Zaujímalo by ma, prečo aj ľudia čo sú ateisti a iní nekresťania alebo aj ľudia čo sa oduševňujú že veria v Boha ale sú proti Cirkvi, slávia náš kresťanský sviatok. Čo vlastne oslavujú ak nie narodenie Pána? Nemali by potom sláviť aj iné kresťanské sviatky
prave pre par dnami som nad tymto uvazovala...mozno ak boli ich rodicia boli krestania a od malicka ten svitok slavili...tak mu to asi ostalo...len tak zo zvyku mozno...aj ked je ateista...ja som natom podobne...ale vianoce beriem len ako posedenie s rodinou...nic viac...
ja ich už neslávim. radšej budem sláviť svoje narodenie ako narodenie nejakého týpka, ktorý ani neexistoval a je to výmysel ludí. môj názor, rozbite mi za to hubu
vecina cirkevnych sviatkov su predsa povodne pohanske sviatky nie? konkretne cez vianoce sa slavi zimny slnovrat a tak pod. a slavil sa uz roky rokuce pred kristom.... egyptania tiez slavili vianoce, zase s inym dovodom, od nich tusim mame aj vianocny stromcek....
ale ked uz, tak jednoducho preto, ze by to mali byt dni pokoja, dni, ked rodina moze a ma byt spolu, a je uplne jedno preco to je vlastne tak....
@puco90 ale kresťania oslavujú narodenie Ježiša Krista
@huncutka265 že Ježiš nežil??? A to máš odkiaľ?! Myslím, že aj každý ateista vie, že Ježiš žil. Sú o ňom aj písomne dôkazy (a nie len Biblia). Toto nie sú vymyslené príbehy!
Som silno neveriaca a Vianoce milujem, kvôli ich jedinečnej atmosfére. Chcete mi to zobrať? Vôňa medovníkov, rodina pokope, štedrá večera (žiadna kapustnica nechutí tak, ako ta štedrovečerná, nehovoriac o šaláte či kaprovi), mesto plné stánkov s medovinou, punčom a všetky tie piesne hrajúce okolo toho...A samozrejme aj darčeky, také tie najmenšie, nečakané a zároveň najtrefnejšie.
heh, vidíš, toto je váš základný problém. považujete Krista za SVOJHO. Lenže on nie je váš. On proste bol. Všetkých. Vy ste si ho len privlastnili.
ale o to nejde.
ateisti oslavujú vianoce preto, že kresťanstvo je nenápadné, mierumilovné, tolerantné a iné vyznania/zvyky akceptujúce náboženstvo, a teda nevnútilo celej európe že je "oficiálne štátne kresťanská".
jednoducho - vy (kresťania) ste celej európe a ďalšej tretine sveta natlačili tie svoje smiešne sviatky, tak teraz nepindajte že sme prestali odporovať (holt, po tých stotisícoch (možno miliónoch) ľudí čo kvôli tomu umreli sa ani nedivím), a prispôsobili sme sa.
(nie že by som nemal vianoce rád, z kresťanských sviatkov je to asi jediný ktorý mi (primárnym posolstvom - láska, pokoj, atď atď) aj dáva zmysel).
((P.S. ak si si nevšimol, vianoce už dávno nie sú oslavou nejakého narodenia nejakého ježiša - v tom horšom prípade sú doslova oslavou kapitalizmu, v tom lepšom príležitosťou stretnúť sa s ľuďmi ktorých máš rád ale inak na seba nejako nemáte čas (napríklad), s bonusom unikátnej atmosféry. ani neviem kedy som si naposledy u vianoc skutočne uvedomil že je to (resp. mal by byť) primárne sviatok oslavujúci ježišovo narodenie... )
Ony sú nejaké narodenie aj existencia Ježiša Krista diskutabilné, Vianoce aj Veľká noc boli predtým pohanské sviatky, na ktoré kresťanská cirkev našróbovala tú svoju ideológiu, aby mohla pripútať viac ovečiek.. » www.mojevideo.sk/video/e13/zeitg...
Preto sa zrovna ty asi budeš musieť zmieriť s tým, že teraz sú niečím podobným - tj. komerčnými sviatkami - Halloween (pôvodne vlastne tiež keltský pohanský sviatok) a santaklausovské Vianoce, kedy slávia to isté ľudia napr. v Keni, v Číne aj na Slovensku, a účel je jediný, utrácať peniaze.. Any difference?
