V poslednej dobe si všímam v mojom okolí stále viac a viac ľudí, ktorí sú vegánmi. T.j. nejedia jedlá pochádzajúce zo zvierat /žiadne vajcia, mliečne výrobky atď./. Aký máte na to názor? Ste aj vy vegánom/vegánkou?
vegetariánstvo ešte hej, ale neviem si predstaviť nejesť jogurty, syry .. to by som potom asi skrachovala, keby som furt nakupovala v bioshopoch ako pozerám občas tie ceny..
@creeson Samozrejme. Bielkoviny z mäsa a všetkých týchto jedál sú aktivátormi vylučovania rôznych hormónov v tele a bez nich sa veru ťažko žije Hoci verím, že sa to dá rôzne nahradiť.. Myšlienka je to pekná, takýchto ľudí obdivujem, ale je to aj nebezpečné.
ako môže povedať niekto na človeka, ktorý žije a stravuje sa bez krutosti že je je*nutý? ach ľudia. ži a nechaj žiť. to je základ. a vyvážená vegánska strava je najzdravšou diétou (kukni forks over knifes napr.), ak je dobre zložená, musíš si však dávať pozor na to, čo máš na tanieri, rátať si, nahrádzať. nie som 100% vegánka ale formujem sa, nič mi nechýba, som šťastná, zdravá a mám čistejšie svedomie ako všetci mäsožravci planéty dokopy. a k tomu chúďatku kravičke ktorú niekto podojil.. len tak zo srandy si pozri videá z najväčších mliečnych fariem na svete. a napíš ten koment ešte raz. to je iba predstava z reklamy že babička dojí kravičku do plechového kýbla na zelenej lúke a spieva jej pri tom horenka horenka. kravy sú napojené na prístroje, ktoré im bolestne vysávajú mlieko, z poškodených vemien im okrem mlieka odteká aj hnis, infekcie a sračky ktoré sa im tam chúďatkám dostávajú v tých nechutných podmienkach. v mliečnom priemysle je teliatko odpad, kravy sú umelo oplodňované, len aby mali mlieko (je to niečo ako u žien - viac než podobné), hneď po pôrode im ho vezmú a.. no.. chúdatko kravička, podojili ju.
@27 a názor na nich ? podľa mňa sú to choré hlavy, rovnako ako vegetariáni, keďže sa človek narodí ako všežravec tak by sa tak mal aj stravovať, je logické že keď do seba bude pchať len burinu tak tomu telu bude dačo chýbať a to že sa to dá nahradiť niečim nemäsitým mi príde ako totálna kravina
človek nie je od prírody mäsožravec. máme dlhé črevá, nemáme zuby na trhanie mäsa, ani také tie veci v žalúdku ktoré dokážu stráviť surové mäso. chorá hlava je tá ktorá má klapky a nemá toľko empatie (a zdravého úsudku) aby rešpektoval druhého (iného). miláčku vidím, že ty si ten stravník ktorý delí jedlo na mäso a burinu. musím ťa sklamať, je neskutočné kvantum potravín okrem mäsa a buriny a čistý príklad, ktorým nechcem provokovať (alebo žeby?) 500g fazule má vyšší obsah bielkoviny ako rovnaké množstvo mäsa.
Ja sa tu nechcem hádať, iba som chcela počuť názory ľudí. Len tak na okraj, evolúcia postupovala a v dávnych dobách sme mali čeľuste prispôsobené tomu, aby sme trhali mäso. Nebájkarme o tom na čo sme/nie sme/boli sme a budeme prispôsobení. Som rada, že sa ozvali aj vegáni.
nuž, to bolo kedysi. a okrem toho, neviem o žiadnych prípadoch, ktoré by dokazovali, že nejaký los neandertálos chytil mamuta a začal ho surového trhať zubami jednoducho som chcela iba dokázať že človek NEPOTREBUJE k životu živočíšne produkty.
@onedisunity správanie sa pri získavaní mäsa, vajec, mlieka hneď neznamená, že to nemáme jesť, lebo sa to dá získať aj "ľudskejšie"...
a kedy si ty naposledy jedla mäso surové? nie sme mäsožravce, ale to tu nikto netvrdí, lebo my jeme aj mäso, nielen mäso, a je tepelne upravené, surové mäso sa je málokedy (tatarák, suši...)
