" keď zabíjal len mužov od 15-65 rokov za to," ? wtf..Genocída alebo genocídium je čiastočné alebo úplné vyvraždenie skupiny osôb alebo jej ťažké duševné či telesné poškodenie s cieľom zničiť ju, zvyčajne z náboženských, rasových, jazykových, národnostných, niekedy aj kultúrnych či politických, príčin. Známa je napríklad genocída židovského obyvateľstva počas druhej svetovej vojny. Je tým najťažším zločin proti ľudskosti. Podľa medzinárodného práva je genocída nepremlčateľný medzinárodný zločin.
Na genocídu sa vzťahuje Dohovor o zabránení a trestaní zločinu genocídy (1948) a Dohovor o nepremlčateľnosti vojnových zločinov proti ľudskosti (1968).
Podľa týchto dohovorov je genocída akýkoľvek z nasledujúcich činov, ak sú páchané s úmyslom zničiť národnú, etnickú, rasovú alebo náboženskú skupinu:
a) usmrtenie príslušníkov skupiny
b) ťažké telesné alebo duševné ublíženia členom skupiny
c) opatrenia na zabránenie rodenia detí skupiny
d) násilné prevádzanie detí z jednej skupiny do druhej
@meredithgrey až na to, že nešlo o likvidáciu entickej skupiny.
Iba o likvidáciu teroristov s tým, že zabil aj nevinných.
(samozrejme bol to zločin, lebo zabil aj nevinných, ale nie zasa taký ako hovoria médiá)
Ohľadom tých Židov to je najznámejšie ( i keď veľa rokov bolo aj známe že z nich vyrábali mydlo hoci už dnes vieme že to bola blbosť, je to dokázané) ale hovadsky neaktuálne. Dnes konajú genocídu napríklad Židia na Palestínčanoch, Albánci (za pomoci EU a NATO) na Srboch atď...
My aj tak nevieme pravdu , kto , kolko , preco zabil ... ale tieto 2jite metre su zaujimave ... napriklad mna vzdy zaujimalo ( dopredu vravim , ze som proti Hitlerovi,len ma to tak napadlo ) , ze preco mozu Francuzi oslavovat Napoleona ako narodneho hrdinu a naopak Nemci nemozu Hitlera ani spomenut , ked obaja robili presne to iste ... nikdy nepochopim , podla coho vyberaju kto je narodny hrdina a kto je " diablov syn " ... asi daka "porota" ako v superstar
@puco90 áno majú dvojitý meter , je treba povedať , že koaličné armádne sily mali špeciálnu slabosť pre albánskych militantných príslušníkov . Ide o to , že Srbsko nemalo v pláne podriadiť sa USA a tým pádom sa zdiskreditovalo z akéhokoľvek povojnového vyvodzovania konzekvencií . Proste prehrali vojnu a tým pádom platia nič nové . USA už počas 2. svetovej vojny privierali očami nad zverstvami podľa toho ako sa im to hodilo . V prípade Srbska ide o pomstu za to , že si dovolilo zamiešať kartami politických mocností . Vidieť to môžeme na precedense Kosova , čo je vlastne jeden nehorázny akt pomsty ( diktát ) a opäť štýlom o nás bez nás . Čo sa týka genocídy a trestu pre Mladiča , všetko je ok . Genocída bola a Mladič má na nej priamy podiel tu nie je o čom ... ale veľmi zaujimavým sa mi zdá Mladič ako svedok v prípade Nasera Oriča , ktorý je zodpovedný za to , že v obcí Srebrenica, Zvornik, Miliči, Bratunac, Vlasenica a Osmaci zahynulo počas občianskej vojny v Bosne najmenej 1300 srbských civilistov.
@violator so všetkým súhlasím až na "genocídu", genocída je cielená likvidácia nejakej etnickej skupiny alebo jej časti, v žiadnom prípade do toho nezapadá Srebrenica.
Bola to čisto len prehnaná pomsta a pochopiteľne treba odsúdiť aj Mladiča, ja ho neočisťujem, lent tvrdím, že to nie je až také čiernobiele.