A najviac by ma zaujímalo prečo by to nemali sláviť tí tebou nenávidení kresťania a iní veriaci čo neveria v cirkev (iných veriacich btw zdôrazňujem lebo keď som do jednej skupiny na FB, myslím že "Verím v Boha a nehanbím sa za to" napísal že prečo majú na profilovke kríž keď v názve sa hovorí o Bohu a nie o Kristovi, tak ma moc nepochopili, pár z nich ma vysmialo a pár malo trochu fanatické názory "véééľmi" tolerantné k existencii iných náboženstiev )
o môj bože....je jedno, koľko krát toto čítam,vždy ma to rozčúli...a prečo kresťania slávia Vianoce, keď to nie je pôvodne kresťanský sviatok?
kresťania vtedy začali sláviť narodenie Ježiša, aby pomocou toho mohli pohltiť iné menšie náboženstvá - napodobnili ich zvyk, aby kultúrny šok nebol taký veľký a aby ich ľahšie "ukecali". podobne je to aj s Veľkou nocou. a @midnight má pravdu, keď ide ďalej v tom, že rovnako, ako to kresťania kedysi natlačili primitívnym národom, pokračovali v tom aj naďalej, až sme tu, kde sme.
ale aby som nebola neférová, toto nie je čisto kresťanská praktika, fúzia nábožestiev je v histórii bežná. o to mi nejde. ide mi o to, že ... zobuď sa!
Ale vy ste ma niektorí asi nepochopili...toto je len otázka ktorá ma len tak napadla, táto myšlienka nevznikla žiadným pohoršením. A ja sa pýtam, keď my slávime Vianoce ako narodenie Pána, čo slávia v ten deň ostatní. A keď viem, že aj tu sú takí ľudia, tak som tu dala diskusiu.
my neoslavujeme ježiša, nie sme veriaci, a napriek tomu sa na štedrý deň stretneme, a vieš čo "oslavujeme"? RODINU. na to netreba žiadnu fanatickú vieru v boha. ako keby som musela niečomu veriť, aby som si mohla dopriať sviatok, pokoj a voľný deň.
datum slavenia Vianoc je zhodny s datumom slavenia pohanskeho sviatku - Kračúňa, kedy sa oslavovalo preklenutie roku z dlhsich noci a kratsich dni do kratsich noci a dlhsich dni. Do tychto sviatkov sa zaclenuje aj den zimnej rovnodennosti. Aj pohania sa v tomto obdobi obdaruvavali drobnostami. Vianocny stromcek pochadza z Nemecka. Kedze po rozsireni krestanstva na nasom uzemi ludia este stale slavili Kracun, narodenie Pana sa presunulo len z tychto dovodov na obdobie zimnej rovnodennosti, aby ludia plynulo zacali slavit sviatok krestansky. Cize Vianoce ani v historii neboli vec vylucne krestanska, prave naopak. Datovanie je povodne pohanske. A dnes samozrejme je to sviatok komercny, ale nemenej aj rodinny a takisto aj nabozensky. Kazdy ma narok slavit ho. Ateisti neslavia narodenie Jezisa ale kludny vecer s rodinou, mozno pripomenutie si dolezitosti rodiny a pokoja, obdaruvavania sa a pod.
Vianoce su postavene na oslave pohanskeho zimneho slnovratu, coz je starodavna tradicia oslavovana, odkedy ludia prisli na toto uzemie. cirkev si to spojila so svojim sviatkom, aby mala moznost priblizit sa ku pohanom a postupne ich "konvertovat" ku svojej viere.
@puco90 To už by bolo na inú tému ten Zeitgeist, ja som hentam odkazoval len na jeho prvú tretinu, ktorá by pár zaujímavých poznatkov na tému náboženstvo aj obsahovala, aj keď na 100% sa nedá súhlasiť s ničím, o tom žiadna..
Tak za prvé, Vianoce už dávno, pradávno nie sú výlučne kresťanský sviatok, je to predovšetkým tradícia, rovnako ako Valentín, ktorý väčšina z vás tak veľmi neznáša.
Za druhé, žiaden Ježiš Kristus sa 24. Decembra nenarodil, ak nejaký Ježiš Kristus vôbec žil, nepoznáme presný dátum jeho narodenia, dokonca nepoznáme ani presný rok, nikde to jednoducho nie je napísané, dátum 24. decembra ako narodenie Ježiša Krista je len povera a výmysel, ktorý sa traduje tisícročia...
a prečo kresťania plačú, keď niekto blízky umrie, keď predsa ,,ide na lepšie miesto?"- je to snáď z čisto egoistického hľadiska, že stratili niekoho, kto im bol vždy nápomocný?
síce od veci, ale tak isto, ako to s tými Vianocami.
predsa sa stretneme s rodinou, strávime príjemné chvíle, uvaríme kapustnicu a rybu a obdarujeme sa...či?
ja vianoce slavim kvoli darcekom a su prazdniny. no to je super!! a je mi jedno ze vtedy sa narodil dakto kto akoze zalozil nabozenstvo ci newm co to vlastne robil!
