jar - 20. marec - 21 jún
leto - 21. júna - 23 september
jeseň - 23. septembra - 21 december
zima - 21. decembra - 20 marec
Jarné teploty - 11 - 20 stupnov
letné teploty - 21 stupnov a viac
jesenné teploty - 19 - 11 stupnov
zimné teploty - 10 stupnov a menej
Nesúhlasím s týmto označením ročných období pretože je to zavádzajúce. Už 3 týždne tu máme teploty okolo 5 stupnov, a to sa stále nachádzame ešte v jeseni ? Po správnosti by to malo byť zadefinované nejako takto :
jar - 7 marec - 10 máj
leto - 11 máj - 23 september
jesen - 24 september - 5 november
zima - 6 november - 6 marec
Nesúhlasím s tým, že podla kalendáru sa nnachádzame v jeseni, ale pritom teploty tomu nezodpovedajú, a preto som za to, aby sa pretransformoval kalendár.
A ty snáď nie si normálny už.... Takže presne na prelome ročných období musí rapídne klesnúť priemerná teplota a zo dňa na deň napadnúť meter snehu a Zem sa musí presne v ten moment vychýliť o xyz stupňov. Ničomu sa nerozumieš a do všetkého sa staráš...
Boli roky kedy na Kysuciach kvitli v decembri jablone alebo ľudia išli na stromček do lesa v kraťasoch. Mám štatistiku kdesi o tom v knihe. Zajtra ak nezabudnem tak to tu postnem.
Ale nemení to nič na tom, že by sa mali meniť zaužívané termíny a to čo hovoríš ty je debilina. Nájdi si prácu, financuj svoj web a dávaj kľudne aj 50 € mesačne bezdomovcom. Urobíš aspoň niečo prospešné.
Mohla by si sa spýtať aj inak, a totiž načo vobec nikto pomenúval 4 ročné obdobia, však možme existovať aj bez toho aby sme si ich nejako pomenovali.... Proste už to niekto zaviedol, ale ked už sa má niečo zaviesť, tak nech to aspon odráža realitu.
Však neprotestujem, Datovanie ročných období podla teplot, bolo inakšie pred sto rokmi a teraz, a preto by sa malo datovanie ročných období meniť podla situácie.
To teraz akoze krajiny v rozdielnych zemepisnych sirkach budu mat v tej istej dobe ine rocne obdobie aby to zodpovedalo tvojej realite ? co taky Zeland, kde zscina teple pocasie, tam budu mat teraz leto ? Ja sa cudujem, ze sa vobec sem dokazes prihlasit, ked tliachas taketo picoviny
@thinkaboutjustice@warble ved ale na novom zelande pred troma dnami zacalo leto, no aj to len preto lebo pouzivaju meteorologicke obdobia a nie astronomicke, inac by im leto zacinalo az o tri tyzdne kedy nam zima
rocne obdobia su v podstate uplne arbitrarne pojmy, aj ked teda tie astronomicke su najpouzivanejsie. vo viacerych krajinach ale skutocne su nastavene podla klimatickych podmienok, svedi a fini napriklad obdobie urcuju podla priemernych dennych teplot. a potom su krajiny kde je zaciatok isteho rocneho obdobia urceny nejakym statnym sviatkom, krajiny kde maju viac nez len styri rocne obdobia a podobne.
takze @0 nie je tentokrat vobec odveci a posunut rocne obdobia tak aby lepsie reflektovali pocasie v nasom regione by kludne davalo zmysel
@tomas55555 ak chceš ročné obdobia podľa teploty, znamená to, že by podľa teba napríklad na Orave mala začať zima skôr a skončiť neskôr ako napríklad v Nitre či v Bratislave, kde by trvala kratšie?
Ono to s tým počasím na Slovensku býva tak, že v podunajskej nížine je v priemere o 2 stupne teplejšie než v Bratislave, a súčasne je na Orave a v týchto vysokohorských mestách chladnejšie o 2-3 stupne ako v Bratislave ktorá je nízko položená.
Takže tie teplotné rozdiely nie sú až tak priveľké aby sa kvôli tomu menilo ročne obdobie v jednotlivých častiach Slovenska. A navyše nemá zmysel kvôli malej časti územia Slovenska zadávať jednotlivé rocne obdobia.
Aj v sucastnosti to máš tak, že aj v lete je na Gerlachu 10 stupňov. Vždy sa proste nájdu miesta ktoré majú iné teploty ako zvyšok.
@tequila ved to nie su dalsie akoze nase styri plus nejake navyse proste maju uplne iny koncept v niektorych azijskych krajinach a rozdelili ten rok na viac alebo menej rocnych obdobi lebo im to lepsie sedelo
o Afrike som už písal v predchadzajucich komentoch že tam je stále leto, a stačí len rozlišovať obdobie sucha a obdobie daždov.
