no sak ako on sam vravel ze to moc nepomoze.....ale tak myslim ze aspon trocha je to uzitocne...iked si myslim ze tu zlavu tych 1000 alebo 2000€ mali dat len na auta vyrobene na slovensku...lebo sa kupuju ine
Možno to zmierni následky krízy, ale určite nás to od nej nezachráni.
Je ironické, že u nás Kia Ceed stojí aj o 1000 eur viac ako v Maďarsku, pritom by logicky mala byť lacnejšia.
Samozrejme, že naše pojebané médiá o tom zaslúžilo informujú a všetci utekajú nakupovať do Poľska a Maďarska (nielen autá). Zisky a dopyt po domácich výrobkoch na Slovensku tak klesá a ekonomika smeruje do prdele.
Nejdem riešiť ako to vplýva na ekonomiku keďže sa v tom nevyznám, ale my sme to využili... Naša stará 105-ka mi chýba Ale konečne jazdíme bezpečnejšie...
Akurát ma mrzí že v šrote končia slušné a pojazdné autá... A ľudia čo majú tie najhoršie vraky si nové autá dovoliť nemôžu ani s tou zľavou...
- z nasich dani(DPH), ktore plati kazdy, ktore sa potom "spravodlivo" rozdelia
- v case hosp. krizi nam stat nepomaha ale nas nici, zadlzujeme sa srotovnym ste viac
- a zda sa to bohovo vyhodne, ale kazdemu sa teraz moze stat ze strati trvaly prijem a tie peniaze ktore bude mesacne platit za leasing im zrazu budu chybat k tomu aby nezili "z ruky do ust"
Kokocina na n-tu, akurat ludia, co si doteraz nemohli dovolit nove auto sa zadlzia (uvery) a potom uvidia co to je platit servis na nove auto a nie skodovicu, feldu, fabiu, kde su nahradne diely a servis lacne jak svina. Jak moze niekto, kto doteraz nemal 10 000 € na nove auto zrazu najst 8000 €? ved to je nenormalne a takych magorov je 40 000 :/
Dalej je to deformacia trhu, lebo sa zvyhodnuju len predajcovia automobilov, ktori uz doteraz zarabali nenormalne prachy na predaji aut. To mozeme rovno zaviest srotovne na pracky, ladnicky, pocitace a pod. veci, ved aj tymto predajcom treba pomoct nie?
Ale ma to jedno pozitivum: o rok ked vela z tych dementov co si myslelo ze "nove auto skoro zadarmo" kupi, tak bude predavat a ti co rozmyslaju si kupia rocnu jazdenku s 10k kilometrami (ak prehanam) za polovicu.
Inak normalny clovek kupuje auta ajtak v zahranici kde si neprihadzuju predajcovia 100% jak u nas...
@majlos Je jasné že normálny človek keď vie že na to nové auto nemá, tak ho nekupuje... Naši chceli nové auto kúpiť už dávno, len si nevedeli vybrať, to že mali teraz šancu takto zhodnotiť tú škodovku im prišlo akurát vhod...
A navyše - na to auto sa už náhradné diely skôr nedali zohnať než že by boli lacnejšie...
Srotovne bol podla mna dobry nepad. Uz len preto, lebo zmizne dost velke percento starych aut z ciest. A po dalsie podpori to jak-tak nejake automobilky, ktore maju velky vplyv na sucasnu krizu.
@3 Pojebane media? Ty si nacisto okokotel? Tak ze u nas su nenazrati kokoti, ktori nie ze podnikaju, ale ojebavaju ludi ti nevadi ale ked ta informuju o tom ze vsetko je mimo SR lacnejsie tak ty na nich nadavas? No nejebe ti?
@9 Kolko je takych ako vasi? Vacsinou su tam ludia, ktori keby nebolo srotovneho nove auto nekupuju ani bohovi, ale teraz sa tam hrnu. Len chcem vidiet kolko tych ludi bude tie auta aj splacat ked tu bude 20% nezamestananos a na dlazbu pojdu prave ti odspodu, teda ti co si doteraz to auto dovolit nemohli...
