studená vojna ako ju poznáme ano, no podľa mňa sa každý stále ďalej potajomky vyzbrojuje, a pochybujem že by sa aj počty jadrových zbraní zmenšovali práve naopak
Na vonok áno ale v skutočnosti ani nie veď ako sa môže niečo skončiť za necelých 20 rokov keď ľudia boli vychovávaný vyše 5O rokov že niekde existuje národ ktorý ich che dobiť a zničiť za každú cenu aj zbraňami hromadného ničenia ak je to potrebné nič sa nekončí zo dňa na deň. V USA ešte žijú ľudia ktorý si pamätajú keď im v škole premietali čo majú robiť v čase útoku Ruska jadrovými zbraňami na to človek asi nezabudne a v armáde sú ešte stále tí ktorý boli vedený a vychovávaný k vzájomnej nevraživosti či už v USA alebo v Rusku. Studená vojna pretrváva určite ďalej len sa o tom už toľko nefilozofuje na verejnosti ako za socializmu vtedy to bola hlavne propaganda že západ je zlý a my sme tí dobre podobne na opačnej strane a treba bojovať za správnu stranu. Rusi dávajú najviac peňazí do zbrojenia a načo by vymýšľali nové zbrane veď majú dostatok aj starých ktoré rovnako dokážu vyhladiť ľudstvo ale vždy ich zdokonaľujú vylepšujú a vymýšľajú nové a lepšie, rovnako USA stále vidia v sebe rivalov a nechcú zaostávať jeden za druhým.
evidentne nevies co je to "studena vojna" kedze to davas do suvislosti z vedou a technikou, a vyzkumu a vyvoji v nej. v rusku uz davno nieje komunizmus, takze zase si vedla. a ZSSR uz daaaavnooo neexistuje, ale asi si to nepostrehol, ked pises v sucastnom case
cina, ta bude raz najvetsiou mocnostou na svete.
@Pa3cek " vyse 50 rokou.." ??? jak pocitam, tak pocitam ale od 45 do 90 je 45 rokou. tak o akich vyse 50 rokoch to rozpravas???
@Nikeboy Ty si sem zase prišiel len neustálym urážaním a zhadzovaním všetkých dokáza, akýsi múdry. Ale nemusíš sa ničoho obávať. Svoje docenenie máš, ja som si vážne nepostrehol, že nejaké ZSSR sa rozpadlo, ja som vtedy nežil. Ešte som ani ocovi vo vercajku nerozprával. Ale Ty si to asi prežil, keď tak dobr vieš. A bol si asi aj v Číne! Počkať! Počkať! Už to mám! Ty poznáš aj môj región! Jasné! To len o Tebe nikto nič nevie. Prišiel si, videl si, zvíťazil si. Ale asi ani nevieš, kto si Ty, keď píšeš také spostosti a furt si niečo vymýšľaš o sebe a o názoroch, ktoré aj tak nie sú tvoje.
@Xiao co trepes za hluposti?! kde tu urazam!? NIKDE!!!! si laskavo presta pliest dojmi z pojmami chlapce. ale BS ,tak sa ani necudujem ake nazori a veci tu pises.
tak to musis bit riadne mimo ked nevies ze ziadne ZSSR uz davno neexistuje. potom ako si vysvetlujes ze vsade pocujes,citas a vydis nazou RUSKO??? no ja sa zaujimam o svet, takze viem ze ZSSR uz davno neexistuje, ze sa rozpadlo na rusku,ukrajinu,kazachstan a dalsie.... ked nevies ze ZSSR uz neexistuje, tak potom ukrajina podla teba nieje samostatny stat?! ani litva,estonsko, lotissko, a kopec inich?! OMG, skoda slou. a kde pisem ze som bol v cine? alebo ze poznam tvoj region?? nikde, takze zase dalsia blbost co sa snazis mi podstrcit do ust. neviem kde som co pisal ked ides tvrdit ze ja si osebe furt nieco vymislam, zrejme len v tvojej hlave. a nazory ,mas aj ty nejake, aj ked zvecsa sa milis v tom co pises.
@Xiao este som pozrel datum odkedy tu si takze kto sem prisiel, bi som na tvojom mieste neriesil.
dobre,dobre..to bola netaktna poznamka, ale ked on ide sa tu domna navazat, a pritom sa ja o take vecii ako je svet zaujimam. niesom jak nejaky fero z hornej dolnej co vie o svete len to, co je v novinach a vecernich spravach v tv.
nevolala by som to studena vojna ale ta konkurencia je tu vzdy. usa su bossovia na zapade rusi na vychode. zastupuju 2 ideologie maju ine zaujmy ta konkurencia je prirodzena. ale zeby si isli rusko s usa nejako ublizovat toho sa nebojim rusi maju dost rozumu a pockaju kym sa amici znicia sami
@nikeboy Som si robila srandu, to ti nedošlo? Alebo aj ty?
A ja som v angličtine dobrá, akurát ma tak maximálne nudí ten hlúpy profesor, že si čítam knihy a potom dostanem 2 alebo 3, keď ma vyvolá na tému typu "Picasso a jeho maľby", o ktorej nič neviem v slovenčine, nieto ešte v angličtine
@Xiao este ma napadlo- v 17 rokoch uz mam nazori svoje, to ze niektore od niekoho preberiem, neznamena ze to nieje aj moj nazor. len som ho prebral a stotoznil sa z nim. ci ty ked napr. povies ze "nokia je dobra znacka", tak to nieje tvoj nazor, len si ho prebral od ineho, a pritom si aj ty myslis ze je to dobra znacka???
Nemusím vyzerať dôležito, ale máš o mne vážne zlú mienku. Prosím, prečítaj si ešte raz môj komentár a vetu, kde píšem o ZSSR. Myslel, že to vyznie presne tak, ako má. No ja nie som z tých, ktorí by Ti teraz povedali: "Ehm, východniar, to je jasné, tie jeho názory...". V súťaži POznávaj vlasnú minulosť som v minulom školskom roku skončil štvrtý na celoslovenskom kole so svojou asi 27 stranovou prácou o histórií mojej rodiny. V jadre práce sa najviac venujem histórií rodiny v období socializmu. Nie je to teraz celkom podstatné, len poviem toľko, že do dejepisu sa vyznám dosť na to, aby som vedel, čo je napr. NATO a čo Varšavská zmluva. Takže logicky viem, o čom píšem. Aby sme sa ale vyhli ďallším sporom, poviem narovinu fakt - viem, že ZSSR neexistuje. Šokujúce?
Budem sa opakovať, ale viem, o čom hovorím. Denne sa informujem z najdostupneších informačných elementov, ktorých je mnoho. Ako som už inde hovoril, tie isté fakty si viackrát overím a zistím si ich pravdivosť pred tým, než si ich osvojím a niekde vyhlásim, napr. v diskusii, obyčajnom rozhoveri, dialógu, aj v mojej mysli.
Tvoja falošná mienka o mne, ktorú prehlasuješ, nie je potrebná k tejto diskusii. Naše osoby sa nijako netýkajú toho, či skončila studená vojna, či existuje ZSSR, tak sa viac vyjadri faktami a argumentmi, aby sme mohli viesť zmysluplnejšiu debatu, než len nezmyselné hádky.
tak napis nieco pozitivne. inac niesom "vychodniar" neviem kolko krat to budem este musiet pisat.
zaujimave, tak vydis, preco potom sa ides hadat???
sokujuce pre koho?! pre teba?!
pises rozumne, v tom ti davam za pravdu. len bi si mohol trocha viacej sa zaujimat o svet, aspon o europu.
proste, viac sa zaujimaj o europu, kedze v slovensku,ako pises sa vyznas/poznas.
