Ahojte mam 17 a som tehotna co by ste robili na mojom mieste? Sli by ste na potrat alebo by ste si to nechali? Ja nechcem ist na potrat pretoze zobrat mu zivot nedokazem ale ani postarat a otec baba nechce ho dat prec ale vie ze niesme este pripraveny
Ak si ho nechas.. tak akokeby si stratila 5-10.. mozno aj viaxc rokov.. stratis najlepsie casy tvojho zivota.. podla mna by si ho nemala nechat, bud potrat alebo vzdat sa ho po narodeni (alepo narodeni by to bolo tahsie)
rozhodne si to nechaj.. keď zažiješ potrat zmení ťa to od základov, môže to mať psychické ale i fyzické následky.. moja švagriná pred necelým mesiacom potratila a je vidieť, že jej to veľmi nepridalo na šťastí..
nepochopim ako dokazu ludia otehotniet NECHCENE v tejto dobe.. boha, kondomy, antikoncepcia a ked kurva viem ze sa chalan do mna vystriekal, tak si zoberiem tabletku PO ..... sak ja uz by som mal asi tak 100 deti
čosijak ..určite nie, dobabreš život sebe, isto aj tomu chalanovi a pokiaľ sa o dieťa nedokážeš postarať, tak aj jemu...
netreba sa na to pozerať vždy len z tých morálnych hľadísk, cirkevných sračiek, že je to hriech atd...
polož si na rovinu otázku, či mu dokážeš dať všetko čo potrebuje a či si na tom tak, že práve TY dokážeš vychovať dieťa...to nie je ako mať skrečka, alebo psa...na to musíš mať aj nervy a psychiku
v dnešnej dobe je potrat normálka...
To treba riešiť aj s rodičmi, tvojimi a uvidíš ich reakciu a názory, a konečné odporúčanie/radu. Pokiaľ by mali k tomu kladný postoj, teda by boli za to aby si si ho nechala, tak to riešiť aj s rodičmi priatela a zistiť ich reakciu a možno nejaké návrhy.
Keď si ho necháš, bude to po čase to najlepšie čo si mohla spraviť. Ale keď si to necháš zobrať(čo ja neodsudzujem až tak keď nieje ako sa o dieťa postarať) tak z pamäte to nevymažeš, a bude ti to permanentne vŕtať v hlave, a v podstate sa budeš utešovať tým že sa nič nestalo, a žiješ ďalej veď stredná škola,popŕipade VŠ pohoda... alebo práca, pokiaľ neplánuješ ísť na výšku tak a priatel takisto nie, síce neviem aká je vaša finančná situácia či potenciál zarobiť či nájsť si prácu, ale pokiaľ nejdete na výšku, musite si hladať robotu, a to by sa s dieťaťom dalo zvládnuť. Priatel by zarobil niečo,rodičia by prispeli jedny,druhí niečo a išlo by to a všetci by ste boli happy ---(ja viem moc som sa zamotal už ) ---
chcela som to napísať slušne ale nedá sa... tak radšej len tolko že @minkapb určite nechod na potrat ak to nechceš, a hlavne nepočuvaj tie priblble reči že si pokaziš život a aj chalana s ktorým to čakaš ( ma na tom taký istý podiel ako ty- takže v tom prípade si ten život pokazil sám, a nie ty ak si to dieťa necháš) a prosim vás ludia sa uvedomte, napísať že potrat je dnes normálka je choré. normalne je možno utopiť štence po narodení ale nie zabiť dieťa, nechcem nikomu nič zlé priať, ale dufam že všetci ktorí tu mali pridrbané reči raz ked budu chcieť deti im ani 10 doktorov nepomože, aspon sa podobné myšlienky nebudu širiť dalej!!!!!
ja byť na tvojom mieste, nechám si ho.. poznám veľa báb, čo otehotneli v tvojom veku... ale ber si to tak, budeš mať v budúcnosti kľud... a som proti potratom, pokým nejde o potrat pri znásilnení, to by som si nedokázala to dieťa nechať, aj keď viem, materinský cit by tam zrejme bol, ale proste nie....
keďže si bola schopná to dieťa splodiť a správala si sa nezodpovedne pri ochrane, správaj sa zodpovedne teraz...
vždy je nejaké riešenie, ale zbaviť sa zodpovednosti to nie je...
no keď nie ste pripravení, tak nie ste... niečo ako adopcia, pri ktorej by ste sa mohli s dieťaťom aspoň občas stretávať, u nás neexistuje? či to znie už až moc americky? je kopec rodičov, ktorí by bábo chceli mať, no nemôžu :ehm:
no ja si myslím že sa musíš rozhodnúť sama..
darmo ti tu piati povedia že by si ho oni dali vziať, lebo chcú kariéru a piati, že by si nechali, lebo majú radi deti.... ja osobne by som si nedokázala predstaviť žiť s tým, že by som šla na potrat, ale to som ja, nie ty...
ty musíš vedieť ako to cítiš vo vnútri, či sa s tým potom dokážeš vyrovnať, s tým potratom a či si to nebudeš vyčítať do konca života.. poznám aj mladšie ako 17ročné mamičky, dokonca aj na B jedna je..a nie je to nemožné.. samozrejme ak si ho necháš, tvoj život, resp. váš, sa veľmi radikálne zmení.. na druhej strane nepoznám nikoho, kto by si v takom mladom veku dieťa nechal a potom to ľutoval, väčšinou je to práve naopak a sú vďační, že sa nerozhodli inak...
každopádne najdôležitejšie je sa o tom poradiť s rodičmi ako tvojimi tak s jeho.. pretože sami to asi nezvládnete.. či sú ochotní vám pomôcť, alebo ako ďalej postupovať..
tak držím palce
a ano, pridrbane standy ti budu tvrdit, ze si pokazis zivot. ale neviem, ako moze puto a laska, ktoru si k tomu dietatu a naopak dieta k tebe moze vybudovat, skazit zivot.
ibazeby ti bolo tazko, ked sa budes musiet vzdat kupy novych saticiek alebo pricesku, lebo musis kupit plienky.
nvm.,
tak ale kedže existuje neco také jako adopcie (co vačšina jakoby ani nevedela, resp. zabudla, nepočítala s takou možnosotou, kedže berie do úvahy len 2 možnosti - bud nechat U SEBA, abo ..potrat) :ehm:
takže by som nechala, (kdyžtak na adopciu..)
nvm fakt..