@12 Som na seba pysny, expresivne vyjadrovanie mi ide a pre ostatnych je lahsie pochopit ze to myslim vazne a aj tomu rozumeju nez keby som pisal same terminusy-technikusy
@8 skippik ale ja myslim ze to co sa teraz dava na srotovne su vyzbierane peniaze z dph, ktore idu 80% k ficovi a 20% naspat k ludom, tak mi vysvetli ako sa ti vratia ked si kupis chleba za 30 korun 5-6 korun ide z toho statu, ktory potom da 4 koruny nekde pre seba a 1-2 koruny ludom ako "prispevok" na srotovne, ked nekto nema na auto bez srotovneho nech ho ani nekupuje... takmer sa stotoznujem s nazorom @7
@dnbasser no tak hej ked niekto nema na to auto tak fakt nech ho nekupuju ....sak to nema ludi nutit kupovat..ale ma im to pomoct pri rozhodnutiu ci ho kupit teraz alebo az po krize
a myslis ze kriza prejde za mesiac abo co? tu ide len o to aby ludi ojebabrali aj o posledne peniaze a aby sa zadlzili, slovenska ekonomika viac do sraciek, sak tu je vsetko drahe, premier hrdo hlasil ako znizi dan z 19 na 9% a kde to je? nic sa nestalo...
a ma im to pomoct pri rozhodnuti?! sak bud na auto mam alebo nie, a nie ze si budem v case krizi poziciavat od statu a potom budem 20 rokov zit z ruky do huby, lebo cela smiesna vyplata normalneho cloveka pojde na nejake lizingy, uvery, hypoteky a nvm co vsetko...
@22 Pre nas vsetkych nie, akurat pre tych co si ho konecne zadovazili, kedze jak kto soferuje nezavisi od auta, ale od sofera mam taky pocit... teda este nie je autopilot na aute... A dalsia vec: aky je rozdiel ked ta kamion zvalcuje v novom alebo starom aute?
@25 Okrem tej ekológie - je rozdiel keď ťa nejaké väčšie auto zrámuje v starej plechovke a keď ťa zrámuje v novom aute, ktoré prešlo kadejakými testami bezpečnosti.
Navyše - máloktoré naozaj staré auto je ešte v naozaj dobrom stave - o to naše sa oco staral, permanentne na ňom niečo opravoval a vymieňal a aj tak sme sa na ňom raz s maminou takmer prizabili keď zrazu prestali poriadne fungovať brzdy... (a s týmto si veru nemusí poradiť ani výborný šofér, najmä keď to staré auto nemá také vymoženosti ako posilňovač riadenia a už vôbec nie tie elektronické záležitosti pre lepšiu kontrolu auta...)
Podla mna je to deeeeeeesna hovadina ktora nic nevyriesi, akurat sa vyhodia peniaze na blbosti, ale to si ludia neuvedomuju, oni mu to zeru a budu ho volit, radsej viac nekomentujem (musim si zvykat pretoze za chvilu uz tu nebude ani sloboda slova)
vyborny napad ako dat na nohy zahranicnu ekonomiku,lebo sak kam pojdu vsetky zisky z predaja novych aut? do zahranicia a blby slovaci sa vytesuju ze maju nove auta a niektory z nich su este viac zadlzeny ale hlavne ze mame nove auto a mimochodom to srotovne je z nasich dani a ak bude fico takto dalej rozdavat tak skoncime ako madarska republika ako socialny stat ktory nema uz ani na toaletny papier skvele,len skoda ze my slovaci sme tak primitivny narod a vytesujeme sa aj z par eur a pritom ich vytiahli z vacku nam samim.
hroza,ved nejeden ekonom sa vyjadril nie kladne o srotovnom a fico ved ten si vdaka tomu kupil spustu volicov.ale sak to je jedno sme blbi narod a hlavne nevzdelany.
@33 géčkový mercedes je koncepcia zo 70. rokov..ver že s ním by si si to do stĺpu hodiť nechcel..
na šrotovné najbežnejšie kupované autá ako fábia, kia rio, renault thalia majú bežne 4-5 hviezdičiek v NCAP-e (dúfam že vieme..vieme?) a veci o ktorých taký favorit alebo stodvaciáš môžu snívať- abs, ebd..častokrát aj esp, tj stabilizačný systém
teda prínos pre bezpečnosť premávky je enormný, nie len z pohľadu pasívnej bezpečnosti (keď narazíš) ale aj aktívnej (čo spraviť aby si nenarazil)
@34 dobre a teraz mi vysvetli ako budu ludia jazdit na svojich super novych "vyhodnych" autach ked nebudu mat ani za co palivo kupovat?!