@puco90 To, ze Naser Oric nieje v base je zlyhanie celosvetovej justicie. Alebo mozno naozaj za nic nemohol... To, co spravil Ratko bola prehnana pomsta - ale takto sa nepomsti, nie na civilistoch. Je teda vojnovy zlocinec a nech ho opru o stenu a oddrbu.
@puco90 do istej miery máš pravdu . je možné , že tú genocídu mu nedokážu ale určite ho uznajú vinným z vojenských zločinov a zločinov proti ľudskosti , o tom nepochybujem . Čiernobiele to samozrejme nieje , ved to nie je skoro nič , hlavne v svetovej politike .
@puco90 citujem ta "samozrejme bol to zločin, lebo zabil aj nevinných, ale nie zasa taký ako hovoria médiá" to myslis vazne? akoze je rozdiel ci niekto vedome zabije jedneho cloveka alebo 8000? ved zabil len jedneho, pustime ho este nech sa vyjasi, ked to budu piati, az potom ho zavrieme?
@puco90 Prehanych je naopak tych 1200, drviva vacsina zdrojov ako napr. aj interne zaznamy ozbrojenych sil Republiky srbskej uvadzaju podstatne mensie cisla. Zatialco z 8000 obeti Srebrenickej masakry sa pomocou DNA podarilo identifikovat uz viac nez 6000 a prekopavanie masovych hrobov dalej pokracuje. A hlavne to, co Oric stihol v priebehu celej vojny, dokazal Mladic niekolkonasobne prekonat behom 1 tyzdna.
@meredithgrey obaja pouzivali na svoju dobu najnovsie vydobytky aby dobili a ovladli celu europu a zabili kvanta ludi ... tak preco sa ucime o Napoleonovi ako o "kladnej" postave ? a kopa takychto 2 metrov pri dalsich udalostiach a ludoch ...
@puco90 jasne, to chapem, zabit vraha je v podstate sluzba spolocnosti.. ale nijak to neospravedlnuje vrazdu nevinnych ludi. media hladaju vo vsetkom senzaciu, to je jasne. len mi to pride byt absurdne dajak ho tu obhajovat.
@puco90 : viac ako 8 tisíc mužov a chlapcov moslimov , ďalej ženy /o znásilneniach nehovorím/ a deti . "Podľa týchto dohovorov je genocída akýkoľvek z nasledujúcich činov, ak sú páchané s úmyslom zničiť národnú, etnickú, rasovú alebo náboženskú skupinu" ide o najväčší masový hrob nájdený v Európe od konca 2.sv.vojny.
možno preto je okolo toho taká hystéria . Podľa mňa tento čin napĺňa skutkové znaky genocídy . Skús si prečítať knihy o tom a serióznu literatúru. Lebo to mi pripadá tak, ako keď niekto povie, že no a čo ten Tiso , veď zas až toľko sa nestalo. Nemám v záujme hádať sa. Pýtal si sa na názor, tu je.
Proste ak ťa len tak zabijem je to väčší zločin ako keď sa niekto riadi podľa hesla "radšej zabiť nevinného, ako pustiť vinného", pretože primárny cieľ je zabiť tých, ktorý zabíjali.
Pochopiteľne aj to druhé je veľký zločin, ale o niečo menší ako ten prvý.
@puco90 vrazda je vzdy vrazda nech to obalis do akehokolvek kabatiku , aj jeden aj druhy uz mali byt davno na dozivotie v base a nie len teraz , ked ho Srbsko "nahodou" naslo pri "nahodnej" policajnej prehliadke , lebo je to ako podmienka pre vstup do EU
btw sa stazujete na nasu vladu , ale ta ani po clenky nesiaha tej krvavej mafii co ovlada Srbsko , Albansko , Kosovo
@puco90 Ano, to je najvyssi odhad jedneho z belehradskych centier pre vysetrovanie zlocinov v Bosne. Ale napr. dokumenty ministerstva vnutra Republiky srbskej udavaju 641 obeti - vratane vojakov. Tych 1200 mrtvych civilistov je tazko preukazatelnych a aj preto dostal Oric taky maly trest.
ono neserie ma to, ze zabil 8000 moslimov... mysliim ze trest si zasluuzi nech je uz akyykolvek... ale ak ma nieco serie, tak je to to, ze sa do toho jebe celaa vy*ebanaa euroopska uunia.... sak nech si ho suudia doma....
