nie dáke brutálne mlátenie samozrejme..ale dakedy treba buchnúť to decko po zadku hlavne v období tých štyroch rokoch je to podla mňa najhoršie...nesmie si dovolovať všetko, treba mu určiť dáke hranice..samozrejme všetky tie veci, že deti sa nemajú byť majú sa im dávať tresty, že nemôžeš pozerať seriál atď..ale podla mňa fakt dakedy neuškodí dať mu jednu po zadku, je to len pre ich dobro ja som dostávala varechou celé moje mládí a moji rodičia sú podľa mňa bohovskí
Rad by som vedel, kto by stanovil hranice kedy ide o fyzicky trest a kedy o priestupok alebo trestny cin Podla mna maju fyzicke tresty nulovy ucinok, mna rodicia nikdy neudreli a nemali problemy ma vychovavat. Ak dieta vzdoruje tak jeho nazor nezmeni ani monokel pod okom
poznám zopár detí, na ktorých rodičia priekopnícky testovali výchovu bez fyzického trestu.... výsledok príšerný : neovládateľné, uvrešťané, rozmaznané dieťa rovnajúce sa apokalypse miesta kade prechádza a skaze všetkého, čo si všimne. Rodičia si to silno odtrpia, i keď neskôr v živote plného sebeckosti a bezcitnosti sa takýmto deťom vcelku darí.
@Stage prave si celkom dobre opisal moju sestru na mna ta vychova bez bitiek celkom fungovala... aj ked ako decko som sa vzdy bal bitky bo foter je fakt velky, ale nikdy sa to nestalo
myslim, ze sem tam po zadku neni "zle", ale kedze sa tazko urcuju hranice, a kedze by ich niektori rodicia urcite prekracovali, hlavne v podnapitom stave, tak preto by som bol za uplny zakaz.
@stage na mne moji rodicia priekopnicky otestovali tuto metodu, nikdy ma neudreli a aj ked to sama s istotou nemozem povedat, ale uvrestane neovladatelne dieta rovnajuce sa apokalypse som nikdy nebola.
nesnaz sa to zovseobecnovat ked to nie je mozne. kazde dieta je ine, kazdy rodic je iny.
keď som bola malá mama mi dávala facky, no... ešte stále ma rada vymláti ... ale... môj otec sa ma v živote nedotkol a mám pred ním väčší rešpekt ako pred mamou... prečo? lebo si nenúti autoritu...
taktiež s kričaním to isté, mama kričí až mi píli uši... a jedine čo mi ostalo je to že keď niekto zvýši hlas idu mi slzy... ...
alebo neter, jej mama jej dala už pár poučných... ešte viac sa rozrevala, ja som si s ňou po diskutovala /ma 3 roky ale mozog aj 6 ročného/, prestala plakať poslúchla.
násilie podľa mňa nič nejako nerieši, ak si vieš nájsť normálnu cestu... dohovorenie postačí, prípadne komrpomis
@fernet271 dieťa tvojho veku je vždy proti fyzickým trestom ... ale s takým 4 ročným dieťaťom sa ako porozprávaš ? nepochopí to , tak treba dať po zadku, nevravím, že tak že tam bude mať ešte hodinu červený odtlačok mojej ruky ale len tak z mierou je potrebné tomu decku plesknúť keď neposlúcha
@Xennus Veľký foter niekedy stačí, ani udrieť nemusí.
@Matii Vôbec nezovšeobecňujem, písal som o tých deťoch, ktoré také poznám. Možno som zabudol podotknúť, že ide o intenzívnu výchovu vo veku 2-5 rokov, kde malá pozadku naozaj funguje. Určite nemyslím o bytí dospievajúcich detí, kde sa už napraviť bitkou nedá nič. To si rodičia už len zbierajú "plody" svojej výchovy spred 10 rokov.
Btw. neviem, či niekto z Vás môže na 100% povedať, že v 2-3 rokoch nedostal predsa len nejakú tú po zadku.
