Ono doba spravila jednu zlú vec a to tú že aj väzni majú svoje práva. Keby je verejná šibenica a trest smrti verejne obesením tak by bolo aj menej zločinov a tak isto aj sťatie rúk bez nároku na podporu od štátu ...
na kreslo určite nie, to nie je trest, to je vyslobodenie...
doživotie je lepší variant, ale... celkom zaujímavé by bolo aj vymazať mu pamäť a sledovať jeho vývoj odznovu a zistiť, či by sa stal z neho "usporiadaný občan" alebo vy vraždil znovu
Ono ide o to, že ak si spoločnosť vychová vraha , tým že niekoho neriešime, že na neho serieme, že možno sa tie sklony dali zachytiť už v detstve, ake je to chorobné... ALEBO je ním proste z nenávisti k luďom, ktorí mu ubližovali..... atd atd atd
Zohladniť všetky faktory, to je objektívna zodpovednosť.
My si mnoho zločincov doslova vyrábame svojou aroganciou , nenásytnosťou a neochotou chápať ludí, ktorí to potrebujú.
A tým predchádazať tomu, aby sa z nich stali netvory.
Áno, aj to dáva zmysel, preto tvrdím, že motivácia by mohla klesnúť.
Povedať, že sudca by mal zvoliť poslednú možnosť je podľa mňa prehnané. Hypotézy, ktoré si vyslovil by museli byť overené.
Ja im každopádne vôbec neverím. Nie vo všeobecnosti, ale v konkrétnejších prípadoch, ktorých by mohlo byť celkom dosť. Myslím, že mnoho kriminálnikov sú ľudia, ktorí majú hŕbu všelijakých psychických problémov a mohlo by sa ich nájsť dosť takých, ktorých by strata týchto problémov nijak neodstrašovala.
Navyše uskutočnenie takéhoto resetu by konečne zodpovedalo tu večne omielanú otázku, do akej miery robí človeka prostredie a do akej má vlastnosti vrodené.
čo by v konečnom dôsledku zdokonalilo samotnú spoločnosť
Však je. Okrem toho ale aj strata motivácie konať v súlade so zákonom, o ktorej som písal
No, ja ani neviem, či to vnímať ako trest. Pravdupovediac mi to tak moc nepripadá.
No podľa mňa nie, už len preto, lebo takýto "trest" stráca minimálne v niektorých prípadoch ten prevenčný účel.
...
...
Vlastne, ak by mali dotknutí ľudia pochopiť, že je to skoro to isté ako trest smrti, až na to, že ich telo zostane živé, malo by to mať rovnaký odstrašujúci účinok.
Ale neverím tomu, že by malo, dokonca neverím, že by to malo rovnaký odstrašujúci účinok aj napríklad na mňa, aj keď si myslím, že to chápem.
Ale to je vec budúcnosti, vec úplne inej spoločnosti, bohužiaľ.
Zatiaľ som sa na tento nástroj snažil nahliadať ako na náhradu klasických trestov, ako aj bol prezentovaný. Nie ako na funkciu fungujúcej spoločnosti, ktorá v podstate nepotrebuje tresty.
A odrádzajú, určite odrádzajú. Ale v prípade marihuany napríklad tie sankcie sú skôr len formálne, takže jasné, že nezastrašia
Teda tým myslím, že povedzme, že odsúdených je pravdepodobne menej ako 0,01% ľudí fajčiacich marihuanu. Tak jasné, že to nikoho netrápi
Jednoznačne tá pamäť, nerob iným to čo nechceš, aby oni robili tebe..
aj keď spravil mnoho zlých vecí, zariadim to tak, aby sa to nestalo znovu... učil by sa dá sa povedať všetko od začiatku, boli by mu pridelení ľudia, ktorí by ho naučili čo je a nie je správne.
"How happy is the blameless vestal's lot. The world forgetting, by the world forgot. Eternal sunshine of the spotless mind! Each pray'r accepted, and each wish resign'd."
Vzali ste do úvahy aj to, že spoločnosť (pozostalí) by v tom človeku stále videli vraha aj keby začal s vymazanou pamäťou nový život a sám by nechápal, prečo ho ľudia okolo nenávidia a držia si od neho odstup?
a čo by si zaslúžil taký vrah? smrť by pre neho nebol podľa mňa trest... neviem ...ťažko povedať, on tiež nedal svojim obetiam šancu, aby mohli žiť, tak prečo by mal šancu na nový život dostať on?
Tak som si povedal, že posledná vec čo dnes urobím je odpíšem na každý nezmysel čo tu birdzáci postli.