Pred rokom som si hovorila, ze by som sla urcite na potrat ... ale zrejme som trosicku rozumovo a citovo dospela a v tejto dobe by som sa uz asi nedokazala len tak zrieknut zivej bytpsti
Úprimne, to chcete niekto do tohto sveta priviesť dieťa? Čo ak by to bol ďalší vrah, znečisťovateľ adevastátor zeme alebo možno je to spasitel ľudstva!
No ja deti napr. nechcem ale keby áno, tak nie taký mladý
urcite si ho nechaj ja myslim ze vek na to mas. zena je schopna mat dieta uz od 14tich rokov. kedysi bolo uplne bezne ze zeny rodili ako 16 - 17 rocne. to len dnesna rozmaznana doba je zamerana na pohodlie, konzum a luxus ked ludia nemaju plazmu dve auta a rodinnyu dom na kluc tak odmietaju mat deti.
Ono s tym sexom...
Jasne ze dievcata su vyspelejsie ako chlapci a preto no ja neviem dajme tomu ze dneska na slovensku zacinaju cca v tych 16 tich a chlapci 17-18..
Ked sa nad tym ale clovek trosicku zamysli
Ciste racionalne by to malo byt naopak
Muz si pri sexe akurat tak vyprazdni semenniky, precisti semenovody a to je uuuuuplne uuuuuplne vsetko..nic neriskuje, nic sa mu nemoze stat ( dobre no cisto teoreticky pohl.choroba ale zase az take rozsirene a nebezpecne to az nie je nastastie )
Kdezto zeny su jednak ovela viac emocionalne zalozene...zeny plus @melancholik no a pre nich je sex ovela ovela vacsia vec aj fyzicky aj psychicky ako pre muza..
Fyzicky riskuju 9 mesiacov gravidity plus 20 rokov dennej financnej a emocionalnej starostlivosti
No a psychicky ked uz s nejakym muzom jebu tak to znamena ze v nich vyvolal tie dobre zname pocity OCHRANY, BEZPECIA a DOVERY..no a kazdy clovek ma v sebe urcite ochranne mechanizmy...a tie ich spravne varuju aby si to 3 x rozmysleli ci budu s danym chlapom sexovat pretoze sa podvedome velmi boja prirodzene ze sa emocionalne naviazu a dotycny ich sklame..
Toto presne som nechapal preco zeny tak otalaju so sexom..myslel som si ze je to koli predsudkom..vplyvom spolocnosti a nabozenstiev..EE-preto co pisem vyssie
Tuzis po dietati uz teraz? Ak ho naozaj chces tak si ho nechas aj keby neviemco. Ja napr teraz nechcem decko. Myslim ze je to viac otazka toho chcenia decka nez penazi lebo vela ludi ma decko aj ked su chudobni a naopak vela nema aj ked su bohati. Viac sa mi sice paci predstava zabezpeceneho zivota ale ktovie ci mi nehrabne nakoniec.
@maestra prve dni/tyzdne je to iba ludsky plod, ako som vravela, zhluk buniek. Zhluk buniek, ktore narozdiel od "zhluku buniek" ako napr. pecen maju schopnost sa vyvijat.
Plod nieje schopny vedomia, o "dietati" by sa dalo rozpravat az v stadiu kedy ma aspon do minimalnej miery vyvinute organy...
@myschka s tým, že plod nemá vedomie sa nedá celkom súhlasiť, lebo vedomie o sebe samom a okolí dieťa získa aj tak rádovo v rokoch po narodení.. a nič to nemení na veci, že je to nový život.. je to na nej, ale pýtala sa ...
@maestra vedomie o sebe samom dieta ziskava az s vyvinutim epizodickej pamate, tj. uvedomuje si svoj obraz v zrkadle, pamata si svoje hracky, tvar matky...
Vedomie ako take - schopnost citit bolest napr. vznika vyvinom mozgu, tj. kym nema vyvinuty mozog neciti nic.
@hadimistr tak ako si tak všímam, u tvojho otca by bolo istotne prirodzenejšie, keby "muž jebal muža" hlavne ak sa pozerám na to, čo z opačného prípadu vzišlo. :-S
Netrápi ma tvoj názor na to, tak si píš čo chceš, no už ma prosím netaguj Nájdi si nejakého ochotnejšieho gaya, ktorý ťa nechá pchať sa mu do riti. Ja tam uprednostním niekoho iného
Viem velmi dobre ze vo vnutri si maly, nestastny chlapec, ktory sa citi osamely a nepochopeny v tomto velkom zlom svete..
A s vlastnou homosexualitou taktiez nie si zmiereny a vyrovnany..nakolko ju s tolkou hrdostou prezentujes iba na tomto superliberalnom supernovom sulikovskom poltari kde su jebnuti ludia co nechapu ze homosexualita normalna a prirodzena NIE JE !!!!!!! Inde( najma tam kde su zdravi hetero muzi!!) by si sa bal
Skus ist do skolicky s napisteqom ja som huzerantiq
V skutocnosti si myslim ze si chudak tesne pred samovrazdou
ci pana pici, jaki ste vsetci mudri a moralni, hlavne ked podaktorych z vas stale zivi mamka, pripadne vyciciavaju "frajírkov" (dufam, ze som to spravne napisal) a ostatni prejebu celu vyplatu na seba. z fleku by som vas postavil do situacie 17 rocnej baby ktora sa moze zamestnat v najlepsom pripade ako predavacka a dal vam na krk male decko. a po tom, co by ste treti den nejedli, lebo do vyplaty este daleko a plienk su neni zadarmo, by som sa vas na nazor spytal znova. alebo mam este jeden napad, zriadime bankovy ucet a tam jej mozte kazdy mesiac prispievat.
je to na tebe a hlavne na tvojich rodicoch. ak su ochotni a schopni ta v tomto podporit ako financne tak aj emocionalne, mozes si to nechat. ak nie tak nie. samozrejme, mozes sa o to skusit starat na vlastnu past, ale to podla mna nieje idealna volba.
sa čudujme prečo je na svete toľko psychopatov, sociopatov a inej hávede keď tu máme toľko moralistov čo si za každú cenu chcú decko nechať bezohľadu na to, že ho nebudú vedieť vychovať....
Pozri. Jedna vec je ze ten potrat nechces, a to uplne chapem, tiez si sama seba neviem predstavit ze by som niekedy nieco take podstupila.
Ale zaroven sa pozri na to co teraz robis. Na nahodnom fore sa pytas uplne neznamych ludi, ci si to babo mas alebo nemas dat zobrat. Ak ani taketo rozhodnutie nevies spravit sama, ako chces to dieta vychovavat?
Jedinym logickym vychodiskom je pomoc rodicov. Ak su ochotni ti pomoct tak je to zvladnutelne, ak nie, nuz... treba spravit to co uznas za vhodne, ale hlavne to treba spravit podla seba a prijat za to zodpovednost, nech uz sa rozhodnes akokolvek.
a sorry za úprimnosť ale o človeku s takýmto správaním si pomyslím akurát toľko, že je to homosexuál ktorý s tým žiaľ nie je vyrovnaný a už vôbec si nevie predstaviť že by sa k tomu verejne slobodne hlásil a tak neznáša na ostatných to, čo sám nedokáže hoci by možno kdesi hlboko v duši chcel
@hadimistr mna jednoducho nenormalne seru ludia, ktori budu zubami-nechtami bojovat proti potratu bez ohladu na okolnosti.
"ze nevystudujes? ze sa vlastne odteraz az navzdy nebudes moct nicomu venovat, lebo prvych par rokov ti zozerie starostlivost o dieta a po zvysok zivota budes makat 12 hodin denne za minimalnu mzdu? to je jedno, ale aspon nezabijes plod, ktory sice este nema ani vedomie, ale potencialne z neho za par rokov moze byt clovek, ktory na sebe bud to bude makat ako srubka, alebo sa bude mat vzhladom na zazemie rovnako napicu ako ty!"
ja nepochybujem o tom, ze kazdy z tychto moralistov je viac nez schopny prist z roboty, postarat sa o dieta a potom sa ucit na externe studium (ahahahah), ale mali by pochopit, ze nie kazdy je tak uzasne vytrvaly a talentovany ako su oni.
@66@77 "do minimálnej miery vyvinuté orgány" a "kým nemá vyvinutý mozog, necíti nič" mozog je funkčný od 7 tt, nervová sústava 8-9 tt. pre zaujímavosť a inšpiráciu, srdiečko začína biť už v 5 tt. ja viem, že toto sa na biológii nepreberá, ale sakra by sa malo, lebo niektorí nevedia, aký je rozdiel medzi zhlukom buniek a živou bytosťou.
k téme - keď sa chce, všetko sa dá. ak sa na potrat necítiš, tak naň nechoď. nejako to zvládnete.
@minkapb tak najsprávejšia možnost, najoptimálnejšie riešenie, graphs´teory stratégia - to dieta si nechaj (ked ste ho už s láskou splodili), a potom je tu vždy možnost sa rozhodnút čo a jako dalej, podla okolností a možností u vás.. :
- či ho dáte na adopciu,
abo si ho "ponecháte úplne"
(to sú až 2 - 3 hrany a vrcholy, oproti len 1 v prípade
potratu, keby ste sa rozhodli pre interr., tam ovšem dalej nepokračujú žiadne alternatívy a šance..
@myschka zhluk živých buniek si napísala, čiže nie nie je to nič živé
zaujímalo by ma čo podľa teba robí život životom, čo je podľa teba živé a čo nie je ? čo určuje kedy sa tá "krvná zrazenina" zmení na živú ? tvoj úsudok alebo úsudok hocikoho iného ?
@hadimistr ludia su cudni...niektori ludia budu inych ludi nahovarat, ze si maju dobrovolne znicit zivot, ini si kupia nablyskanu audinu zatial co byvaju v garzonke u mamky a dalsi ti zase budu tvrdit, ze exprimator mafian bol vlastne popici, lebo aj ked sa veci robili za 400% normalnej ceny, tak sa aspon robili. zacinam mat pocit, ze ludia su schopni doslova kazdej picoviny, ked im ju vies dostatocne kvalitne podat.
@mmajuskaa3 uz samotny vyraz "zhluk zivych buniek" pozostava zo slova "zivy" tak neviem podla akej logiky si prisla na to, ze si myslim "ze to nie je nic zive".
Ci je nieco zive nie je moj, ani nici usudok, bud je nieco zive (obsahuje zive bunky/plazmu) alebo nie je. Uci sa to v prvaku na prirodopise.
Vyraz " krvna zrazenina" som pouzila na porovnanie velkosti. Nevytrhuj z kontextu aby to vyznelo dramatickejsie.
je smutné, že sú ľuďia, ktorí sa viac rozčuľujú/pohoršujú ak niekto utopí niekoľko mačiek lebo sa im vykotili 10, ale neváha sa hneď na to vyjadriť, že potrat je niečo normálne a bez akýchkoľvek výčitiek by na to šli...fucking logic
je smutné, ak niekto dospel k záveru, že ísť na potrat je PRE TO dieťa lepšie, ako ho priviesť na svet, lebo predpokladá, že sa o neho nebude vedieť dostatočne postarať...damn fucking logic
čo môže byť horšie, ako niekomu ani len nedať šancu? ...
@hadimistr take veci sa nepisu na internet, inak sa mozes stat...ako sa tomu vravi..."nepohodlny". povedzme, ze danko bol odjakziva velky kamarat s istym panom Ž a ked pana reichela interpol vyhnal z jeho miesta posobenia, pan Ž zaujal jeho post. a dobre vies ako to chodi, ked ma niekto pod palcom x firiem z ktorych polka perie prachy, ta druha polka robi zhodou okolnosti presne to, co v meste prave treba a ten niekto zaroven pozna aj primatora, ktory o tychto zakazkach rozhoduje.... takto v skratke, samozrejme, nevidim do toho uplne a nemam vsetky informacie. tie co mam su ale po vacsine z prvej ruky, takze som schopny vytvorit si pomerne realisticky obraz situacie. ale to sme daleko od temy fora, ked chces k tomu este nieco vediet tak ts.
@notme ako si pekne neviem odkiaľ vyveštil tú jeho dosratú budúcnosť na 100%...prečo mu nevyveštíš že bude mimoriadne úspešný, prospešný pre ľudstvo, pýchou jeho rodičov atď atď
lebo to som chcel povedať výrokom "čo je horšie, ako niekomu nedať ani len šancu"
a tak sú tu moralisti ktorí zubami nechtami bojujú proti potratom, a potom sú tu *neviem ako ich nazvať* ktorí bojujú za pohodlnosť a sebectvo bez zodpovednosti za svoje skutky
@magick55 "vyvestil"? ehm...slobodna matka bez penazi a bez vzdelania...z decka bude bud druhy eminem alebo troska. sebecke je podla mna dieta si nechavat kvoli svojmu svedomiu a pseudomoralizmu a to aj napriek tomu, ze ho nedokazem vychovat.
@magick55 ty v zasade tvrdis, ze je uplne spravne pristupit na sancu 99:1 ze bude mat napicu zivot a to len preto, aby si ty naplnil svoje zasady a netrapilo ta svedomie. nepride ti to sebeckejsie? naozaj?
@notme kto chce, hľadá spôsoby, kto nie, hľadá dôvody
kto povedal že je bez peňazí a sama? má rodinu. Rodina chalana by sa tiež nejak pričinila...ak nie, šiel by som súdnou cestou.
Ale odoprieť dieťaťu právo na život a odoprieť mu šancu existovať a niečo dokázať, je pre mňa niečo nepochopiteľné
neviem či si to neuvedomuješ alebo nechceš uvedomiť, ale interupcia je konečná vec. To dieťa už nebude mať šancu narodiť inej rodine s lepšími podmienkami, preto je podľa mňa odobratie šance na život hoci aj nenarodeného dieťaťa niečo nepredstaviteľne zvrhlé a nedokážem a ani nechcem pochopiť zmýšľanie ľudí, ktorí toto obhajujú alebo s tým súhlasia
nemám k tomu čo viac povedať a myslím že tu sa naše názory definitívne rozchádzajú bez nutnosti ďalšej argumentácie...každopádne ti ďakujem, že si si môj príspevok všimol, reagoval naň a mohol som to trošičku viac rozvinúť
@magick55@122 "..ale interupcia je konečná vec. To dieťa už nebude mať šancu narodiť inej rodine s lepšími podmienkami, preto je podľa mňa odobratie šance na život hoci aj nenarodeného dieťaťa .." toto je silný argument,
..kdyžtak, však existuje možnost adopcie, hniezda záchrany, a pod
@hadimistr uz to nieje ani vtipne a ani zaujimave (priznavam zo zaciatku hej) + robis tu zo seba naozaj hlupaka pred vsetkymi tvojimi komentami, na tvojom mieste by som sa nad sebou zamyslel lebo to vyzera tak ze opat nieco beries a ak je to tak radsej s tym prestan
@magick55 hovoril som skor vo vseobecnosti, resp. o krajnych pripadoch, aby som vystihol podstatu. urcite sa zhodneme na tom, ze je to vec presvedcenia. ja to beriem tak, ze stojim na hranici, idu ma upalit a niekto mi poda pistol s jednym nabojom. mozem skusit prestrelit lana ktorymi som priviazany a dufat, ze ujdem. sanca tam je, ale je mala. ked sa vsak strelim do hlavy, tak o tuto sancu pridem. na druhej strane mam istotu, ze nebudem horiet za ziva. kazdopadne ty svoj nazor nikomu nevnucujes, a preto sa ta moja najostrejsia kritika v tomto vlakne netyka
stale si vsak nemyslim, ze je dobre postupovat podla jedneho pravidla stale a za kazdych okolnosti. niekedy ti zivot jednoducho hodi dve blbe volby a ty si musis vybrat tu menej blbu. kto je horsi, zla matka vychovavajuca dieta, ktore skonci zle, alebo zena ktora sla na potrat? vestit sa neda, to mas pravdu. na zaklade okolnosti sa vsak da velmi dobre predvidat. opat - hovorim vseobecne.
@125 vediet, ze sa musim vzdat vsetkych planov do buducnosti absolutne niesom na rodicovstvo pripraveny a pravdepodobne znicim zivot nielen sebe, ale aj dietatu, to jednoducho nieje pre mna. neriskoval by som to. radsej si vybudujem zazemie a dalsie dieta vychovam s istotou, ze sa bude mat dobre. ano, stale je tam sanca na pozitivny vysledok prveho pripadu, ale to riziko by som nebol ochotny niest.
nie, chcel som pisat dalej, ale nebudem..aj tak to nikoho nezaujima...a okrem toho, aj tak pisem len aby som sa nemusel drbat s databazami ale nevyhnutne sa neda odkladat, takze stacilo.
neviem ci sa mi moze chlap zhnusit viac ako ked vyhlasuje ze zena MUSI DECKO ASPON ODNOSIT... lebo sak to je rovnako easy ako vystriekat sa, 9 mesiacov prejde jak nic nakoniec to z nej vypadne a zivot ide dalej ako by sa nic nestalo, ze @magick55 ?
@glamorous co by nie, ved zena je na porod rovnako fyzicky usposobena ako muz na vystriekanie sa. asi taka logika je za tym podla mna aj ked dost sexisticka
@metalabby
"normalne je možno utopiť štence po narodení"
toto keby povies v mojej pritomnosti tak sa neovladnem, preletim k tebe, vyskriabem ti oci, chytim za vlasy a mlatim hlavu o stol. co ti jebe? taketo daco vypustit? potrat nie je normalny ale je normalne UTOPIT STENCE PO NARODENI? ty kokos fakt by som si zelala aby seci tito prijebani ludia dostali raz poriadne na hubu, to ani miernejsie reagovat na tuto ultimatnu sracku nedokazem. este ked vidim, ze ani netrolli tento odpad clovek, normalne mam chut zabijat
ostatne komenty radsej ani nejdem citat, grcam
Ja ho nechcem dat prec a ako tvrdi otec baba tiez nie,ale snazi sa ma presvedcit aby som sla na potrat,ze tak to bude lepsie..Velmi ma boli uz len pomysliet na to ze som mu zobrala zivot a vlastne kvoli nasej blbosti Chcem ho ale ako to vysvetlim otcovi baba a rodicom? Rodicia to nepredychaju a mamina sa zruti
@minkapb ... mám 3 kamarátky, ktoré ako 16-17-18 ročné porodili a musím ti povedať, že teraz, keď majú 21-22 rokov, tak im závidím, že oni už majú také pekné deti
Čiže... Tým chcem povedať, že...
Určite si ho nechaj
S výchovou to spoločne s fotrovcami zvládneš. Všetko sa dá poriešiť.
Ak pôjdeš na potrat, iba hrozí, že v budúcnosti nebudeš môcť mať dieťa
@minkapb a dobudúcna... pri sexe si treba uvedomiť, že zo semena nie sú iba deti, ale aj pohlavné choroby.
Ženy používajte gumu... Antikoncepcia nestačí.
To ma na ženách štve asi najviac, že... Baba chalanovi povie: "Beriem prášky, kľudne sa do mňa sprav..." a toto povie kľudne aj 13. chlapovi za sebou.... fuj, veď to je nechutné...
Dôveruj, ale preveruj.
Podľa mňa potrat. Je to môj názor komu sa neľúbi jeho vec. Ale všetko je individuálne a ak obaja nie sú pripravený tak bude mať dosť posratý život. Vynosí dieťa, porodí a čo potom? Školu poriadne nedokončí. Skončí materskú a čo potom? Práca? Bývanie? Neverím, že s partnerom budú stále. Ja poznám mnoho príbehov a jeden z nich je taký, źe baba porodila v 18stke. Ako myslela si žej eto fajn ako v podstate aj bolo školu dokončila. Mala priateľa ktorého milovala. Lenže ako porodila a nasťahovala sa k nemu veľa vecí sa zmenilo. Neklapalo im to. On má dieťa lebo je zabezpečený a matka ho môže len cez víkendy vidieť a hrozne preto trpí. S robotou to tiež nemá ľahké.Neviem je to na zvážení. A individuálne. Nepoznáme jej pomery, rodinu,priateľa, mentalitu nič tak ťažko sa dá radiť
Ked si ho chces nechat, tak si ho nechaj. Prinajhorsom ho das na adopciu.
Ale o takýchto otazkach by sme nemali rozhodovat my tu, ale sama si to musis dokladne premysliet.
Drzim palce
A za seba-na potrat by som v zivote nesla neuniesla by som ten pocit, aj ked by to bolo ťažké, nemohla by som 'zabit' svoje dieta..
@lawey hej hej, najzodpovednejsie je v 17tich trtkat a potom riesit ci si enchat decko, lebo kupit si posranu gumu je strasny problem teba tiez skoro potratili, ked sa zastavas?
@erjedna presne!!! a co skor nechapem, je z epreco s avobec vystriekaju do zeny, aj keby mal kondom, aj keby mala HAK, proste len tym zvysuju sancu, zaklad je nemiesat si stavy...
Och boze..kedysi rodili baby v 17 hadam bezne...a logicky radsej mat dieta skor mas 17 a v tvojej 35 bude mat 18...skolu urcite dochodis sesternica mala babo na maturite a cez prestavky ho kojila...ja sice v 25ke ale tiez som vahala ci sa budem vediet postarat...ale ked ti ho po porode ukazu taky maly batoztek,chce sa ti plakat a vsetko ostatne ti je vtedy jedno...skoda ze tento stat by chcel aby sa rodili deti a matersku posle 200€ plus nejakych 20€ a jednorazovy nejakych 800€ predtym sa to dalo doplatit a materska sa vysplhala kludne aj na 1000€...z toho sa dalo aj postarat...ale plienky 100€ sunar 100€ a peniaze fuc...je otazne ci budes alebo nebudes kojit...ostane ti nejakych 20€ a z toho mu moc oblecenia nekupis...nam pomohli dost stary rodicia maleho...teda ak ta oni dokazu podrzat tak to zvladnes...myslim tvojich rodicov hlavne.keby si mala byt na male sama...lebo neviem mozno sa mylim ale aby tvoj chlap nevycuval...ja som sa bala to povedat rodicom ale nakoniec som mame ukazala fotku zo sona a povedala budes babka..a moj chlap to povedal u nich doma...a jeho mama mi hovorila ze pri tom koktal...poviem ti diskoteky bary a podobne atrakcie mi vobec nechybaju...a ked si ideme s chlapom sadnut dedkovci su taky radi ze sa mozu s malym pohrat...na potrat urcite nechod.moze sa stat ze nebudes moct mat deti ale aj nemusi to je individualne...ale pokial mas istotu ze chlap s tebou ostane a pracuje tak to zvladnete...aj s podporou rodicov...chce to silnu povahu aby si sa nezlozila...je to hlavne tvoje dieta...nenechaj druhych o nom rozhodovat..co by za to dali niektory ludia keby mohli mat svoje dieta...a ked ho budes chciet dat na adopciu tak bola so mnou v nemocnici jedna a po porode jej dieta neukazali...ale neviem si to predstavit lebo ten prvy plac dietatka pocut budes a vzdat sa toho...
Jaj a sesternica mala tiez v 17 tich babo...jej mama zomrela ked bola mala otec alkac..od neho nemala ziadnu pomoc...jej chlap ma mozno tak 450€ plat bola na vsetko uplne sama jeho rodicia im tiez nepomahali rozvedeny mama nezamestnana...s nezaujmom...a zvládli to...sice ziju v podnajme...ale maju krasne dievcatko a teraz keď pracuje wj sesterka tak ziju na slusnej urovni a dokonca pomahaju financne aj partnerovej mame...z toho mala...fakt su na tom niektory ovela horsie....a 8 div sveta ciganky maju kludne aj 8 deti a vyziju ako je to mozne
@momoglamorous tvoja zabednenosť a úzkoprsosť normálne tlačí na človeka aby ti rpial zlé veci... alebo presne to, o čom tak múdro a skúsene hovoríš...
a kedže zasa točíš o tom istom, i ja idem,
ty piča... ako jebať v 17 si nemyslím že je nejak hc a nie je to o zodpovednosti. Ak pri tom cítiš zodpovednosť na budúcnosťou tejto planéty (o čom som skalopevne presvedčená... ludstvo ešte nie je pripravené na momomesiáša ) tak to je fakt smutné. Ale ked ti tot ak vyhovuje...
Ďalšia vec. Zodpovedné je to za 1.) že aj napriek tomu ž enemajú ešte nič, tak nechcúaby zomrel život ktorý vznikol vďaka nim. Čiže ysi zjesť čo si navarili
za 2.) ale premýšľajú, či majú nejakú reálnu šancu na to, aby to zvládli a to dieťa malo i normálny život.
Je to férový a striedmy pohlad na vec, kde osobne vidím dosť zodpovednosti.
a ktomu poslednému odstavcu: zbadala by som ťa na ulici a v momentálnom nastavení v akom som tak by somt i v moemnte pár nacápala.... a je mi jedno že máš meter osemdesiat a isto i čierny pás z krav maga (viem že tam čierny pás nie je, ale you know what i mean... moo može amť aj čierny pás. special snowflake)
Ako ty nemáš žiadny selfreflekt nulový... EQ nie ako decko... ale ako človek po nezdarenej lobotomiii.
Ani nevieš akos a snažím ti nepriať napiču kondóm... ale úplne ale to čo dávaš do éteru....
Rocafella...to je asi jedno aj keby jej to dal na brucho ci prsia...ked mas raz nechr.styk tak to nemozes povedat: vytiahol som vcas...chlapi maju aj nechcenu erekciu pocas sexu mozno len kvapku ale nevedia o tom...a kludne z toho moze byt dieta...ten chlapsky kec ( davam pozor) je blbost
@grietusha ale ňééé ja som pohode .D ráno viem byťž všeliaka...a som mala tesne po zobudení a zdechýňa mi komp... ale už sa teším na kafé :happy: už odeam byť v rovnováhe .)
Skoda ze nieje antikoncepcia ( tabletkova) pre chlapov...chcela by som vidiet kolky by ju brali pravidelne....to nie si nakupit o 2 cisla vacsie kondomy a potom ich pocas akru stracat...a spoliehat sa na babu ze berie antiku...mas antiku spravim sa do teba nemoze sa nic stat...bez ochrany sa da sexovat len s clovekon s ktorym chces byt a zostat a neprekvapi ta ked budete čakať prirastok...pecen si dodrbavat tabletkami tiez ziadna vyhra
Najlepsia antikoncepcia je "NESEXOVAT" (oral anal ako v USA,ruky,69....tolko inych moznosti)hm ale ludia si zacinaju mysliet ze je to najdolezitejsia vec vo vztahu...
Ale vsak si pisala ze tvoj chlap to babo chce len nevie ci je pripraveny..tak podla mna nieje o com...ty ho tiez nechces zabit...uvidis zvládnete to spolu...zo zaciatku to bude tazke ale pojde to
A co sa tyka tej interupcie...radsej interupcia ako dieta zabalene v igelitke v smetiaku....to vazne nechcem už v telke vidiet...tebe prajem ak sa rozhodnes si ho nechat tak nech je zdravucke a silne jak buk
moja snubenica nedavno potratila (mimomaternicove tehotenstvo)... komplikacie u nej zacali zo dna na den, silne krvacanie a tak. okamzite som ju viezol do nemocnice a az tam sme sa dozvedeli, ze bola tehotna.
ale chcel som o inom:
sice sme uz starsi, ale tiez sme sa este na rodicovstvo necitili, neplanovali sme to... sice spolu zijeme, sme samostatni ale tak nejak sme este nemali v plane zakladat rodinu. mozno sme sa aj citili nezreli na tak obrovsku zodpovednost... ale tak nejak sa pritrafilo a dopadlo to ako dopadlo. co sa tyka pocitov - aj ked sme o tehotenstve nevedeli, tu stratu sme prezivali rovnako, ako keby sa to dieta narodilo a zomrelo az potom. a nie je to tak davno, co sme si mysleli ze dieta este urcite nie... a teraz by sme dali vsetko na svete aby to tehotenstvo prebehlo normalne a vsetko dopadlo uplne inak.
to je cele. fakt si to rozmysli, lebo je to nezvratny proces ktory sa s tebou bude vliect cely zivot. o to tazsie rozhodnutie, ze to ma byt dobrovolne...
@ciaobellka Ja si dávam bacha Ale k téme hento som len tak trepol. Mne sa stalo, že som dal plnú dávku priateľke (praskol kondom v najnevhodnejšej chvíli). Ako v pohode som to bral prišlo mi to ironické sme sa zasmiali. Potom šup do obchodu a kúpili tabletku PO. Ovšem rátali sme aj s variantom, že bude tehotná ale tieto veci už mam vždy zabezpečené a som pripravený.
@lawey keby boli z,nspicu gum deti,uz ich mam 10..proste chce decko? Nie? Tak nech sa nenecha napustat,je jedno ci ma chlap gumu alebo ona hak...a fakt je ze dieta nie je az take lahke splodit,nie vzdy ma zens ovulsciu,nie vzdy sa spetmie,dokazu dostat k vajicku...takze tu netrep o zodpovednosti,v tomto pripade je to z nudze cnost...to ako jed clovek v base povie,ze konecne ma cas sam pre sebs ty duta farebnovlasa krava
Sprav si ešte 5 ďalších a potom sa najebte do Modrého z neba..."Vilkooo nemáme čo jesť...Vilkooo nemáme peniaze a aj tak sme si spravili 10 detí...Vilkoooo daj nám peňáze..."
Vystrielať
Ľudia,ktorí nemajú peniaze na to,aby uživili deti by ich mať nemali...
Hádam si nebuchnem teraz decko,keď nemám prácu..
je to cisto len a len na tebe. Ak si ho nechas, odloz si toto forum a niekwdy mu ho ukaz. Nech vie… urcite bude "rád" ze o nom rozhodovali prave títo ludia a takýmto jebnutým sposobom
ja som bola tehotná v 19tich a zmýšľala som rovnako...otec dieťaťa mal 17...
keby mám vtedy môj terajší rozum, tak idem na potrat určite.
alebo lepšie..nedopustila by som, aby sa vôbec niečo také stalo..
no už teraz je to jedno...
mám krásne zdravé, ale aj protivné ( ) trojročné dieťa
zvykla som si, aj keď mi to dlho trvalo....vieš, má to plno obmedzení... poriadne si to premysli a nenechaj sa ovplyvniť partnerom!!! (ani ten môj vtedajší nechcel o potrate ani počuť,..´on sa teší na bábätko´...teraz už spolu nežijeme a malú si k sebe berie len každý druhý víkend na dva dni.)
Dakujem za normalne odpovede Tak ti,kt. si myslia ze sa rozhodujem podla vas nieje to tak len chcem pocut nazor..Ci nemam na to pravo len preto ze som tehotna a mam 17?...Staviame sa k tomu tak aby sme tomu malemu neznicili zivot..Ale zas prec ho dat nechcem ja! Jeho otec ho prec chce dat pretoze nevidi ine riiesenie mysli si ze by sme mu znicili zivot a nebolo by stastne a ma aj pravdu ale kvoli tomu ze my sme blbi a nezabrala tabletka mu zivot vziat nechceme..
@minkapb ono zvaz aj to, aky vztah mate s vy "rodicia" medzi sebou, ci je ochotny s tebou ostat a starat sa o potomka alebo zuteka pri prvej prilezitosti...
Je to znamy fakt ze nie kazde dieta vie dobre znasat fakt ze je vychovavane iba 1 rodicom, a urcite nechces aby ti z dietata vyrastlo dieta problemove a psychicky nevyrovnane
Ja mám len dve skúenosti s takýmito situáciami:
--Raz som si v práčovni v automate chcel kúpiť sprite pod číslom 32, ale stlačil som omylom 33 a vypadlo mi decko. Zavolal som na číslo čo bolo na automate, prišiel chlapík, otvoril mašinu a napichli sme decko naspäť medzi dráty. Ale peniaze som naspäť nedostal.
