@diehard pred rokom som chodila k psychologovi a vyhodnotil že mám depku a teraz nejako v marci som bola v nemocnici skrz pokus o samovrazdu odvtedy chodim k psychiatričke a psychoanalytikovi... Chcem sa z toho dostať, ale toto mi nepomáha. Sama rozmýšľam že by som sa tam mala nejako dostať ale neviem ako. Vopred upozorňujem, nie som dospelá.
@4 ak nie je ambulantna liecba dostatocna, psychiater by mal zvazit hospitalizaciu. Ci to ale je prinosnejsie je tazko povedat. Pri akutnych stavoch to zmysel ma, ale pri dlhodobych z mojho pohladu a skusenosti nie. Ak bol pokus o samovrazdu, mala si byt hospitalizovana (asi aj bola) a nasledne prevedena do ambulantnej liecby. Ucelom ambulantnej liecby je udrzat Ta v prirodzenom prostredi a pomocou psychoterapie a medikamentov najst sposob ako s okolim vediet vychadzat.
Šla som tam na návštevu v dávnych časoch, najviac tam boli alkoholici, potom ľudia čo trpeli na duševné choroby, jeden si sústavne vytrhával vlasy a rezal nechtami do steny, tak mu museli ovačovať ruky a podobne. Nepekný pohľad.
@diehard v nemocnici som bola asi 2 týždne, mala som intoxikáciu a odchádzala mi pečeň. Potom ma poslali k psychiatričke a ta mala rozhodnúť či ma daju inde alebo pojdem domov... bola mi hrozne nesympaticka a správala sa ku mne ako neviem čo, samozrejme že som jej celu pravdu nepovedala... k nej chodim teraz asi 1x za 2 mesiace, akoby na kontroly, a psychoanalytika mám 2x za tyzden
@9 v tom pripade mozno pouvazovat nad zmenou lekara .. sympatia medzi lekarom a pacientom je dolezita .. taktiez dovera a empatia .. bez toho sa budes tocit v tom istom
@11 urcite ju nemas povinnu! nic take neexistuje a ustava Ti dava moznost vyberu .. ak nie si s lekarom spokojna mas pravo na vyber ineho lekara. Ani sa jej nemusis pytat, mozes ist k inej psychiatricke a ta si Ta preberie ako pacienta a vyziada si dokumentaciu od tej starej ak ju nemas.
podľa toho na akú. sú programy ktoré ti normálne aj len odporučia a sú na báze dobrovoľného prihlásenia sa, mesačné až trojmesačné, psychiatria nie je to čo si väčšina ľudí predstavuje, že akoby väzenie pre bláznov.
skôr si to predstav na štýl nemocnice pre choroby psychického typu. viacero rôznych programov rôznych dĺžok a rôznych zameraní samozrejme, na niektoré sa dostaneš že sa sama prihlásiš, a prídeš, na niektoré ťa odvezú nútene, niektoré sú ako onkológia že ani tam nechceš sama ale ani ťa nikto nebude nútiť ale proste keď nastane situácia že je to potrebné tak sa tam ocitneš, atď.
najjednoduchší spôsob, ak chodíš k psychológovi/psychiatrovi je spýtať sa na to priamo jeho. aj ti nebude schopný alebo ochotný normálne narovinu ti vysvetliť a podať korektné info tak to o ňom nevypovedá príliš pozitívne.
@snurbelinoha kľudne presne rovnako ako tuto do diskusie nás, @0 + @4
čo sa týka druhej otázky tak neviem, on bude vedieť. ale čisto na základe logiky by som si tipol že mali by byť.
Ja som bola na psychiatrii hlavne kvôli drogám, ale diagnostikovali mi tam ťažkú depresiu aj sociálnu fóbiu.
