mojko, ty si vyhrabala nejakú knižku "zábavné príklady z matematiky" a nevieš si poradiť, či čo? v každom prípade chcem vidieť pol sliepky ako znáša vajce...
heh zaujímava otázka 81 vajec ? (však sa pýta na cele vajcia, a sliepka náhodou neznáša vajcia len raz denne či to sa mi iba marí ? ) Berte ma s odstupom fičím na antibiotikách
pripomína mi to tú logickú otázku o mačkách a myšiach...
,,koľko vajec znesie 9 sliepok za 9 dní" ? žiadne, vajcia sliepky neznášajú...sliepky znášajú vajcia...ok, rada sa hrám so slovosledom...ak vás to baví rátajte si ďalej
@nihili ale to je hlúposť Lebo otázka koľko sliepok znesie 9 vajec za 9 dní by s týmto zadaním mala výsledok : 1 Čiže je to povedané správne Ale ako fór je to pekné
@finwaell ked si jednou premennou (x) oznacil dva rozlicne "parametre" (počet znesených vajec na sliepku a deň), tak je samozrejme ze dostanes nespravny vysledok
35. ved som ti to napisal. pocet znesenych vajec na sliepku (jeden) a pocet znesenych vajec za den (druhy). Ty pleties jablka a hrusky. "Vypocital" si ze x=1 tj 1 sliepka za 1 den znesie 1 vajce? Ale 1 sliepka za jeden den znesie 2/3 vajca
ty si proste vypocital ze 1 vajce znesie 1,5 sliepky za 1 den, respektive ze 1 vajce znesie 1 sliepka za 1,5 dna, lebo aj dni aj sliepky mas dosadene za premennu x
Ach jaj.. to je to isté len inak povedané počet znesených vajec na sliepku a deň = koľko vajec znesie sliepka za deň? to je jedno číslo, nie dve. Nepýtal som sa koľko sliepok a pracoval len s jednou Sliepky a vajcia sú jedno a čas druhé
Jasne, k tomu môžeš dospieť za predpokladu že jedna sliepka znesie 2 vajcia za 3 dni. Takže 9 sliepok znesie 18x3 vajec za 9 dní a to je 54 všakže, a ten výsledok tam mám ako prvý Ale to každého hneď nenapadne a jednoduchému deleniu /viď vyššie/ asi nedôverujú, lebo "tak ľahké to byť nemôže"
Môžeme to urobiť ako pre hlúpych
1.5 sliepky za 1.5 dňa 1.5 vajca => 3 sliepky za 1.5 dni 3 vajcia => 3 sliepky za 3 dni 6 vajec => 9 sliepok za 3 dni 18 vajec => 9 sliepok za 9 dní 54 vajec
Avšak zaujímalo ma ako dospeli niektorí k 81 (9 nekomentujem ) - povšimni si viac smajlíkov za druhým výsledkom Dá sa totiž nato ísť dvomi spôsobmi. Buď matematicky, alebo "zdravým rozumom" ktorý Ti povie že deliť sliepky a vajcia je blbosť
Ale zdá sa že matikárom irónia nič nehovorí (však Sheldon vlastne on je fyzik, ale to je jedna pakáž )
37.
no teraz si to napisal spravne ak si to myslel ako pocet vajec jednu sliepku na jeden den, lenze tebe vyslo 1 vajce a malo ti vyst 2/3 vajca
ak by som mal nutne zostrojit matematicku rovnicu tak by nebola ta tvoja 1.5 = 1.5x z ktorej ti vysiel vysledok 81 ale
sliepky*dni=vajcia*x
x - vykon sliepky, kolko vajec znesie 1 sliepka za 1 den
1.5*1.5 = 1.5*x
x=2/3
potom
9*9=vajcia*(2/3)
54=vajec
smajlikov mas vsade tak som nepochopil co myslis vazne a co nie
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
39 komentov
priklad sa neda vypocitat,nie je realny
Výkrik do tmy: 54?
**nárazuvzdorná si práve kazí imidž ťažkej intelektuálky**
nechapem ako niekto moze napisat 9???
,,koľko vajec znesie 9 sliepok za 9 dní" ? žiadne, vajcia sliepky neznášajú...sliepky znášajú vajcia...ok, rada sa hrám so slovosledom...ak vás to baví rátajte si ďalej
27. porozmyslaj trochu o co ide a mozno pochopis
Ak rozkrojíš surové vajíčko presne na dve identické polovičky, máš môj rešpekt
Čiže je to nezmysel
Ale ok no 9 : 1.5 = 6 -- 6x9= 54 ... ale ak 1.5 = 1.5x (kde x je počet znesených vajec na sliepku a deň), potom x=1 a teda 9x9 => 81
Samozrejme to musí byť to druhé, lebo neexistuje samostatná jednotka "jeden a pol sliepky"
ty si proste vypocital ze 1 vajce znesie 1,5 sliepky za 1 den, respektive ze 1 vajce znesie 1 sliepka za 1,5 dna, lebo aj dni aj sliepky mas dosadene za premennu x
Ach jaj.. to je to isté len inak povedané počet znesených vajec na sliepku a deň = koľko vajec znesie sliepka za deň? to je jedno číslo, nie dve. Nepýtal som sa koľko sliepok a pracoval len s jednou Sliepky a vajcia sú jedno a čas druhé
Jasne, k tomu môžeš dospieť za predpokladu že jedna sliepka znesie 2 vajcia za 3 dni. Takže 9 sliepok znesie 18x3 vajec za 9 dní a to je 54 všakže, a ten výsledok tam mám ako prvý Ale to každého hneď nenapadne a jednoduchému deleniu /viď vyššie/ asi nedôverujú, lebo "tak ľahké to byť nemôže"
Môžeme to urobiť ako pre hlúpych
1.5 sliepky za 1.5 dňa 1.5 vajca => 3 sliepky za 1.5 dni 3 vajcia => 3 sliepky za 3 dni 6 vajec => 9 sliepok za 3 dni 18 vajec => 9 sliepok za 9 dní 54 vajec
Avšak zaujímalo ma ako dospeli niektorí k 81 (9 nekomentujem ) - povšimni si viac smajlíkov za druhým výsledkom Dá sa totiž nato ísť dvomi spôsobmi. Buď matematicky, alebo "zdravým rozumom" ktorý Ti povie že deliť sliepky a vajcia je blbosť
Ale zdá sa že matikárom irónia nič nehovorí (však Sheldon vlastne on je fyzik, ale to je jedna pakáž )
@ostatni pol vajca, pol sliepka kolko kto znesie... je mi to uplne jedno, pokial z toho nemam aspon 1o%
no teraz si to napisal spravne ak si to myslel ako pocet vajec jednu sliepku na jeden den, lenze tebe vyslo 1 vajce a malo ti vyst 2/3 vajca
ak by som mal nutne zostrojit matematicku rovnicu tak by nebola ta tvoja 1.5 = 1.5x z ktorej ti vysiel vysledok 81 ale
sliepky*dni=vajcia*x
x - vykon sliepky, kolko vajec znesie 1 sliepka za 1 den
1.5*1.5 = 1.5*x
x=2/3
potom
9*9=vajcia*(2/3)
54=vajec
smajlikov mas vsade tak som nepochopil co myslis vazne a co nie