Mám teraz obdobie, kedy sa vraciam k smrti blízkeho človeka, ktorý si vzal práve takto život. Vraciam sa, pretože nepoznám odpoveď. Nenechal list, nepoukazovalo nato nič. Ostali len otázky. Urobil to niekto z okolia koho ste dobre poznali?
Áno, môj vlastný otec. Bol psychicky chorý a mala som 12 rokov. Mal ku mne zakázaný prístup súdom, takže som tomu nemohla nejako extra zabrániť. Videla som ho len pár krát v živote, nejak ma to nevzalo, ale sem-tam sa k tomu v mysli vrátim a hovorím si, že mohol počkať, kým budem staršia, rozumnejšia. Pokúsila by som sa mu byť oporou, nech by bol na tom akokoľvek zle... Vtedy som to nechápala, v mojich očiach bol strašiak, strašne som sa ho bála, lebo mi chcel ako malej ublížiť...
A potom sa obesil kamarátov otec. Strašne sympatický ujo. Neviem prečo to urobil, ale kamoš mal vtedy tiež cca. 12 rokov a jeho otec sa obesil v jeho izbe na jeho húpačke a on ho našiel, keď prišiel zo školy. Neviem čo sa stalo v ich rodine - mne prišli šťastní, ale toto... Nechápem prečo si vybral práve izbu svojho maličkého syna. Bolo to oproti v činžiaku a celé sídlisko to vtedy vzalo. Ešte dnes mi z toho naskakujú zimomriavky. Lebo ten kamoš vtedy vyletel z vchodu a kričal strašne ... ako zmyslov zbavený od šoku.
A potom to urobil ešte jeden známy. Tiež sused. Na lampe v blízkosti môjho vchodu. Chodila som tam vtedy venčiť psa, som strašne vďačná, že som ho nenašla ja. 3 dni predtým sme sa rozprávali a myslela som si, že mám problémy, lebo mi mama nechce dať 20€ na nejakú sračku čo som chcela. Ukázalo sa, že lietal v drogách a dlžil nejakému veľkému šašovi strašné prachy. Zabili by ho, tak to radšej ukončil sám...
@draks no, najprv ocistec, potom tam cakas ako taky tlk kym ti vsetci odpustia ,komu si urobil krivdu a potom ak to je potrebne sa dusa moze dalej vyvijat. Neuvazuj nad tym, ked si nechces prihorsit
A keby som sa raz chcela zabiť, určite sa neobesím, ja neviem, to je pre mňa najnechutnejšia smrť a už len na to pomyslím a je mu z toho otupno. Pojedla by som nejaký kyanid alebo niečo také. Silnú otravu/jed.
@paulieevans Ty mas teda skusenosti dievca Ludia to obcas robia demonstrativne, preto nerozumiem preco si vyberaju miesta ake si vyberaju. Na lampe blizko vchodu - ved tym degraduju doslova svoju osobu. Alebo to bol len vykrik? Pozrite sa vsetci, mohli ste mi pomoct ale uz je neskoro?
Psychicky choreho cloveka dokaze pochopit len rovnako psychicky chory clovek, takze ... tam az nase moznosti nesiahaju.
@vishka Môj otec mal diagnostikovaných 7 psychických porúch a z toho 5 dedičných. Pomedzi ne aj ťažkú schizofréniu a ešte ťažšiu mánio-depresiu. Čo ti poviem, som šťastná, že nie som psychicky chorá aj ja, i keď v puberte som to mala ťažké a už som si aj myslela, že skončím podobne. Ale keďže som si prešla depresiami, myslím, že by som mu mohla pomôcť. Vypočuť ho a aspoň pri ňom stáť keď už nič iné. A možno to je tak lepšie. On v živote iba trpel... Ukončil to v lese.. V Pezinských vinohradoch na vychádzke z Cajly (blázninec v Pezinku). A ja som sa to dozvedela až 3. mesiace po jeho smrti, v liste od sociálky, že dlžíme peniaze čo miesto neho vyplácali ako výživné. Takže ani na pohrebe som nebola.
To na lampe je hovno oproti tomu, čo urobil henten idiot svojmu synovi. Mali krásny vzťah, stále spolu chodili venčiť psíka - Jessinu. Tá vtedy zavýjala ako pojašená, keď ho brali pohrebáci, uff... Nechápem to...