@walrus pýtala som sa na to pred pár rokmi maminy a hovorila mi, že minimálne u nás to má čo dočinenia s komunistickým režimom a nanúteným ateizmom, ktorý tu bol. a že ľudia boli veľmi nespokojní s tým, že ani vianoce by nemali sláviť, tak z nich komančovia spravili "rodinné sviatky pokoja" a bla bla, čo tu pretrváva dodnes.
to, že je to sviatok narodenia Krista často ignorujú, bohužiaľ, aj samotní kresťania.
..lebo keď sa teraz niekoho opýtaš: čo pre teba znamenajú Vianoce?, tak ti nikto neodpovie, že oslavujeme narodenie Ježiša, ale príjemný čas strávený v rodinnom kruhu. A myslím, že aj tebe ide o to..
nie je to vylucne krestansky sviatok... uz davno pred nejakym krestanstvom sa slavil slnovrat a rozne sviatky suvisiace s velebenim prirody a bozstiev... a presne v tomto obdobi, oh...what a coincidence
a v sucasnej dobe je to jednoducho tradicia, je to zzite s kulturou... a vobec... pochybujem ze krestanska komunita poctivo na 100% slavi take nieco ako sviatok sedembolestnej panny marie a podobne, vsakze.
lebo ako nechcem nic hovorit ale mali bi mat iny sviatok ked neveria v boha ved vienoce su o narodeni krista a im asi ide o darky =D SRY AK SI TOTO CITA NEJAKY NEVERIACY
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
79 komentov
Vianoce boli pôvodne POHANSKÝM SVIATKOM a Germáni zdobili nejakému bohovi (už neviem meno) stromček.
Je to pohanský sviatok a christanizácia spôsobila, že na pôvodný pohanský sviatok sa naviazalo kresťanstvo.
Keďže nie sme kresťania, nemáme "prikázané" sláviť nič a slávime si len to, čo chceme.
Myslím si.
ale ked uz, tak jednoducho preto, ze by to mali byt dni pokoja, dni, ked rodina moze a ma byt spolu, a je uplne jedno preco to je vlastne tak....
@huncutka265 že Ježiš nežil??? A to máš odkiaľ?! Myslím, že aj každý ateista vie, že Ježiš žil. Sú o ňom aj písomne dôkazy (a nie len Biblia). Toto nie sú vymyslené príbehy!
Ale vážne, proste je to rodinná tradícia, tak niečo v tom duchu. A vlastne aj (hoci už značne pozmenená) ľudová zvyklosť.
@17 nie, nie sú. Veď aj keď ho ukrižovali, tak to zapísali tí rímski úradníci.
KRESŤANSKÝ.
heh, vidíš, toto je váš základný problém. považujete Krista za SVOJHO. Lenže on nie je váš. On proste bol. Všetkých. Vy ste si ho len privlastnili.
ale o to nejde.
ateisti oslavujú vianoce preto, že kresťanstvo je nenápadné, mierumilovné, tolerantné a iné vyznania/zvyky akceptujúce náboženstvo, a teda nevnútilo celej európe že je "oficiálne štátne kresťanská".
jednoducho - vy (kresťania) ste celej európe a ďalšej tretine sveta natlačili tie svoje smiešne sviatky, tak teraz nepindajte že sme prestali odporovať (holt, po tých stotisícoch (možno miliónoch) ľudí čo kvôli tomu umreli sa ani nedivím), a prispôsobili sme sa.
(nie že by som nemal vianoce rád, z kresťanských sviatkov je to asi jediný ktorý mi (primárnym posolstvom - láska, pokoj, atď atď) aj dáva zmysel).
((P.S. ak si si nevšimol, vianoce už dávno nie sú oslavou nejakého narodenia nejakého ježiša - v tom horšom prípade sú doslova oslavou kapitalizmu, v tom lepšom príležitosťou stretnúť sa s ľuďmi ktorých máš rád ale inak na seba nejako nemáte čas (napríklad), s bonusom unikátnej atmosféry. ani neviem kedy som si naposledy u vianoc skutočne uvedomil že je to (resp. mal by byť) primárne sviatok oslavujúci ježišovo narodenie... )
Ony sú nejaké narodenie aj existencia Ježiša Krista diskutabilné, Vianoce aj Veľká noc boli predtým pohanské sviatky, na ktoré kresťanská cirkev našróbovala tú svoju ideológiu, aby mohla pripútať viac ovečiek.. » www.mojevideo.sk/video/e13/zeitg...
