Ahojte, rád sa učím nové veci a rozmýšlam že sa naučím programovat chcel by som sa spýtat, či poznáte nejaké hry ktoré učia programovat zábavnou formou - ja poznám iba codecombat.com to je ale v premium verzií platené A vsetko dobré v PF 2017 prajem
ja si teraz ficim na mobilnych apkach, vzdy sa to zacina learn a maju tam rozne jazyky a v logu taky kruh zamotany. a je to super, vzdy mas nejaku teoriu a potom maly testik na overenie, ci si si to precital a zapamatal
Nepoznam taketo "hry". Ale ti mozem odporucit: zacat s niecim low level (co je aj najtazsie, budes to nenavidiet a plakat) ako je c/c++ naucita ta to striktne pravidla ako spravne pouzivat typi premenych a aby si neplytval s resources. Potom ak chces tak mozes prejst na nieco striktne sle kednoduchsie (java/c je to celkom prijemne v nich pracovat pokial ide o desktop aplikacie. A potom pripadne ak chces este jednoduchsie tak php (vyuzite hlavne na webove stranky)/python(aj webove stranky aj desktop aplikacie a su na python aj game engine). Treba vediet ze php a python je nieco medzi scriptovacim jazykom a programovacim. Ak mas silny zaludok mozes sa pozriet na ruby. Po tom ak budes mat prehlad a nejake male skusenosti vo vsetkych si mozes spravit osobnu dedukciu co ti vyhovuje najviac na zaklade co chces nakodit alebo ucit dalej. Je dobre vediet zo vsetkeho aspon nieco, jeden na profi urovni a jeden na medium urovni.
Preco nesuhlasim s "programovanim" ako je ta stranka je to, ze ti to neda vobec nahlad do programovania, ukaze ti ako vyzera nejaky simple kod, ako funguje nejake premenne a iteracie... ale vobec ta nenauci na nic ine. (Debugovanie, riesenie problemov, navrh nejakeho systemu, standardy, typifikacie, objekty...)
Aj tebe vela stastia ku kodeniu v 2017. A nikdy nevahaj investovat do knihy (kniha na c je pomerne mala a tenka, c++ je ako biblia)
@4 dobre vravi, az na to, ze by som zacal s javou/c# a nie c++. lebo ked nemas ziadne skusenosti, tak nebudes chapat tomu co robis a preco je dobre to ako to robis. ked sa do toho dostanes skrz javu, vtedy mozes ist na c++. nie nejak velmi do hlbky, lebo si nemyslim, ze sa budes uberat tymto smerom, ale na naucenie sa toho, co bolo popisane vyssie, je to skvela skola.
@erikkubica ja mám kníh o programovaní v PDF plno ak chcete tip na cztorrente ich je plno, myslim ze tam som stiahol torrent ktory mal 2-3 GB a boli tam cisto knihy o programovaní len neviem ci ma to neomrzi ked sa to budem ucit podla knihy preto som chcel skor takuto hru kde sa to naucim takou hravou formou
@staphylococcus pokial viem znamena to "blahozelanie v" resp "blahozelanie k" viem ze som to blbo napisal alebo to znaci daco ine ? kludne ma pouc nenahnevám sa človek sa uci cely zivot
@patress112 osobne papierové knihy nenávidím, ale viac som sa vedel z papierovej naučiť než ebook. Základy musíš vedieť a to ťa naučia jedine knihy. Tieto hry sú všetky podobne založené ako nejaké "Game Engine", nevieš prečo to funguje, iba to že to funguje (a práve to musíš vedieť, že prečo to tak je). ale ako som hovoril toto sú odporúčania, viac menej ty sám musíš prísť na to čo ti vyhovuje. (ja som v 16ke začínal tak, že som otvoril php súbor jedného CMS, a vymazal som jeden riadok, alebo niečo, a na základe chybových hlášok som sa to pokúšal "opraviť", a takto postupne som došiel na to, čo robia jednotlivé veci, neskôr som sa učil javu, veľmi veľmi základy c a c++ a C#, nakoniec som ostal pri PHP jednoduché a skoro na každom webe používané = dostatok práce)
@patress112 príklad:
php:
if(podmienka){
rob niečo
}
c++:
if(pomienk){
rob niečo
}
java:
if(podminka){
rob niečo
}
atď...