Mamuty? Myslíš, že vtedy po svete behali iba mamuty? A zvieratý chytali holými rukami? "človek zručný" nebol takto pomenovaný len tak pre zábavu. Mali rôzne šutre a nástroje, ktorými si niečo ulovili a potom spapkali Dosť intenzivne pochybujem o tom, že ich nasýtili nejaké klíčky, je to samozrejmá a dokázaná vec, že sa živili mäsom, a preto mali čeľuste iné. To ani nikto nevraví,že to potrebujeme. Nie každý sa dokáže živočíšnych produktov vzdať, o tom to celé je.
niektorí ľudia sú tu múdri jak kilo štolveriek dva týždne pred expiráciou.
stačí sa pozrieť na človekovcov nejediacich živočíšne produkty nejaké to desaťročie a netreba tu potom viesť vravy o tom, čo je jeblé, zdravé, nezdravé, kadejaké.
okej, s tým mamutom to bolo trošku prehnané (obrazné atď ale zabúdam, že pri virtuálnej komunikácii nikto nepočuje tón hlasu akým hovorím a teda neodhadne ako to myslím.) povedzme, že je jedno, ako to bolo kedysi, teraz je mäsopriemysel obrovský a špinavý biznis a bežný konzument (všežravý) je rozmaznaný. a keď už sme pri personifikovaní, ukáž mi nejakú jatku, kde držia levy svoju potravu (zebry napr.) v zajatí, kde s nimi zaobchádzajú tak, ako my s našou potravou. aj keby som mala o týždeň umrieť na nedostatok.. (čoho vlastne? všetkého mám viac než dosť, nič mi nechýba, som 100% zdravá) tak mäso jesť nebudem, napríklad už len pre to, že kým ja raňajkujem debrecínku, obedujem rízek a večerám klobásu, ľudia z krajín východných (a tak) umierajú hladom. a inak @41 zaujímavý postreh tu sa hodí iba - aký kraj taký mrav. či jak to.
áno, ľudia sú rozmaznaní a väčšinu z nich ani netrápi ako sa veci majú. myslíš, že som slepá a hluchá a neviem, že tie zvieratá trpia? to sa ti snažím celý čas vysvetliť - väčšina ľudí o tom vie, ale nemá v sebe SILU ODOPRIEŤ si mäso. veď predsa "sme len ľudia". ja osobne som skôr šalátový typ, dokonca som bola istý čas vegetariánkou, ale viem, že nedokážem odoprieť si mäso vždy. a ber to tak, že väčšina ľudí zmýšľa takto. "načo by som mal jesť dajakú burinu, keď si môžem dať spišské párky?" takí sú ľudia. mne sa tá myšlienka vegetariánstva a vegánstva páči, pokiaľ mi niekto nebude podsúvať argumenty a nútiť ma, aby som mäso prestala jesť. čo práve robíš ty. (;
každopádne dodávam, že ak sa ocitnem v ohrození života, na opustenom ostrove, napríklad, pokúsim sa uloviť si niečo. pretože VTEDY to bude v súlade s prírodou. a pome do mňa teraz!
joj a slečna vieš čo je sranda? že ja som sa nikdy nikoho nesnažila preformovať.. nie som taký ten vegfašista (aj takých poznám a noše). nech si každý papá čo chce, ale neostanem ticho ak niekto povie že sme je*nutí, pretože.
a s tým odopieraním poznám veľmi dobre. dlhé roky som si mäso odopierala, a chýbalo mi. nevydržala som. snažila som sa stať vegetariánkou. ale potom to nejak raz.. na silvestra, opitá, strašne oduševnelý rozhovor s kamarátom som mala.. som sa zobudila ráno a povedala som že posledné zviera čo zjem je tá opica čo mi sedí na hlave ale nie.. no.. proste ono to musí prísť tak nejak, samé, prirodzene.. musíš byť presvedčená že takto je to správne, takto som spokojná a šťastná. ak máš trpieť tak kašli na to. (ale osobne som si porovnala ako trpím ja keď nemám na raňajky na chlebe salám a ako trpí to úbohé zviera zavesené za nohy čakajúce na zbytočnú smrť...) no nič.
a ešte že mne pomohlo keď som sa presťahovala prvý krát od rodičov na podnájom a bol strašne lacný lebo bol presne nad mäsiarstvom. ten nechutný smrad by vadil každému, s tým som si istá.
ked na veganov vravite, ze su mimo... tak co potom vrvaite na ludi, ktory nielen ze su vegani, ale k tomu nejedia nic varene a nejedia ziadnu korenovu zeleninu, len to co vyrastie nad zemou a ti extremnejsi jedia, len to, co ako zrele padne na zem... V europe a amerika jeme maso zbytocne. Maso staci cloveku tak styri-trikrat do tyzdna a nie ako vela ludi vravi, ze kazdy den musi mat maso... to je nadbytocny luxus. A kvoli tomuto maso uz nema taku chut ako domace z dvora, lebo to maso co jeme a kupujeme, je prepchate antibiotikami a ten stres co zvierata maju vo velkochovoch...
To, že ste jebnutí som ja nepovedala Verím tomu, že je to dosť obtiažne. Naozaj to obdivujem. Iba vidím a viem,že väčšina ľudí si to skrátka nebude odopierať. Toť vše
nie.... za prvé nemáme na to peniaze aby som sa mohla tak stravovať (ano nechcem ale nevadilo by mi jesť každýd en vela dobrej, kvalitnej zeleniny, cerálne pečivá, klíšky a také srandy.... mäso tak raz za týžden....) a za ďalšie zbožňujem mliečne výrobky
a môj názor? nechs i každý robí čo chce nech je aj prach z kobercov, čo ma do toho? ak to vyhovuje im a do mňa to nezasahuje, môže mi to byť tak výsostne jedno
@majo16 a v čom je potom tvoj straight edge? to je niečo ako povedať že som vegetarián a napchávam sa pri tom lososom. úbohá snaha začleniť sa do nejakej skupiny a snažiť sa splniť aspoň niektoré jej pravidlá? načo sa chceš pre boha živého zaraďovať niekam? čo ťa robí straight?