A väčšinou sa tam ľudia dostali tak že sa buď:
-pokúsili o samovraždu
-veľmi sa opili/nadrogovali a vyčíňali, alebo sa im pri tom niečo vážnejšie stalo
-boli agresívni k rodine, vytiahli nôž, robili bordel
-boli schizofrenici a rodina si všimla že im zase prepína a oznámila to doktorom
Väčšinou kto má iba depresie bárs jaké ťažké a nepokúsi sa o samovraždu, tak sa tam ťažko dostane. Tiež mám občas pocit že by som mala opäť ísť, lebo to tu už nevydržím, ale neviem ako to docieliť.
Podľa mňa skús povedať doktorke že máš zase samovražedné myšlienky, to by mohol byť dostatočný dôvod
A k tej doktorke čo ti ju priradili z nemocnice nemáš povinné chodiť! Ja som mala kravu absolútne bez záujmu, tak som ju vymenila hneď po prvej návšteve. Vlastne odvtedy som vymenila doktorku už asi 5 či 6 x
V prvom rade zmen doktorku. V Trnave je vela inych psychiatrov a pozri si ich hodnotenia na internete ak nejake maju. Nemocnica ti nema co vyberat a urcovat doktorku, este v tak citlivej zalezistosti ako je psychiatria. K psychiatrovi nepotrebujes ziaden vymenny listok a tak mozes ist slobodne ku ktoremukolvek si ty vyberies. Vela stastia.
Mám bratranca na psychiatrii a drtivá väčšina ľudí, čo sú tam, sú ľudia závislý na alkohole a drogách. Potom sú tam ľudia s depresiami, schizofrenici, ľudia s bipolárnou poruchou, ľudia s toxickou psychózou a taktiež ľudia s PPP. Väčsina z nich sú mladí do 25r.
Tak máš rôzne oddelenia. Je napríklad otvorené oddelenie - toto oddelenie je zväčša pre alkoholikov, ktorých netreba separovať od ostatných, lebo oni sami vedia, že je zle a sú tam dobrovoľne. Potom máš zavreté oddelenia a tie sa tiež delia. Buď tam máš silnejšie závislosti, samovrahov, vrahov (ktorí majú nejak duševné poruchy), ľudí nebezpečných pre svoje okolie (aj takých, ktorí si prepili/predrogovali mozog) a mnoho ďalšieho.
Neviem, či sa pýtaš kvôli sebe alebo len tak... Prípadne sa opýtaj konkrétne, či za to alebo to ťa môžu zavrieť. Ale za to, že máš depresiu dva týždne ťa tam nik nezavrie...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
skôr si to predstav na štýl nemocnice pre choroby psychického typu. viacero rôznych programov rôznych dĺžok a rôznych zameraní samozrejme, na niektoré sa dostaneš že sa sama prihlásiš, a prídeš, na niektoré ťa odvezú nútene, niektoré sú ako onkológia že ani tam nechceš sama ale ani ťa nikto nebude nútiť ale proste keď nastane situácia že je to potrebné tak sa tam ocitneš, atď.
čo sa týka druhej otázky tak neviem, on bude vedieť. ale čisto na základe logiky by som si tipol že mali by byť.
A väčšinou sa tam ľudia dostali tak že sa buď:
-pokúsili o samovraždu
-veľmi sa opili/nadrogovali a vyčíňali, alebo sa im pri tom niečo vážnejšie stalo
-boli agresívni k rodine, vytiahli nôž, robili bordel
-boli schizofrenici a rodina si všimla že im zase prepína a oznámila to doktorom
Väčšinou kto má iba depresie bárs jaké ťažké a nepokúsi sa o samovraždu, tak sa tam ťažko dostane. Tiež mám občas pocit že by som mala opäť ísť, lebo to tu už nevydržím, ale neviem ako to docieliť.
Podľa mňa skús povedať doktorke že máš zase samovražedné myšlienky, to by mohol byť dostatočný dôvod
Neviem, či sa pýtaš kvôli sebe alebo len tak... Prípadne sa opýtaj konkrétne, či za to alebo to ťa môžu zavrieť. Ale za to, že máš depresiu dva týždne ťa tam nik nezavrie...