@36 105-ku sm jednu rozbil konkretne ujovi asi pred 4 rokmi ked ma chcel ucit soferovat, tak sa neboj ze nvm ani ako auto vyzera a doma mame vozovy park jak nasa vlada(z nasich dani)
Skôr sa mal spraviť nejaký cenový limit a nedávať 2000E zľavu na mercedesy a neposkytovať tento bonus podnikateľom, ktorí si tú daň potom môžu odčítať ...
@8 Kdežeee, tú daň mohol štát dostať normálnym spôsobom pri bežnom kupovaní áut, ale on tú daň radšej vyhodí "von oknom" ... Dopyt sa rýchlo vyčerpá a som zvedavý ako budú automobilky nadšené z nadchádzajúcich mesiacov ...
@43 automobilky už len trápi či sa na nejakom maličkom slovensku predá 20 000 áut viac alebo menej..podstatný je nemecký trh..tam to majú neobmedzene do konca roka..
ináč dúfam že vieš že cenový limit nákupu auta cez šrotovné je 25000€..za to meďáka nekúpiš
A ak už im to je tak jedno, tak potom prečo sa im tak zúfalo snažíme pomôcť? ...
Áno, to, že zmiznú nejaké staré autá a budú nahradené novými je skutočná výhoda, ktorá bude mať vplyv aj na bezpečnosť, aj na ekológiu ... Avšak považujem ju za jedinú a neviem, či to ozaj stojí za tie vysoké finančné injekcie ...
Presne tak, strata sa vráti na DPHčke ... Ktorá ale mala prísť do pokladnice prirodzenou cestou, takto o ňu štát príde ...
A práveže štát musí myslieť aj na takých, nepotrebuje predsa, aby prišli o všetko a následne ich musel zachraňovať ... A ak považuješ nestaranie sa o takých za lepšie riešenie, nech sa páči, ja nesúhlasím, ale ťažko budeš tvrdiť, že je to funkčný princíp, s ktorým vláda počíta ... Zvlášť keď sa na každom rohu oháňa prívlastkom "sociálna" ...
@48 doby keď štát kontroloval občanov na každom kroku pominuli pred pár rokmi, práve ty by si mal byť proti takému zriadeniu
ináč, definuj prirodzený príjem dph-čky, to som zvedavý..totižto ľudia čo kúpili auto na šrotovné mali buď peniaze natlačené v matraci alebo to brali na lízačku..takže televízor, chladničku alebo nejakú inú "blbosť" by si za to aj tak nekúpili..takže tomuto výrazu nerozumiem
Ono je rozdiel kontrolovať a "kontrolovať" ... Pozor treba, prirodzene, dávať aj na tých, ktorí do vienka veľa ekonomického talentu nedostali ...
A nemyslím si, že by som mal byť proti tomu, ono, nebyť starým známym faktom, že ľavica sa musí vtierať širokým manipulovateľným masám, asi by som viac sympatizoval s týmto politickým spektrom ...
... Ty vedieš štatistiky o tom, kto a ako tie autá kupoval? ... Ja si nemyslím, že tomu bolo plne tak a že veľa ľudí, ktorí s kúpou auta váhali sa odhodlali práve teraz ... S tým, že ak by to nebolo teraz, tak by to bolo o mesiac, o rok, o dva a teda by štát dostal z predaja DPHčku ... Čo je ale teraz dosť zminimalizované ...
@50 každý kto chce byť pri "koryte" musí manipulovať masy, že..ale držme sa témy
tie štatistiky nemám..ale tak zbežne čo pozerám trebárs v televíznych novinách dnes dávali..starý ujo sa lúčil zo škodou 100 čo mal 30 rokov..taký nebyť šrotovného na nové auto ani nepomyslí..ale inak ťažko polemizovať kto by auto kúpil tak či tak alebo vôbec..
rozhodne netvrdím že šrotovné je všeliek na krízu..je to zatiaľ to najlepšie čo mozgy "tam hore" vymysleli
často vídavam názory rôznych "fundovaných" odborníkov že šrotovné je obrovská chyba..ja vravím-navrhnite niečo lepšie..vravieť že "to je blbosť" vie každý trumpeta..
Presne tak, ťažko polemizovať ... Ja netvrdím, že tam nebola aj kopa ľudí, čo by ozaj nepomysleli ...