@mcvpn stavila by som sa s tebou, že keby sme sa stretli a začali rozprávať, a nepovedala by som ti o svojom stravovacom/životnom štýle (šak načo by som aj mala) nepomyslel by si si že som nejakým spôsobom vadná. teda možno ale isto nie preto čo mám na taniery
@onedisunity tie pomenovanie skús pre budúcnosť vynechať, a neviem načo ma potrebuješ vidieť na to, aby som ti znova zopakovala, že myšlienka vegánstva je podľa môjho názoru chorá. Za tento názor sa nehanbím a nemám problém s jeho prezentáciou. Ty konzumuj čo chceš, Veď na teba neútočím. Tak čo rýpeš? je to môj názor tak ako ty máš ten svoj
@ssnehulienka čo ti vadí zlatino? šak to je zlaté, kľud prosím ťa. neútočím (ja som v živote na nikoho neútočila, božechráň, šak ja som hipík.) dobre, nemusíš sa hanbiť za to, ak povieš, že si nemyslíš že vegánstvo je nezdravé/neprirodzené/alebo čudné nebodaj, ale ak povieš že je choré, to je naozaj trošku také.. no.. proste sa dá aj trošku rozumnejšie argumentovať. môj priateľ je bežný konzument a nikdy sme nemali žiadne rýpačky ani výmeny názorov. proste sa obaja vieme argumentovať na úrovni..
@mcvpn a opla, grammarnazi, chybička se vloudila. ja ti tiež nič nenútim, iba sa mi zdá trošku primitívne nazývať niekoho chorým a v neporiadku iba za to čo papá. minimálne už len kvôli tým čo sú naozaj chorí a musia papať obmedzene (celiatici, alergici etc.)
Vegánstvo mi nevadí, ale pokiaľ sa niekto snaží aj ostatných presvedčiť, aby sa vegánmi stali, to mi neskutočne vadí. Nech si každý (ne)je, čo chce, ale nech dá ostatným pokoj a nech sa netvári, že kto je mäso, je vrah. (Áno, viem, že je to aj o živočíšnych produktoch, nielen o mäse). Osobne sa neprejedám klobásami a podobnými vecami, mám radšej ryby a tak. A mlieka a podobných vecí by som sa nevzdal. Bohužiaľ.
Na vajcia a mliecne vyrobky mam alergiu. Je to komicke, lebo pri naberani svalov by som mal jest prave vela takychto veci, ale ked sa telu nepaci, nebudem s nim bojovat. Aj vela masa mi nerobi dobre. Je fakt, ze po jedle zo zeleniny a ovocia sa citim dobre a sviezo, ale som zastanca odvekej pravdy, ze vsetkeho vela skodi, takze to vsetko treba podla mojho skromneho nazoru striedat.
@creeson btw ty si tam niekde hore pisal, ze su ti ludia slabi a nemaju dostatok zivin, dovolim si nesuhlasit, je plno veganom sportovcov, aj na vrcholovej urovni, aj kulturisti existuju Tym ich nechcem nejako obhajovat, len viem, ze taki su
@onedisunity nie všetci sXe sú vegáni a vegetariáni. sXe je pre mňa odporom ku konzumnej dekadentnej spoločnosti , rozvoj samého seba a to že neužívam žiadne návykové látky. A vadí mi tvoj fanatický prístup a intolerancia .. do každého sa tu púšťaš ale no.. nechám to tak.
@method nemáš niečo v nižšej váhovej kategórii nie vypasené prasiatka čo sa len tak ledva váľajú skoro ako sumo Super ťažká váha v boxe je tiež nuda (viď. Valujev al. Kličko) pretože po pár naprahnutiach sú taký vysilený že sa len tak plentajú po aréne Pozrel som to video čo tam je ten zápas to čo bolo :o však tomu zem dala KO jak sa praskol so svojími 120 kilami o ňu
@onedisunity v tomto má náš sXe známy. straight edge nemá nič spoločné s vegetariánstvom a vegánstvom. je to rovnako životný štýl, a to, že väčšina ľudí je už "full servis" vegán sXe nie je preto, že to tak "má byť". straight edge životný štýl vznikol kvôli kľudu na koncertoch, kedy ľuďom vadila agresivita opitých/zbušených ľudí, ktorým dostatočne preskakovalo. a tak ľudia, ktorí nepili/nebušili sa označovali Xkom na rukách
@quietus tak tak, pokiaľ sa ma nikto nesnaží presvedčiť o opaku tým, že mi dáva rôzne argumenty prečo to a to jesť alebo nejesť, tak si to mile rada vypočujem. pokiaľ je to naopak v štýle ja mám pravdu a NEJEDZ TO A TO, tak to má skôr opačný účinok si myslím
@majo16 nútočím, nenavážam sa. iba si myslím že konzumácia mäsa je rovnako podporovanie špinavého konzumu, dekadentnej spoločnosti ako si to nazval, je návyková a zbytočná pre telo podobne ako drogy/chlast/kofeín etc. a nie som fanatik, nie som vegánka, nenazývam sa tak (bolo by to pokrytecké).
tak isto môžeš nazvať fanatikom niektorého z tých, čo napísali že sa svojej klobásy nezvdajú. ale nenazveš, pretože tí sú pre túto konzumnú (a dekadentnú a hnusnú zvrátenú rozmaznanú spoločnosť plnou korupcie, instantného sebaklamu, špinavých peňazí a bezcharakterného prístupu) tí normálni.
taka ista chujovina ako zrat len maso. to co v sebe ukryva maso a zivocisne vyrobky (hydina, hovadzie, ryby, syry, vajcia..) nenahradis zeleninou tak isto, ako zeleninu nenahradis masom.
@onedisunity Začala som čítať túto diskusiu a až kým som neprišila po príspevok, v kt. tvrdíš, že neútočíš, som mala pocit, že útočíš.
Ale necháp ma zle, je to len môj pocit, rešpektujem aj tvoj názor.
Ale k téme. Nie, nie som. Istého času som nejedla mäso (ale za vegetariánku som sa nepokladala). A na to, aby som bola vegánkou až príliš milujem jogurty a mlieko .
jejda ľudia ja vážne neútočím ja vám chcem iba dokázať, že sa to dá, že nie sme chorí a jebnutí, neumierame od hladu, nie sme vychudnutí a sme zdraví!
chcem vám dokázať že existuje milión a jedna vecí medzi mäsom a zeleninou, že veci o vápniku mlieku a zdravých kostiach sú už roky dávno vedou vyvrátené mýty (len sa to jaksis ešte nedostalo do vašich ľudí - a hľa, keby dostalo, čo by sa stalo? nebodaj by sa prestalo vyrábať a predávať mlieko a krachol by mliečny priemysel!), že bielkoviny a blbosti človek nezískava primárne z mäsa, že najvzácnejšie živiny sa nachádzajú v zelenej zelenine, v strukovinách, semienkach a orechoch..
a ešte že keby ste ochutnali taký môj segedín, ani vo sne by vás nenapadlo že je "iný"
hlavne ži a nechaj žiť. ako som povedala hneď na začiatku. pís ľudia
@onedisunity Ale útočíš Prečítaj si svoje príspevky ešte raz a možno pochopíš, ale asi nie...
Neznášam, keď sa mi niekto snaží niečo vnútiť - čistý Jehovista, tí sú presne takí istí...
Zaujímalo by ma, kde si našla tie "vedecké" štúdie o tom, že mlieko neobsahuje vápnik...
Načo máme rezáky v ústach?
Človek je všežravec, nemáme črevá ako bylinožravce...
Ak to robíš len preto, že sa týrajú zvieratá pri získavaní potravy, tak potom si neobliekaj ani tričká, kde je napísané Made in China, pretože aj tie vyrobili týrané deti...
Kedysi ľudia jedli všetko a pozri akí boli zdraví Moja babka neobľubuje mlieko ani mliečne výrobky, teraz keď má okolo 80 sa jej kosti pomaly rozsýpajú a nevládze už ani poriadne chodiť...
Je mi jedno, čo ješ ty, pre mňa za mňa môžeš aj výkaly , ale nevnucuj mi (nám) prosím názor, že len tvoja teória je tá správna, a my všetci sme zlí
P.S.: Máš 21, ak tvoj birdz vek neklame, takže nemôžeš vedieť, či je tvoje telo zdravé, stravuj sa takto celý život a keď budeš mať 80, potom môžeš povedať, že ti vegánstvo prospievalo
ok, v 80tke napíšem. ešte stále niekto nepochopil, že neútočím, iba vysvetlujem. vy ste väčšina, vy ste tí normálni, čiže ak si ako menšina obhajujem názor, je to chápané ako útok.
pozri si dokument (jeden z mnohých) forks over knifes, tam to je všetko pekne vysvetlené. stačí nemať klapky na očiach.
a ešte k tomu, že nebavíme sa o týraných deťoch momentálne, bavíme sa o telách mŕtvych zvierat, ktoré nepredstaviteľne trpeli kým umreli preto aby si sa najedol.
