Prosím najde sa tu niekto komu neje matematika cudzia? Budem fakt vdačny
Mame 3 písmena (A,B,C) a 9 čísel (od 1 do 9) koľko kombinaci jestvuje tak aby boli použite všetke prvky a aby sa neopakovali.V tvare A1-9 -- B1-9 -- C1-9 napr. : A5-B3-C8 alebo A1-B9-C6 (fakt budem vdačny za riešenie)
tak pokusit sa o to mozem, no nemyslim, ze to viem vysvetlit
ty chces ku kazdemu pismenu {A,B,C} (nazvyme to skupina prvkov k) priradit hodnotu z mnoziny n {1...9}. To je asi tak vsetko co ti k tomu viem povedat Dalsie co viem, je to ze na variacie bez opakovania existuje vzorec:
ach na toto ani nepotrebujes vzorec..ked nechces aby sa ti opakovali, to znamena ze pri A mozes vybrat 1 z 9 cifier, ktore pouzijes, takze ostalo ti este 8 nepouzitych, z ktorych jedno vyberies pri B, takze ti zasa jedno ubudne no a teda pri C ti ostane uz len 7 nepouzitych z ktorych jedno vyberies..a len to vynasobis 9x8x7=540
Nechýba tam náhodou že môžeš prehodiť písmená? že môžeš mať aj A1-B2-C3 aj C1-B2-A3 ? V tom prípade by sa výsledok musel vynásobiť 6stkou. (počet kombinácí ABC bez opakovania) ale je to len moj názor, ešte sme sa také niečo neučili
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
(a okrem toho som momentálne príliš nadšená zistením, že Fíni majú fakt konfixy a ani o tom nevedia
n! / (n-k)! a povedal by som, ze vysledok je 504
ty chces ku kazdemu pismenu {A,B,C} (nazvyme to skupina prvkov k) priradit hodnotu z mnoziny n {1...9}. To je asi tak vsetko co ti k tomu viem povedat Dalsie co viem, je to ze na variacie bez opakovania existuje vzorec:
n! / (n-k)!
n! = 9*8*7*6!
(n-k)! = (9-3)! = 6!
6! sa skrtne a ostane ti 9*8*7 a to je 504.
sorry, ale na teoriu nie som