Väčšina jazykov je podobných na syntax, v čom môžeš potom vidieť rozdiel je ako sa jednotlivé veci riešia.
Ale odpoveď na tvoju otázku je, že nie nepotrebuješ, na žiadny jazyk nepotrebuješ vedieť veci z iného jazyka.
To že som ti odporučil iné jazyky sa naučiť minimálne základy a to hlavne začať s C++ je preto lebo sa naučíš narábať s rozličným druhmi premenných (čo pri php moc neriešiš, viac menej detektuje samé, ale na úkor možno 0,0001 sekundy (číslo je z brucha).)
čo to znamená:
pokiaľ v jave, C#, c++ chceš mať v premennej nejaké číslo tak musíš zadať, že typ tejto premennej číslo keď tú premennú definuješ:
int mojeCislo = 123;
Ak mu potom neskôr pridelíš reťazec písmen (nepoznám moc dobre slovenské názvoslovia) napr.
mojeCislo = "Ahoj svet";
tak ti to hodí chybu, pretože typ premennej je číslo a nie reťazec.
V prípade php nič neurčuješ, pretože ono to samo rozoznáva:
$mojeCislo = 123;
Ak premennej $mojeCislo neskôr priradíš reťazec napr:
$mojeCiso = "Ahoj svet";
Tak php rozozná, že si mu dal iný typ hodnoty, a všetko funguje ďalej.
Je to rozsiahla téma ktorú pochopíš ak sa tomu budeš dlhšie venovať (a netreba podceniť kapitoly kde učia rozdiel medzi: &, &&, !=, !==, ||, a podobne.)
Tiež tu je napríklad v porovnaniach rozdiel medzi inými jazykmi. Každý jazyk má menšie rozdieli v porovnávaniach pokiaľ sa porovnáva rozličný typ (hlavne php a javascript) lebo tieto dva jazyky automaticky rozoznávajú typy premenných a namiesto toho aby ti to hodilo chybu, že porovnávaš dva rozličné typy premenných, ono ti tie premenné môže ale nemusí prekonvertovať a potom ich porovná, a potom sa budeš čudovať že prečo ti niečo nefunguje. (ďallší dôvod prečo sa naučiť poriadne typy premenných )
ok tu ukončím, lebo moje vysvetlovanie a komunikácia nieje zdaleka moc pochopiteľná pre väčšinu ľudí a hlavne že vysvetľujem chaoticky
Ze expert, muahah Taky dojem som nechel vyvolat. Len vtedy konkretne, ze nie som nejaky nevzdelany odlud Ale to je offtopic.
Nepoznam moc programovacie hry. Ja mam velmi rad CodeWars, co nie je hra, ale gamifikovane izolovane algoritmicke ulohy, na kazdy mozny sposob v mnohych jazykoch. Vyhodnocuju ich unit testy, mozes tam cekovat riesenia inych ludi, vidiet ze jeden problem sa da castokrat vyriesit na 30 sposobov Si tam akoze ninja a ziskavas tam karmu a hodnosti a tak, ale to iba pre motivaciu, nie je to hra per se.
Ulohy idu od naozaj primitivnych ktore vyriesis jednoriadkovym kodom az po ulohy z ktorych sa inzinierom v googli vari mozog Ale je to iba na trening, nic to tam nevysvetluje a nevyucuje.
Je to navykove a naucis sa tam algorimicky mysliet a ziskas prehlad, ale iba na takej "mikro" urovni, na urovni funkcii. Nenauci ta to navrhnut architekturu systemu, design patterny, syntax jazyka, performance zalezitosti, ani konkretne API ku knizniciam, iba to myslenie. To je vyhodna aj nevyhoda. Urcite to cekni.
Potom co od znamych viem (neskusal som) tak su hry ktore su akoby pre programatorov v tom zmysle, ze tam riesis efektivnost vyrobnych procesov vo fabrikach, nieco ako automatizaciu strojov, rozvinies si pri nich algoritmicke myslenie. Tieto ma napadaju:
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
Preco nesuhlasim s "programovanim" ako je ta stranka je to, ze ti to neda vobec nahlad do programovania, ukaze ti ako vyzera nejaky simple kod, ako funguje nejake premenne a iteracie... ale vobec ta nenauci na nic ine. (Debugovanie, riesenie problemov, navrh nejakeho systemu, standardy, typifikacie, objekty...)