@onedisunity sorry dievča, ale po tom čo som si prešla túto diskusiu ako nezainteresovaný pozorovateľ, mám pocit, že ty si tu jediná, ktorá má akýsi mindrák Neber to v zlom, ale máš tu x príspevkov, reaguješ na každého, kto ma iný názor ako ty a dookola opakuješ to isté aké je nehumánne a zvrátené jest mäso, lebo zvieratá žijú v neľudských podmienkach atď atď. Teraz tu neidem obhajovať "bežných konzumentov", vegetariánov, či vegánov, ale nemusíš dookola v každom príspevku opakovať to isté. Veď oka, vyjadrila si svoj názor a stačí nie? Pretože tvoja utkvelá potreba neustále niekoho presviedčať o tvojom pohľade veľmi nekorenšponduje s tvojou teóriou ktorú si tu predniesla, že nepoučuješ,len "vysvetľuješ".
Ja mám otvorenú myseľ, ako už bolo spomenuté, nech si každý je čo chce, je to istým spôsobom životný štýl, priatľ je vegetarián ja som "bežný konzument" a tiež nemáme problém. Ide tu o vzájomný rešpekt a nie o "vnucovanie svojho názoru", ako ho vnucuješ v tejto diskusii ty (možno nevedomky... ).
A keď si taký "peace" človek ako si o sebe tvrdila, tak dúfam, že nemusím od teba čakať ďalšiu "moralizujúcu reakciu".
moje argumenty preco by sme nemali jest zivocisnu stravu
celkovo si myslim si, ze je to prastary, skostnateny zvyk, ktory si zasluzi vacsiu pozornost. Da sa nan pozriet z viacerych stranok, tak napr. po tej zdravotnej- my sme plodozravci od prirody a nasi predkovia sa najprv zivili zberom plodov az potom sa dostali k lovu, co sa im stalo aj osudnym. Odkedy ludia zacali jest maso trpia kadejakymi neduhmi. Maso nam nevyhovuje pretoze masozravci v prirode maju nepravidelny chrup prisposobeny k trhaniu masa, kysle slimy. jednoduchy zaludok, a kratke a velmi jednoduche priame a hladek hrube crevo na rozdiel od cloveka, ktory ma pravidelny chrup, zasadite sliny, jedoduchy zaludok a omnoho dlhsie hrube crevo. Ak clovek zje maso, dlho potom prechadza jeho crevom a zacina hnit, mnozia sa miliardy hnilobnych bakterii, ktorych toxiny prestupuju crevnou stenou a zanasaju organizmus. Navyse cholesterol a tuky v mase vytvaraju v creve mnozstvo rakovinotvornych latok. dalej vieme ze sucasna kvalita masa je ovplyvnena honbou za ziskom. Zvierata sa chovaju v nedostojnych velkochovoch, krmi sa najlacnejsie, nekvalitne a neprirodzenou stravou. Navyse ich zabijaju krutym, neludskym sposobom. Vsetko to vedie k vyskytu chorob , kt este doplnaju pridavky antibiotik, umelych hormonov a dalsich chemikalii. Tieto toxicke latky su potom v mase, ktore nasledne konzumujeme.
Ano mnohi argumentuju ze aj ovocie a zelenina su znehodnocovane kadejakymi chemikaliami, ale maso ich obsahuje daleko viac, navyse clovek sa s nimi horsie vysporiadava.
Ale co je najhorsie konzumacia masa ma priamy podiel na tom ze ludia hladuju. V chudobnych krajinach sa pestuje krmivo pre dobytok v bohatych krajinach. Neda sa popriet ze ak by sa teoreticky 1 clovek vzdal masa niekolko dalsich by sa obilim nasytilo.
nuz a to vsetko plati pre vsetky zivocisne vyrobky..
tieez si vsak myslim ze ten kto o tom nie je presvedceny nech to nerobi
tuto problematiku si treba dobre prestudovat inak to moze dopadnut katastrofalne..
faktom ostava ze normalnou stravou ohrozujete svoje zdravie..srdecne choroby ci rakovina ale aj mnoho dalsich nevznikaju len tak z nicoho..su vysledom prave konzumacie masa..
@idea tak som sa rozrečnila, nudila som sa do rána v práci tak som reagovala. nemám pocit, že by som tým niekomu ublížila. ale zvláštne, že keď 15 ľudí napíše dookola tú istú vec tak to je v pohode (aj keď také diskusné príspevky nemajú v podstate žiaden význam), ale keď jeden človek s iným názorom napíše viac príspevkov, tak to je také. no. ako si ty napísala.
bude to večný rozbroj, ja som s tým zžitá, ale nechápem prečo ti vadí, že vysvetlujem dôvody vegánstva v diskusii o vegánstve.