Preto sa zrovna ty asi budeš musieť zmieriť s tým, že teraz sú niečím podobným - tj. komerčnými sviatkami - Halloween (pôvodne vlastne tiež keltský pohanský sviatok) a santaklausovské Vianoce, kedy slávia to isté ľudia napr. v Keni, v Číne aj na Slovensku, a účel je jediný, utrácať peniaze.. Any difference?
A najviac by ma zaujímalo prečo by to nemali sláviť tí tebou nenávidení kresťania a iní veriaci čo neveria v cirkev (iných veriacich btw zdôrazňujem lebo keď som do jednej skupiny na FB, myslím že "Verím v Boha a nehanbím sa za to" napísal že prečo majú na profilovke kríž keď v názve sa hovorí o Bohu a nie o Kristovi, tak ma moc nepochopili, pár z nich ma vysmialo a pár malo trochu fanatické názory "véééľmi" tolerantné k existencii iných náboženstiev )
kresťania vtedy začali sláviť narodenie Ježiša, aby pomocou toho mohli pohltiť iné menšie náboženstvá - napodobnili ich zvyk, aby kultúrny šok nebol taký veľký a aby ich ľahšie "ukecali". podobne je to aj s Veľkou nocou. a @midnight má pravdu, keď ide ďalej v tom, že rovnako, ako to kresťania kedysi natlačili primitívnym národom, pokračovali v tom aj naďalej, až sme tu, kde sme.
ale aby som nebola neférová, toto nie je čisto kresťanská praktika, fúzia nábožestiev je v histórii bežná. o to mi nejde. ide mi o to, že ... zobuď sa!
V x veciach zavádza a klame. Tiež je to len propaganda.
Ale samozrejme, kresťanstvo je ovplyvnené aj pohanskými náboženstvami.
Ale vy ste ma niektorí asi nepochopili...toto je len otázka ktorá ma len tak napadla, táto myšlienka nevznikla žiadným pohoršením. A ja sa pýtam, keď my slávime Vianoce ako narodenie Pána, čo slávia v ten deň ostatní. A keď viem, že aj tu sú takí ľudia, tak som tu dala diskusiu.
TY: "A ja sa pýtam, keď my slávime Vianoce ako narodenie Pána, čo slávia v ten deň ostatní. "
JA: "neslávia nič. je to zvyk."
Vianoce su postavene na oslave pohanskeho zimneho slnovratu, coz je starodavna tradicia oslavovana, odkedy ludia prisli na toto uzemie. cirkev si to spojila so svojim sviatkom, aby mala moznost priblizit sa ku pohanom a postupne ich "konvertovat" ku svojej viere.
ja oslavujem zimny slnovrat
Za druhé, žiaden Ježiš Kristus sa 24. Decembra nenarodil, ak nejaký Ježiš Kristus vôbec žil, nepoznáme presný dátum jeho narodenia, dokonca nepoznáme ani presný rok, nikde to jednoducho nie je napísané, dátum 24. decembra ako narodenie Ježiša Krista je len povera a výmysel, ktorý sa traduje tisícročia...
Tí neveriaci alebo tak, vnímajú predsa vianoce inak.
Ako niečo, kde sa môžu poďakovať druhým a rodine a ľudom na ktorých im záleží a vyjadriť tak, ako ich majú radi.
Nemusia oslavovať len narodenie Pána
síce od veci, ale tak isto, ako to s tými Vianocami.
predsa sa stretneme s rodinou, strávime príjemné chvíle, uvaríme kapustnicu a rybu a obdarujeme sa...či?
a tiež by ma zaujímalo koľko kresťanov aj čítalo bibliu alebo iba na omši počúvalo farára?
a co slavime? neslavime NIC. stretneme sa ako rodina najeme sa dame si dake darceky pokecame a sme radi ze sme radi a sme spolu
neprajem nikomu , ale nikomu zle....
------------------
inak je zaujimave, ako su schopni ludia pri kazdej jednej teme vytiahnut a pouzit svoju nenavist voci comukolvek.. je mi to luto..
to, že je to sviatok narodenia Krista často ignorujú, bohužiaľ, aj samotní kresťania.
a v sucasnej dobe je to jednoducho tradicia, je to zzite s kulturou... a vobec... pochybujem ze krestanska komunita poctivo na 100% slavi take nieco ako sviatok sedembolestnej panny marie a podobne, vsakze.