Každý rok nie, už totiž dlhší čas to tak platí, že tie jesenné teploty naozaj netrvaju až do 21 decembra, ale končia ovela skorej, už začiatkom novembra.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
leto - 21. júna - 23 september
jeseň - 23. septembra - 21 december
zima - 21. decembra - 20 marec
Jarné teploty - 11 - 20 stupnov
letné teploty - 21 stupnov a viac
jesenné teploty - 19 - 11 stupnov
zimné teploty - 10 stupnov a menej
Nesúhlasím s týmto označením ročných období pretože je to zavádzajúce. Už 3 týždne tu máme teploty okolo 5 stupnov, a to sa stále nachádzame ešte v jeseni ? Po správnosti by to malo byť zadefinované nejako takto :
jar - 7 marec - 10 máj
leto - 11 máj - 23 september
jesen - 24 september - 5 november
zima - 6 november - 6 marec
Nesúhlasím s tým, že podla kalendáru sa nnachádzame v jeseni, ale pritom teploty tomu nezodpovedajú, a preto som za to, aby sa pretransformoval kalendár.
...oh wait
Uz viac nebudeme tolerovat jesen v decembri! Ziadame prepisat rocne obdobia tak aby zodpovedali teplotam!
Akoze ano aj ja by som urcil ze december ma byt uz zima ne jesen keby som mal tu moc menit svet no ale na kery kkt by to bolo?
Boli roky kedy na Kysuciach kvitli v decembri jablone alebo ľudia išli na stromček do lesa v kraťasoch. Mám štatistiku kdesi o tom v knihe. Zajtra ak nezabudnem tak to tu postnem.
Ale nemení to nič na tom, že by sa mali meniť zaužívané termíny a to čo hovoríš ty je debilina. Nájdi si prácu, financuj svoj web a dávaj kľudne aj 50 € mesačne bezdomovcom. Urobíš aspoň niečo prospešné.
@Lenkaska1
Mohla by si sa spýtať aj inak, a totiž načo vobec nikto pomenúval 4 ročné obdobia, však možme existovať aj bez toho aby sme si ich nejako pomenovali.... Proste už to niekto zaviedol, ale ked už sa má niečo zaviesť, tak nech to aspon odráža realitu.
@Blackfog
Však neprotestujem, Datovanie ročných období podla teplot, bolo inakšie pred sto rokmi a teraz, a preto by sa malo datovanie ročných období meniť podla situácie.
Neraz som sa zadivil nad tým, najmä s jeseňou, tá mi nejak nevychádza xD
rocne obdobia su v podstate uplne arbitrarne pojmy, aj ked teda tie astronomicke su najpouzivanejsie. vo viacerych krajinach ale skutocne su nastavene podla klimatickych podmienok, svedi a fini napriklad obdobie urcuju podla priemernych dennych teplot. a potom su krajiny kde je zaciatok isteho rocneho obdobia urceny nejakym statnym sviatkom, krajiny kde maju viac nez len styri rocne obdobia a podobne.
takze @0 nie je tentokrat vobec odveci a posunut rocne obdobia tak aby lepsie reflektovali pocasie v nasom regione by kludne davalo zmysel
No v podstate áno, aj taká Afrika by mala mať jedno ročné obdobie, a to letné obdobie by sa len delilo na obdobie sucha a obdobie dažďov.
@Etelnair
Súhlas.
@Tomas
Ono to s tým počasím na Slovensku býva tak, že v podunajskej nížine je v priemere o 2 stupne teplejšie než v Bratislave, a súčasne je na Orave a v týchto vysokohorských mestách chladnejšie o 2-3 stupne ako v Bratislave ktorá je nízko položená.
Takže tie teplotné rozdiely nie sú až tak priveľké aby sa kvôli tomu menilo ročne obdobie v jednotlivých častiach Slovenska. A navyše nemá zmysel kvôli malej časti územia Slovenska zadávať jednotlivé rocne obdobia.
Aj v sucastnosti to máš tak, že aj v lete je na Gerlachu 10 stupňov. Vždy sa proste nájdu miesta ktoré majú iné teploty ako zvyšok.
@mayben je to moj najoblubenejsi filozof, dik
My v miernom pásme máme jar, leto, jeseň, zima a je podľa polohy zeme vzhľadom k slnku (nie podľa teploty).
Proste to tak je. Načo riešiť teplotu. Lebo to by potom každý rok mohlo leto trvať inú dobu.
o Afrike som už písal v predchadzajucich komentoch že tam je stále leto, a stačí len rozlišovať obdobie sucha a obdobie daždov.
Každý rok nie, už totiž dlhší čas to tak platí, že tie jesenné teploty naozaj netrvaju až do 21 decembra, ale končia ovela skorej, už začiatkom novembra.