čo sa týka samovrážd tak som o tom už čo počítal a existuje rozdiel medzi mužmi a ženami,ked sa muž rozhodne pre samovraždu tak to vačšinou myslí vážne a preto si vyberajú také radikálnejšie spôsoby:obesenie,skok z výšky,strelná zbraň
ženy to vačšinou vážne nemyslia a sú to len také demonštratívne pokusy typu predávkovanie,podrezanie
@rocafella Cely ten skrat v hlave, ktory sa zrodi (beriem financne problemy a psychicke poruchy) ale ako u cloveka, ktory ma zazemie, sprava sa normalne, je vesely a uziva si zivot. Co presne sa mu odohrava v hlave ked si to pripravuje, na co, na koho presne mysli...
@paulieevans Tvoj otec bol chory a nevies ci si niekedy nedopomohol s drogami?
Na ten druhy pripad nemam odpoved, nedokazem povedat preco prave v jeho izbe a prave to by som chcela vediet, poznat ten motiv, tie momenty, sekundy...
@hetfield ja som citala, ze zeny nechcu sprznit svoje fyzicke telo. Castokrat sa pri strelnych zbraniach stalo, ze clovek to prezil a zostal zmrzaceny, indisponovany. Obesenie je istota.
@vishka Každý má svojich démonov.
To, že sa niekto javí navonok šťastný neznamená, že je to tak naozaj.
Môže mať všetko čo mu druhý môže závidieť a aj tak sa cíti prázdny.
@hetfield V @20 -to záleží od každého človeka jednotlivo. Nemôže to byť pre to, že ženy sú emotívnejšie? Teda keď myslia na samovraždu, premýšľajú aj nad tým, komu ďalšiemu tým ublížia a preto si to rozmyslia, zatiaľ čo muži takto neuvažujú, proste sa chcú zbaviť bolesti a je im jedno, čo na to povedia iní? (to je len môj osobný názor).
@vishka k @21 - aj mňa zaujímalo, prečo by to spravil niekto, kto nemá navonok žiadne problémy. Ale čo keď sa tak iba pretvarujú, ale vnútri umierajú? Myslím, že to je prirodzené, že keď sa cítime mizerne, snažíme sa často navonok pôsobiť veselo, aby sme nepridávali starosti ostatným.
môj ujo hovoril že jeden jeho sused sa obesil v lese(mal sprostu manzelku ktora ho vyuzivala a pod.) ale ja som ho nepoznala.ALe tiež som už mala v plane sa zabit (ale určite nie obesenim)
@vishka ako priznám sa v poslednej dobe ma prenasledujú negatívne pocity a veľa toho znášam, ale že by som myslel na to sa zabiť vôbec. Skôr hľadám konštruktívne riešenie každej situácie aby sa všetko napravilo k mojej spokojnosti aby som sa necítil prázdny.
@hetfield Možno sa len o mužoch-samovrahoch viac píše v novinách Ale teraz naozaj- možno to súvisí s "mužským egom", že ho žena odmietla. Alebo možno majú muži väčšiu slabosť pre veľké, teatrálne gestá. ALebo to proste naozaj súvisí s tým, čo som písala- žena si to nakoniec rozmyslí, zatiaľ čo muž to dotiahne do konca (aj keď to zase môže súvidsieť s kurážou- ženy proste dostanú strach, zatiaľ čo chlap si povie, že keď už niečo začal, musí to dokončiť aby ukázal, že nie je slaboch.)-opäť len môj osobný názor
@rocafella To robi clovek, ktory je socialne naplneny. Ktory ma rad svojich blizkych a nemysli len na seba, ako ulavit svojej dusi.
Ja som si v mladosti presla roznymi vecami, trpela som tazkymi depresiami, ale napriek tomu som nasla vychodisko, nebrala som lieky, ziadne, ani drogy ani som nikdy nechlastala. Mrzi ma ak to clovek nedokaze, a hlada prave to, tiez sa mi nechcelo zit, tiez som pozerala von z okna, tiez som chcela vediet co bude ked sliapnem na plyn a dam si to do najblizsieho stlpa... ale preco? Ved vzdy je vychodisko z kazdej situacie. Ale odbocili sme od temy, zaujimalo ma, co sa odohrave prave v tom momente u toho cloveka...
