Som uplny zaciatocnik no chcel by som skusit sa v tomto vzdelat aspon trocha ako samouk a preto by som sa chcel spytat co by ste mi ako zaciatocnikovi odporucili sa nastudovat na start... Popripade nejaku stranku kde by som si pozrel nieco od uplnych zakl
my sme v škole programovali základný jazykom - Turbo pascal, vraj z- neho vychádzajú všetky aj zložitejšie programovacie jazyky a je zadarmo, neinštaluje sa len stiahneš a otvoríš... na nete nájdeš aj rôzne príkazy a ako sa zadávajú, všetko
1. ak chceš niečo čo ti dá základné princípy programovania a nevadí ti že ako jazyk je to v praxi absolútne nepoužiteľné a nič užitočné v ňom nespravíš, tak začni pascalom.
2. ak chceš niečo čo keď sa naučíš, tak to aj v praxi použiješ, lebo sa dá, ale na druhú stranu to úvodné učenie bude o niečo ťažšie, tak máš dve možnosti:
a) chceš niečo multiplatformné a prežiješ že je to nesystematický humus (to si na začiatku nevšimneš, až keď sa dostaneš do pokročilejších fáz), tak ber Javu
b) ak ti stačí robiť pre windows, resp. chceš veľmi dobre a systematicky vymyslený a rozvíjaný jazyk, ber C#
3. čo sa týka tutorialov, tak... googli. to máš aj prvý test, ak si nevieš vygoogliť tutorialy a informácie ktoré potrebuješ, tak ti asi samotné programovanie príliš nepôjde, pretože googlenie je jeden zo základných nástrojov programátora, to zaprvé, a zadruhé schopnosť efektívne googliť vyžaduje tie isté "talenty" ako schopnosť použiteľne programovať, v zásade
4. ale hej, na úplný začiatok a základy sa hodí aj nejaká papierová kniha, takže si nejakú vygoogli a kúp.
5. všetky (tri) jazyky čo som uviedol majú zdarma IDE. vygoogli si.
(pre C#: Visual C# 2010 Express, pre Javu Eclipse alebo NetBeans, pre Pascal: Turbo Pascal 7 (príííšerne staré, možno budeš mať problém to rozbehať), alebo Delphi, alebo OpenPascal, tuším.)
dakujem za rady hlavne @midnight skusim to s Visual C# 2010 Express, a uz aj par knih mam ale asi skor pojdem do kniznice pre :Herout, P.: Učebnice jazyka C – 1. díl a Schildt, H.: Nauč se sám C ....
@aveall pozor medzi C# a C/C++ je veľmi výrazný rozdiel, C/C++ je (/sú) low-level jazyk (aj relatívne jednoduché úkony vyžadujú veľa kódu, potrebuješ sa naučiť ako funguje alokácia a dealokácia pamäte, pointre, windows API...), čiže pre začiatočníka hodne neprístupný, C# si z neho síce berie kúsky základnej syntaxe, ale je to high-level jazyk, objektovo orientovaný, skôr podobnejší už spomínanej Jave (ale omnoho systematickejšie navrhnutý)
neviem, nepoznám, ale veciam typu "řešené příklady" sa vyhni, lebo málokedy obsahujú dobré vysvetlenia, obvykle len listingy kódu ktoré sú určené skôr na to že bezmyšlienkovito ich prepísať ak ich potrebuješ použiť, ale veľa sa z nich nenaučíš
Ja som sa naucil v 12 rokoch HTML a v 13 CSS. Netraba tam nejaku velku drvicku. Je tam zopar tagov, ak vies po anlicky, tak by si nemal mat problem. V html a CSS sa robia staticke webstránky. Ale ak ťa to chytí, ja som pokračoval cez JavaScript, PHP a potom databázy MYSQL.
Ja som zástanca toho, že ak Pascal nutne nepotrebuješ pre zvládnutie maturity z Informatiky, tak by som prešiel radšej na C. Odporúčam Učebnicu jazyka C od Pavla Herouta. Stačí ti prvý diel.
Ale zase, ak sa nechceš hrať s pointerami, alokáciou pamäte, tak by som ti odporúčil niečo iné. Môžeš vyskúšať napr. Python. Niekto naň nedá dopustiť, iní zas nadávajú. Je to vec vkusu. A v tom ti ja neporadím. Ale za vyskúšanie nič nedáš. Na nete nájdeš aj lekcie pythonu, stačí len popozerať.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
1. ak chceš niečo čo ti dá základné princípy programovania a nevadí ti že ako jazyk je to v praxi absolútne nepoužiteľné a nič užitočné v ňom nespravíš, tak začni pascalom.
2. ak chceš niečo čo keď sa naučíš, tak to aj v praxi použiješ, lebo sa dá, ale na druhú stranu to úvodné učenie bude o niečo ťažšie, tak máš dve možnosti:
a) chceš niečo multiplatformné a prežiješ že je to nesystematický humus (to si na začiatku nevšimneš, až keď sa dostaneš do pokročilejších fáz), tak ber Javu
b) ak ti stačí robiť pre windows, resp. chceš veľmi dobre a systematicky vymyslený a rozvíjaný jazyk, ber C#
3. čo sa týka tutorialov, tak... googli. to máš aj prvý test, ak si nevieš vygoogliť tutorialy a informácie ktoré potrebuješ, tak ti asi samotné programovanie príliš nepôjde, pretože googlenie je jeden zo základných nástrojov programátora, to zaprvé, a zadruhé schopnosť efektívne googliť vyžaduje tie isté "talenty" ako schopnosť použiteľne programovať, v zásade
4. ale hej, na úplný začiatok a základy sa hodí aj nejaká papierová kniha, takže si nejakú vygoogli a kúp.
5. všetky (tri) jazyky čo som uviedol majú zdarma IDE. vygoogli si.
(pre C#: Visual C# 2010 Express, pre Javu Eclipse alebo NetBeans, pre Pascal: Turbo Pascal 7 (príííšerne staré, možno budeš mať problém to rozbehať), alebo Delphi, alebo OpenPascal, tuším.)
6. držím palce
p.s. na imaginy a korytnačky sa vykašli, to sú hračky pre deti, tie by ti boli ako začiatok primerané ak by si mal 12-15 rokov.
Archer: Myslíme v jazyku C# -
Eller : C# začínáme programovat -
Gunnerson, E. : Začíname programovať v C# -
Pirkl, J. : Řešené příklady v C# aneb C# skutečně prakticky -
Robinson, S. et al.: C# programujeme profesionálne
neviem, nepoznám, ale veciam typu "řešené příklady" sa vyhni, lebo málokedy obsahujú dobré vysvetlenia, obvykle len listingy kódu ktoré sú určené skôr na to že bezmyšlienkovito ich prepísať ak ich potrebuješ použiť, ale veľa sa z nich nenaučíš
Ale zase, ak sa nechceš hrať s pointerami, alokáciou pamäte, tak by som ti odporúčil niečo iné. Môžeš vyskúšať napr. Python. Niekto naň nedá dopustiť, iní zas nadávajú. Je to vec vkusu. A v tom ti ja neporadím. Ale za vyskúšanie nič nedáš. Na nete nájdeš aj lekcie pythonu, stačí len popozerať.
Ale treba hlavne chuť. Tak prajem veľa šťastia.