Ahojte! Takže strašne dlho túžim hrať na gitare a už mám jednu doma pol roka. Som samouk a vôbec mi to nejde. Taby viem zahrať ešte ako tak, ale akordy vôbec! Prosím, je tu niekto kto bol tiež samoukom, máte nejaké tipy ako na to, na akordy a tak? Ďakujem
Ja som tiez zacinala ako samouk, este ked som mala asi 13. A samej mi to vobec neslo - usudila som, ze asi na to nemam prirodzeny talent a uz ma unavovalo ako sa mesiace technika ani hranie nezlepsovali. Tak som sa prihlasila do sukromnej umeleckej skoly a hoci tam bolo aj vela teorie, ktoru som povazovala za nepotrebnu a zbytocnu, tak sa moje hranie pod taktovkou lektorov postupne zlepsovalo no stale som nebola tam kde som byt chcela a islo mi to aj tak pomaly oproti inym. Mozno som bola malo trpezliva alebo som malo cvicila - co si nemyslim ale zmierila som sa s tym, ze niekomu to proste ide rychlejsie a hladsie a niekomu nie a ja som zial co sa tyka hrania na gitare ten druhy pripad. Vdaka umeleckej skole som ale mala moznost zucastnit sa aj zopar koncertov v galeriach a kostoloch a to ma prinutilo opakovat niektore skladby a vybrnkavacky dokola aby som si nevyrobila hanbu. Odkedy som ale na vysokej skole nehram uz takmer, pretoze sa mi nechce brat z domu gitaru.
Takze ak to myslis vazne a samej ti to zatial nejde, tak by som skusila umelecku skolu, kde si ti budu venovat a pomozu ti s technikou ale aj teoriou a povedia ti, kde presne robis chyby. Aspon mne to pomohlo.
A vzdy ma frustrovalo ked prisiel nejaky novy chlapec, ktory hral kratsie nez ja a uz vedel zahrat take veci a aj prstoklad mal super. Vtedy som s tym vzdy chcela skoncit. Aj si pamatam jak som hrala na gitare a revala pritom, ze preco mi to nejde.
nauc sa stupnicu, napr. pentatoniku(easy) a trenj prstoklad.
Uc sa teoriu, budes ju potrebovat pri vlastnej tvorbe/improvizacii(jamm atd)
problem s akordom? akym? barove? trenj silu prstov.
Mas problemrychlo prechytitavat akordy? to pride, neboj, trenuj. Aku mas? elektriku? akustiku? aky styl chces hrat?
Ake tipy chces? trenuj trenuj trenuj, na yt mas MILIONY videi, kde ti vysvetlia uplne hocico, cez flazolety, sweep picking alebo hocico ine.
Na akordy potrebujes len trening... Ak chces tvorit vlastne veci, nepotrebujes vediet ziadnu pentatoniku naspamat, ja to hram od ucha vsetko a to neviem ani noty a celej kapele som schopny nPisat taby
@flejm lenže ty máš dobrý sluch a zmysel pre improvizáciu - otázka: má to aj ona? @Gnomeslayer veď jasné... ale základ je základ... na flazolety a pod. srnicky ma este cas... a chce to cas... podla sikovnosti od mesiaca, dvoch po.... 10 - 15 rokov?
@salora ale ved jasne ja som nechcel vyzniet tak dolezito. Len mne to tak pride ze kazdy kto niekde postuje fora tykajuce sa otazok ohladom gitary a ucenia sa na nej, ma z casti irituju a pride mi to, ako keby dotycna osoba sedela za nastrojom 15 mint a je sklamana ze po 15 mintach nevie hrat, tak ide pisat fora aby ziskala nejaky buff alebo nadprirodzenu radu ktora jej da zvlastn energiu do ruciciek a potom ked chyti gitarku bude vediet hrat Hendrixa od zadu na 2 strunach bez komba trsatka a.. no uz mi zase jebe.