@natall147 Väzni majú svoje práva, pretože zmyslom jurisdikcie nie je zabiť tých čo robia chyby, ale napraviť ich. A tiež majú svoje práva pre samotnú úvahu, že súd nemusí vždy mať svätú pravdu a je omylný. Čo by si urobila s človekom, ktorému odťali verejne ruky a neskôr by sa zistilo, že to neurobil on... povedala by si mu: "prepáč ?"
Ako by si sa k tomu postavila keby sa to stalo tebe, alebo tvojej rodine?
"Celkom zaujimavé by bolo..." Fakt si to povedal? Vieš, ide skôr o to, či veríš, že "zlo" je v človeku od narodenia alebo prichádza nesprávnym prostredím a výchovou. Ja si myslím, že je to len nesprávnou výchovou a keby bola dobrá (aj keď, na každého človeka individuálna) tak by sme nemali napríklad takých ako jedno malé cigánske decko, ktoré si s mamou sadá oproti mne v buse každú cestu do školy. Má návyk, hneď ako si odbalí sladkosť, položiť to doslova a s veľkou opatrnosťou do medzeri medzi sedadlom a stenou autobusu. Je vychovaný, že sa to tam proste dáva a nik mu an to nič nepovie, ani jeho matka, ktorá namiesto komunikácie so synom a výchovy, má celý čas v ušiach mp3ku a počúva vždy všetko strašne nahlas.
Tvojou úlohou ako sudcu, je posúdiť skutočnosť a rozhodnúť sa. Možno by bol pre neho trest, vybrať si, ale v konečnom dôsledku, sudcom si ty. Nemôžeš mu v podstate ponúknuť eutanáziu.
večný svit, okrem mazania pamäte nemal s touto témou totálne nič spoločné, dokonca apeloval na veci ako osud a láska... prepáč, ale to do justície nepatrí.
@blackrose06 presne ako hovoríš. Vrah nedal svojim obetiam šancu. Takže spoločnosť urobí to isté s vrahom a čím bude spoločnosť? Vrahom.
@flemi som rád že polemizuješ, ale uvedom si, že napríklad pri vynáleze parnej lokomotívy sa ľudia báli, že keď ich bude viac, ten dym vytvorí obrovský mrak ktorí zahalí slnko... a pri vynáleze automobilu sa zase zdvihla vlna odporu, že ľudia s tím budú búrať zo zábavy do domov a ničiť ich. Záleží len na spoločnosti, ako si svoje nástroje ukočíruje a použije. Ja sa pýtam na konkrétny prípad, nie na celkovú budúcnosť.
nesúhlasím, z veľkej časti nás tvorí myseľ, ktorá je založená na skúsenosti, spomienkach... ale istú časť svojho chovania determinuje aj naša fyzická schránka, napríklad, mám krátke nohy - nebude zo mňa maratónec. Mám od prírody silnú konštitúciu - zväčšuje sa šanca, že ma v živote zaujme niečo fyzické viac než duševné.
A podobne. Takže, aj keď z malej časti, ale predsa sa z človeka niečo zachová.
Som rád že tu je aj takýto názor. Zaujímalo by ma však, či si vyštudovaný psychológ, keď tvrdíš, že "chuť zabíjať" je daná fyzickou schránkou a nie mysľou, teda spomienkami a návykom.
Opäť raz, čo ak je to justičný omyl, to tvoje mučenie si na ňom praktizovala roky a potom sa niekto prihlási že ste ho neprávom odsúdili... povieš mu...sorry?
A čo dosiahneš tým že ho budeš mučiť? Napraví sa? Alebo to budeš dávať verejne v telke po desiatej, aby si odstrašila ostatných od masového zabíjania? Čím sa to vlastne líšiš od toho vraha?
@mix nie som vyštudovaný psychológ, no dosť som o tom čítala, lebo ma zaujímalo až fascinovalo myslenie masových vrahov... proste to nie sú zdraví ľudia a tým, že zabudnú ešte neznamená, že tieto pudy vymiznú... často je to aj v génoch, dedia sa totiž nie len výzorové, ale aj povahové vlastnosti, čiže ak je jeden z rodičov psychopat, môže ním byť aj dieťa. A okrem iného, jeho obete nedostali šancu na nový život, prečo by ju mal dostať on?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
na kreslo určite nie, to nie je trest, to je vyslobodenie...
doživotie je lepší variant, ale... celkom zaujímavé by bolo aj vymazať mu pamäť a sledovať jeho vývoj odznovu a zistiť, či by sa stal z neho "usporiadaný občan" alebo vy vraždil znovu
účelom práva nie je pomsta
účelom práva nie je dať priestor nenávisti a perzekúcii
účelom právneho systému je objektívne vyhodnocovanie skutočností a vyvodenie objektívnej zodpovednosti
Dať priechod osobným emociám by všetko posralo.