a nikto sa nehada, len obcas to z ospevovanim, a pisanim o dokonalosti/idealnosti (dnes nieje asi ziaden idealni/dokonaly stat v europe.)slovenska prehanas.
tak mier
z pozdravom,
pisme uz len rozumne, tvoj fanusik NIKEBOY disappointed:malo to bit NIKIBOY,len som sa pri registracii pomilil )
@Nikeboy Ja mám väčšinou slabosť na podobné vážnejšie témy. Rád sa pozerám ľuďom do myslí cez internet, keď vyjadra "slobodne" svoj názor na nejakom fóre. Preto nemrhám ľudskou mysľou na témy ako: "myslíš si, že krava grgá, alebo prdí?"
Dám na tvoje rady a budem sa viac venovať Európe. EÚ som sa venoval štandardne aj doteraz, no musím sa viac zamerať na svet, než na Slovensko. To máš pravdu, svet je veľký, tak málo o ňom vieme
Poďme k diskusii: osobne si myslím, že pádom "komunizmom a nejakými dohodami, paktami, zmluvami, revolúciami sa nič nezmenilo. Len sa možno začali na viacerých miestach zeme radikalizovať vlády. To spôsobuje vojenských rast dovtedy bezvýznamných, slabých alebo podceňovaných krajín ako sú Kórea, ale aj Čína a krajiny Blízkeho a Stredného východu. Keďže sa mi ešte nepodarilo nabúrať do žiadnej bezpešnostnej polície žiadnej krajiny, dokonca ani do slovenskej SIS , tu hovorím čisto len o mojom nevedeckom hypotetickom názore a možno aj konšpiračných teóriách.Čo si myslíš Ty?
ano aj ja musim este veeeeela vecii o svete nastudovat.
hmm...radikalizacia je z inich dovodou. skor z politickich a ekonomickich. pozri blisky vychod, mislim ze tam v buducnosti moze vzniknut konflikt o pitnu vodu. lebo pitna voda v pustnich oblastiach je vzacna. ano viem, odsolovacie zariadenia na pobrezii, ale aj tak, odsolovat vodu je energeticky a ekonomicki narocne. sice, mozu k tomu ucelu vyuzit slnecnu energiu, . cina v podstate nikdy nebola slaba, alebo bezvyznamna.skor nejednotna,rozdrobena. ved aj v minulosti, teraz nemyslim poslednich 100-200rokou,ale ovela viac do minulosti, bola cina strojcom pokroku .
co sa tika korei, podla mna je to nafuknute, v zmysle ze korea je precenovana. lebo napr. atomove zbrane co severna korea ma, urcite nevyvijaly sami, ale niekto im musel dost vyrazne pomahat. ci uz technologiou, alebo odbornikmy alebo materialovo.
@Nikeboy Je veľmi reálna šanca, že vypkne vojna o pitnú vodu. Napr. Izrael bol postavený na púšti. Vyrástol vďaka vynálezu, ktorému sa odborne hovorí "studňa" . Lenže podzemná voda nie je až tak celkom obnoviteľný zdroj energie. Ak sa príliš rýchlo odčerpáva, nestíha sa hydrologickým cyklom vracať naspäť a nastáva úbytok. V Afganistane sa pokúsili o ekonomický prevrat, keď začali masovo stavať "studne", okolo ktorých mali byť obrovské umelé oázy. Vytvorili per-petum-mobile-mechanizmus ťahania podzemnej vody na púšti. Lenže pre jej nedostatok už museli oázy opustiť. Prevrat sa nepodaril. Ale voda sa odčerpáva ďalej...
Čína mala istý náskok orpoti iným krajinám, ale len do chvíle priemyselnej revolúcie. Potom stále zaostávala. Do polovice 19. storočia Čína stále ako základ zjednodušenia fyzickej sily používala fúrik. V Európe už dávno bola rozvinutá "stila pary".
Komunizmus v Číne okrem desiatok miliónov vyvraždených odporcov spsôbil veľký kultúrny skok. Čína sa stáva veľmocou, no aj tak asi nedokáže vyprovokovať celosvetový konflikt. K tomu sa možno náhodne odváži krajina zo Stredného východu, ktorá bude asi ohrozená rozštvrtením v dôsledku náboženstiev a západných mocností.
@xiao izrael ma odsolovacie zariadenia, lenze je to drahe. afghanistan tam je teren mimoriadne clenitii, nie ako pust v saudskej arabii. a v afghanistane je viac nadzemnich zdrojou vody, z vody z horskich masivou. ale netvrdim ze maju vela vody .
to bolo z dovodu rozdrobenia cini, a kolonizaciou zo strani zapadnich krajin. no....da sa to tak povedat, aj ked vynalezii starovekej cini, daleko predbehly europske vynalezy.
komunizmus v cine asi drzii celu krajinu pokope. inac by sa asi rozpadla na mensie staty. viz. ZSSR a rozpad na RUSKO atad....
to tzv. "ohrozenie zo strany zapadnich mocnostii" v podstate je len mytus, lebo ziadna zapadna krajina nebude robit niekde len tak, zbytocnu invaziu. to je ako mytus ze usa isli do iraku koli rope, a pozri na realitu, vetsinu vyznamnich zakazok ziskaly neamericke firmy. tusimze iba v jednej uspela nejaka usa firma. takze je to znacne nadnesene a skreslene.
@Nikeboy Nemôžeš povedať, že ide o mýtus. Keď povieme západné mocnosti, nemyslíme tým len USA alebo Kanadu. Ide aj o ostatné silnejšie krajiny NATO, západné mocnosti Európskej únie a iné. Významne do týchto konflitkov zasahuje aj Rusko. Každý chce z konflitku vyťažiť. Tu nejde o boj proti terorizmu. Tu sa medzi sebou ľudia bijú, zomierajú na rozkazy vladárov, ktorí ako jediní majú zisk z nezmyselných bitiek. Povstalci chcú slobodu, alebo nechcú nejakú národnosť. Vláda chce povstalcov utlačiť. Krajina je oslabená. Prečo sa teda nezapojiť, keď môžeme vyťažiť z hocičoho? Navyše ak vyhráme, naše pozície a vplyv sa posilnia. Nezmyselný kolobeh, v ktorom aj tak trpia len nevinní kvôli rozmarom debilných vladárov.
@Xiao ako blbost co si teraz napisal, lebo napr. tebou zmienovana Kanada, urcite nikde nikoho neohrozuje. ostatne v celosvetovej ankete o najlepsie vnimanu krajinu, bola kanada 1. prva , japonsko bolo druhe 2. takze trocha blbost si teraz napisal(dost velku blbost). takze ta poprosim, krajiny ako Kanada, Japonsko, laskavo vynechaj z tvojho mytu, dakujem.
v ostatnom nebudem reagovat, pokim neopravis svoje vyroky a obvinenia na krajiny ako je napr. Kanada. dakujem za pochopenie.
More! To prekrucuješ. JA som tam nespomenul Japonsko a Kanadu som doložil ako ďalšiu krajinu Západu. Nie ako krajinu, ktorá útočí proti teroristom. Inak, ja Kanadu nevnímam nijako pozitívne. Skôr negatívne, ale oproti USA je ešte na zlatej priečke. No dosť blízko, ale to je zložitá filozofia individuálneho mozgu, ktorú má každý svoju a svojskú, neporozumiteľnú pre iných.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
cina, ta bude raz najvetsiou mocnostou na svete.