@7@10@18 Čo tu máte furt s MLÁTENÍM detí, nikto tu o žiadnom mlátení nehovorí. Píšeme o usmerňovacom primeranom placnutí po zadku. Malé dieťa je tak slabou bolesťou oboznámené s naším nesúhlasom s jeho konaním. Keď budem kričať, revať a nadávať mu, bude z toho mať väčší psychický stres ako z malej po prdeli. Stále hovoríme o veku 2-5 rokov, nie potom, keď už musí prísť na radu dohováranie a vysvetľobvanie.
no. som skor za vychovu prostrednictvom odmien, dohovarania, a takeho ako sa robi napr. aj ked sa vychovava pes ked sa vykaka tam kde nema ze sa mu k tomu strci nos ale ked to nebude pomahat,tak sem tam ked ma velmi nastve taku po zadocku mu dam aby pochopilo
tym sa len docieli presny opak toho co rodicia ocakavaju.... a v dospelosti sa z bitych dieciek stavaju primitivy co v bitkach a tyrani pokracuju a odnesu si to vacsinou nevinne zeny a ini
áno občas treba aj buchnúť decko po zadku aby vedelo čo si môže dovoliť ale zase nehovorím že ho treba týrať ani ho dávať kľačať ani nič také aké metódy používali naše babky alebo prababky.
Poznáte tu riekanku: Ohýbaj ma mamko pokiaľ som ja Janko, jak ja budem Jano neohneš ma mamo. A to už vidno v dnešnej mládeži ako ich rodičia šetrili udrieť po zadku a dnes s nimi nevedia rady dať.
Niesom za mlátenie detí. Ale občas sa nejaká tá výchovná, keď sa už inak nedá, hodí. Keď som bol malý, občas som dostal po zadku a nemám pocit, že by ma naši týrali, ani nemám pocit, že by to nejak negatívne ovplyvnilo môj vývoj. Skôr naopak.
Komu nie rady tomu niet pomoci, dieťa by malo mať rešpekt pred svojimi rodičmi či už v detskom veku alebo aj v dospelosti.
Keď vidím na ulici mamičku ktorej 5 ročný syn nadáva tak takého by zaslúžilo poriadne pretrieskať nech sa uvedomí.
Keby moje deti poslúchali, dobre sa učili, robili by to čo majú - dôveroval by som im takže - by som im nechával úplnú voľnosť, no keby si neplnili povinnosti, zvyšovali by na mňa hlas a podobne tak by boli ako v base
@milo5 takze namiesto toho aby si svojmu dietatu strelil jedno zaucho a je razom pokoj a vsetko v pohode, tak ho radsej psychicky zdeptas a v 13 bude psychicky v prdeli?
Ja som za tresty, samozrejme primerane. Malim detom po zadku neuskoda a nam "teenagerom" ta facka tiez nie, to si myslim, ze uzna kazdy kto mal doma takuto vychovu. Samozrejme netreba to prehanat. Ale porovnajte si mladez s dospelymi, teraz sa fyzicke tresty zamietaju,predtym boli bezne. Mladi ludia a hlavne male deti su strasne rozmaznani a neuznavaju autority, dokonca aj niektori mladi sami hovorime, ze je to strasne.
Napriklad v USA keby date dietatu po zadku, tak ludia uz na Vas volaju policiu. Aj to tam tak vyzera, ked pubertaci strielaju v skole.....
a prečo si jej(16) dal facku? lebo nič nechápe a potrebujem(40) nejaký rešpekt ale vieš že to moc nepomôže. ... . a teba bili ? nie. a to ani zaucho? nie vôbec. a počúval si a dovoľoval si si? nie ale ja som mal len mamu. a to je rozdiel? ale ked ona mi to akoby robí ako naschvál. určite?
@Ribo , preco psychicky zdeptat? Ja som to nemyslel tak, ze ho budem presviedcat celel detstvo o tom ze je zehlicka Jednoducho ho nepustat von ak je drzy, obmedzit vreckove a pod. Bitka nic neriesi, ani by som si nedokazal zdvihnut ruku na dieta. A toto je podla mna efektivnejsie.
Ak si dieťa o facku priam koleduje neustálym provokovaním a má pocit že ono má tu nadvládu, tak vtedy jedna za ucho nezaškodí..
Ale biť ho ak začne trucovať alebo neviem čo..to nemá význam.. tak isto ako aj ustupovať mu vo všetkom. Treba docieliť to aby dieťa vedelo že pánom je rodič a jeho treba poslúchať
Mlátiť decká musia len tí, ktorí ich inak nevedia vychovať, čiže z vlastnej neschopnosti.
Psychickí labilní jedinci a nerváci, ktorí nevedia ovládnuť ani svoje emócie, ťažko zvládnu výchovu dieťaťa. A násilie plodí ďalšie násilie, čiže to spôsoby iba ďalšie konanie, ráve za ktoré je dieťa trestané, prípadne sa agresivita namieri priamo na rodiča.
Osobne si myslím, že vychovávať, pokiaľ sa to dá, by sa nemalo na základe trestov, ale prevencie s láskou a chápavosťou. Ak je dieťa dobre vychované, ťažko spraví niečo, za čo by ste ho neskôr museli trestať. Aj keď dieťa nie je vychovávané len rodinou... Vždy sa dá to, čo si myslíte, že dosiahnete bitkou, dosiahnuť iným spôsobom lepšie, a bez vedľajších účinkov.
žiadne mlátičky nepodporujem, ale stretol som sa s prípadmi, keď to bez poriadného otcovského nešlo... áno, je možné že sa nájdu poddajné / lepšie chápavé typy, ale ako sa môžte presvedčiť, ani v dospelosti ich nie je veľa
mlátiť deti to určite nie ale zas malé fyzické tresty ako napríklad taká otcovská facka alebo po prdeli a podobne.. prečo nie.. deti sú deti a často až takto si uvedomia že robia niečo zlé.. nemožte porovnávať vaše zmýšlania s malým dieťaťom...
no ja som...nebudem ho tirat ale tak taku vychovnu mu treba..ptm by si decko dovolovalo az privela keby nemalo respekt a respekt si rdic vybuduje len tak ze bude ten nadradeny
@milo5 Zehlicka ... Ale tak z vlastnych skusenosti viem, ze "zarach" nepomoze nic, zobrat vreckove? Da sa prezit aj bez neho (som zivy dokaz) a peniaze mam temer stale. Ja som nevravel o bitke, ale o facke/pohlavku/po zadku. Ono ak sa to sppravi s citom tak je to rychle riesenie a ucinne. Bohuzial deti teraz su tak zblbnute, ze by za vychovnu facku dokazali zavolat na rodicov fizlov....
v žiadnom prípade žiadne tresty, ja som napriklad zaracha nikdy nemal lebo nebolo treba, moj najvačši trest bol ked som musel počuvať mamine kázne ale samozrejme bez kriku, fyzické tresty podla mna využívaju len nesebavedomí zúfalci ktorý si nevedia vlastné decko udržať nakrátko, bitka predsa nieje výchova
dala som inú možnosť, pretože pod fyzickým trestom si predstavujem bitku ako takú. a tú neuznávam. osobne mám s deťmi skvelý vzťah, dokážem s nimi byť aj celý deň, robila som v tábore, kde som bola sama na 12 deciek, väčšinou nemusím na ne zvyšovať hlas, ani si nijak umelo budovať autoritu, poslúchajú ma.
no niekedy už aj mne lezú na nervy, čo je čo povedať a viem, že im proste žiadne slovo nepomôže. vtedy ich fakt treba uzemniť takou tou výchovnou, ktorá však nebude z takého toho
"ja som autorita a môžem si to dovoliť"
tá výchovná musí mať podtón
"teraz si fakt spravil koninu, tak to pocíť"
facky ako také ale moc neuznávam. sú veľmi ponižujúce podľa mňa. facka je už ako posledná vec na uvedomenie sa. a skôr starším. keď prídu najebané domov alebo až príliš drzo odvrávajú.
malé deti skôr capnúť po prstoch (keď nepomôže ani piate ústne napomenutie a "odťahovanie" od neželanej činnosti) alebo po zadku. po prípade jemne vyťahať za uši.
hlavne netreba zabudnúť na to, že kriky s deťmi nič nerobia, nezaslúžená facka bolí aj po rokoch a naozaj len to zaslúžené má naozaj účinok.
a aj to si dovoliť len pri deťoch, ktoré sú mi blízke. nikdy by som ani len jemne necapla decko v tábore. od toho tam ja nie som.
Výchovné zaucho nikdy neuškodí... Ja keď som bola malá tak som dostala v podstate za každú maličkosť... a neboli so mnou problémy. Brata bili o dosť menej... a je to na ňom vidieť. Tak isto bratranca mlátili furt... tiež s ním nie sú problémy. Zato na jeho sestru, na ktorú v živote nezdvihli ruku úplne sedí popis od @stage v @4 . Takže áno, som za fyzické tresty
šak ked ma nasere jasne že mu dam po riti, jak som ja mlatil bratov ked bolí malí a neboj sa, akí slušný chlapci sú to dnes, samé jednotky nosia domov, neflakaju sa po krčmách, vedia čo je dobre a čo je zlé
ja som za vychovnu bitku, malym detom ked nepocuvaju tak dat po zadku ako krajne riesenie, ale nie ich trepat ze placu od rana do vecera
ja ked som bol maly tak som strasne vela dostaval, ci uz po pysku, alebo s varechou po zadku alebo po chrbte, ale nemozem povedat ze teraz zo mna nejaky nasilnik, skôr naopak
ak sa pri detoch nepouzije trochu nasilia a bude sa to kompenzovat inymi trestami - ziadne vreckove, tyzden zaracha, nepojdes na pc atd. tak sa to vzdy porusuje (ked nemas dostat vreckove a popytas rodicov nejake prachy na nieco tak ti daju, ked mas tyzden zaracha tak ten tyzden väscinou netrva 7 ale 5 alebo 4 dni a s pc plati to iste) toto poznam lebo vidim ako vychovava brat svojho syna, mojho synovca(13) a tiez ho nebije
co sa stalo vcera vecer pri telke, jeho rozhovor s jeho babkou, mojou mamou:
b: ty mas rengenove oci ze sa teraz vecer ides ucit?
s: a co zase hucis, uz som skoro nauceny
b: co sa neucis cez den, ale teraz vecer, preco ked prides zo skoly hned ides na PC
s: joj nehuc tolko uz som nauceny
b: a preco mas tu knihu v rukach
s: (hodi knihu na zem)
b: preco si ju hodil na zem?
s: aby som ju nemal v rukach
no ja som mal na neho take strasne nervy, keby to bol moj syn a takto by sa so mnou rozpraval tak ho tak zrežem ze si tyzden na zadok nesadne
a take to je aj s inymi teenagermi co sa nevedia zmestit do koze
na mne mama doslova polámala varechy a nemyslim ze by mi to nejak uskodilo...
svoje deti budem vychovávať podľa ich povahy.. ak nebudú zvládnuteľné normálne, dohovorom a inak, výchovná nezaškodí... ale nie nejaká bitka z môjho hnevu..
ale ako sa hovorí, v mladosti som mal 5 teórií na výchovu detí, teraz mám 5 detí a žiadnu teóriu..
mám známu, ktorej spôsob výchovy sa mi strašne páči.. deti nebije, ale keď robia zle alebo dačo vyvedú, musia ísť za trest niekam na chodbu, ďalej od ostatných a tam si to odplačú (z ich hnevu) až kým sa neospravedlnia a tak..ale tak to uplatňovala možno vo veku 2-4 roky dieťaťa, v iných prípadoch neviem, ale bolo to dosť výchovné a pritom nenásilné.
ja som chodievala kľačať do kúta na hodinu čo v praxi vyzeralo tak, že som sa tam skôr povaľovala, keď niekto okolo išiel, tak som sa rýchlo tvárila, že kľačím, potom som si povedala, že je čas sa ísť ospravedlniť, nacvičila som si tú vetu, pohľad dole a všetko a šlo sa na vec
zozačiatku to ešte ale samozrejme malo účinok, keď som však kľačala tak 5krát týždenne za úplne nepodstatné veci (niekedy sme sa s bratom delili o kút ), tak mi to už bolo smiešne.
ja som robila sprostosti kýžm neprišiel foťo a jednu mi netresol akú vzduchom chladenú teda kým som bola menšia teraz je facka fakt len vo veeeľmi výnimočných prípadoch ale aj si ymlsím že taká výchovná po riti alebo po hlave nemôže uškodiť, mne to neuškodilo. A mylsím si že toto treba praktizovať keď má dieťa tak od 3-8 rokov. ASpoň u m,ňa to tak platí, naši ma vycvičili kým som bola malá a teraz si už 2 krát rozmyslím kým niečo urobím alebo poviem
Podľa mňa bitím sa nič nedocieli. Mňa nikdy nebili na mňa mali psychologickú taktiku takže keď som niečo vyviedla bola som z toho dlhšie vystresovaná ako keby dostanem pár faciek.
Vy mladí, čo ešte nemáte deti tvrdíte že by ste nikdy nepoložili ruku na dieťa ale až potom , keď ich budete mať zistíte ako ste sa mýlili.Nie som za otĺkanie a ani som to nikdy nerobil ale po zadku neuškodí.Neviete si predstaviť aké sú deti niekedy vychcané a doslova hnusné aj keď sú vaše.Veľa by o tom mohli hovoriť učiteľia a tí čo s deťmi pracujú a nehovorím o škôlkároch.Jedným slovom som za výprask po zadku.
rozhodne neuznavam dokazovanie si svojej autority bitkou, alebo to ma byt vychova? rovno mali ti rodicia povedat ze chcu psicka na voditku, ktore bude skakat tak ako chcu oni...... dietatu treba priestor, nech samo poznava, uci sa atd... ked nieco spravi zle, rozhodne je to stale ludska bytost a da sa to rozumne vysvetlit alebo prediskutovat....
Áno som, ale zas treba určiť čo je VÝCHOVNÝ trest a čo je behlavé bitie dieťaťa.
Ako malá som od otca-keď som si to zaslúžila- dostala jednu po hube a nemyslím, že by to na mne zanechalo nejaké trvalé psychické alebo nebodaj fyzické následky. Nehovorím, že ma po každom priestupku bil, ale keď nepomáhali dohovory, prišla vyššia sila a všetci sme boli spokojní
som za individualny pristup k dietatu ako originalu...co plati na jedno, neplati na druhe...cize tam pomoze iba cas spoznat to dieta...a niektori rodicia si deti nepoznaju a to je problem - neprimerana vychova
no mlatiti deti, to mi je uz len pristup, nehovorim, ze ked si zasran dovoluje, ze by som mu po zadku necapla, ale co si uz take male dieta odnesie z toho, ked ho niekto bije, akurat bude neznasat xvilu rodicov a to je vsetko, ale skor je potrebne im nejak sikovne podat dovod preco nieco nemaju robit, aby sa im v hlave zafixovalo, ze to robit jednoduxo nemaju a nie zato, ze ix potom tota hrozna mater zmlati to si myslim ja
ako, ked mna mama niekedy bila, akurat som jej zacala vycitat, ze sa nevie ovladat potom sa ukludnila a prisla sa mi ospravedlnit, toto mi uz je ale vyxova mna vyxovala babka a viete ako, rozpravala mi pribehy zo zivota a davala skutocne priklady a moja hlava si uz nieco z toho zapamatala a bol to je vyxova
nesuhlasim s bitim deti, pretoze som si vsimla ze z takych deti vyrastu bud:
A: deti, ktore povedia "aj mna doma bili a som tu" a budu svoje decka dalej tlct za kazdu kravinu
alebo
B: deti, ktore budu mat z toho traumu/odpor a svoje deti budu vychovavat ako maznosov a vsetko im dovolia..takze vyrastu rozmaznane decka
ano, je dobre ked dieta dostane po zadku ked neico vyparati..podstatne je aby si to decko uvedomilo, ze spravilo nieco zle..
mna doma mama bila ked som bola mala a necitim na sebe ze by to pomohlo..fotra som sa bala ako cert kriza ked som nieco spravila a necitim ze by ten strach pomohol..prave naopak.
dietatu je potreba venovat sa.
poznam decka ktore su cele dni same doma a rodicia ich zoberu cez vikend do kina a do mekdonladu.ale to bohuzial nieje vychova
mna nikdy nebili, dakedy som dostala vychovne po zadku alebo po papuli, ked uz som urobila nejaku blbost...ale ved to je normalne. ale rodicia ktori mlatia svoje deti ako zita by sa mali hanbit.
Nemám rada označenie fyzické tresty - vyvoláva vo mne pocit, že ide o nejaké dobitie toho dieťaťa, že ho ufackujú, zbijú a pod. Za také fyzické tresty nie som, ale niekedy taká výchovná facka nie je naškodu. Čo v takom Nórsku, kde uzákonili zákaz fyzických trestov pre deti - dieťa sa hodí uprostred ulice na zem, reve, odúva sa, a rodič len bezradne stojí, lebo chúďatku dieťatku nesmie ani po zadku dať. Atď.
@positive34 cize zla vychova mojich rodicov...to znamena ze ma nebili...sposobili ze som rozmaznana a blba co vsetko usudzujes z jednej fotky... tak to je fakt...bystre
mňa rodičia vždy trošku prepleskli ale nikdy ma veľmi nebili. Dieťaťu keď spraví niečo zlé tak áno trochu po zadku keď je staršie možno facka ale vždy mu treba vysvetliť v čom sa previnilo. Lebo je to blbé keď decko dostane päťku a automaticky čaká len na výprask a rodičia mu nepomôžu k lepšej známkee a ani mu nepovedia v čom spravilo chybu. Myslím že rodičia ma vychovávajú celkom v poho ale mohli by si odpustiť domáce vezenie.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
77 komentov
Ale veď vidím, že aj tu na birdzi je dosť takých.
nesnaz sa to zovseobecnovat ked to nie je mozne. kazde dieta je ine, kazdy rodic je iny.
taktiež s kričaním to isté, mama kričí až mi píli uši... a jedine čo mi ostalo je to že keď niekto zvýši hlas idu mi slzy... ...
alebo neter, jej mama jej dala už pár poučných... ešte viac sa rozrevala, ja som si s ňou po diskutovala /ma 3 roky ale mozog aj 6 ročného/, prestala plakať poslúchla.
násilie podľa mňa nič nejako nerieši, ak si vieš nájsť normálnu cestu... dohovorenie postačí, prípadne komrpomis
@Matii Vôbec nezovšeobecňujem, písal som o tých deťoch, ktoré také poznám. Možno som zabudol podotknúť, že ide o intenzívnu výchovu vo veku 2-5 rokov, kde malá pozadku naozaj funguje. Určite nemyslím o bytí dospievajúcich detí, kde sa už napraviť bitkou nedá nič. To si rodičia už len zbierajú "plody" svojej výchovy spred 10 rokov.
Btw. neviem, či niekto z Vás môže na 100% povedať, že v 2-3 rokoch nedostal predsa len nejakú tú po zadku.
ale ako pri všetkom platí že s mierou
Poznáte tu riekanku: Ohýbaj ma mamko pokiaľ som ja Janko, jak ja budem Jano neohneš ma mamo. A to už vidno v dnešnej mládeži ako ich rodičia šetrili udrieť po zadku a dnes s nimi nevedia rady dať.
Keď vidím na ulici mamičku ktorej 5 ročný syn nadáva tak takého by zaslúžilo poriadne pretrieskať nech sa uvedomí.
Keby moje deti poslúchali, dobre sa učili, robili by to čo majú - dôveroval by som im takže - by som im nechával úplnú voľnosť, no keby si neplnili povinnosti, zvyšovali by na mňa hlas a podobne tak by boli ako v base
Ja som za tresty, samozrejme primerane. Malim detom po zadku neuskoda a nam "teenagerom" ta facka tiez nie, to si myslim, ze uzna kazdy kto mal doma takuto vychovu. Samozrejme netreba to prehanat. Ale porovnajte si mladez s dospelymi, teraz sa fyzicke tresty zamietaju,predtym boli bezne. Mladi ludia a hlavne male deti su strasne rozmaznani a neuznavaju autority, dokonca aj niektori mladi sami hovorime, ze je to strasne.
Napriklad v USA keby date dietatu po zadku, tak ludia uz na Vas volaju policiu. Aj to tam tak vyzera, ked pubertaci strielaju v skole.....
...dôsledok-príčina-príčina-dôsledok-príčina-dôsledok...
Ale biť ho ak začne trucovať alebo neviem čo..to nemá význam.. tak isto ako aj ustupovať mu vo všetkom. Treba docieliť to aby dieťa vedelo že pánom je rodič a jeho treba poslúchať
Psychickí labilní jedinci a nerváci, ktorí nevedia ovládnuť ani svoje emócie, ťažko zvládnu výchovu dieťaťa. A násilie plodí ďalšie násilie, čiže to spôsoby iba ďalšie konanie, ráve za ktoré je dieťa trestané, prípadne sa agresivita namieri priamo na rodiča.
Osobne si myslím, že vychovávať, pokiaľ sa to dá, by sa nemalo na základe trestov, ale prevencie s láskou a chápavosťou. Ak je dieťa dobre vychované, ťažko spraví niečo, za čo by ste ho neskôr museli trestať. Aj keď dieťa nie je vychovávané len rodinou... Vždy sa dá to, čo si myslíte, že dosiahnete bitkou, dosiahnuť iným spôsobom lepšie, a bez vedľajších účinkov.
Čo si pamätám zo spomínaného predškolského veku, strašne som sa hanbila, keď na mňa nesúhlasne pozreli, nieto ma bili.
A bitie "niektorých" detí prináša úľavu rodičovi, čo síce viac než dobre chápem, ale nevidím výchovný efekt.
Môžem to používať?
no niekedy už aj mne lezú na nervy, čo je čo povedať a viem, že im proste žiadne slovo nepomôže. vtedy ich fakt treba uzemniť takou tou výchovnou, ktorá však nebude z takého toho
"ja som autorita a môžem si to dovoliť"
tá výchovná musí mať podtón
"teraz si fakt spravil koninu, tak to pocíť"
facky ako také ale moc neuznávam. sú veľmi ponižujúce podľa mňa. facka je už ako posledná vec na uvedomenie sa. a skôr starším. keď prídu najebané domov alebo až príliš drzo odvrávajú.
malé deti skôr capnúť po prstoch (keď nepomôže ani piate ústne napomenutie a "odťahovanie" od neželanej činnosti) alebo po zadku. po prípade jemne vyťahať za uši.
hlavne netreba zabudnúť na to, že kriky s deťmi nič nerobia, nezaslúžená facka bolí aj po rokoch a naozaj len to zaslúžené má naozaj účinok.
a aj to si dovoliť len pri deťoch, ktoré sú mi blízke. nikdy by som ani len jemne necapla decko v tábore. od toho tam ja nie som.
ja ked som bol maly tak som strasne vela dostaval, ci uz po pysku, alebo s varechou po zadku alebo po chrbte, ale nemozem povedat ze teraz zo mna nejaky nasilnik, skôr naopak
ak sa pri detoch nepouzije trochu nasilia a bude sa to kompenzovat inymi trestami - ziadne vreckove, tyzden zaracha, nepojdes na pc atd. tak sa to vzdy porusuje (ked nemas dostat vreckove a popytas rodicov nejake prachy na nieco tak ti daju, ked mas tyzden zaracha tak ten tyzden väscinou netrva 7 ale 5 alebo 4 dni a s pc plati to iste) toto poznam lebo vidim ako vychovava brat svojho syna, mojho synovca(13) a tiez ho nebije
co sa stalo vcera vecer pri telke, jeho rozhovor s jeho babkou, mojou mamou:
b: ty mas rengenove oci ze sa teraz vecer ides ucit?
s: a co zase hucis, uz som skoro nauceny
b: co sa neucis cez den, ale teraz vecer, preco ked prides zo skoly hned ides na PC
s: joj nehuc tolko uz som nauceny
b: a preco mas tu knihu v rukach
s: (hodi knihu na zem)
b: preco si ju hodil na zem?
s: aby som ju nemal v rukach
no ja som mal na neho take strasne nervy, keby to bol moj syn a takto by sa so mnou rozpraval tak ho tak zrežem ze si tyzden na zadok nesadne
a take to je aj s inymi teenagermi co sa nevedia zmestit do koze
svoje deti budem vychovávať podľa ich povahy.. ak nebudú zvládnuteľné normálne, dohovorom a inak, výchovná nezaškodí... ale nie nejaká bitka z môjho hnevu..
ale ako sa hovorí, v mladosti som mal 5 teórií na výchovu detí, teraz mám 5 detí a žiadnu teóriu..
mám známu, ktorej spôsob výchovy sa mi strašne páči.. deti nebije, ale keď robia zle alebo dačo vyvedú, musia ísť za trest niekam na chodbu, ďalej od ostatných a tam si to odplačú (z ich hnevu) až kým sa neospravedlnia a tak..ale tak to uplatňovala možno vo veku 2-4 roky dieťaťa, v iných prípadoch neviem, ale bolo to dosť výchovné a pritom nenásilné.
ja som chodievala kľačať do kúta na hodinu čo v praxi vyzeralo tak, že som sa tam skôr povaľovala, keď niekto okolo išiel, tak som sa rýchlo tvárila, že kľačím, potom som si povedala, že je čas sa ísť ospravedlniť, nacvičila som si tú vetu, pohľad dole a všetko a šlo sa na vec
zozačiatku to ešte ale samozrejme malo účinok, keď som však kľačala tak 5krát týždenne za úplne nepodstatné veci (niekedy sme sa s bratom delili o kút ), tak mi to už bolo smiešne.
takže nie, ja svoje deti biť nebudem
To hovoria bité deti, ktorých deti budú tiež bité.
Ako malá som od otca-keď som si to zaslúžila- dostala jednu po hube a nemyslím, že by to na mne zanechalo nejaké trvalé psychické alebo nebodaj fyzické následky. Nehovorím, že ma po každom priestupku bil, ale keď nepomáhali dohovory, prišla vyššia sila a všetci sme boli spokojní
ako, ked mna mama niekedy bila, akurat som jej zacala vycitat, ze sa nevie ovladat potom sa ukludnila a prisla sa mi ospravedlnit, toto mi uz je ale vyxova mna vyxovala babka a viete ako, rozpravala mi pribehy zo zivota a davala skutocne priklady a moja hlava si uz nieco z toho zapamatala a bol to je vyxova
A: deti, ktore povedia "aj mna doma bili a som tu" a budu svoje decka dalej tlct za kazdu kravinu
alebo
B: deti, ktore budu mat z toho traumu/odpor a svoje deti budu vychovavat ako maznosov a vsetko im dovolia..takze vyrastu rozmaznane decka
ano, je dobre ked dieta dostane po zadku ked neico vyparati..podstatne je aby si to decko uvedomilo, ze spravilo nieco zle..
mna doma mama bila ked som bola mala a necitim na sebe ze by to pomohlo..fotra som sa bala ako cert kriza ked som nieco spravila a necitim ze by ten strach pomohol..prave naopak.
dietatu je potreba venovat sa.
poznam decka ktore su cele dni same doma a rodicia ich zoberu cez vikend do kina a do mekdonladu.ale to bohuzial nieje vychova