Nemôžem než súhlasiť ... (A nemôžem než sa doširoka usmievať, lebo tá veta mi pripadá ako veľmi podarený vtip mierený na hlavy "tam hore", aj keď tak takmer určite vôbec nebola myslená )
Ale v zasade pre par ludi pozitivne (ti co si planovali kupit nove auto a stare predat alebo aj tak dat do srotu). Ale to je myslim mala skupinka.
Potom su tu ludia co kvoli srotovnemu bud zobrali uvery alebo minuli vsetky svoje uspory na nove auto a pokial kriza potrva este rok tak som zvedavy z coho budu tahat ci uz splatky na auto/hypoteku alebo potraviny, ucty, oblecenie...
Cize srotovne je dvojsecna zbran, na jednej strane moze pomoct a ako tak stimulovat ekonomiku (to ze sa podporili len automobilky je sice nefer ale SR ma vcelku dost ludi naviazanych na toto odvetvie) na strane druhej ak sa situacia nezacne zlepsovat tak to moze SR hodit este viac do krizi ako bez neho.
@56 uplne suhlasim. tata to vyuzil, a prislo mu to vhod, lebo chcel kupovat auto uz davnejsie. ale ked raz clovek nema nasetrene/nezaraba "nic", tak je jedno, ci ma zaplatit 6000 alebo 4000 euro, lebo stale je to velka ciastka... a presne si myslim, ze ked si kvoli tej uzasnej zlave niekto peniaze pozical, este na to moze poriadne doplatit. (aj doslova )
@52 slecna sa tvari, ze sa vyzna take dohody su uplne bezpredmetne, kedze jednou z podmienok je, ze musis byt vlastnikom auta od isteho datumu, ktory, ak sa nemylim, je dany niekedy koncom minuleho roka. takze ked si teraz kupis skodu 120, mozes sa s nou veselo vozit do skoly, alebo ju dat zosrotovat len tak, pre potesenie. ziaden benefit z toho mat nebudes
inac furt a stale ma zaraza ta jedinecna a charakteristicka vlastnost slovenskeho naroda - trhat sa o vsetko, co je co i len o 5% zlacnene. proste nechapem. nevravim, ze to obcasne nevyuzivam.... ale stat 5 hodin v zapche, lebo v karfure je vypredaj.... alebo pozadovat na zakaznicku kartu zlavu z volnej vstupenky... proste stace cakam, kedy sa ludia spamataju, a nebudu taki hamizni
@majlos (@19 ) ja to nerobím, pokial ma o to vyslovene niekto nepožiada (opodstatnene), lenže cenzúra by nebola, keby bol z druhej strany aspoň náznak sebaovládania.
takze hlasi sa decko ktore je prilis lenive na to aby si to vyhladalo na googli...ale povedala by som asi tolko...mali sme vyse 20-rocnu flinston karu (a este dve ine auta)...no ale flinston karu sme dali zosrotovat...a pri kupe noveho auta sa pohadala cela family lebo lastne ja s bratom nechceme ziadne mamka chce male do400 tisic a tatko chce 407 peugeot za 700 tisic...taze asi tak
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
63 komentov
Je ironické, že u nás Kia Ceed stojí aj o 1000 eur viac ako v Maďarsku, pritom by logicky mala byť lacnejšia.
Samozrejme, že naše pojebané médiá o tom zaslúžilo informujú a všetci utekajú nakupovať do Poľska a Maďarska (nielen autá). Zisky a dopyt po domácich výrobkoch na Slovensku tak klesá a ekonomika smeruje do prdele.
vyber sa ti zuzuje na par aut a ani hocake auto nemozes dat zosrotovat
Akurát ma mrzí že v šrote končia slušné a pojazdné autá... A ľudia čo majú tie najhoršie vraky si nové autá dovoliť nemôžu ani s tou zľavou...
- z nasich dani(DPH), ktore plati kazdy, ktore sa potom "spravodlivo" rozdelia
- v case hosp. krizi nam stat nepomaha ale nas nici, zadlzujeme sa srotovnym ste viac
- a zda sa to bohovo vyhodne, ale kazdemu sa teraz moze stat ze strati trvaly prijem a tie peniaze ktore bude mesacne platit za leasing im zrazu budu chybat k tomu aby nezili "z ruky do ust"
tak aby sm aj ja neco k tomu povedal...