@onedisunity a všetci vegáni.. praktizujete orálny sex? čiste zo zaujímavosti sa pýtam, keďže sa človek (hlavne muž) nevyhne aspoň minimálnemu požitiu živočíšnych produktov..
každopádne k téme, ja veru nie som, najviac by mi asi vadilo to mäsko než ostatné živ. produkty, ale celkom to chápem ak je niekto o tom presvedčený.. pokiaľ to nevnucuje iným
ja skôr žijem podľa hesla "žijeme len raz", takže mi je dosť jedno ako nezdravé je to čo jem, fajčím koľko chcem, pijem, jednoducho od zdravého životného štýlu to má ďaleko, ale takto som najviac šťastná, lebo si mega užívam život a ak by som sa strážila, kľudne by ma mohol zajtra zraziť trolejbus a mala by som hovno z toho, že som zomrela zdravá.. a mäso mi brutálne chutí, za McDonald by som vraždila, takže ma to robí šťastnou, čiže v tom budem pokračovať
@h8u hehe toto som rozoberala dlho predlho s vegánmi a zhodli sme sa, že to, či vegánky polykajú, je strašne individuálne. naozaj poznám jednu ktorá to nerobí z vegánskeho presvedčenia. mne osobne sa to zdá ako blbosť. a med tiež. ale videla som dokument, kde chlapík hovoril o tom, že med sú vpodstate zvratky včiel
@onedisunity uplne napiču dekadentné je dať si mäso mäso to je hlavný faktor úpadku v spoločnosti veru neverím ti že máš 21 prepáč Ale vlastne od ľudí z Obludy som normálny názor ani čakať nemohol.
@waagbistritz69 ano ano.. testuje sa všetko (preto je viac než ťažké byť stopercent vegánom) od cigariet, cez alkohol, kozmetiku až po lieky.. smutný obraz našej doby
@waagbistritz69 Že pre mňa sa práve vaša búda stala tým symbolom dekadentnosti. A vlastne ona za nič nemôže to skôr jej ľudský obsah. A ak ťa môžem poprosiť nereaguj na mňa , diskusia. o našich ideáloch a myšlienkach sa už niekoľko krát udiala a myslím že by sme sa nikam nepohli ani v tomto prípade Viktor
@creeson takych lahsich je praveze omnoho viac, vseliaki bezci, lezci, plavci, skokani atd. atd. pogoogli, mne sa uz nechce, ale videl som 1 video na youtube, kde si niekto dal zalezat a napchal vela sportovcov do jedneho videa; )
Je to pičovina...hlúpa móda...človek je všežravec,je to proti ľudskej prirodzenosti sa orientovať len na jeden druh jedla...a okrem toho zelenina zo supermarketu je plná pesticídov a podobných chuťoviek,takže sa zrovna o nejakom super zdravotnom štýle nedá hovoriť...človek si dnes nemôže byť istý ničím a hlavne nie tým,čo je,pokiaľ si to sám nevypestuje/nezabije z domáceho chovu...zvieratá sú kŕmené len kukuricou,aby čo najrýchlejšie nabrali tuk a zvalovú hmotu,nikdy to nevidelo pole,nikdy to nebolo vonku...u nás čo chovajú kravy klasicky vonku na poliach,tak to mäso ide do nemecka a na západ ako BIO a my tu žerieme odpad zo západu,ktorý by tam nejedol nikto...
Nechce sa mi to čítať celé, tak sa len vyjadrím. Som takmer vegán, z živočíšnej potravy konzumujem už len domáce vajíčka, inak len rastlinnú stravu a mám oveľa viac energie a cítim sa dosť lepšie, ako keď som konzumoval mäso.
až na to, že to nie je také jednoduché povedať: je to každého rozhodnutie, resp týka sa to mňa je to môj život. Lebo tým že to mäso ješ, zabíjaš tie zvieratá. A keby to ešte fakt bolo tak, že v malom množstve, žeby ludia neboli nenazrane svine, ktorym je uplne jedno co sposobuju, hlavne ze oni su spokojni a plni, ale jedli by maso, len tolko, kolko (podla nich) potrebuju - aby boli zdravi/prezili, pripadne OBCAS k chuti, a zvierata by sa zabijali co najrychlejsie bez utrpenia a mali by dostojny zivot aky si bez akychkolvek dohadov zasluzia (!) este OK...
fakt ako....som zjavne "vegetariansky fasista" ale mohli by sa ludia nad tym zamysliet. Nad tym sebectvom.... Uznavam, ja sa tiez este v tejto problematike uplne nevyznam a nemam to potvrdene na vlastnej kozi, ci je to zdrave alebo nie a je to iba moj nazor, ale nebolo by urcite nic zle na tom, keby ludia aspon obmedzili konzumaciu masa( na "potrebne" mnozstvo uz to by bol uspech) a zvierata by zili peknym zivotom, kym ich nezabiju tiez co najprijemnejsim sposobom. ....a minimalne by ste si to mohli vazit! ze tie nevinne kravy musia skapat aby ste sa vy nazrali a nie takyto pristup ze je mi to fuk a total ignorancia...to je pre mna neprijatelne!
ked tak nad tym rozmyslam, ked uz clovek vedome zabije zviera pre jedlo, mal by si ho uctit a byt pokorny, pretoze mu zobral to jedine co zviera ma...zivot. lenze je vela hlupych ludi, co si nevazia ani ten svoj, nie to este nejaky iny...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
146 komentov
a je to riadna blbost podla mna
chudatko krava, niekto ju podojil
nie som a nechcem byť a považujem to za chorobu
inac ludske telo je skor na zeleninu prisposobene
» www.govinda.sk/vegetarianstvo/... pozrite si tu "tabulku" nizsie
a kedy si ty naposledy jedla mäso surové? nie sme mäsožravce, ale to tu nikto netvrdí, lebo my jeme aj mäso, nielen mäso, a je tepelne upravené, surové mäso sa je málokedy (tatarák, suši...)