--Kamarátka porodila malého romáka takže bolo jasné, že ona nie je matkou a tak ho ubila mucholapkou.
Neviem, dúfam, že ti to aspoň trochu pomôže urobiť správne rozhodnutie.
no tak ja by som sa na to necítila ani v 22, nie ešte že v 17 takže u mňa volba jasná.. chcem aby malo moje dieťa všetko a to by som mu stále dať nevedela, takže nie je o čom rozmýšlať ...ale tiež som zvedavá, ako si sa nakoniec rozhodla
@minkapb
nechcem ta sudiť, ani nič podobne. Ja len že, ked si nôžky rozťahovala nenapadlo ťa že by z "toho" mohol vzniknúť aj život?...proste- mladi beru sex ako potrebu, no zabudaju čo je hlavnym poslanim sexu..a ked zrazu žena otehotnie už sa jej to nepáči. Akokeby to maličke babetko (zatial len embrio) mohlo za vašu "chvilkovu" zabavu. A taktiež sa všetci kompetentni ( lekari a "zatial" rodičia) tvaria že je to len zárodok, nič živé, podstatné!!
No opak je pravdou...je to vražda ako každa iná...normalne by si mamu asi nezabila že?...ale maličke ano...lebo prečo, lebo ho nepoznaš, nevidiš ho? ...no ver mi že to male citi každy jeden zasah počas potratu....boli ho to! a zabije!!( nehovorim o postraumach ktore nasleduju hned po interupcii...predsa len z teba vytrhnu cast telesa!...)
...chapem. Je neskoro, si mlada 17 ročna, a tehotná......
nič prijemne už len kvoli tomu že si ešte stale školopovinna. Čo povie okolie? čo doma?
Radim ti, nechaj si ho...mamka to skôr ci neskor pochopi...a pokial tvoj priatel (otec dietata) chce to dieta tak nechod na potrat!! ..bola by si hlupa. Nepoviem ze mas velmi zle podmienky pre zivot, alebo ze nepoznas otca dietata....
no v tvojej pomerne fajn situacii si ho isto nechaj....mam vela spoluziacok/kov co ichmali mami v 17! A su v stastnej rodine, maju surodencov a nakoniec aj mladych peknych rodicov
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
179 komentov
mat dieta nie je sranda a mali by ste plodit, az ked budete pripraveni sa on aj kvalitne postarat
určite veľa ľudí sa necítilo pripravene pri prvom dieťati a vychovali relatívne normálneho človeka
vsak, birdzaci
vsak, birdzaci
netreba sa na to pozerať vždy len z tých morálnych hľadísk, cirkevných sračiek, že je to hriech atd...
polož si na rovinu otázku, či mu dokážeš dať všetko čo potrebuje a či si na tom tak, že práve TY dokážeš vychovať dieťa...to nie je ako mať skrečka, alebo psa...na to musíš mať aj nervy a psychiku
v dnešnej dobe je potrat normálka...
To snad nie
Keď si ho necháš, bude to po čase to najlepšie čo si mohla spraviť. Ale keď si to necháš zobrať(čo ja neodsudzujem až tak keď nieje ako sa o dieťa postarať) tak z pamäte to nevymažeš, a bude ti to permanentne vŕtať v hlave, a v podstate sa budeš utešovať tým že sa nič nestalo, a žiješ ďalej veď stredná škola,popŕipade VŠ pohoda... alebo práca, pokiaľ neplánuješ ísť na výšku tak a priatel takisto nie, síce neviem aká je vaša finančná situácia či potenciál zarobiť či nájsť si prácu, ale pokiaľ nejdete na výšku, musite si hladať robotu, a to by sa s dieťaťom dalo zvládnuť. Priatel by zarobil niečo,rodičia by prispeli jedny,druhí niečo a išlo by to a všetci by ste boli happy ---(ja viem moc som sa zamotal už ) ---
keďže si bola schopná to dieťa splodiť a správala si sa nezodpovedne pri ochrane, správaj sa zodpovedne teraz...
vždy je nejaké riešenie, ale zbaviť sa zodpovednosti to nie je...
ona je ta, co ti moze so vsetkym najviac pomoct a podporit ta. ak bude ochotna, nemas co riesit.
ak nebude ochotna, mas dilemu, lebo bez jej podpory to bude extremne tazke, ale stale je to len a len tvoje rozhodnutie.
darmo ti tu piati povedia že by si ho oni dali vziať, lebo chcú kariéru a piati, že by si nechali, lebo majú radi deti.... ja osobne by som si nedokázala predstaviť žiť s tým, že by som šla na potrat, ale to som ja, nie ty...
ty musíš vedieť ako to cítiš vo vnútri, či sa s tým potom dokážeš vyrovnať, s tým potratom a či si to nebudeš vyčítať do konca života.. poznám aj mladšie ako 17ročné mamičky, dokonca aj na B jedna je..a nie je to nemožné.. samozrejme ak si ho necháš, tvoj život, resp. váš, sa veľmi radikálne zmení.. na druhej strane nepoznám nikoho, kto by si v takom mladom veku dieťa nechal a potom to ľutoval, väčšinou je to práve naopak a sú vďační, že sa nerozhodli inak...
každopádne najdôležitejšie je sa o tom poradiť s rodičmi ako tvojimi tak s jeho.. pretože sami to asi nezvládnete.. či sú ochotní vám pomôcť, alebo ako ďalej postupovať..
tak držím palce
ibazeby ti bolo tazko, ked sa budes musiet vzdat kupy novych saticiek alebo pricesku, lebo musis kupit plienky.
Prve dni tehotenstva to je len zhluk zivych buniek o velkosti krvnej zrazeniny, ma to asi tolko zivota ako kilo pomarancov
pekne vystihnute
urcite si ho nechaj
tak ale kedže existuje neco také jako adopcie (co vačšina jakoby ani nevedela, resp. zabudla, nepočítala s takou možnosotou, kedže berie do úvahy len 2 možnosti - bud nechat U SEBA, abo ..potrat) :ehm:
takže by som nechala, (kdyžtak na adopciu..)
nvm fakt..
s podporou okolia to má aj svoje výhody mať dieťa v takom skorom veku, ale určite to nie je jednoduché zvládnuť do...
No ja deti napr. nechcem ale keby áno, tak nie taký mladý
to za tie štence, piča!
však si to precitajte pomaly apozorne.. ;/(
Jasne ze dievcata su vyspelejsie ako chlapci a preto no ja neviem dajme tomu ze dneska na slovensku zacinaju cca v tych 16 tich a chlapci 17-18..
