Ahojte, mám na vás otázku - poznáte nejaké prezývky pre Čechov alebo Česko? Ako napríklad oni volajú Slovákov čoboláci, niečo na ten štýl? Minule som sa s kamarátmi o tomto bavila a nevedela som na nič prísť. Vďaka
@sisooolq
PS: Prosím, aby sme si tu náhodou nezačali navzájom nadávať alebo nadávať na Čechov, je to ozaj len zo zaujímavosti, keďže ani na nete ani nikde som nič nevedela nájsť. Vďaka
@sasi2680 To netusim, ja som to vždy poznala ako označenie pre Cechov. Ak sa nemylim, vzniklo to nejak tak, ze kedysi chodili na dovolenky (trebárs do Chorvátska) štylom, ze si tam vzali vlastne stany, vlastne lacné jedlo (napr. paštiky) a pitie a za celu dovolenku pri tejto svojej taktike a českej "vychytralosti" neminuli skoro nic
Jirkové, Nováci (akoze od mena Novák, o je tam dost rozsirene), pivári, volové (ze furt hovoria to ich "vole"), a uz som dost pocul ako im hovoria aj ako "české píče" to ma narazat na to ze vlastne to slovo piča nevyslovuju spravne a davaju tam dlzen.
Ale inak sa mi nepaci ako niekedy strasne vyryvacne a nechutne nazyvaju Slovakov ako madarov, ciganov, alebo ze sme krizenci madarov a ciganov, alebo ze sme katolici. Samozrejme toto nerozpravaju vsetci Cesi ale len primitivovia a provokateri.
@kassiar Mňa celkovo deprimuje tato "vojna" medzi BA a zvyškom SR, Prahou a zvyškom CR, Slovenskom a CR... Ale tak to funguje vo viacerých krajinách žiaľ, nič s tým nespravíme. Osobne si myslím, že istá nenávisť existuje aj v USA medzi vidiekom a veľkými mestami...
@azizi Zaujímavé je kto tieto "vojny" vedie. Na Slovensku skôr ľudia z vidieka kritizujú Bratislavu. V Česku je to naopak. Väčšinou si všímam Prážakov, ktorí sa cítia strašne svetovo a kritizujú všetko okolo mimo Prahy a o každom meste okrem Prahy hovoria ako o vesnici.
@azizi Je to hnus proste, ale toto vie rozculit, ze sme madari a romovia ,atd., a keby sme aj boli, tak to nas ma akoze dehonestovat? Aj v ceskych filmoch je dost casto Rom slovensky hovoriaci, tak potom sa necudujem ze CR je vraj najrasistickejsia krajina v Europe, ked to este filmari podporuju, aj toto casto pocut od Cechov, ze Romovia prisli zo Slovenska. A to nehovim o narazkach typu: "Vemte si Babise zpet".
@sasi2680 Na to je viac interpretácií. Niektorí tvrdia, že sú to Bratislavčania - lebo sa zvykli vydávať sa do lesov v okolí BA a žrať tam na lúkach pašteky. Bratislavčania zas hovoria, že sú to prišelci za prácou, ktorí nemajú moc peňazí a po večeroch žerú chleba s paštekou. Takže je to zaujímavá etnologicka otázka.
@staphylococcus Ale ono to nie je vzdy len o humore, naozaj keď som trebárs ako 12 rocna bola niekoľko týždňov v takom "zdravotnom" tábore v Železnôm... Boli sme tam len 3 Bratislavčanky a všetci nás šikanovali, smiali sa nám, robili nám celé dni zle... Plní nenávisti, naozaj to nebolo o srande. Že nevieme ani čo je pračka, že Blavaci nevedia vlastne nič o živote, že sme totálne neschopne vo všetkom... A to nie je jediná moja takáto skúsenosť, aj keď uznávam, že tato ma do budúcna ovplyvnila asi najviac a ako dieťa to mnou otriaslo... Keď ide len o srandu, tak mi to naozaj vôbec nevadí!
@staphylococcus jednoducho ma štve, ze niektorí ľudia plní nenávisti to takto generalizuju a učia tomu aj svoje deti. Ze všetci Bratislavcania su rozmaznaný odpad, ničomu nerozumejú, sú neschopni, namysleni, povysenecki, hlupi...
@staphylococcus Nie zďaleka medzi všetkými žiaľ (ani dospelými). Ale inak suhlasim, veď neberiem. Toto je naozaj jedna z posledných veci, ktorá ma teraz trápi
@azizi no akoze, posobis, ze ta to serie entirely too much. Celkovo, nechcem sa ti babrat do zivota, ale v poslednej dobe na mna posobis, ze si vsetko beries nejak prilis k srdcu. Nie je to zdrave.
@staphylococcus No neviem ci je humor, ked niekto povie ze Slovaci su "krizenci Madarov a Ciganov", mne to vtipne nepride, ze mi za to mozeme, ze tam prisli Romovia, ze celu historiu na nas len doplacaju, no a samozrejme dodaju ze Babis je slovak.
@kassiar aj jeden môj spolubývajúci mal vtipy o tom že Slováci sú Maďari ale nebral som ho tak seriózne, častejšie však narážam na to, že v článkoch o Bratislave v českých médiach, majú česi potrebu pripomínať, že Bratislava nemá metro
Najlepsie prezyvky su vzdy v diskusiach pod clankami ako "V Tatrach zahynul cesky turista" alebo "Ceski hokejisti zdolali Slovakov" ale nikdy si ziadnu nezapamatam.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
38 komentov
PS: Prosím, aby sme si tu náhodou nezačali navzájom nadávať alebo nadávať na Čechov, je to ozaj len zo zaujímavosti, keďže ani na nete ani nikde som nič nevedela nájsť. Vďaka
Ach, no veď jasné, ja debo
Zdroj: Orava niekedy okolo roku 1920
inak pre čechov tak pepíci a pepani