@salora Lebo to ze ju ma niekto pol roka neznamena ze na nej pol roka hra. Moj brat ma doma gitaru 2 rokov a nevie ju ani naladit. Noo a tiez na nej chce "velmi" hrat
@gnomeslayer suhlasim... pomaly kazdy by chcel byt virtuoz po 15-tich minutach brnkania (hrania) ked som ja zacinal, neboli žiadne taby na nete, este ani net poriadne nebol... a aj keby bol, blo by to posledne miesto, kam by som sa obratil po radu...
Ja som a ucila sama a myslím, ze na to, ze som samouk mi to ide velmi dobre
Prstoklad akordov je tá uplne najľahšia vec... horšie je to s rytmusom, ktorý k tomu hras... to treba len trénovať
A pokiaľ sa chceš učiť vybrnkavat, jednoznačne odporúčam program Yousician, da sa zadarmo stiahnuť demo verzia, ale aj tam sa toho naucis dost
Ahoj, ja som si kúpil gitaru pred 8 rokmi a keďže mi to vôbec nešlo, prestalo ma to baviť a gitara zapadla prachom... pred tromi rokmi som si kúpil novú, ale opäť mi to nešlo... chýbala mi motivácia.
Asi pred rokom som to znovu skúsil a znovu to bolo slabé, ale bol tam trochu pokrok, tak som to skúšal a skúšal a postupne som sa zlepšoval musíš trénovať všeličo nie len akordy, tiež rytmus a tak... dôležité je trénovať krátko a pravidelne, napríklad hodina každý deň, aby ťa to neomrzelo
A ešte jedna vec, čím lepšie ti to pôjde, tým viac budeš motivovaný
Niekto tu spomínal barre akordy, s tými som si aj ja veľa vytrpel, ale opäť - akonáhle to už znelo lepšie bol som extra motivovaný a zlepšoval sa ďalej
A o pozeraní množstva videí na youtube ani nehovorím
Prihlas sa niekde na hodiny, kde ta bude niekto viest a robit na teba natlak, ja mam gitaru asi 4 roky a furt viem hovno pretoze nieco realne dokazat zahrat (neratam nejake vybrnkavanie troch akordov dookola) trva dlhsie a ked si k tomu clovek sadne raz za cas ked ma chut tak sa nic nenauci
Ked som mala realne ucitela istu chvilku tak mi to slo lepsie a aj ma to viac bavilo
Ja som sa začala na gitaru učiť hrať tento rok v apríli. V jednom menšom obchode s hudobnými nástrojmi v mojom meste mi kúpili gitaru a zistili sme, že tam dávajú aj hodiny gitary, tak ma tam prihlásili. Chodím tam každý piatok, akurát teraz cez prázdniny mám pauzu. Takže ak nechceš chodiť do zušky na teóriu a nechceš tam chodiť dvakrát do týždňa či ako to býva, tak si nájdi súkromného učitela. Prinesiem mu pesničku, ktorú sa ja chcem naučiť a zahráme si ju, takže nemusím hrať veci, ktoré ma nebavia. Neviem ako ty, ale mňa ku gitare silno inšpirovala jedna hudobná skupina, takže ma gitara dosť baví. Tiež mi zo začiatku nešlo všetko, učila som sa hrať Bola babka, mala capka a podobné, ale ak sa na gitaru naozaj chceš naučiť hrať a nehráš len z donútenia, tak podľa mňa každý deň chytíš gitaru aspoň na chvílu na to, aby si si prehrala akordy. Ak nevieš spočiatku rýchlo prehodiť akord na iný, neboj, to sa postupne naučíš. Tiež som s tým mala problém, no a teraz nemám problém zahrať nejakú jednoduchšiu pesničku, napr. Čo bolí to prebolí alebo Skončili jsme, jasná správa. Momentálne sa učím Everybody Wants to Rule The World.