A dobrý sudca v toto verí.
A preto by mal dať poslednú možnosť.
Zohladniť všetky faktory, to je objektívna zodpovednosť.
My si mnoho zločincov doslova vyrábame svojou aroganciou , nenásytnosťou a neochotou chápať ludí, ktorí to potrebujú.
A tým predchádazať tomu, aby sa z nich stali netvory.
Počínajúc normálnym jazykom, povedzme.
Nechce sa mi nad tým komplexne zamýšľať, ale to, čo si napísal a z toho vyvodil nie je moc dobre aplikovateľné v tomto prípade.
Trestný systém má ľudí aj odrádzať od možných činov.
Ak by sa miesto trestu zaviedli takéto resety, táto funkcia by padla, motivácia nepáchať trestné činy by mohla klesnúť.
Myšlienka, že ti niekto zoberie takýmto spôsobom život je odradzujúca dosť.
Zober si, ako sa ludia bránia už len tomu, keď sa im chce niekto dostať do hlavy .
Individualita je chránená pudom sebazáchovy.
Áno, aj to dáva zmysel, preto tvrdím, že motivácia by mohla klesnúť.
Povedať, že sudca by mal zvoliť poslednú možnosť je podľa mňa prehnané. Hypotézy, ktoré si vyslovil by museli byť overené.
Ja im každopádne vôbec neverím. Nie vo všeobecnosti, ale v konkrétnejších prípadoch, ktorých by mohlo byť celkom dosť. Myslím, že mnoho kriminálnikov sú ľudia, ktorí majú hŕbu všelijakých psychických problémov a mohlo by sa ich nájsť dosť takých, ktorých by strata týchto problémov nijak neodstrašovala.
čo by v konečnom dôsledku zdokonalilo samotnú spoločnosť
A okrem toho trest smrti aj tak nemáme , tamten hypotetický spôsob by bol najvyšší možný trest, aký by sa u nás zaviedol.
A nebolo by pri takejto možnosti... zmeniť človeka ... 25 rokov až doživotie useless ?
Však je. Okrem toho ale aj strata motivácie konať v súlade so zákonom, o ktorej som písal
No, ja ani neviem, či to vnímať ako trest. Pravdupovediac mi to tak moc nepripadá.
No podľa mňa nie, už len preto, lebo takýto "trest" stráca minimálne v niektorých prípadoch ten prevenčný účel.
...
...
Vlastne, ak by mali dotknutí ľudia pochopiť, že je to skoro to isté ako trest smrti, až na to, že ich telo zostane živé, malo by to mať rovnaký odstrašujúci účinok.
Ale neverím tomu, že by malo, dokonca neverím, že by to malo rovnaký odstrašujúci účinok aj napríklad na mňa, aj keď si myslím, že to chápem.
Máš niečo za sebou , máš skúsenosti , nejaké názory , nejakú osobnosť... a zrazu by to všetko malo zmyznúť.
A aj psychopati sa vnímaju , samých seba ako osobnosti s názormi , skúsenosťami a v tomto smere sa rešpektujú ako individuality.
Ale dobre... je to hypotéza.
A toto je zase viera.
Každý systém doteraz existujúci produkoval kriminalitu. A každý prípadný nový aj bude.
Ale verím, že to, čím by sa dala radikálne znížíť nie je zastrašovanie..... ale nedať luďom dôvod ju páchať.
človek, ktorý cíti, že ho spoločnosť nemá na saláme sa k nej väčšinou neuchýli.
Zoberme si napríklad marihuanu. Teraz mi nejde o to, či je to správne , či nie.
Defacto je za ňu 8 rokov hej ?
A napriek tomu húli tolko ludí.
Ohľadom tohto nič, len súhlasím
Ale to je vec budúcnosti, vec úplne inej spoločnosti, bohužiaľ.
Zatiaľ som sa na tento nástroj snažil nahliadať ako na náhradu klasických trestov, ako aj bol prezentovaný. Nie ako na funkciu fungujúcej spoločnosti, ktorá v podstate nepotrebuje tresty.
A odrádzajú, určite odrádzajú. Ale v prípade marihuany napríklad tie sankcie sú skôr len formálne, takže jasné, že nezastrašia
Teda tým myslím, že povedzme, že odsúdených je pravdepodobne menej ako 0,01% ľudí fajčiacich marihuanu. Tak jasné, že to nikoho netrápi
aj keď spravil mnoho zlých vecí, zariadim to tak, aby sa to nestalo znovu... učil by sa dá sa povedať všetko od začiatku, boli by mu pridelení ľudia, ktorí by ho naučili čo je a nie je správne.
