Prečo mucha, keď vletí do horúcej lampy a dotkne sa jej nezhorí?
Lampa je horúca, keď dlho svieti, mucha alebo lietajúca vec je malá, tenká, jej dotknutie nohou lampy podľa mňa môže spôsobiť popálenie polovice alebo aj celého ela, ako to že takáto mucha, osa, nočný motýľ, moľa, ... prežije stretnutie s horúcou lampou?&
Tak nad tymto som sa este nezamyslala A oni sa tej ziarovky aj dotykaju? Tak neviem... Ale termoreceptory maju, to viem isto. Tak urcite ich chrani aj kutikula a podla mna vacsinou lietaju hlavne v tesnej blizkosti tych ziaroviek a ta chvilka ked sa jej aj dotknu im neprekaza
uz si videl nejaky material ktory by zhorel po dotyku s obycajnou rozpalenou lampou? ja nie, preto ma nikdy netrapila takato otazka. Clovek ked sa dotkne do biela rozzeravenej platne tak sa iba popali, ale nezhory v momente cely ani mu to nesposoby popaleniny na celom tele ak by boli muchy z nejakeho extremne horlaveho materialu tak by zhoreli, ale take zivocichy asi neexistuju
Ono je jasne, ze nezhori ide skor o to, ze ci jej to moze nejakym sposobom ublizit, alebo ju to odradit. K comu som sa vlastne vyjadrila v mojom predchadzajucom prispevku
muchy majú vonkajšiu kostru z chitínu, ktorý je podobný vápniku a je dosť odolný voči teplu. na to, aby si ju spálil potrbeuješ, aby to teplo preniklo dnu, k tomu podstatnému. a ten krátky kontakt so žiarovkou na to proste nestačí. a keď stačí (čo sa tiež stáva), tak potom nájdeš pod žiarovkou mŕtvolku. ale keď si vezmeš ešte aj to, na akú krátku chvíľku sa muchy s lampou do kontaktu dostanú (je to podobné ako keď narážajú do skla, je to také ťuk - nič - ťuk - nič...) tak je to proste o tom, že ten chitín, ktorý to nepoškodí, v tej pauze stihne vychladnúť.
okrem toho kontaktná plocha muchy s lampou je maličká, teda aj prenos energie a tepla je maličký (ale zas aj mucha je maličká, takže toto nemusí byť smerodatné)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
okrem toho kontaktná plocha muchy s lampou je maličká, teda aj prenos energie a tepla je maličký (ale zas aj mucha je maličká, takže toto nemusí byť smerodatné)