Dalej je to deformacia trhu, lebo sa zvyhodnuju len predajcovia automobilov, ktori uz doteraz zarabali nenormalne prachy na predaji aut. To mozeme rovno zaviest srotovne na pracky, ladnicky, pocitace a pod. veci, ved aj tymto predajcom treba pomoct nie?
Ale ma to jedno pozitivum: o rok ked vela z tych dementov co si myslelo ze "nove auto skoro zadarmo" kupi, tak bude predavat a ti co rozmyslaju si kupia rocnu jazdenku s 10k kilometrami (ak prehanam) za polovicu.
Inak normalny clovek kupuje auta ajtak v zahranici kde si neprihadzuju predajcovia 100% jak u nas...
A navyše - na to auto sa už náhradné diely skôr nedali zohnať než že by boli lacnejšie...
a ma im to pomoct pri rozhodnuti?! sak bud na auto mam alebo nie, a nie ze si budem v case krizi poziciavat od statu a potom budem 20 rokov zit z ruky do huby, lebo cela smiesna vyplata normalneho cloveka pojde na nejake lizingy, uvery, hypoteky a nvm co vsetko...
a čím menej starých šrotov na cestách tým lepšie pre nás všetkých..
» www.birdz.sk/webka/cerwik/bl...
(siesty koment)
@25 tak prr, ak nechápeš ekologický a bezpečnostný prínos omladenia vozového parku tak sa nemáme ďalej o čom baviť
Navyše - máloktoré naozaj staré auto je ešte v naozaj dobrom stave - o to naše sa oco staral, permanentne na ňom niečo opravoval a vymieňal a aj tak sme sa na ňom raz s maminou takmer prizabili keď zrazu prestali poriadne fungovať brzdy... (a s týmto si veru nemusí poradiť ani výborný šofér, najmä keď to staré auto nemá také vymoženosti ako posilňovač riadenia a už vôbec nie tie elektronické záležitosti pre lepšiu kontrolu auta...)
hroza,ved nejeden ekonom sa vyjadril nie kladne o srotovnom a fico ved ten si vdaka tomu kupil spustu volicov.ale sak to je jedno sme blbi narod a hlavne nevzdelany.
na šrotovné najbežnejšie kupované autá ako fábia, kia rio, renault thalia majú bežne 4-5 hviezdičiek v NCAP-e (dúfam že vieme..vieme?) a veci o ktorých taký favorit alebo stodvaciáš môžu snívať- abs, ebd..častokrát aj esp, tj stabilizačný systém
teda prínos pre bezpečnosť premávky je enormný, nie len z pohľadu pasívnej bezpečnosti (keď narazíš) ale aj aktívnej (čo spraviť aby si nenarazil)
Inak mám pocit že vy ste tu podaktorí v takej starej 105-ke alebo niečom podobnom ani nikdy nesedeli alebo čo...
@36 105-ku sm jednu rozbil konkretne ujovi asi pred 4 rokmi ked ma chcel ucit soferovat, tak sa neboj ze nvm ani ako auto vyzera a doma mame vozovy park jak nasa vlada(z nasich dani)
to si už každý musí sám porátať
moj vyrok: ,,vyzera to tu priamo umerne 2/3nam tupych slovakov"
rozumný človek na tom môže len a len získať..nuž a ostatní..
No tak to by ťažko v EU prešlo
Skôr sa mal spraviť nejaký cenový limit a nedávať 2000E zľavu na mercedesy a neposkytovať tento bonus podnikateľom, ktorí si tú daň potom môžu odčítať ...
@8 Kdežeee, tú daň mohol štát dostať normálnym spôsobom pri bežnom kupovaní áut, ale on tú daň radšej vyhodí "von oknom" ... Dopyt sa rýchlo vyčerpá a som zvedavý ako budú automobilky nadšené z nadchádzajúcich mesiacov ...
ináč dúfam že vieš že cenový limit nákupu auta cez šrotovné je 25000€..za to meďáka nekúpiš
A podľa teba u nás žijú len rozumní ľudia? ...
Vravíš akoby štát za nič nemohol a nemal sa starať do ľudí, ktorí niečomu nerozumejú ...
Tak to nech sám štát poskytuje úžernícke pôžičky, veď, kto je rozumný, nenechá sa osrať, nie? ...
Nie, nevedel som to, ospravedlňujem sa, trepem
A ak už im to je tak jedno, tak potom prečo sa im tak zúfalo snažíme pomôcť? ...
