. To ze mesiac ma rovnaku dobu obehu okolo Zeme ako dobu rotacie, je len inak povedane ze stale vidime len jednu stranu Mesiaca.
Inymi slovami je to to iste, nie je to dovod, preco to tak je.
keďže Mesiac sa okolo Zeme obkrúti za 28 dní, a za tú istú dobu sa otočí aj okolo vlastnej osi, tak preto vidíš vždy osvetlenú len tú jednu stranu. Keď je otočený druhou stranu, tak ho nevidiš, lebo vtedy nie je osvetlený. Tak to je, či?
pretoze sa toci nielen okolo zeme ale aj okolo vlastnej osi...a nahodou to tak vyslo ze doba obehnutia zeme sa rovna doba otocenia okolo svojej osi a z toho logicky vyplyva ze vzdy sa nam bude ukazovat jednou stranou
ahá... takže keď sa ma matka opýta, prečo som prišla domov zas v piatok ožratá, tak vysvetlenie je to, že som prišla ožratá? zaujímavé...
pojmy tu asi niekomu inému nejdú.
pýtal si sa prečo vidíme len jednu stranu - lebo obeh a rotácia majú zhodné časy. prečo majú zhodné časy? to už je niečo čo nevysvetlíme, vieš, to je ako opýtať sa prečo Zem obieha okolo svojej osi 23 hodín, 56 minút a 4 sekundy... no lebo to tak je, je to poznatok, konštanta, nemá to vysvetlenie. no zato, keď sa opýtaš, prečo sa zdá, že Slnko obieha okolo Zeme a nie Zem okolo Slnka, to už vysvetlenie má - vďaka rotácii Zeme.
ale napr. mám celkom dobré vysvetlenie, prečo sa pýtaš tak debilné otázky... skús si domyslieť!!
@37 : "ahá... takže keď sa ma matka opýta, prečo som prišla domov zas v piatok ožratá, tak vysvetlenie je to, že som prišla ožratá? zaujímavé..." Podla toho co si sama napisala by si jej odpovedala asi "lebo som pila alkohol"
Ale uz to necham tak, nebudem zbytocne rozculovat
A nikde som sa do teba nezacal navazat, tak by si sa ani ty nemusela do mna
Viazaná rotácia alebo synchronizovaná rotácia je taká rotácia kozmického telesa, kedy sa dĺžka trvania jedného obehu rovná dĺžke jednej rotácie okolo osi. Teleso preto otáča stále tú istú pologuľu k telesu, okolo ktorého obeieha. Najznámejšie teleso s viazanou rotáciou je Mesiac.
@Smichi nenasiel... ja som to vedel.... ale ked si ma zle zaradil som musel uviest zdroj ze je to tak ako hovorim a zaoberam sa amaterskou astronomiou cca 13 rokov.... takze tak...
@Smichi Ale ak by mesiac rotoval okolo svojej osi , ktorá by bola s osou zeme povedzme rovnobežná prípadne iba mierne rôznobežná, museli by sme zákonite uvidieť aj druhú polovicu, nie? A nezáležalo by na rovnosti rýchlostí jeho rotácie a obehu okolo Zeme. Nie je tu teda dôležité zdôrazniť polohu osi rotácie mesiaca voči osi Zeme? Že jeho os smeruje k Zemi a preto ani jeho rotácia okolo svojej osi nám nedáva možnosť vidieť tú stranu, kde je druhý pól mesiaca?
@James144 : Nam to bolo vysvetlene, pokial sa dobre pamatam, ze Zem posobi ako "gravitacna sosovka" na prilietajuce meteory, nieco ako lupa a svetlo. Tym padom na povrch privrateny k Zemi dopadaju meteory z vacsieho priestoru ako na povrch odvrateny od Zeme.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
52 komentov
ale ako vtipny dovod mozem uviest, ze je to pozorovatelna na tej ciernej guli v ktorej nas vsetkych maju a robia na nas pokusy
"Preco je zemegula (priblizne) gulata?"
"Lebo jej tvar (priblizne) opisuje gula"
Je to sice spravna odpoved, ale na nic neodpoveda
Mesiac sa za jeden rok vždy oddiali o 2 cm
Mesiac rotuje okolo svojej osi tak, že k Zemi je obrátený stále tou istou stranou, odvrátená strana mesiaca nie je nikdy vidieť
no samozrejme správna odpoveď: doba otočenia Mesiaca okolo Zeme a okolo vlastnej osi je rovnaký (no, takmer rovnaký), je to 27 dní aj nejaké drobné hodiny... ten čas si už presne nepamätám, ale vedela som aj presne... a preto sa zdá obyčajnému smrteľníkovi, že Mesiac sa neotáča okolo vlastnej osi, ale to je samozrejme blbosť...
Inymi slovami je to to iste, nie je to dovod, preco to tak je.
Alebo inak, otazka znie:
@Spekacik @Vulgarna @Matii @Shoshana @Sheily
pojmy tu asi niekomu inému nejdú.
pýtal si sa prečo vidíme len jednu stranu - lebo obeh a rotácia majú zhodné časy. prečo majú zhodné časy? to už je niečo čo nevysvetlíme, vieš, to je ako opýtať sa prečo Zem obieha okolo svojej osi 23 hodín, 56 minút a 4 sekundy... no lebo to tak je, je to poznatok, konštanta, nemá to vysvetlenie. no zato, keď sa opýtaš, prečo sa zdá, že Slnko obieha okolo Zeme a nie Zem okolo Slnka, to už vysvetlenie má - vďaka rotácii Zeme.
ale napr. mám celkom dobré vysvetlenie, prečo sa pýtaš tak debilné otázky... skús si domyslieť!!
Ale uz to necham tak, nebudem zbytocne rozculovat
A nikde som sa do teba nezacal navazat, tak by si sa ani ty nemusela do mna
tento odkaz je pre teba.. precitaj si ho
» sk.wikipedia.org/wiki/Viazan%C3%...
Viazaná rotácia alebo synchronizovaná rotácia je taká rotácia kozmického telesa, kedy sa dĺžka trvania jedného obehu rovná dĺžke jednej rotácie okolo osi. Teleso preto otáča stále tú istú pologuľu k telesu, okolo ktorého obeieha. Najznámejšie teleso s viazanou rotáciou je Mesiac.
Ja som ta omylom zaradil do kategorie "lebo sa otaca rovnako okolo svojej osi ako obieha okolo Zeme a neviem preco" sorry
Ked toto nechapes si cvok .
Ale ruku do ohna by som za to nedal