Akurát ťa chcem upozorniť, že ak sa budeš učiť F akord, tak ešte nezahadzuj gitaru Mne dal zabrať riadne dlho, ale všetko sa dá tréningom naučiť. Nezabúdaj, bude aj horšie
Ešte chcem povedať, že neviem ako ostatní, ale ja na gitare nehrám z nôt. Neviem no, mňa to môj učitel nikdy neučil a myslím si, že ak neplánuješ byť nejaký hudobník alebo čo, tak hrať z nôt ani nepotrebuješ. Asi len pri fingepickingu? No neviem. Alebo jednoducho sa učiť pesničky pomocou videíí, I guess. Aj to je cesta
Ale proste, chcem tým povedať, že zuška mi pripadá píliš taká komplexná a ak chceš proste len vedieť hrať na gitaru a nič viac, tak by možno stačil súkromný učiteľ. Aspoň pár mesiacov, potom vie človek pokračovať aj sám
@salora teraz neviem či si tým chcel povedať že je to veľa alebo málo... trochu sa čudujem že za tie hodiny čo som strávil s gitarou viem toho tak málo
Zalezi od toho, co je vlastne tvojim cielom. Ak sa chces naucit aspon trochu decentne hrat, zaplat si ucitela a trenuj to, co ti on/ona poradi. Inak budes zaseknuta na super amaterskej urovni.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
Takze ak to myslis vazne a samej ti to zatial nejde, tak by som skusila umelecku skolu, kde si ti budu venovat a pomozu ti s technikou ale aj teoriou a povedia ti, kde presne robis chyby. Aspon mne to pomohlo.
ale odporúčam naučiť sa noty, stupnice... a najlepšie aspoň kvôli základom ísť na ZUŠ-ku. Sama sa techniku, prstoklady a pod. naučíš len ťažko
Uc sa teoriu, budes ju potrebovat pri vlastnej tvorbe/improvizacii(jamm atd)
problem s akordom? akym? barove? trenj silu prstov.
Mas problemrychlo prechytitavat akordy? to pride, neboj, trenuj. Aku mas? elektriku? akustiku? aky styl chces hrat?
Ake tipy chces? trenuj trenuj trenuj, na yt mas MILIONY videi, kde ti vysvetlia uplne hocico, cez flazolety, sweep picking alebo hocico ine.
@Gnomeslayer veď jasné... ale základ je základ... na flazolety a pod. srnicky ma este cas... a chce to cas... podla sikovnosti od mesiaca, dvoch po.... 10 - 15 rokov?
Prstoklad akordov je tá uplne najľahšia vec... horšie je to s rytmusom, ktorý k tomu hras... to treba len trénovať
A pokiaľ sa chceš učiť vybrnkavat, jednoznačne odporúčam program Yousician, da sa zadarmo stiahnuť demo verzia, ale aj tam sa toho naucis dost
Asi pred rokom som to znovu skúsil a znovu to bolo slabé, ale bol tam trochu pokrok, tak som to skúšal a skúšal a postupne som sa zlepšoval musíš trénovať všeličo nie len akordy, tiež rytmus a tak... dôležité je trénovať krátko a pravidelne, napríklad hodina každý deň, aby ťa to neomrzelo
A ešte jedna vec, čím lepšie ti to pôjde, tým viac budeš motivovaný
Niekto tu spomínal barre akordy, s tými som si aj ja veľa vytrpel, ale opäť - akonáhle to už znelo lepšie bol som extra motivovaný a zlepšoval sa ďalej
A o pozeraní množstva videí na youtube ani nehovorím
Ked som mala realne ucitela istu chvilku tak mi to slo lepsie a aj ma to viac bavilo
Akurát ťa chcem upozorniť, že ak sa budeš učiť F akord, tak ešte nezahadzuj gitaru Mne dal zabrať riadne dlho, ale všetko sa dá tréningom naučiť. Nezabúdaj, bude aj horšie
Ešte chcem povedať, že neviem ako ostatní, ale ja na gitare nehrám z nôt. Neviem no, mňa to môj učitel nikdy neučil a myslím si, že ak neplánuješ byť nejaký hudobník alebo čo, tak hrať z nôt ani nepotrebuješ. Asi len pri fingepickingu? No neviem. Alebo jednoducho sa učiť pesničky pomocou videíí, I guess. Aj to je cesta
Ale proste, chcem tým povedať, že zuška mi pripadá píliš taká komplexná a ak chceš proste len vedieť hrať na gitaru a nič viac, tak by možno stačil súkromný učiteľ. Aspoň pár mesiacov, potom vie človek pokračovať aj sám