Áno, to, že zmiznú nejaké staré autá a budú nahradené novými je skutočná výhoda, ktorá bude mať vplyv aj na bezpečnosť, aj na ekológiu ... Avšak považujem ju za jedinú a neviem, či to ozaj stojí za tie vysoké finančné injekcie ...
@45 vravím, štát sa nemôže starať o ľudí čo si nedajú dokopy 2 a 2
Presne tak, strata sa vráti na DPHčke ... Ktorá ale mala prísť do pokladnice prirodzenou cestou, takto o ňu štát príde ...
A práveže štát musí myslieť aj na takých, nepotrebuje predsa, aby prišli o všetko a následne ich musel zachraňovať ... A ak považuješ nestaranie sa o takých za lepšie riešenie, nech sa páči, ja nesúhlasím, ale ťažko budeš tvrdiť, že je to funkčný princíp, s ktorým vláda počíta ... Zvlášť keď sa na každom rohu oháňa prívlastkom "sociálna" ...
ináč, definuj prirodzený príjem dph-čky, to som zvedavý..totižto ľudia čo kúpili auto na šrotovné mali buď peniaze natlačené v matraci alebo to brali na lízačku..takže televízor, chladničku alebo nejakú inú "blbosť" by si za to aj tak nekúpili..takže tomuto výrazu nerozumiem
Ono je rozdiel kontrolovať a "kontrolovať" ... Pozor treba, prirodzene, dávať aj na tých, ktorí do vienka veľa ekonomického talentu nedostali ...
A nemyslím si, že by som mal byť proti tomu, ono, nebyť starým známym faktom, že ľavica sa musí vtierať širokým manipulovateľným masám, asi by som viac sympatizoval s týmto politickým spektrom ...
... Ty vedieš štatistiky o tom, kto a ako tie autá kupoval? ... Ja si nemyslím, že tomu bolo plne tak a že veľa ľudí, ktorí s kúpou auta váhali sa odhodlali práve teraz ... S tým, že ak by to nebolo teraz, tak by to bolo o mesiac, o rok, o dva a teda by štát dostal z predaja DPHčku ... Čo je ale teraz dosť zminimalizované ...
tie štatistiky nemám..ale tak zbežne čo pozerám trebárs v televíznych novinách dnes dávali..starý ujo sa lúčil zo škodou 100 čo mal 30 rokov..taký nebyť šrotovného na nové auto ani nepomyslí..ale inak ťažko polemizovať kto by auto kúpil tak či tak alebo vôbec..
rozhodne netvrdím že šrotovné je všeliek na krízu..je to zatiaľ to najlepšie čo mozgy "tam hore" vymysleli
často vídavam názory rôznych "fundovaných" odborníkov že šrotovné je obrovská chyba..ja vravím-navrhnite niečo lepšie..vravieť že "to je blbosť" vie každý trumpeta..
ale lepsie jak keby postavali ciganom zasa nove domy (opät z dani) ale aj na to pride
Nemôžem než súhlasiť ... (A nemôžem než sa doširoka usmievať, lebo tá veta mi pripadá ako veľmi podarený vtip mierený na hlavy "tam hore", aj keď tak takmer určite vôbec nebola myslená )
Ale v zasade pre par ludi pozitivne (ti co si planovali kupit nove auto a stare predat alebo aj tak dat do srotu). Ale to je myslim mala skupinka.
Potom su tu ludia co kvoli srotovnemu bud zobrali uvery alebo minuli vsetky svoje uspory na nove auto a pokial kriza potrva este rok tak som zvedavy z coho budu tahat ci uz splatky na auto/hypoteku alebo potraviny, ucty, oblecenie...
Cize srotovne je dvojsecna zbran, na jednej strane moze pomoct a ako tak stimulovat ekonomiku (to ze sa podporili len automobilky je sice nefer ale SR ma vcelku dost ludi naviazanych na toto odvetvie) na strane druhej ak sa situacia nezacne zlepsovat tak to moze SR hodit este viac do krizi ako bez neho.
ako sa šrotuje auto keď žiadne staré nemáš? stručný návod:
1. vyhľadáš niekoho čo má starý šrot a neplánuje kúpiť nové auto
2. dohodneš sa s ním že on na svoje meno kúpi auto zo šrotovným
3. dotyčný následne prepíše nové auto na teba
4. ty dotyčnému vyplatíš za jeho "námahu" 15-20 tisíc, podľa dohody
simple, isnt it?