@baggy sorry pre mňa je to neporovnateľné . A genocída je o tom, že nejaká chorá hlava vyvraždí príslušnikov jedného etnika, jeden národ, jednu rasu, jedno náboženstvo či presvedčenie. Je iné zabíjať vo vojne a plieniť na dobitých, obsadených územiach, toho, kto príde do cesty , ako sa zamerať na skupinu ľudí, ktorá nič neurobila, len sa narodila a vyvraždiť ju. Čím nechcem povedať, že nejaký ľudský život má väčšiu alebo menšiu hodnotu, ale v tom zle je rozdiel. Preto iná optika
@42 ... presne o tom to je, krajiny ktore autonomiu neuznali, sa boja ze by sa zrusili zmluvy a ze by im bolo odtrhnute uzemie.
@46 ... Vedenie Kosova sa rozhodlo byt autonomne, ale tento stav je napadnutelny politicky, silovo, ... stale, az dokial autonomiu neuznaju vsetky krajiny. Teda je to taky boj-neboj/stav, ktory moze trvat neobmedzene dlhu dobu.
@meredithgrey ja nevravim , ze su porovnatelni v monstroznosti toho co robili , ale preco sa ucime o napoleonovi ako o kladnom hrdinovi , ked robil to iste ako ini , kt. su povazovani za zlocincov , kto rozhoduje o tom , kto je hrdina a kto zlocinec ... jeho vojska vrazdili , znasilnovali a vypalovali ... a mne bol na zakladnej a strednej podavany ako niekto na obdivovanie , zatial co iny , mi bol predkladany ako vrah , na toto narazam !!!
@puco90 keď niekto vyvraždí len moslimov , to nie je genocída na základe náboženstva? Srebrenica bola v tom roku a čase moslimská enkláva , vyhlásená za bezpečnú zónu OSN.
@52 politicke mocnosti a rezimy sa vzdy snazia pisat dejiny vo svoj prospech a vitazstvo. Co nieje pisane v tomto duchu je oznacovane za brak, ludia co si to inak pamataju su blazni a podvodnici a p. Aj ucebnice pise rezim. A dnesny nieje lepsi ako ten predosly.
@raggazzo podla mňa nie . nie sú to genocídy. a či je horší pearl harbor alebo nagasaki?stalin, či hitler? červení kméri ? Nenávisť plodí len nenávisť a zlo ešte väčšie zlo.
@puco90 tak to by som sa pozrela ako by si reagoval keby ti zabili niekoho blizkeho, len preto ze mohol byt vinny, a ako by si to ty povazoval za mensi zlocin.. srsly..
@meredithgrey pane boze , ja som dal Hitlera ako priklad ! co to nechapes , ze ja nenarazam na Hitlera ale na to , ako sa ucime o ludoch ktori robia to iste , ti su zlocinci a ti hrdinovia pritom vsetci vrazdili , tak uz konecne pochop , ze neriesim , ze Napoleon bol na tom uplne rovnako ako Hitler ale je to len priklad , rozdielnosti vnimania a hovorit : to je ine , to bola vojna .... HAHA nebud na smiech , ci je vojna alebo nie je vrazdy su stale rovnake ale propaganda by ta pochvalila
@55 vtedy vojna bola. Je jedno kto stal na jednej a kto na druhej strane. Vo vojne je vsetko dovolene. Teda ak mi prekazaju vlastny susedia, alebo ktokolvek mozem vojnovy stav vyuzit. A vela ludi to tak aj urobilo. A cele je to po tom uz len o tom ake mam prostriedky, lebo len tie limituju moj hnev. Ak mas armadu zmeties dedinu, ak mas len samopal mozes zamiest tak akurat susedov. H mal velke prostriedky
suhlasim genocida to nieje ale Harbor bol vojensky objekt a utocilo sa na vojenske ciele co sa neda povedat o Hirosime a Nagasaki a takisto aj o Bombardovani Nemecka teda miest.
