Kto vie prečo hudba tak vplýva na človeka? Prečo je príjemná a prečo sa hovorí že lieči? Pokiaľ viem od praveku ľudia k nej inklinovali...Ale prečo? Čo je na nej také perfektné že prakticky bez nej neviem žiť?
hlavne ze kazdy nadava na hiphop ale zaujimave ze vzdy ta druha strana zacne rypat ti pičúúúsi metalisti a rockeri a pod. je mi uz zle z tohoo to mi je teda hudba :
@6 Však ja len tak zo srandy. Ale hej, kľudne si budem robiť z toho srandu, až rýpať, lebo je to úbohé. A tipujem, že metal ani nepoznáš, možno tak nejakých vymachlených magorov, čo vrieskajú v telke, to sú len trapoši, to nepočúvam.
hudba je forma komunikácie, ktorá sa rozšírila od praveku (lov, dorozumievanie, rituály) do všetkých oblastí (náboženstvo, umenie, kultúra, zvyky, reklama, výcvik ...) . Každý človek vníma tú istú hudbu inak, niekomu sa páči ten typ viac inému menej. Podľa mna je to podmiené chemicky a emočne, hovorí sa, že hudba je spojená s dušou človeka, ale skeptici tvrdia, že je to čisto fyziologická záležitosť. Hudba upokojuje, povzbudzuje, rozhýbe, uspí atď. má mnoho podôb a významov a pochopiť celkový komplex, od histórie cez význam po dôvod existencie je veľmi tažké aj pre najlepších muzikológov
@10 ono je to to iste ako ty sem das rytmusa ako by to bol zastupca celeho hiphopu. rytmusa moc nemusim ani ja ako ty nemusis tych inych metalistov a mne je to aj vlastne uplne jedno kdo co pocuva ja koli huddbe nerypam,az taku nizku uroven nemam.
a ubohe je ked vyzeras jak kokot vyhrabany z hrobu
Baj d vej, ja som ani nepovedala, že čo s tým, len som povedala, že akurát to nie, to môže kľudne len znamenať, že mne sa to proste nepáči (priam hnusí, to je môj názor a do toho ťa nič), to len ty si taký vzťahovačný a všetkým hneď stále nadávaš.
@13 Ja som nepovedala, že to je zástupca celého hip-hopu alebo čo, ja som povedala, že hento sa mi hnusí. Hovorím - hneď na tom musíš hľadať to najhoršie, čo ťa má akože uraziť. (To by chcelo psychológa...)
No veď videla som tie tvoje fotky, nemusíš mi to pripomínať... (blee)
@17 aby v bolo pravidlach ze zakaz zakladat taketo ankety lebo toto vzdy vyvolava hromadne hadky taketo temy a nikdy nebude koniec ze jeden styl je najlepsi
@fxx nikdy nebude jeden štýl najlepší...Bohužiaľ aj hádky sú vyjadrenie názoru :p Ale otázka znela inak, nie ktorý štýl je najlepší. Pre jedného je to, pre druhého to a nemá, FAKT NEMÁ zmysel sa o tom hádať.
Na základe vyššie uvedeného by sa dalo predpokladať, že počúvanie hudby je činnosť pasívna. Nie je to tak. Hoci si organizmus sprostredkuje sluchovým receptorom objektívne zvukové podnety, zároveň ich spracuje sluchovým analyzátorom, tj. fyzikálny aj psychologický obraz sa spolu plne nekryjú. Z toho vyplýva aj fakt, že dvaja jedinci môžu vnímať jednu a tú istú skladbu rozdielne. Prežívanie hudby je ovplyvnené vekom, osobnosťou počúvajúceho, vzdelaním a najmä hudobným vzdelaním, návykmi pri počúvaní hudby, okamžitou situáciou… Psychický proces, v ktorom sa zmocňujeme nielen “zmyslovej podoby” hudby, ale v dôsledkoch prenikáme aj do jej obsahu, nadobúda podobu hudobného zážitku, nazývame apercepciou. V zavŕšení tohoto procesu sa objavujú odpovede (responses) aperecepienta (napr. obdiv, prijatie, zapojenie sa…) a v súvislosti s nimi určité správanie. Apercepcia pozostáva z troch fáz: 1. aktuálne počutie
2. konfrontácia
3. anticipácia (očakávanie)
Prebieha v dvoch módoch: 1. Pozorovací prístup
2. Vžívací prístup
Od apercepcie je potrebné odlíšiť recepciu hudby, čo je špecifický, historicky vyvinutý poslucháčsky prístup k hudbe. Ovplyvňuje ju vek, temperament a charakter, skúsenosti a návyky, povaha a kvalita hudby apod. )
hudba je proste super a vela ludi nou aj zije...a ked bol v anglicku prieskum ked dali otazku: ,,ak by si si mal vybrat ze jedna z tychto veci uz nebude co by si si vybral? sex alebo hudba? ,, a vacsina oznacila ze bez sexu prezije ale bez hudby nie
@24 krutafunebracka to sem v podstate postla ako nieco, co sa jej osobne nepaci a nepovazuje to za umenie, asi to nemala robit, ale nad to sa treba povzniest, kedze sa len vyjadrila k sytlu hudby a nie priamo k tebe.