@Pa3cek " vyse 50 rokou.." ??? jak pocitam, tak pocitam ale od 45 do 90 je 45 rokou. tak o akich vyse 50 rokoch to rozpravas???
to aby ste mi verili!
tak to musis bit riadne mimo ked nevies ze ziadne ZSSR uz davno neexistuje. potom ako si vysvetlujes ze vsade pocujes,citas a vydis nazou RUSKO??? no ja sa zaujimam o svet, takze viem ze ZSSR uz davno neexistuje, ze sa rozpadlo na rusku,ukrajinu,kazachstan a dalsie.... ked nevies ze ZSSR uz neexistuje, tak potom ukrajina podla teba nieje samostatny stat?! ani litva,estonsko, lotissko, a kopec inich?! OMG, skoda slou. a kde pisem ze som bol v cine? alebo ze poznam tvoj region?? nikde, takze zase dalsia blbost co sa snazis mi podstrcit do ust. neviem kde som co pisal ked ides tvrdit ze ja si osebe furt nieco vymislam, zrejme len v tvojej hlave. a nazory ,mas aj ty nejake, aj ked zvecsa sa milis v tom co pises.
dobre,dobre..to bola netaktna poznamka, ale ked on ide sa tu domna navazat, a pritom sa ja o take vecii ako je svet zaujimam. niesom jak nejaky fero z hornej dolnej co vie o svete len to, co je v novinach a vecernich spravach v tv.
ja som mal zo zemepisu 1, takze narozdiel od tuna xiaoa, viem ze zssr uz davno sa rozpadlo, a on sa tu ide zomnou hadat
A ja som v angličtine dobrá, akurát ma tak maximálne nudí ten hlúpy profesor, že si čítam knihy a potom dostanem 2 alebo 3, keď ma vyvolá na tému typu "Picasso a jeho maľby", o ktorej nič neviem v slovenčine, nieto ešte v angličtine
no asi ako ja v nemcine ale nemcinu moc nemusiim
Nemusím vyzerať dôležito, ale máš o mne vážne zlú mienku. Prosím, prečítaj si ešte raz môj komentár a vetu, kde píšem o ZSSR. Myslel, že to vyznie presne tak, ako má. No ja nie som z tých, ktorí by Ti teraz povedali: "Ehm, východniar, to je jasné, tie jeho názory...". V súťaži POznávaj vlasnú minulosť som v minulom školskom roku skončil štvrtý na celoslovenskom kole so svojou asi 27 stranovou prácou o histórií mojej rodiny. V jadre práce sa najviac venujem histórií rodiny v období socializmu. Nie je to teraz celkom podstatné, len poviem toľko, že do dejepisu sa vyznám dosť na to, aby som vedel, čo je napr. NATO a čo Varšavská zmluva. Takže logicky viem, o čom píšem. Aby sme sa ale vyhli ďallším sporom, poviem narovinu fakt - viem, že ZSSR neexistuje. Šokujúce?
Budem sa opakovať, ale viem, o čom hovorím. Denne sa informujem z najdostupneších informačných elementov, ktorých je mnoho. Ako som už inde hovoril, tie isté fakty si viackrát overím a zistím si ich pravdivosť pred tým, než si ich osvojím a niekde vyhlásim, napr. v diskusii, obyčajnom rozhoveri, dialógu, aj v mojej mysli.
Tvoja falošná mienka o mne, ktorú prehlasuješ, nie je potrebná k tejto diskusii. Naše osoby sa nijako netýkajú toho, či skončila studená vojna, či existuje ZSSR, tak sa viac vyjadri faktami a argumentmi, aby sme mohli viesť zmysluplnejšiu debatu, než len nezmyselné hádky.
tak napis nieco pozitivne. inac niesom "vychodniar" neviem kolko krat to budem este musiet pisat.
zaujimave, tak vydis, preco potom sa ides hadat???
sokujuce pre koho?! pre teba?!
pises rozumne, v tom ti davam za pravdu. len bi si mohol trocha viacej sa zaujimat o svet, aspon o europu.
proste, viac sa zaujimaj o europu, kedze v slovensku,ako pises sa vyznas/poznas.
a nikto sa nehada, len obcas to z ospevovanim, a pisanim o dokonalosti/idealnosti (dnes nieje asi ziaden idealni/dokonaly stat v europe.)slovenska prehanas.