Napriklad mam pocit, ze jeden z bodov obzaloby voci Goringovi boli aj utoky Luftwafe proti Anglickym mestam.
@puco90 vies , hlavnym problemom je , ze mi vobec nevieme co sa naozaj stalo , kto to naozaj vsetko vyprovokoval , kto naozaj zabijal , kto za tym stal , takmer vsetko co o tomto vieme su klamstva , zahmlievanie , cele je to tak dokrutene a zastaralo sa do toho tolko dalsich statov a neviem coho vsetkeho , ze povedat , co z tohto je vacsi zlocin je tazke , same politicke a mocenske hry v pozadi ...
Cele je to o nicom ... vitazna strana sporu sudi stranu, ktora prehrala za zlociny (zlociny vitaznej strany v tejto chvili neexistuju) ... a rovnako vitazna strana pise dejiny pre buduce generacie. Generacie zijuce na celom uzemi ... generacie zijuce v celom svete.
@baggy mne je jedno či som tebe na smiech, si sa pýtal, že prečo sa niečo posudzuje tak, a niečo inak. tak preto. z právnych a politických hladísk. ja nevravím, že to pokladám za normálne.
@mm47 nesúhlasím s tm že sa USA starajú do Európy ale na druhej strane majú na to dosť veľké právo lebo kvôli Európe veľa amíkov zakrútilo krkom a veľa jej aj pomohli, bez nich by to tu inak vyzeralo
@puco90 genocída či prehnaná pomsta za taký čin by mal do konca života visieť za gule v prievane... ak bol orič ch*j a zabil kopu nevinných ľudí tak je smutné že mu to chcel mladič vrátiť na ďalších nevinných
@puco90 Podľa mňa si v prvom rade kkt, a v druhom hej máš pravdu je to tak že majú dva metre, veď by mali súdiť za genocídu aj Georga Busha len z neho sú všetci pokakaný lebo je to amík
@hetfield Ja ho neobhajuje, len tvrdím, že jeho vina je o niečo menšia ako mu pripisujú médiá, málokde sa píše o tom, že nedal zabiť ženy a deti atď...a tí Moslimovia tiež neboli neviniatka ako z nich chcú niektorí urobiť.
@puco90 je to zlocinec a to aky bol jeho motiv na tom nic nemeni,naco by zabijali zeny oni ich radsej znasilnili...keby sa nespravali ako zvierata nemuseli prist o Kosovo ale po tom co predviedli v Bosne im uz v 99 nikto neveril
@hetfield ženy a deti dal evakuovať a áno, aj sa znásilňovalo, ale to skôr jednotlivci.
Občianska vojna v Juhoslávii a vojna v 99 sú úplne odlišné veci.
Západ KLAMAL, Miloševič nikdy nedal vyvražďovať albánske obyvateľstvo, ale úplne legitímnym spôsobom bojoval proti UCK-teroristickej organizácii, ktorú ešte aj Západ viedol v 90tych rokoch ako teroristickú organizáciu.
Odštartovanie náletov údajnou masakrou v Račaku bolo neoprávnené, keďže žiadny masaker sa tam neodohral.
Západní politici veľmi dobre vedeli čo sa stalo v skutočnosti.
Neverili možno len ľudia ovplyvnení západnou propagandou.
@puco90 Pochop konečne že to boli civilisti, neozbrojený a to že ich postrieľal bez akéhokoľvek súdu pričom je totalne jedno, UPLNE, z akého dôvodu.
A radšej to zopakujem. Ak cielene z AKEHOKOĽVEK dôvodu strieľaš civilistov je to genocída. A nemienim to ďalej riešiť pretože toto je úplne bezpredmetné že to bola genocída a čo bude súd posudzovať je hlavne miera jeho zodpovednosti. A vzhľadom na to že sú svedkovia že sa toho osobne zúčastňoval ako VOJAK a VELITEĽ nepochybujem že dostane najtvrdší trest. Ak pochopiteľne dovtedy dožije.
@hetfield Nemuseli by ani vôbec zasahovať stačilo by poriadne pohroziť a nebola by občianska vojna vôbec. Len niekomu vyhovovala občianska vojna a aj zbrojársky priemysel musí mať odbyt.
