Prečo sa spojka “i” vytratila z hovorovej slovenčiny?
Prečo sa spojka “i” absolútne, ale že absolútne nepoužíva v hovorovej slovenčine? Znie to zastaralo? Má to rovnaký úplne rovanký význam ako spojka “aj”, alebo je tam nejaký malý rozdiel?
Ja ti nevim no u nas to nejde vobec lebo k zahoractine to nesedi ale inac by bola skoda keby sa naozaj vytratila je to celkom pekne ked sa povie "i keď" "ten i tá" a podobne
S kamoškou ju používame často. Ale, samozrejme, súvisí to s prirodzeným vývinom jazyka. Používanie „i“ sa už sčasti pociťuje ako archaické, z veľkej časti, povedala by som. Aj v médiách sa jej vyhýbajú. Mnoho slov, nielen spojok, takto odchádza na okraj slovnej zásoby. Ja najviac pociťujem napríklad nemäkčenie „ľ“.
Fuha neviem, ja si myslím, ze to používam dost casto. Napr. "boli sme aj v lese, ale i v záhrade". Ked tak nad tym rozmyslam, pisomne to používam velmi casto, lebo sa snažím vyjadrovať čo najrozmanitejsie, neopakovat slova a tak. Ale v hovorovej reci to asi moc nepoužívam. Jedine to spojenie "i ked", to hovorim dost casto...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov