poznam taku, co trva 5 rokov a ten parik obdivuem.Psychologia(inak pochybna veda podla mna,napriek tomu ze sa ju ucim v skole) tvrdi ze najdlhsie okolo roku a pol..ale vravim, ze psycho je trapna blbost
hm, 2 roky je moc podla mna...ale 3 mesiace malo. to zavisi aj od viacerych veci podla mna - ak ste spolu kazdy den 5 hodin a v ramci toho spolu riesite aj normalne veci (seno obracat, ovce krmit, strazit mladsieho brata a hocico proste taketo, co robite nasilu) a nie len romanticke recicky a mojkanie sa, tak to moze prefrcat dost rychlo, lebo sa ludia rychlo spoznaju a zistia, ze ten druhy nie je az taky uzasny, resp. ze mozno je najuzasnejsi, akeho mozu mat, ale aj tak je len clovek a ma svoje chyby, ktore mu treba tolerovat... ale ak su ti ludia spolu 2-3x tyzdenne po par hodin, tak potom to trva dlhsie no...a okrem toho je dolezite zrejme aj to, co su zac ti ludia - kazdy to inak preziva (aj co sa dlzky tyka). tolko moj nazor
@viollin prvotná zamilovanosť je vždy, len nepocítiš jej koniec, keď to prerastie do OZAJSTNEJ lásky, že aj tri roky napr ti je stále s tým človekom tak isto úžasne ako na začiatku.. tak celý ten vzťah je akokeby tá zamilovanosť, stále to trvá väčšinou sa o prvotnej zamilovanosti hovorí v súvislosti s nejakým vzťahom, ktorý prerástol do nudy napr..
Myslím, teda ak je toto, čo má autorka na mysli.. že je to čisto individuálne a hlavne je to o tom, kde a ako tento pojem vníma.. Kto hru hrá, kto ju vytvára a určuje pravidla.. Myslím, že sa dá dostať do stavu, kedy sa človek správa ako "zamilovaný" po dlhú dobu.. resp. 10-tky rokov (poznám taký pár)
taktiež by trebalo definovať čo presne je "zamilovaný"
@natashatko sak ved prave.ale budeme to nazyvat ako prvotna ked je vlastne nezhorsujuca, povedzme stalo dobra(prip. lepsia), alebo mozme povedat ze nieco ako "prvotna zamilovanost" tam neni, nebola, ze nemusi nutne byt?...lebo zamilovanost to byt moze, ale ide o tu prvotnu...
@pubertslatinocelny a co ked travia spolu viacej casu (ten prvy priklad) a stale ich to neomrzi?
@0mega1 asi tak...len chcem zistit ako to beru ludia, ako to vidia oni...
@viollin ale to sa asi nechapeme pre mna je "prvotna zamilovanost" cosi, co by som mozno nazval ako zamilovanost do zamilovanosti - ze som stastny, ze lubim a som lubeny a mam mozno vacsiu radost z toho pocitu a z toho stastia, ako zo skutocneho vztahu s tym clovekom - napr. dakedy sa da "zalubit" (namotat) do cloveka, ktoreho poznas len velmi zbezne, vtedy clovek lubi len predstavu o tom druhom. no a ked dvaja spolu chodia, tak tiez maju o sebe urcitu predstavu a nepoznaju sa tak dobre, ako sa poznaju povedzme po 2 rokoch alebo aj 40 rokoch manzelstva... takze toto je ta prvotna zamilovanost pre mna - ked este nevies dobre o co ide a aj ti je jasne, ze ten clovek ma chyby, ale bud ich nevidis, alebo ich vidis inak a tak...a potom postupne sa to precistuje a ty poznavas toho cloveka aj s chybami aj odhalis snad dake dalsie jeho pozitiva, o kt. si nevedela, vidis ako vam to spolu ide/nejde a potom uz to beriem ako zaciatky pravej lasky, ked milujes toho cloveka a nie dake halucinacie okolo neho
no a tato prvotna zamilovanost zmizne a je to sice niekedy skoda, ale skor to vnimam ako nevyhnutne a dobre, ze sa to tak stava, lebo mozme potom aj mozog trochu zapojit. to neznamena, ze zmizne romantika zo vztahu - hoci myslim si, ze to moze hrozit a kazdopadne nie je uz take jednoduche vytvorit romantiku a podobne...ale o to je krajsia a cennejsia, lebo je to potom vsetko take skutocnejsie...a uz vobec to neznamena, ze ich to ma (ten vztah) "omrziet". to vobec nie, ak sa ti dvaja k sebe hodia a fachci im to, tak spolu chcu byt stale, hoci prvotna zamilovanost vyprchala. tak to dako vidim, neviem, ci som sa zrozumitelne vyjadril a ci tym myslime to iste
sorry, ale toto by mi nikdy nenapadlo číselne vyjadrovať záleží od jednotlivcov a ich prežívania a ešte aj napríklad od toho, ako často sa stretávajú a tak ďalej. čiže fakt milujem také informácie, ako v @1
u mňa zo zásady do prvého konfliktu. Pretože ja sa potom vždy hrozne naseriem, riešim to a som smutná z toho, že som zas nestretla niekoho dokonalého. potom to prejde do fázy, že som hlúpa, že som si mohla myslieť takú blbosť a potom sa to buď ukľudní alebo nabaľuje
@pubertslatinocelny ja chapem...ale, myslis ze je mozne aby ludia boli v podstate od zaciatku vztahu(nazerajuc pritom realisticky na vsetky aspekty toho druheho cloveka aj tie pozitivne aj tie negativne) na tom tak ze by sa zaobisli bez tejto pociatocnej" fazy, tj ze si mozu zachovat zamilovanost od zaciatku do konca bez nejakej straty zaujmu/atraktivity/halucinacii voci partnerovi?
zrejme to, ze by vlastne to take pociatocne mimoriadne silne v uvode nebolo a hned by to bolo co sa tyka intenzity cca take ako po tych par rokoch a preto by uz nedoslo k tej strate zaujmu/atraktivity a pod.? to neviem, mozne to mozno je, ale bud by som to povazoval za velmi vynimocne alebo mozno aj nezdrave...
a ak myslis iny pripad, ze by to pociatocne nadsenie trvalo az do smrti, tak to si tiez nemyslim, ze je mozne (este menej pravdepodobne podla mna ako ten prvy pripad).
ale este poznamka k tomu - skor by som to nazval zmenou zaujmu/atraktivity, nie "stratou" - lebo verim, ze v optimalnom (a dosiahnutelnom) pripade su partneri pre seba navzajom aj tak najlepsi a najatraktivnejsi, hoci vedomie toho nemusi byt neustale pritomne - ale raz za cas pride chvila, ked si uvedomim "kokos, tak toto je stale pre mna top zena vo vsetkom".
a celkovo vlastne, ak by doslo k strate zaujmu, to by asi znamenalo, ze ten vztah je zly...ale mozno len to slovo "strata" posobi na mna tak zle, tak mam nutkanie ho nahradit inymi dakymi...
proste to, ze vztah dozrie sa moze prejavit aj tym, ze napr. clovek dokaze prezit odlucenie od partnera lepsie, ako to bolo na zaciatku vztahu. to ale neznamena, ze ho miluje menej (ak ho miluje menej, tak vztah straca na kvalite, to je jasne). vlastne je to ziaduce v ramci dozrievania - ked pridu deti a ine starosti (a radosti , tak je dobre, ked vedia partneri zvladat taketo veci a neposere sa im vztah preto, ze nemaju na seba trebars vela casu...ale jasne, ze aj vtedy si treba najst priestor aj na romantiku a vsetko toto...len proste je to ine ako na zaciatku no.
@violin nevravim, ze to je nezdrave, ale ze by som to asi za take povazoval. ale mozno len preto, ze si to neviem predstavit. mozno, keby som stretol ludi, ktorych by som oboch poznal a zbadal by som, ze maju tak vynimocne sa vyvijajuci vztah a zdalo by sa mi to v ich pripade spravne, tak by mi ani nenapadlo povazovat to za nezdrave. hoci aj tak by mi ich asi bolo luto, ze nezazili tu taku riadnu romantiku v uvode
neviem, nezdrave preto, ze si neviem predstavit, ze sa niekto s niekym rozhodne spolu chodit a pritom nie su zo seba na zaciatku totalne hotovi...napr. mne by take dievca urcite nestalo za zaciatok vztahu, dievca, ktore by bolo sice velmi v pohode a mozno by sme si rozumeli aj vsetko a aj by ma pritahovala, ale nebol by som do nej riadne zamilovany (tym myslim to prvotne zamilovanie, ze motyle v bruchu a neviem co vsetko)
dajte uz tomu @pubi mu nekto pusu, lebo on je aky romantik !
ale inac mas recht, pre toto som sa s par holkami "rozisiel" lebo som tam necitil tu nejaku "iskru" ( nech to znie zastaralo alebo pokrytecky ako len chcete ) tak som sa do toho "nevedel" prinutit, vlastne som sa ani nechcel.. a potom sa ludia citili ukrivdeni
este na margo @34 este na margo "mozno, keby som stretol ludi, ktorych by som oboch poznal" - keby som oboch nepoznal, tak by som zrejme ten vztah nijak nehodnotil. teda, aby som moc nemachroval - asi by som mal sklony nejaky nazor si tvorit, resp. by sa mi sam chcel tvorit, ale predpokladam, ze by som si bol vedomy toho, ze je velmi povrchny, kedze do toho nevidim. ale to neznamena, ze by sa to nemohlo odrazit v rovine pocitov - ze by mi napr. ten ich vztah moc nevonal a/alebo bol nesympaticky a podobne... ale to uz je iny pribeh
@viollin no "az do smrti", co nvm ako to napisat? neserme sa s tym predsa! na to je laska, aby bola do smrti, nie?
jaj, cize ze by bola ta zamilovanost taka ista ako bola na zaciatku stale? neviem no, ja na take neverim zrejme zmenit sa to musi casom podla mna. ale verim, ze k lepsiemu. hoci mozno menej "sladkemu"
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
51 komentov
Dnesne 14ky co pisu po tyzdni MILUJEEEM TA u nich to asi nevydrzi moc dlho
@natashatko takze myslis ze ked je to ozajstna laska tak potom nieco ako prvotna zamilovanost nie je? ci?
taktiež by trebalo definovať čo presne je "zamilovaný"
@pubertslatinocelny a co ked travia spolu viacej casu (ten prvy priklad) a stale ich to neomrzi?
@0mega1 asi tak...len chcem zistit ako to beru ludia, ako to vidia oni...
no a tato prvotna zamilovanost zmizne a je to sice niekedy skoda, ale skor to vnimam ako nevyhnutne a dobre, ze sa to tak stava, lebo mozme potom aj mozog trochu zapojit. to neznamena, ze zmizne romantika zo vztahu - hoci myslim si, ze to moze hrozit a kazdopadne nie je uz take jednoduche vytvorit romantiku a podobne...ale o to je krajsia a cennejsia, lebo je to potom vsetko take skutocnejsie...a uz vobec to neznamena, ze ich to ma (ten vztah) "omrziet". to vobec nie, ak sa ti dvaja k sebe hodia a fachci im to, tak spolu chcu byt stale, hoci prvotna zamilovanost vyprchala. tak to dako vidim, neviem, ci som sa zrozumitelne vyjadril a ci tym myslime to iste
@anzu a ci si holi nohy dievca a ci tak hnusne klame
a k téme: no neviem.. nemyslíš že to záleží od jednotlivca?
zrejme to, ze by vlastne to take pociatocne mimoriadne silne v uvode nebolo a hned by to bolo co sa tyka intenzity cca take ako po tych par rokoch a preto by uz nedoslo k tej strate zaujmu/atraktivity a pod.? to neviem, mozne to mozno je, ale bud by som to povazoval za velmi vynimocne alebo mozno aj nezdrave...
a ak myslis iny pripad, ze by to pociatocne nadsenie trvalo az do smrti, tak to si tiez nemyslim, ze je mozne (este menej pravdepodobne podla mna ako ten prvy pripad).
ale este poznamka k tomu - skor by som to nazval zmenou zaujmu/atraktivity, nie "stratou" - lebo verim, ze v optimalnom (a dosiahnutelnom) pripade su partneri pre seba navzajom aj tak najlepsi a najatraktivnejsi, hoci vedomie toho nemusi byt neustale pritomne - ale raz za cas pride chvila, ked si uvedomim "kokos, tak toto je stale pre mna top zena vo vsetkom".
a celkovo vlastne, ak by doslo k strate zaujmu, to by asi znamenalo, ze ten vztah je zly...ale mozno len to slovo "strata" posobi na mna tak zle, tak mam nutkanie ho nahradit inymi dakymi...
proste to, ze vztah dozrie sa moze prejavit aj tym, ze napr. clovek dokaze prezit odlucenie od partnera lepsie, ako to bolo na zaciatku vztahu. to ale neznamena, ze ho miluje menej (ak ho miluje menej, tak vztah straca na kvalite, to je jasne). vlastne je to ziaduce v ramci dozrievania - ked pridu deti a ine starosti (a radosti , tak je dobre, ked vedia partneri zvladat taketo veci a neposere sa im vztah preto, ze nemaju na seba trebars vela casu...ale jasne, ze aj vtedy si treba najst priestor aj na romantiku a vsetko toto...len proste je to ine ako na zaciatku no.
mam pocit, ze sa dako zacyklujem a strasne trepem
neviem, nezdrave preto, ze si neviem predstavit, ze sa niekto s niekym rozhodne spolu chodit a pritom nie su zo seba na zaciatku totalne hotovi...napr. mne by take dievca urcite nestalo za zaciatok vztahu, dievca, ktore by bolo sice velmi v pohode a mozno by sme si rozumeli aj vsetko a aj by ma pritahovala, ale nebol by som do nej riadne zamilovany (tym myslim to prvotne zamilovanie, ze motyle v bruchu a neviem co vsetko)
ale inac mas recht, pre toto som sa s par holkami "rozisiel" lebo som tam necitil tu nejaku "iskru" ( nech to znie zastaralo alebo pokrytecky ako len chcete ) tak som sa do toho "nevedel" prinutit, vlastne som sa ani nechcel.. a potom sa ludia citili ukrivdeni
@pubi odomna palec hore ( okrem ineho )
a pusu mi budes musiet dat asi len ty
no iskra musi byt no!
jaj, cize ze by bola ta zamilovanost taka ista ako bola na zaciatku stale? neviem no, ja na take neverim zrejme zmenit sa to musi casom podla mna. ale verim, ze k lepsiemu. hoci mozno menej "sladkemu"
na toto podľa mňa neexistujú žiadne písané pravidlá ani tabuľky, može to byť pár dní, ale aj roky... Nemyslím si že takéto veci sa dajú škatuľkovať..