ako to vidite dnes ??? malo to zmysel? poznate neakych priamych ucastnikov ??? pripadne udalosti priamo späte z SNP ....Skupina vojakov na čele s npor. Štefanom Hanusom na príkaz pplk.gšt. Jána Goliana okolo 09.00 hod. zatkla neďaleko letiska Tri Duby ge
malo to zmysel. Bojovať treba za svoje prava a slobodu čo už dnes veľa ľudí nevie. Dnes sa radšej zaujimaju o hollywood, a ine americke picoviny a to ich degeneruje. Treba si vazit historiu svojho narodu a my ju mame silnu a peknu. To, ze sme stat aky sme je smutne, ale volakedy sme boli silny narod.
nepoznam priamych ucastnikov,ale som pocuvala relaciu o tom v radiu,a tam spominala jedna pani,ze ako male dieta zazial SNP a ze jej mama musela kolenacky prosit,aby jej deti nezabili...
no tak to mi pripada dost hrozne...nechcela by som to nikdy zazit,ani to nikomu neprajem...
podla mna to malo obrovsky zmysel aj ked to nebolo uspesne, pretoze keby to nebolo tak by sme boli ako krajina zaradeni medzi agresorov ktori vojnu chceli.
SNP je hadam najvacsi medznik v historii slovenskeho naroda a my vsetci by sme si mali uvedomit dolezitost povstania aj fakt, ze v tom case prvykrat v historii bojovalo slovensko po starociach utlacania v uhorsku za svoju vlast, sa svoju slobodu proti mnohonasobnej nemeckej presile..prave tu sa ukazalo odhodlanie slovakov zit slobodne
Samozrejme, že to malo zmysel. Aspoň sme ukázali, že sa proti nacistom dokážeme postaviť so zbraňou v ruke - týmto sme vlastne z vojny vyšli ako víťazné štáty. Bolo by veľmi zaujímavé, ako by sa história vyvíjala, keby tí, čo bojovali za slobodu, boli takí zbabelí, ako niektorí ľudia dnes.
..O 19.00 hod. na príkaz pplk.gšt. Jána Goliana boli na Veliteľstve pozemného vojska v Banskej Bystrici zatknutí germanofilskí dôstojníci plk. V. Kanák a plk. Ondrej Zverin.
Po rozhlasovom prejave gen. Ferdinanda Čatloša pplk.gšt. Ján Golian vydal telefonický rozkaz veliteľom posádok: "Začnite s vysťahovaním platí od 20.00 hod. dnešného dňa." Na druhý deň bol rozkaz potvrdený písomne. Začalo Slovenské národné povstanie.
Je to situácia, ktorú si treba pripomínať. Okrem toho si ju treba uctiť ako len dokážeme, lebo boli to pravé ty ľudia, ktorí nám dali novú slobodu. Na tu dobu to bolo naozaj hrdinstvo a nesnažme sa naše hrdinstvo zakrývať... čo zakrývať, ale meniť!
jeden z najvacsich medznikov slovenskej historie - a urcite najhrdiskejsi prejav slvakov v dejinach
mal som moznost rozpravat sa s priamym ucastnikom bojov a neviem si predstavit, ako by som sa ja zachoval v jeho situacii, pretoze po dobyti bystrice ho nemci zajali a poslali do zajateckeho tabora
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
no tak to mi pripada dost hrozne...nechcela by som to nikdy zazit,ani to nikomu neprajem...
Po rozhlasovom prejave gen. Ferdinanda Čatloša pplk.gšt. Ján Golian vydal telefonický rozkaz veliteľom posádok: "Začnite s vysťahovaním platí od 20.00 hod. dnešného dňa." Na druhý deň bol rozkaz potvrdený písomne. Začalo Slovenské národné povstanie.
mal som moznost rozpravat sa s priamym ucastnikom bojov a neviem si predstavit, ako by som sa ja zachoval v jeho situacii, pretoze po dobyti bystrice ho nemci zajali a poslali do zajateckeho tabora