» www.csfd.cz/film/70254-vecn...
"How happy is the blameless vestal's lot. The world forgetting, by the world forgot. Eternal sunshine of the spotless mind! Each pray'r accepted, and each wish resign'd."
nakoniec by to nerobili páchateľom, ale obetiam, tým pádom skutok sa nestal...................koľko by pribudlo znásilnení, krádeží?!
@natall147 Väzni majú svoje práva, pretože zmyslom jurisdikcie nie je zabiť tých čo robia chyby, ale napraviť ich. A tiež majú svoje práva pre samotnú úvahu, že súd nemusí vždy mať svätú pravdu a je omylný. Čo by si urobila s človekom, ktorému odťali verejne ruky a neskôr by sa zistilo, že to neurobil on... povedala by si mu: "prepáč ?"
Ako by si sa k tomu postavila keby sa to stalo tebe, alebo tvojej rodine?
@ohavnost
"Celkom zaujimavé by bolo..." Fakt si to povedal? Vieš, ide skôr o to, či veríš, že "zlo" je v človeku od narodenia alebo prichádza nesprávnym prostredím a výchovou. Ja si myslím, že je to len nesprávnou výchovou a keby bola dobrá (aj keď, na každého človeka individuálna) tak by sme nemali napríklad takých ako jedno malé cigánske decko, ktoré si s mamou sadá oproti mne v buse každú cestu do školy. Má návyk, hneď ako si odbalí sladkosť, položiť to doslova a s veľkou opatrnosťou do medzeri medzi sedadlom a stenou autobusu. Je vychovaný, že sa to tam proste dáva a nik mu an to nič nepovie, ani jeho matka, ktorá namiesto komunikácie so synom a výchovy, má celý čas v ušiach mp3ku a počúva vždy všetko strašne nahlas.
@midnight
Tvojou úlohou ako sudcu, je posúdiť skutočnosť a rozhodnúť sa. Možno by bol pre neho trest, vybrať si, ale v konečnom dôsledku, sudcom si ty. Nemôžeš mu v podstate ponúknuť eutanáziu.
@luc.ka
večný svit, okrem mazania pamäte nemal s touto témou totálne nič spoločné, dokonca apeloval na veci ako osud a láska... prepáč, ale to do justície nepatrí.
@blackrose06 presne ako hovoríš. Vrah nedal svojim obetiam šancu. Takže spoločnosť urobí to isté s vrahom a čím bude spoločnosť? Vrahom.
@flemi som rád že polemizuješ, ale uvedom si, že napríklad pri vynáleze parnej lokomotívy sa ľudia báli, že keď ich bude viac, ten dym vytvorí obrovský mrak ktorí zahalí slnko... a pri vynáleze automobilu sa zase zdvihla vlna odporu, že ľudia s tím budú búrať zo zábavy do domov a ničiť ich. Záleží len na spoločnosti, ako si svoje nástroje ukočíruje a použije. Ja sa pýtam na konkrétny prípad, nie na celkovú budúcnosť.
@mousisitka
nesúhlasím, z veľkej časti nás tvorí myseľ, ktorá je založená na skúsenosti, spomienkach... ale istú časť svojho chovania determinuje aj naša fyzická schránka, napríklad, mám krátke nohy - nebude zo mňa maratónec. Mám od prírody silnú konštitúciu - zväčšuje sa šanca, že ma v živote zaujme niečo fyzické viac než duševné.
A podobne. Takže, aj keď z malej časti, ale predsa sa z človeka niečo zachová.
@sandy114
Som rád že tu je aj takýto názor. Zaujímalo by ma však, či si vyštudovaný psychológ, keď tvrdíš, že "chuť zabíjať" je daná fyzickou schránkou a nie mysľou, teda spomienkami a návykom.
@gaz40
gratulujem, vyrobil si štátu nový hladný krk, ktorý budeš zo svojich daní živiť dlhé roky...
@Charlottkkaa
Opäť raz, čo ak je to justičný omyl, to tvoje mučenie si na ňom praktizovala roky a potom sa niekto prihlási že ste ho neprávom odsúdili... povieš mu...sorry?
A čo dosiahneš tým že ho budeš mučiť? Napraví sa? Alebo to budeš dávať verejne v telke po desiatej, aby si odstrašila ostatných od masového zabíjania? Čím sa to vlastne líšiš od toho vraha?
zlo neprichádza len výchovou, zlo je v človeku