A čo s atýka Miloševiča bol obvinený zo 66 zločinov a nedokázali mu ani jeden
@puco90 tu vojnu zacali Srbi ked v roku 92 napadli najprv Slovinsko a potom Chorvatsko oni boli agresor,bez nich by ziadna vojna nebola a Juhoslavia sa mohla rozdelit civilizovane
@puco90 Srbsko bol prvotny agresor a Milosevic bol jeho najvyssi predstavitel to mi staci a viem aj bez sudu ze za cely ten bordel bol zodpovedny hlavne on
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
116 komentov
Len sa pýtam aký je váš uhol pohľadu na danú vec.
Na genocídu sa vzťahuje Dohovor o zabránení a trestaní zločinu genocídy (1948) a Dohovor o nepremlčateľnosti vojnových zločinov proti ľudskosti (1968).
Podľa týchto dohovorov je genocída akýkoľvek z nasledujúcich činov, ak sú páchané s úmyslom zničiť národnú, etnickú, rasovú alebo náboženskú skupinu:
a) usmrtenie príslušníkov skupiny
b) ťažké telesné alebo duševné ublíženia členom skupiny
c) opatrenia na zabránenie rodenia detí skupiny
d) násilné prevádzanie detí z jednej skupiny do druhej
» en.wikipedia.org/wiki/Srebrenica...
Iba o likvidáciu teroristov s tým, že zabil aj nevinných.
(samozrejme bol to zločin, lebo zabil aj nevinných, ale nie zasa taký ako hovoria médiá)
Ohľadom tých Židov to je najznámejšie ( i keď veľa rokov bolo aj známe že z nich vyrábali mydlo hoci už dnes vieme že to bola blbosť, je to dokázané) ale hovadsky neaktuálne. Dnes konajú genocídu napríklad Židia na Palestínčanoch, Albánci (za pomoci EU a NATO) na Srboch atď...
Iba vtrhli na Palestínske územie a s"argumentom" že im to územie dal Boh vyvražďujú palestínske obyvateľstvo až dodnes.
A Naser Orič a jeho jednotky vypálili okolo 160 dedín a zabili 1200 civilistov.
Bola to čisto len prehnaná pomsta a pochopiteľne treba odsúdiť aj Mladiča, ja ho neočisťujem, lent tvrdím, že to nie je až také čiernobiele.
Inak do Srebrenice sa schovali tí, ktorí vyvražďovali Srbov a nebolo ich zopár a bola to občianska vojna, takže niet divu že obeťami boli civilisti.
Už nieje a ani tak skoro nebude.
Ratkovi zrejme išlo primárne o takých to ľudí a odniesli si to aj nevinní.
Čiže áno, je zločinec ale nie až taký ako ho popisujú médiá.
možno preto je okolo toho taká hystéria . Podľa mňa tento čin napĺňa skutkové znaky genocídy . Skús si prečítať knihy o tom a serióznu literatúru. Lebo to mi pripadá tak, ako keď niekto povie, že no a čo ten Tiso , veď zas až toľko sa nestalo. Nemám v záujme hádať sa. Pýtal si sa na názor, tu je.
Čo tym chcel basnik povedať?
Proste ak ťa len tak zabijem je to väčší zločin ako keď sa niekto riadi podľa hesla "radšej zabiť nevinného, ako pustiť vinného", pretože primárny cieľ je zabiť tých, ktorý zabíjali.
Pochopiteľne aj to druhé je veľký zločin, ale o niečo menší ako ten prvý.
Možem sa ťa spýťat kam radíš napriklad zvhrnutie atomových bômb na Hirošimu a Nagasiki a bombardovanie Nemecka letoectvom RAF a USAAF?
Išlo o akt pomsty s cieľom zabiť tých, ktorí zabíjali a pritom si to odniesli aj nevinní.
Pokiaľ by zabíjal aj ženy a deti tak nepoviem ani slovo.
Ale ako OK nemieniť ťa tu rpesviedčať išlo mi len o to, aby si vyjadrila názor
btw sa stazujete na nasu vladu , ale ta ani po clenky nesiaha tej krvavej mafii co ovlada Srbsko , Albansko , Kosovo
No v každom prípade Orič a jeho banda aj brutálne mučil.