stačí sa pozrieť na človekovcov nejediacich živočíšne produkty nejaké to desaťročie a netreba tu potom viesť vravy o tom, čo je jeblé, zdravé, nezdravé, kadejaké.
a s tým odopieraním poznám veľmi dobre. dlhé roky som si mäso odopierala, a chýbalo mi. nevydržala som. snažila som sa stať vegetariánkou. ale potom to nejak raz.. na silvestra, opitá, strašne oduševnelý rozhovor s kamarátom som mala.. som sa zobudila ráno a povedala som že posledné zviera čo zjem je tá opica čo mi sedí na hlave ale nie.. no.. proste ono to musí prísť tak nejak, samé, prirodzene.. musíš byť presvedčená že takto je to správne, takto som spokojná a šťastná. ak máš trpieť tak kašli na to. (ale osobne som si porovnala ako trpím ja keď nemám na raňajky na chlebe salám a ako trpí to úbohé zviera zavesené za nohy čakajúce na zbytočnú smrť...) no nič.
a ešte že mne pomohlo keď som sa presťahovala prvý krát od rodičov na podnájom a bol strašne lacný lebo bol presne nad mäsiarstvom. ten nechutný smrad by vadil každému, s tým som si istá.
ako tu uz bolo spomenute, ani masa, ani syra a vajicok by so msa nevzdala....
a môj názor? nechs i každý robí čo chce nech je aj prach z kobercov, čo ma do toho? ak to vyhovuje im a do mňa to nezasahuje, môže mi to byť tak výsostne jedno
mala som akurat nedostatok zeleza, co by s tym mohlo suvisiet ako mi povedala lekarka, ale po roku sa to upravilo
tu je to pekne napísané:
» www.biblia.sk/sk/evanjelicky/...
telo potrebuje k svojmu životu jesť aj živočíšnu potravu.....
filip
@korylein vegetariáni nejedia ryby mojko.
a *tanieri
@nicmanenapada a ja si myslím, že by si sa najedol.
ale hej, stačí aj jeden jediný, ktorý si to prečíta a Pravda bude naplnená .............filip
tak isto môžeš nazvať fanatikom niektorého z tých, čo napísali že sa svojej klobásy nezvdajú. ale nenazveš, pretože tí sú pre túto konzumnú (a dekadentnú a hnusnú zvrátenú rozmaznanú spoločnosť plnou korupcie, instantného sebaklamu, špinavých peňazí a bezcharakterného prístupu) tí normálni.
Ale necháp ma zle, je to len môj pocit, rešpektujem aj tvoj názor.
Ale k téme. Nie, nie som. Istého času som nejedla mäso (ale za vegetariánku som sa nepokladala). A na to, aby som bola vegánkou až príliš milujem jogurty a mlieko .
chcem vám dokázať že existuje milión a jedna vecí medzi mäsom a zeleninou, že veci o vápniku mlieku a zdravých kostiach sú už roky dávno vedou vyvrátené mýty (len sa to jaksis ešte nedostalo do vašich ľudí - a hľa, keby dostalo, čo by sa stalo? nebodaj by sa prestalo vyrábať a predávať mlieko a krachol by mliečny priemysel!), že bielkoviny a blbosti človek nezískava primárne z mäsa, že najvzácnejšie živiny sa nachádzajú v zelenej zelenine, v strukovinách, semienkach a orechoch..
a ešte že keby ste ochutnali taký môj segedín, ani vo sne by vás nenapadlo že je "iný"
hlavne ži a nechaj žiť. ako som povedala hneď na začiatku. pís ľudia
Neznášam, keď sa mi niekto snaží niečo vnútiť - čistý Jehovista, tí sú presne takí istí...
Zaujímalo by ma, kde si našla tie "vedecké" štúdie o tom, že mlieko neobsahuje vápnik...
Načo máme rezáky v ústach?
Človek je všežravec, nemáme črevá ako bylinožravce...
Ak to robíš len preto, že sa týrajú zvieratá pri získavaní potravy, tak potom si neobliekaj ani tričká, kde je napísané Made in China, pretože aj tie vyrobili týrané deti...
Kedysi ľudia jedli všetko a pozri akí boli zdraví Moja babka neobľubuje mlieko ani mliečne výrobky, teraz keď má okolo 80 sa jej kosti pomaly rozsýpajú a nevládze už ani poriadne chodiť...
Je mi jedno, čo ješ ty, pre mňa za mňa môžeš aj výkaly , ale nevnucuj mi (nám) prosím názor, že len tvoja teória je tá správna, a my všetci sme zlí
P.S.: Máš 21, ak tvoj birdz vek neklame, takže nemôžeš vedieť, či je tvoje telo zdravé, stravuj sa takto celý život a keď budeš mať 80, potom môžeš povedať, že ti vegánstvo prospievalo
pozri si dokument (jeden z mnohých) forks over knifes, tam to je všetko pekne vysvetlené. stačí nemať klapky na očiach.
