Čaute, celkom dlho ma zaujíma, že prečo sa v brne električky volajú šaliny. A zatiaľ každého koho som sa na to pýtal mi to nevedel vysvetliť. Či si to len tak vycucali z prstu alebo to má aj nejaký historický dôvod... Vie niekto z vás ?
Ale nie, pravdu ma @3
i ked na tom popise na necyklopedii sa vcelku pobavis
ale vlastne dam tu cele vysvetlenie nech ludia nemusia googliť
proč se v Brně tramvaji říká šalina
Brno má nejstarší tramvajovou síť u nás. Dokonce starší než Praha. Když 20. června 1900 byla elektrifikovaná, silně početná skupina německy mluvících obyvatel ji logicky nazvala elektrickou tratí, tedy die Elektrische Linie. Foneticky dý elektry(i)šelíne. Moc dlouhé? Inu Brňáci si to zkrátili jen na tu šalinu. Snad aby jim neujela. Takže zatímco celý svět se vozí tramvají, anglicky se řekne tramway, francouzky tramway, italalsky dokonce tramvai, i rusové mají трамвай, španělsky tramvía, borci a borkyně z Brna mají zase něco extra. Šalinu.
si pamatam ze ked som prisla do brna mi to prislo hrozne trapne a zaprisahala som sa ze nikdy na elektricku nepoviem salina, potom som raz pocula dievcatko na zastavke ako hovori "mami kdy prijede salinka" a odvtedy tomu inak ako šalinka nepoviem
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
toto si prečítaj
proste si pozri slovo šalina na necyklopedii
i ked na tom popise na necyklopedii sa vcelku pobavis
ale vlastne dam tu cele vysvetlenie nech ludia nemusia googliť
proč se v Brně tramvaji říká šalina
Brno má nejstarší tramvajovou síť u nás. Dokonce starší než Praha. Když 20. června 1900 byla elektrifikovaná, silně početná skupina německy mluvících obyvatel ji logicky nazvala elektrickou tratí, tedy die Elektrische Linie. Foneticky dý elektry(i)šelíne. Moc dlouhé? Inu Brňáci si to zkrátili jen na tu šalinu. Snad aby jim neujela. Takže zatímco celý svět se vozí tramvají, anglicky se řekne tramway, francouzky tramway, italalsky dokonce tramvai, i rusové mají трамвай, španělsky tramvía, borci a borkyně z Brna mají zase něco extra. Šalinu.
neverim, milnik v mojom zivote
hrozné toto s nami
A bratislavcania aby nezaostavli, rak si nevedeli nic vymysliet, tak ju zacali volat elina :blee:
ale oboje je fuj aj šalina aj elina