Pozri sa dôkazy keď chcú, nájdu.
Medzi vojnovým žločincom a vojnovým hrdinom je veľmi tenka čiara
Aha tak už, chápem. Ale aj tak to už Srbke územie nieje.
Pokiaľ niekto príde do mesta s tým, že chce pozabíjať vinníkov nejakého masakru a pritom zabije aj nevinných...
a podľa Tvojho osobneho nazoru bez nejakych tabulkových vyjadreni?
prepač zle som si tu Tvoju otazku prečítal tak tu predošlu otazku ignoruj
No podľa mňa su to viac genocidy ako napr ta Srebrenica.
@46 ... Vedenie Kosova sa rozhodlo byt autonomne, ale tento stav je napadnutelny politicky, silovo, ... stale, az dokial autonomiu neuznaju vsetky krajiny. Teda je to taky boj-neboj/stav, ktory moze trvat neobmedzene dlhu dobu.
A aspoň mám nezávislý pohľad na vec
suhlasim genocida to nieje ale Harbor bol vojensky objekt a utocilo sa na vojenske ciele co sa neda povedat o Hirosime a Nagasaki a takisto aj o Bombardovani Nemecka teda miest.
Napriklad mam pocit, ze jeden z bodov obzaloby voci Goringovi boli aj utoky Luftwafe proti Anglickym mestam.
jo a fyi, ti ludia co ich zabili boli bratia, manzelia, otcovia. to nie su cisla, to su ludia.
Teraz mi odpovedz...Išlo Mladičovi o Moslimov, alebo vrahov, ktorí zabíjali Srbov ?
A inak ja netvrdím, že Mladiča by mali oslobodiť.
ALE
medzi vraždou z pomsty a napríklad vraždou zo závisti alebo presvedčenia je rozdiel.
Veď aj súdy napríklad keď pozostalý obete zabije daného vraha na to prihliadajú.
tak to je napísané aj v Starom zákone, smrť sa smrťou odpláca!..........filip
@puco90 genocída či prehnaná pomsta za taký čin by mal do konca života visieť za gule v prievane... ak bol orič ch*j a zabil kopu nevinných ľudí tak je smutné že mu to chcel mladič vrátiť na ďalších nevinných
official&client=firefox-a" target="_blank" rel="nofollow" title="Linka na stránku www.google.sk">» www.google.sk/search?q=srebre...
Ženy a deti boli v podstate evakuované.
Za to teba pokladajú za kkta všetci užívatelia Birdzu.
A som za to, aby bol rovnaký meter na všetkých.
Občianska vojna v Juhoslávii a vojna v 99 sú úplne odlišné veci.
Západ KLAMAL, Miloševič nikdy nedal vyvražďovať albánske obyvateľstvo, ale úplne legitímnym spôsobom bojoval proti UCK-teroristickej organizácii, ktorú ešte aj Západ viedol v 90tych rokoch ako teroristickú organizáciu.
Odštartovanie náletov údajnou masakrou v Račaku bolo neoprávnené, keďže žiadny masaker sa tam neodohral.
Západní politici veľmi dobre vedeli čo sa stalo v skutočnosti.
Neverili možno len ľudia ovplyvnení západnou propagandou.
A pred par rokmi znovu....
A radšej to zopakujem. Ak cielene z AKEHOKOĽVEK dôvodu strieľaš civilistov je to genocída. A nemienim to ďalej riešiť pretože toto je úplne bezpredmetné že to bola genocída a čo bude súd posudzovať je hlavne miera jeho zodpovednosti. A vzhľadom na to že sú svedkovia že sa toho osobne zúčastňoval ako VOJAK a VELITEĽ nepochybujem že dostane najtvrdší trest. Ak pochopiteľne dovtedy dožije.
A čo s atýka Miloševiča bol obvinený zo 66 zločinov a nedokázali mu ani jeden
Ale prečo mu nič nedokázali ? Vo vyšetrovacej väzbe bol 5 rokov a nič mu nedokázali. Prečo ?