Toto sa mi páči:
“Maliar môže zachytiť človeka, ktorý sa raduje alebo žiali. Ale znázorniť na tom istom obraze ako smutný človek postupne zabúda na svoj žiaľ, ako sa upokojuje, ako sa mu nálada i tvár rozjasňuje, ako je mu čoraz lepšie a lepšie, a ako napokon je vo vytržení od šťastia nemožno. Nedokáže to ani ten najtalentovanejší maliar. Iba skladateľ môže v jednej a tej istej skladbe uskutočniť tie najneuveritelnejšie prechody – od sĺz k smiechu, od hnevu k radosti, od úplného pokoja k najenergickejšej činnosti.”
@20 Mne to môže byť jedno, či sa to tebe hnusí, lebo mne sa zas hnusíš ty a aj tvoj avatar a aj tvoje komenty, takže je mi to u kelu.
@34 Veď presne to ma napadlo pri @21 , lebo to by rovno žiadne fórum ani nemuselo byť, keby sa ľudia nemohli o ničom baviť, lebo by sa NÁHODOU pritom mohli pohádať.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
(blee)
a ubohe je ked vyzeras jak kokot vyhrabany z hrobu
@ooooo
@fxx fajn nič proti už...Ale čo by si chcel mazať?
No veď videla som tie tvoje fotky, nemusíš mi to pripomínať... (blee)
ale kukol som si ja uz davnejsie,hnusi sa mi to ba je to skarede
a hadku som nezacal ja
výcuc:
Počúvanie a prežívanie hudby
Na základe vyššie uvedeného by sa dalo predpokladať, že počúvanie hudby je činnosť pasívna. Nie je to tak. Hoci si organizmus sprostredkuje sluchovým receptorom objektívne zvukové podnety, zároveň ich spracuje sluchovým analyzátorom, tj. fyzikálny aj psychologický obraz sa spolu plne nekryjú. Z toho vyplýva aj fakt, že dvaja jedinci môžu vnímať jednu a tú istú skladbu rozdielne. Prežívanie hudby je ovplyvnené vekom, osobnosťou počúvajúceho, vzdelaním a najmä hudobným vzdelaním, návykmi pri počúvaní hudby, okamžitou situáciou… Psychický proces, v ktorom sa zmocňujeme nielen “zmyslovej podoby” hudby, ale v dôsledkoch prenikáme aj do jej obsahu, nadobúda podobu hudobného zážitku, nazývame apercepciou. V zavŕšení tohoto procesu sa objavujú odpovede (responses) aperecepienta (napr. obdiv, prijatie, zapojenie sa…) a v súvislosti s nimi určité správanie. Apercepcia pozostáva z troch fáz: 1. aktuálne počutie
2. konfrontácia
3. anticipácia (očakávanie)
Prebieha v dvoch módoch: 1. Pozorovací prístup
2. Vžívací prístup
Od apercepcie je potrebné odlíšiť recepciu hudby, čo je špecifický, historicky vyvinutý poslucháčsky prístup k hudbe. Ovplyvňuje ju vek, temperament a charakter, skúsenosti a návyky, povaha a kvalita hudby apod. )
prvy vulgarizmus v tejto diskusii si pouzil ty.
@26 to by som ani ja
zabite ma !
“Maliar môže zachytiť človeka, ktorý sa raduje alebo žiali. Ale znázorniť na tom istom obraze ako smutný človek postupne zabúda na svoj žiaľ, ako sa upokojuje, ako sa mu nálada i tvár rozjasňuje, ako je mu čoraz lepšie a lepšie, a ako napokon je vo vytržení od šťastia nemožno. Nedokáže to ani ten najtalentovanejší maliar. Iba skladateľ môže v jednej a tej istej skladbe uskutočniť tie najneuveritelnejšie prechody – od sĺz k smiechu, od hnevu k radosti, od úplného pokoja k najenergickejšej činnosti.”
@34 Veď presne to ma napadlo pri @21 , lebo to by rovno žiadne fórum ani nemuselo byť, keby sa ľudia nemohli o ničom baviť, lebo by sa NÁHODOU pritom mohli pohádať.