Ja mám otvorenú myseľ, ako už bolo spomenuté, nech si každý je čo chce, je to istým spôsobom životný štýl, priatľ je vegetarián ja som "bežný konzument" a tiež nemáme problém. Ide tu o vzájomný rešpekt a nie o "vnucovanie svojho názoru", ako ho vnucuješ v tejto diskusii ty (možno nevedomky... ).
A keď si taký "peace" človek ako si o sebe tvrdila, tak dúfam, že nemusím od teba čakať ďalšiu "moralizujúcu reakciu".
Peace
celkovo si myslim si, ze je to prastary, skostnateny zvyk, ktory si zasluzi vacsiu pozornost. Da sa nan pozriet z viacerych stranok, tak napr. po tej zdravotnej- my sme plodozravci od prirody a nasi predkovia sa najprv zivili zberom plodov az potom sa dostali k lovu, co sa im stalo aj osudnym. Odkedy ludia zacali jest maso trpia kadejakymi neduhmi. Maso nam nevyhovuje pretoze masozravci v prirode maju nepravidelny chrup prisposobeny k trhaniu masa, kysle slimy. jednoduchy zaludok, a kratke a velmi jednoduche priame a hladek hrube crevo na rozdiel od cloveka, ktory ma pravidelny chrup, zasadite sliny, jedoduchy zaludok a omnoho dlhsie hrube crevo. Ak clovek zje maso, dlho potom prechadza jeho crevom a zacina hnit, mnozia sa miliardy hnilobnych bakterii, ktorych toxiny prestupuju crevnou stenou a zanasaju organizmus. Navyse cholesterol a tuky v mase vytvaraju v creve mnozstvo rakovinotvornych latok. dalej vieme ze sucasna kvalita masa je ovplyvnena honbou za ziskom. Zvierata sa chovaju v nedostojnych velkochovoch, krmi sa najlacnejsie, nekvalitne a neprirodzenou stravou. Navyse ich zabijaju krutym, neludskym sposobom. Vsetko to vedie k vyskytu chorob , kt este doplnaju pridavky antibiotik, umelych hormonov a dalsich chemikalii. Tieto toxicke latky su potom v mase, ktore nasledne konzumujeme.
Ano mnohi argumentuju ze aj ovocie a zelenina su znehodnocovane kadejakymi chemikaliami, ale maso ich obsahuje daleko viac, navyse clovek sa s nimi horsie vysporiadava.
Ale co je najhorsie konzumacia masa ma priamy podiel na tom ze ludia hladuju. V chudobnych krajinach sa pestuje krmivo pre dobytok v bohatych krajinach. Neda sa popriet ze ak by sa teoreticky 1 clovek vzdal masa niekolko dalsich by sa obilim nasytilo.
nuz a to vsetko plati pre vsetky zivocisne vyrobky..
tieez si vsak myslim ze ten kto o tom nie je presvedceny nech to nerobi
tuto problematiku si treba dobre prestudovat inak to moze dopadnut katastrofalne..
faktom ostava ze normalnou stravou ohrozujete svoje zdravie..srdecne choroby ci rakovina ale aj mnoho dalsich nevznikaju len tak z nicoho..su vysledom prave konzumacie masa..
teraz argumentujte ked ste taku mudri!
bude to večný rozbroj, ja som s tým zžitá, ale nechápem prečo ti vadí, že vysvetlujem dôvody vegánstva v diskusii o vegánstve.
a ešte med by ma zaujímal
Vegan NIE, Vegetarian NIE, som schopny mäso zajedať mäsom a vlastne to aj tak robim a za druhe, tej "zeleniny" zjem aj tak na kila
ja skôr žijem podľa hesla "žijeme len raz", takže mi je dosť jedno ako nezdravé je to čo jem, fajčím koľko chcem, pijem, jednoducho od zdravého životného štýlu to má ďaleko, ale takto som najviac šťastná, lebo si mega užívam život a ak by som sa strážila, kľudne by ma mohol zajtra zraziť trolejbus a mala by som hovno z toho, že som zomrela zdravá.. a mäso mi brutálne chutí, za McDonald by som vraždila, takže ma to robí šťastnou, čiže v tom budem pokračovať
@majo16 čo máš proti búde majko? ns-"sxe" komedianti ale vedia byť vtipní pri obviňovaní hocikoho iného z intolerancie a fanatizmu, to hej
@onedisunity velký sóhlas až na to že kávu niekedy pijú aj niektorí križiaci, a čo cigy testované na zvieratách mimoľudských? tu máš dobrý trek
Si vegán?
a k téme: áno, pokladám to za veľmi dôležité.
a nie ja ľúbim mäso a minule som zabil sliepočku na polievku a skutočne to so mnou nič nerobí