@vishka ALe dospelých sa už proste učiť niečo také nedá. Keď niekto nechce hovoriť o svojich problémoch, nehovorí. Ani ja o svojich problémoch nehovorím, aj keď viem, že mám skvelú rodinu, ktorá by mi rada pomohla. ALe proste mám takú povahu (aj ja sa navonok tvárim viac-menej normálne, a vo vnútri som takmer mŕtva. Jediné, čo ma núti ďalej žiť je moja viera- keby mi od malička rodičia nevtĺkali do hlavy kresťanstvo a to, že za samovraždu pôjdem do pekla, už dávno by som bola mŕtva :/ ). Takže myslím, že si treba všímať na ľuďoch drobné zmeny, ktoré nám môžu napovedať o zmene ich psychického stavu a nečakať, kým (ak vôbec) začnú hovoriť o svojich problémoch.
@simka1311 a ako je možné že su medzi nami duchovia ? Sú to duše zomrelých telo zomrie ale duša neprestane existovať . Ja tomu verím pretože som niečo zažil ale to by bolo na dlhé písanie .
@vishka Ibaže tam je potom riziko, že keď budeš toho človeka veľmi otravovať a on proste o tom nebude chcieť hovoriť, tvoja neodbytnosť mu nakoniec dopomôže k rozhodnutiu vystreliť si mozog z hlavy, aby ťa už nemusel počúvať :/ (ja viem dosť nereálne, ale aj to sa môže stať)
@vishka A tu sa dostávame späť k tvojej pôvodnej otázke- keď človek chce, aby mu niekto pomohol, tak spácha samovraždu iba naoko (chápeš- napchá sa liekmi alebo sa podreže alebo niečo podobné niekde, kde vie, že ho zrejme niekto nájde. Je to také to klasické volanie o pomoc, ako majú vo zvyku robiť násťroční), prípadne sám vyhľadá pomoc. Ak niekto nechce aby mu niekto pomohol (proste sa považuje za stratenú existenciu, nehodnú pomoci), tak sa proste zabije. Jemu to dáva zmysel, aj keď nám ostatným možno nie. Takže čo takému človeku behá hlavou? Len to, že už chce ísť proste preč, skončiť to. Jednoducho nemyslí na to, či sa mu dá pomôcť, prípadne ešte ako. Premýšľa nad tým, ako to spraviť, aby to čo najmenej bolelo, prípadne aby to bolo rýchle a podobne.
Niekedy človek ktory si zoberie život napácha psychicku škodu na tých ktorý zostali pri živote.Minuly tyžden vyskočila z okna nejaka cca50 tnička v Ba ružinove na Tomášikovej tak nešťastne že dopadla niekomu na auto a to ešte moja kamarátka v reštavracii fajčila a videla telo sa rozstreknut po okoli a ma s toho šok doteraz. Preto by si ludia ak sa chcu zabit voliť vhodnejšiu formu. Ak je to blizky človek tak človek nema odstup a nevidi dôvody prečo - obyčajne sa zvykol písavať závet. Aj ja mám v dalekej rodine jedného obeseného umelca - režisera -- ale ten ručil bytom a slovensko-francuzka koprodukcia nezaplatila za film tak je pochopitelneaspon mne prečo to urobil.
Kyanid Dávka: 50 mg kyanovodík - plyn, 200-300 mg Kyanidové soli. Čas: Sekundy v prípade plynu, u solí minúty (na lačno) až hodiny (plný žalúdok). Dostupnosť: Takmer nezohnatelný. Spoľahlivosť: Veľmi spoľahlivý. Poznámky: V prípade otravy soľou pomáha prázdny žalúdok, pretože soli reagujú s žalúdočnými kyselinami a vzniká kyanid. Ak je žalúdok plný, môže smrť nastať až za 4 hodiny po požití solí. Existujú protijedy, ale majú závažné vedľajšie účinky (princíp je odstrániť kyanid a podobné molekuly z krvného obehu. To má často za následok prerušenie obehu v ušiach, prstoch na nohách atď., takže v prípade záchrany hrozí ich amputácia). Spoľahlivejšie než požiť soli je vhodiť ich do koncentrovanej kyseliny a vdychovať pary. Vyvíja sa čistý kyanovodík, ktorý vás usmrtí behom desať až dvadsať sekúnd.
@nostroma A co s clovekom ktory to robil od puberty pravidelne? Podrezaval si ruky, prepchal sa lieky, pomixoval drogy, lieky s alkoholom, skusal sa obesit. A takto to robil cele roky , popritom viedol relativne normalny zivot , mal pracu, skolu, frajerky, zamiloval sa, mal hobby...
Mas pravdu ze ak niekto uz proste nechce zit tak ide na istotu. Lebo co ho zaujima ci sa kto bude trapit nie?
Kamarát (v decembri) sa rozhodol si týmto spôsobom vziať život, vraj kvôli nejakej žene... Nikto to nečakal, stále bol veselý a vysmiaty, nikdy som ho nevidela smutného...
Obesil sa mi starky, ked som mala 12. Bol tazky alkoholik a trapilo ho to, ale nedokazal prestat, babka pred nim usla k sestre posledny rok pred jeho smrtou, a on sa obesil, na svoje narodeniny. Chapem jeho cin uplne, zavislost je svina. Niet uniku, niet nadeje. Tak trochu si myslim ze raz skoncim podobne.. Ale obesenie mi pride ako dost nepekny sposob, kedze je dost velka sanca ze clovek neumrie hned na zlomenie vazov, ale sa este dlhe minuty dusi. Stalo sa to tak susedovi, mal cca 16, nasli ho obeseneho v pivnici a prsty mal dokrvi vydrate, co sa v pude sebazachovy pokusal povolit lano.. Neprijemne.
@vishka No tak myslím, že v takom prípade by to nemyslel naozaj, inak by už bol mŕtvy. Možno sa z toho preňho stalo akési zvláštne zvrátené hobby. Jednoduchý príklad z rozprávky- neviem či si videla Megamozog. Neustále robil zle, kradol atď. Oproti nemu stál hrdina Metroman, ktorý mu v tom zakaždým zabránil. MM sa ho neustále pokúšal zbaviť, až sa mu to raz podarilo a vtedy si uvedomil, že už ho nebaví byť zlým, keď proti nemu nikto nestojí, kto by sa ho pokúšal zastaviť. Tým chcem povedať, že sa nechce zabiť naozaj ,robí to iba naoko pretože vie, že vždy keď to spraví, zbehnú sa okolo jeho blízki a zabránia mu v tom. Chce ich pozornosť, páči sa mu to.
Ale to je len ďalšia z mojich teórií
@nostroma ale ten clovek uz je mrtvy. Asi ho uz nebavilo ze jeho bachorky ako to urobi nik nebral vazne, alebo mu to prosto bolo jedno ,videl ine vychodisko.
@aventine vazy sa zlomia len pri obeseni z vacsej vysky, ci prudkom uvolneni podpery. Obesit sa dokaze clovek v stoji, v lahu, v klaku, staci nato 5 kg vahy. Zastavi sa privod krvi do mozgu a clovek upada do bezvedomia, takze je to velmi pokojna smrt. Prakticky clovek umrie na odumretie mozgu. Rozdiel medzi skrtenim a teda dusenim sa pri obeseni je ten , ze pri obeseni sa zastavi prudenie cez tepny a zily, pri skrteni len tepny, teda mozu popukat cievky v ociach. Takze ten chlapec trochu trpel na pud sebazachovy ako si spomenul
@aventine priklad toho je ,neviem ci aj vy ste to niekedy skusali v skole... palec a ukazovat si podlozis tesne pod sanku a pritlacis si obe hlavne tepny na krku. Odpadnes ,ani nevies ako. U nas to skusali len hlupaci z recesie, bolo to dost nebezpecne
nejdem sa o smrti rozpisovať, môj názor na túto problematiku poznáte...
jedno vám však poviem, na zemi sme "pár sekúnd"...
počas nich si navzájom robíme naschvály a to jedine preto, že svet odpadol od Boha Stvoriteľa, Božích 10 prikázaní sa stalo na smiech, hriechy sa legalizujú a ľudstvo padá čoraz viac a viac do rúk diabla....