tak mier
z pozdravom,
pisme uz len rozumne, tvoj fanusik NIKEBOY disappointed:malo to bit NIKIBOY,len som sa pri registracii pomilil )
Dám na tvoje rady a budem sa viac venovať Európe. EÚ som sa venoval štandardne aj doteraz, no musím sa viac zamerať na svet, než na Slovensko. To máš pravdu, svet je veľký, tak málo o ňom vieme
Poďme k diskusii: osobne si myslím, že pádom "komunizmom a nejakými dohodami, paktami, zmluvami, revolúciami sa nič nezmenilo. Len sa možno začali na viacerých miestach zeme radikalizovať vlády. To spôsobuje vojenských rast dovtedy bezvýznamných, slabých alebo podceňovaných krajín ako sú Kórea, ale aj Čína a krajiny Blízkeho a Stredného východu. Keďže sa mi ešte nepodarilo nabúrať do žiadnej bezpešnostnej polície žiadnej krajiny, dokonca ani do slovenskej SIS , tu hovorím čisto len o mojom nevedeckom hypotetickom názore a možno aj konšpiračných teóriách.Čo si myslíš Ty?
ano aj ja musim este veeeeela vecii o svete nastudovat.
hmm...radikalizacia je z inich dovodou. skor z politickich a ekonomickich. pozri blisky vychod, mislim ze tam v buducnosti moze vzniknut konflikt o pitnu vodu. lebo pitna voda v pustnich oblastiach je vzacna. ano viem, odsolovacie zariadenia na pobrezii, ale aj tak, odsolovat vodu je energeticky a ekonomicki narocne. sice, mozu k tomu ucelu vyuzit slnecnu energiu, . cina v podstate nikdy nebola slaba, alebo bezvyznamna.skor nejednotna,rozdrobena. ved aj v minulosti, teraz nemyslim poslednich 100-200rokou,ale ovela viac do minulosti, bola cina strojcom pokroku .
co sa tika korei, podla mna je to nafuknute, v zmysle ze korea je precenovana. lebo napr. atomove zbrane co severna korea ma, urcite nevyvijaly sami, ale niekto im musel dost vyrazne pomahat. ci uz technologiou, alebo odbornikmy alebo materialovo.
co si otom myslis Ty?
Čína mala istý náskok orpoti iným krajinám, ale len do chvíle priemyselnej revolúcie. Potom stále zaostávala. Do polovice 19. storočia Čína stále ako základ zjednodušenia fyzickej sily používala fúrik. V Európe už dávno bola rozvinutá "stila pary".
Komunizmus v Číne okrem desiatok miliónov vyvraždených odporcov spsôbil veľký kultúrny skok. Čína sa stáva veľmocou, no aj tak asi nedokáže vyprovokovať celosvetový konflikt. K tomu sa možno náhodne odváži krajina zo Stredného východu, ktorá bude asi ohrozená rozštvrtením v dôsledku náboženstiev a západných mocností.
to bolo z dovodu rozdrobenia cini, a kolonizaciou zo strani zapadnich krajin. no....da sa to tak povedat, aj ked vynalezii starovekej cini, daleko predbehly europske vynalezy.
komunizmus v cine asi drzii celu krajinu pokope. inac by sa asi rozpadla na mensie staty. viz. ZSSR a rozpad na RUSKO atad....
to tzv. "ohrozenie zo strany zapadnich mocnostii" v podstate je len mytus, lebo ziadna zapadna krajina nebude robit niekde len tak, zbytocnu invaziu. to je ako mytus ze usa isli do iraku koli rope, a pozri na realitu, vetsinu vyznamnich zakazok ziskaly neamericke firmy. tusimze iba v jednej uspela nejaka usa firma. takze je to znacne nadnesene a skreslene.
v ostatnom nebudem reagovat, pokim neopravis svoje vyroky a obvinenia na krajiny ako je napr. Kanada. dakujem za pochopenie.