Skúste v tomto fóre rozpísať vaše názory a pohľady, čo šikanu spôsobuje, ako jej predchádzať , ako ju riešiť, poprípade aké máte skúsenosti. Patrili ste v triede medzi tých, čo šikanovali, boli šikanovaní, zastávali sa šikanovaných alebo to ignorovali?
Takmer v každej triede je šikana. Dokonca sa uvádza, že vyše 40% ľudí bolo niekedy v živote šikanovaných... ľudia sú kokoti a vychovávajú ďalších kokotov. Deti z nenaplnených rodín sú zakomplexované už v nízkom veku, už 2-ročné deti vedia byť neskutoční zmrdi. Ľudia nevyrastajú v rovnakých podmienkach a niekomu sa dokonca rodia maličkí manipulátori, psychopati a podobne väčšina ľudí nespadla z neba no a deti nie sú úplne blbé, ani nevinné predchádzať sa jej dá len tak, že nebudeme decká zatvárať nútene na dlhé roky s ľuďmi, ktorých si nevybralo, Jasneže sa treba naučiť aj socialnym zručnostiam, ale keď niekoho zavriete ako malé decko na 9 rokov do triedy plnej kokotov, zničíte mu život a psychiku navždy.
sikana sa deje preto, lebo niektore decka su kokoti, ktorych mali kokoti.
ako predchadzat sikane? vratit vsetko aj s urokom. som plne za to aby sikanovane dieta vratilo kazdu bitku tomu kto ho skanuje, pripadne zavolat na neho svojich rodicov, ci starsich surodencov aby si toho co sikanuje pockali niekde po skole a riadne ho zmalovali, pripadne pekne vystrasili. to si este potom raz zapamata taky pankhart.
Je to veľmi smutne a hlavne keď pedagógovia to neriešia aj keď majú možnosť to ovplyvniť. Bohužiaľ nás školský systém dáva šikane veľmi veľký priestor. Tiež som bola obeťou šikany (ZŠ) a zle som to zvládala a nepomohol nikto... mama sa snažila pomôcť ale nemala moc páky alebo nevedela ako. Otec sa o mna nezaujímal.
Keby som rodič tak to asi riešim veľmi rázne a ak by nic nepomohlo, dala by som svoje dieťa na inú školu. A keby ani to nepomohlo, nechala by som ho doma. Určite by som ho nenechala vystavovať tomu stresu.. zdravie je prvorade..myslím že ma to negatívne ovplyvnilo, dokonca mi v tom čase prepukla dedičná choroba a iné veci..
cez veľkú časť gympla áno, možno v septime-oktáve sa to začalo meniť, a aj viem, čím to bolo, mala som prísnejšiu výchovu aj doma, na základe čoho som zrejme nebola spolužiakom sympatická a je pravda, že som sa stále nenaučila povedať nie @lenkaska a ja počas gymplu, že na čo mám alergiu, keď mám ekzém, po škole zmizlo a prišla som na to, že na spolužiakov
bol som intenzívne šikanovaný a sám som si neskôr uvedomil, že som tiež ďaleko od šikanovania nemal ako dieťa. Je to čistý peer pressure a myslím že sa tomu dá ľahko predchádzať keď učiteľ/ka nie je ignorant. Napr. na základnej aj učitelia dosť dávali najavo priazeň svojim favoritom a zhadzovali žiakov, ktorých obľúbených nemali.
Na strednej ma skoro tiež všetci šikanovali v prvom ročníku, ale potom som sa dozvedel, že si to učiteľka všimla a keď som nebol v škole, tak vraj to celej triede vysvetlila. Plus sme mali každý týždeň sedieť s niekým iným, čo bolo celkom radikálne a mnohým sa to nepáčilo, ale všimol som, že takto sa všetci vlastne spoznali rovnako a nevznikli menšie skupiny (ktoré zvyčajne vznikajú medzi tými, ktorí pri sebe v blízkosti sedia)
a v podstate od druhého ročníka sme boli skvelý kolektív. Takže si myslím, že veľa z takýchto problémov môže riešiť škola a jej manažment, učitelia. U nás v podstate hneď medzi prvými vecami spomenuli to, že sa každý prípad bude prešetrovať a nebude tolerovať
takže áno, súhlasím s tým, že niektoré deti sú kokoti a už z princípu budú provokovať a robiť zle, ale myslím si, že väčšina ľudí ktorá šikanovala to robila z konformity - buď sa pridám a budem sa smiať/zapadnem/budem v elite, alebo nespravím nič a budem outsider. A so šikanou majú najčastejšie problém práve takéto zle zmenežované školy kde aj učitelia sú vlastne kokoti.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
ako predchadzat sikane? vratit vsetko aj s urokom. som plne za to aby sikanovane dieta vratilo kazdu bitku tomu kto ho skanuje, pripadne zavolat na neho svojich rodicov, ci starsich surodencov aby si toho co sikanuje pockali niekde po skole a riadne ho zmalovali, pripadne pekne vystrasili. to si este potom raz zapamata taky pankhart.
Keby som rodič tak to asi riešim veľmi rázne a ak by nic nepomohlo, dala by som svoje dieťa na inú školu. A keby ani to nepomohlo, nechala by som ho doma. Určite by som ho nenechala vystavovať tomu stresu.. zdravie je prvorade..myslím že ma to negatívne ovplyvnilo, dokonca mi v tom čase prepukla dedičná choroba a iné veci..
@lenkaska a ja počas gymplu, že na čo mám alergiu, keď mám ekzém, po škole zmizlo a prišla som na to, že na spolužiakov
Na strednej ma skoro tiež všetci šikanovali v prvom ročníku, ale potom som sa dozvedel, že si to učiteľka všimla a keď som nebol v škole, tak vraj to celej triede vysvetlila. Plus sme mali každý týždeň sedieť s niekým iným, čo bolo celkom radikálne a mnohým sa to nepáčilo, ale všimol som, že takto sa všetci vlastne spoznali rovnako a nevznikli menšie skupiny (ktoré zvyčajne vznikajú medzi tými, ktorí pri sebe v blízkosti sedia)
a v podstate od druhého ročníka sme boli skvelý kolektív. Takže si myslím, že veľa z takýchto problémov môže riešiť škola a jej manažment, učitelia. U nás v podstate hneď medzi prvými vecami spomenuli to, že sa každý prípad bude prešetrovať a nebude tolerovať