Aj tebe vela stastia ku kodeniu v 2017. A nikdy nevahaj investovat do knihy (kniha na c je pomerne mala a tenka, c++ je ako biblia)
php:
if(podmienka){
rob niečo
}
c++:
if(pomienk){
rob niečo
}
java:
if(podminka){
rob niečo
}
atď...
Väčšina jazykov je podobných na syntax, v čom môžeš potom vidieť rozdiel je ako sa jednotlivé veci riešia.
Ale odpoveď na tvoju otázku je, že nie nepotrebuješ, na žiadny jazyk nepotrebuješ vedieť veci z iného jazyka.
To že som ti odporučil iné jazyky sa naučiť minimálne základy a to hlavne začať s C++ je preto lebo sa naučíš narábať s rozličným druhmi premenných (čo pri php moc neriešiš, viac menej detektuje samé, ale na úkor možno 0,0001 sekundy (číslo je z brucha).)
čo to znamená:
pokiaľ v jave, C#, c++ chceš mať v premennej nejaké číslo tak musíš zadať, že typ tejto premennej číslo keď tú premennú definuješ:
int mojeCislo = 123;
Ak mu potom neskôr pridelíš reťazec písmen (nepoznám moc dobre slovenské názvoslovia) napr.
mojeCislo = "Ahoj svet";
tak ti to hodí chybu, pretože typ premennej je číslo a nie reťazec.
V prípade php nič neurčuješ, pretože ono to samo rozoznáva:
$mojeCislo = 123;
Ak premennej $mojeCislo neskôr priradíš reťazec napr:
$mojeCiso = "Ahoj svet";
Tak php rozozná, že si mu dal iný typ hodnoty, a všetko funguje ďalej.
Je to rozsiahla téma ktorú pochopíš ak sa tomu budeš dlhšie venovať (a netreba podceniť kapitoly kde učia rozdiel medzi: &, &&, !=, !==, ||, a podobne.)
Tiež tu je napríklad v porovnaniach rozdiel medzi inými jazykmi. Každý jazyk má menšie rozdieli v porovnávaniach pokiaľ sa porovnáva rozličný typ (hlavne php a javascript) lebo tieto dva jazyky automaticky rozoznávajú typy premenných a namiesto toho aby ti to hodilo chybu, že porovnávaš dva rozličné typy premenných, ono ti tie premenné môže ale nemusí prekonvertovať a potom ich porovná, a potom sa budeš čudovať že prečo ti niečo nefunguje. (ďallší dôvod prečo sa naučiť poriadne typy premenných )
ok tu ukončím, lebo moje vysvetlovanie a komunikácia nieje zdaleka moc pochopiteľná pre väčšinu ľudí a hlavne že vysvetľujem chaoticky
Nepoznam moc programovacie hry. Ja mam velmi rad CodeWars, co nie je hra, ale gamifikovane izolovane algoritmicke ulohy, na kazdy mozny sposob v mnohych jazykoch. Vyhodnocuju ich unit testy, mozes tam cekovat riesenia inych ludi, vidiet ze jeden problem sa da castokrat vyriesit na 30 sposobov Si tam akoze ninja a ziskavas tam karmu a hodnosti a tak, ale to iba pre motivaciu, nie je to hra per se.
Ulohy idu od naozaj primitivnych ktore vyriesis jednoriadkovym kodom az po ulohy z ktorych sa inzinierom v googli vari mozog Ale je to iba na trening, nic to tam nevysvetluje a nevyucuje.
Je to navykove a naucis sa tam algorimicky mysliet a ziskas prehlad, ale iba na takej "mikro" urovni, na urovni funkcii. Nenauci ta to navrhnut architekturu systemu, design patterny, syntax jazyka, performance zalezitosti, ani konkretne API ku knizniciam, iba to myslenie. To je vyhodna aj nevyhoda. Urcite to cekni.
Potom co od znamych viem (neskusal som) tak su hry ktore su akoby pre programatorov v tom zmysle, ze tam riesis efektivnost vyrobnych procesov vo fabrikach, nieco ako automatizaciu strojov, rozvinies si pri nich algoritmicke myslenie. Tieto ma napadaju:
» store.steampowered.com/app/427520/...
» store.steampowered.com/app/92800/...
Na Android je velka haluz toto, ale zacne to byt dost rychlo tazke.
» play.google.com/store/apps/deta...