áno, po samovražde duša človeka odchádza do večného zatratenia...
nechajme však posledný súd na Boha, neriešme čo a kde kto pôjde, duša človeka je obrovská krehká nádoba...
zastavte sa a porozmýšľajte či ozaj stojí za to sa za všetkými hmotnými statkami oplatí naháňať, či trocha skromnosti, pokora, láska k blížnemu by skutočne nezachránila tisíce zničených životov...
Pán s vami.
@vishka Neviem sa vcítiť do tejto tvojej situácie, lebo som takéto neprežil. Len mi zomrela babička, to ma vtedy dosť vzalo. Ale verím, že jej je už dobre, nič ju nebolí...
Prajem Ti veľa síl. Skús byť posilou pre tých, ktorých trápi podobná vec...
Ja sa zabijem ked budem mat 27.. a budem ako kurt cobain, jimi hendrix, janis joplin, jim morrison alebo amy winehouse.. ale nebudem sa vesat, to nie je dobra smrt, nie je ista.. prerezem si zily na krku.. ak by ma chcel niekto zachranit ma menej ako 5 minut, co nikto nestihne lebo nebude vediet kde budem.. a pekne si to nahram na video, mozno to necham automaticky uploadovat na youtube alebo tak.. mam 2 roky na domyslenie detailov
človek rozmýšľa nad fyzickou smrťou v momente, keď sa dostaví pocit, že je mŕtvy psychicky. Náchylní na sebevraždu bývajú zväčša ľudia kt. nemajú dobrý základ v rodine, prostredí v kt. vyrastali alebo vyrastajú....preto ak máte blízku bytosť ktorá nekomunikuje ,uzatvára sa OTRAVUJTE ju... niekedy aj to pomôže, POCIT ZE NIEKTO HO/JU VYPOčUJE, POPRíPADE POCHOPí....
@aversio To myslíš naozaj, alebo len ako vtip? Neviem, či by si mal plánovať smrť niekedy v budúcnosti na základe niečoho, čo sa stalo tak dávno v minulosti. Možno dovtedy zmeníš názor.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
73 komentov
A potom sa obesil kamarátov otec. Strašne sympatický ujo. Neviem prečo to urobil, ale kamoš mal vtedy tiež cca. 12 rokov a jeho otec sa obesil v jeho izbe na jeho húpačke a on ho našiel, keď prišiel zo školy. Neviem čo sa stalo v ich rodine - mne prišli šťastní, ale toto... Nechápem prečo si vybral práve izbu svojho maličkého syna. Bolo to oproti v činžiaku a celé sídlisko to vtedy vzalo. Ešte dnes mi z toho naskakujú zimomriavky. Lebo ten kamoš vtedy vyletel z vchodu a kričal strašne ... ako zmyslov zbavený od šoku.
A potom to urobil ešte jeden známy. Tiež sused. Na lampe v blízkosti môjho vchodu. Chodila som tam vtedy venčiť psa, som strašne vďačná, že som ho nenašla ja. 3 dni predtým sme sa rozprávali a myslela som si, že mám problémy, lebo mi mama nechce dať 20€ na nejakú sračku čo som chcela. Ukázalo sa, že lietal v drogách a dlžil nejakému veľkému šašovi strašné prachy. Zabili by ho, tak to radšej ukončil sám...
Psychicky choreho cloveka dokaze pochopit len rovnako psychicky chory clovek, takze ... tam az nase moznosti nesiahaju.
To na lampe je hovno oproti tomu, čo urobil henten idiot svojmu synovi. Mali krásny vzťah, stále spolu chodili venčiť psíka - Jessinu. Tá vtedy zavýjala ako pojašená, keď ho brali pohrebáci, uff... Nechápem to...
ženy to vačšinou vážne nemyslia a sú to len také demonštratívne pokusy typu predávkovanie,podrezanie
Na ten druhy pripad nemam odpoved, nedokazem povedat preco prave v jeho izbe a prave to by som chcela vediet, poznat ten motiv, tie momenty, sekundy...
To, že sa niekto javí navonok šťastný neznamená, že je to tak naozaj.
Môže mať všetko čo mu druhý môže závidieť a aj tak sa cíti prázdny.
@vishka k @21 - aj mňa zaujímalo, prečo by to spravil niekto, kto nemá navonok žiadne problémy. Ale čo keď sa tak iba pretvarujú, ale vnútri umierajú? Myslím, že to je prirodzené, že keď sa cítime mizerne, snažíme sa často navonok pôsobiť veselo, aby sme nepridávali starosti ostatným.
A este je jedna moznost ze to urobil v nejakom citovom amoku.
@Nostroma Ja ludi okolo seba ucim, hovorit o problemoch aj ked maju castokrat pocit ,ze nechcu byt na obtiaz,
@Skvrnka ...lenze uz sa to neda vratit spat
Ja som si v mladosti presla roznymi vecami, trpela som tazkymi depresiami, ale napriek tomu som nasla vychodisko, nebrala som lieky, ziadne, ani drogy ani som nikdy nechlastala. Mrzi ma ak to clovek nedokaze, a hlada prave to, tiez sa mi nechcelo zit, tiez som pozerala von z okna, tiez som chcela vediet co bude ked sliapnem na plyn a dam si to do najblizsieho stlpa... ale preco? Ved vzdy je vychodisko z kazdej situacie. Ale odbocili sme od temy, zaujimalo ma, co sa odohrave prave v tom momente u toho cloveka...
Ak niekto spácha samovraždu, tak je v riti, bude zatratený!
@Rocafella tam mi bohuzial nikto neodpovie a este si aj nejakeho prizivnika vzdy odtial prinesiem
Kyanid Dávka: 50 mg kyanovodík - plyn, 200-300 mg Kyanidové soli. Čas: Sekundy v prípade plynu, u solí minúty (na lačno) až hodiny (plný žalúdok). Dostupnosť: Takmer nezohnatelný. Spoľahlivosť: Veľmi spoľahlivý. Poznámky: V prípade otravy soľou pomáha prázdny žalúdok, pretože soli reagujú s žalúdočnými kyselinami a vzniká kyanid. Ak je žalúdok plný, môže smrť nastať až za 4 hodiny po požití solí. Existujú protijedy, ale majú závažné vedľajšie účinky (princíp je odstrániť kyanid a podobné molekuly z krvného obehu. To má často za následok prerušenie obehu v ušiach, prstoch na nohách atď., takže v prípade záchrany hrozí ich amputácia). Spoľahlivejšie než požiť soli je vhodiť ich do koncentrovanej kyseliny a vdychovať pary. Vyvíja sa čistý kyanovodík, ktorý vás usmrtí behom desať až dvadsať sekúnd.
Mas pravdu ze ak niekto uz proste nechce zit tak ide na istotu. Lebo co ho zaujima ci sa kto bude trapit nie?
Ale to je len ďalšia z mojich teórií
@aventine vazy sa zlomia len pri obeseni z vacsej vysky, ci prudkom uvolneni podpery. Obesit sa dokaze clovek v stoji, v lahu, v klaku, staci nato 5 kg vahy. Zastavi sa privod krvi do mozgu a clovek upada do bezvedomia, takze je to velmi pokojna smrt. Prakticky clovek umrie na odumretie mozgu. Rozdiel medzi skrtenim a teda dusenim sa pri obeseni je ten , ze pri obeseni sa zastavi prudenie cez tepny a zily, pri skrteni len tepny, teda mozu popukat cievky v ociach. Takze ten chlapec trochu trpel na pud sebazachovy ako si spomenul
jedno vám však poviem, na zemi sme "pár sekúnd"...
počas nich si navzájom robíme naschvály a to jedine preto, že svet odpadol od Boha Stvoriteľa, Božích 10 prikázaní sa stalo na smiech, hriechy sa legalizujú a ľudstvo padá čoraz viac a viac do rúk diabla....
áno, po samovražde duša človeka odchádza do večného zatratenia...
nechajme však posledný súd na Boha, neriešme čo a kde kto pôjde, duša človeka je obrovská krehká nádoba...
zastavte sa a porozmýšľajte či ozaj stojí za to sa za všetkými hmotnými statkami oplatí naháňať, či trocha skromnosti, pokora, láska k blížnemu by skutočne nezachránila tisíce zničených životov...
Pán s vami.
Prajem Ti veľa síl. Skús byť posilou pre tých, ktorých trápi podobná vec...
Dakujem, vdakabohu vela ludi s podobnou skusenostou nestretavam