Ked sa nad tym ale clovek trosicku zamysli
Ciste racionalne by to malo byt naopak
Muz si pri sexe akurat tak vyprazdni semenniky, precisti semenovody a to je uuuuuplne uuuuuplne vsetko..nic neriskuje, nic sa mu nemoze stat ( dobre no cisto teoreticky pohl.choroba ale zase az take rozsirene a nebezpecne to az nie je nastastie )
Kdezto zeny su jednak ovela viac emocionalne zalozene...zeny plus @melancholik no a pre nich je sex ovela ovela vacsia vec aj fyzicky aj psychicky ako pre muza..
Fyzicky riskuju 9 mesiacov gravidity plus 20 rokov dennej financnej a emocionalnej starostlivosti
No a psychicky ked uz s nejakym muzom jebu tak to znamena ze v nich vyvolal tie dobre zname pocity OCHRANY, BEZPECIA a DOVERY..no a kazdy clovek ma v sebe urcite ochranne mechanizmy...a tie ich spravne varuju aby si to 3 x rozmysleli ci budu s danym chlapom sexovat pretoze sa podvedome velmi boja prirodzene ze sa emocionalne naviazu a dotycny ich sklame..
Toto presne som nechapal preco zeny tak otalaju so sexom..myslel som si ze je to koli predsudkom..vplyvom spolocnosti a nabozenstiev..EE-preto co pisem vyssie
Plod nieje schopny vedomia, o "dietati" by sa dalo rozpravat az v stadiu kedy ma aspon do minimalnej miery vyvinute organy...
A clovekom sa mozes stat az po narodeni.
Pytam sa ako LAIK
pýtam sa ako laik
v tvojom prípade by ta mali až vyznamenat za to.
Ja som uplne v pohode..
Pardon asi som nejaky divny no ked v tom vidim urcite malilililinocke rozdiely ci jebe muz muza alebo muz zenu
Aj ked samozrejme ak muz muza je to uuuplne normalne, prirodzene krasne..
Akurat len..Hola,Hola -Hiv vola !!!
Tak zodpovednost za to dieta ma vacsiu ako muz!!!!
Preboha prosiiim lrn toto mi nezacnite tvrdit ze tak nie je
V jej tele je 9 mesiacov plus porod plus dalsie mesiace kojenia...
Snad si to myslela ako ze zodpivednost za otehotnenie?
Tak to ma samozrejme aj muz vysoku...
Myslim ze panna naposledy otehotnela bez spermii iba za pomoci ducha svateho pred 2015 rokmi DDD
Tsk to je jasne
Vedomie ako take - schopnost citit bolest napr. vznika vyvinom mozgu, tj. kym nema vyvinuty mozog neciti nic.
Netrápi ma tvoj názor na to, tak si píš čo chceš, no už ma prosím netaguj Nájdi si nejakého ochotnejšieho gaya, ktorý ťa nechá pchať sa mu do riti. Ja tam uprednostním niekoho iného
Viem velmi dobre ze vo vnutri si maly, nestastny chlapec, ktory sa citi osamely a nepochopeny v tomto velkom zlom svete..
A s vlastnou homosexualitou taktiez nie si zmiereny a vyrovnany..nakolko ju s tolkou hrdostou prezentujes iba na tomto superliberalnom supernovom sulikovskom poltari kde su jebnuti ludia co nechapu ze homosexualita normalna a prirodzena NIE JE !!!!!!! Inde( najma tam kde su zdravi hetero muzi!!) by si sa bal
Skus ist do skolicky s napisteqom ja som huzerantiq
V skutocnosti si myslim ze si chudak tesne pred samovrazdou
Prestanem na teba reagovat vtedy az sa ty prestanes vychvalovat tym ze si buzerant
W
T
F
?
Pretoze nekrici a nevychvaluje sa na 10000 km kukajte seci ja som Buzerant!!!!
Kazdy to o nom vie ale nechvali sa tym.
Nevadi mi to ze si buzerant.
Ale to ako sa tym chvalis.
Psychology
@andegor
je to na tebe a hlavne na tvojich rodicoch. ak su ochotni a schopni ta v tomto podporit ako financne tak aj emocionalne, mozes si to nechat. ak nie tak nie. samozrejme, mozes sa o to skusit starat na vlastnu past, ale to podla mna nieje idealna volba.
Richarda sulika
A novodoby nihilizmus...teda anarchizmus..teda pardooon joj liberalizmus
@admin neda sa vybavit ban pre hento individuum ?
robíš tu zo seba solídneho blbca
Som si nemyslel ze je v tebe tolka empatia
Ale zaroven sa pozri na to co teraz robis. Na nahodnom fore sa pytas uplne neznamych ludi, ci si to babo mas alebo nemas dat zobrat. Ak ani taketo rozhodnutie nevies spravit sama, ako chces to dieta vychovavat?
Jedinym logickym vychodiskom je pomoc rodicov. Ak su ochotni ti pomoct tak je to zvladnutelne, ak nie, nuz... treba spravit to co uznas za vhodne, ale hlavne to treba spravit podla seba a prijat za to zodpovednost, nech uz sa rozhodnes akokolvek.
Za vyuzivanie toho za co pan havel obetoval desiatky rokov zivota? Moznost slobodne sa vyjadrit..
Ale chapem ze zeny chapu buzerantov..su to ich kamaratky s ktorymi ducitia
tušim vlastne ani jako hermafrodit ne,
to by už musel být nejaký super-hermafrod.
(tušim asi len u hmyzu, a niekt.druhov makkýšov sú takého uni., obojaké, "2 v 1" jedince.. :happy:
(to len ja by som mala kus obmedzit tie novšíe SF filmy
"ze nevystudujes? ze sa vlastne odteraz az navzdy nebudes moct nicomu venovat, lebo prvych par rokov ti zozerie starostlivost o dieta a po zvysok zivota budes makat 12 hodin denne za minimalnu mzdu? to je jedno, ale aspon nezabijes plod, ktory sice este nema ani vedomie, ale potencialne z neho za par rokov moze byt clovek, ktory na sebe bud to bude makat ako srubka, alebo sa bude mat vzhladom na zazemie rovnako napicu ako ty!"
ja nepochybujem o tom, ze kazdy z tychto moralistov je viac nez schopny prist z roboty, postarat sa o dieta a potom sa ucit na externe studium (ahahahah), ale mali by pochopit, ze nie kazdy je tak uzasne vytrvaly a talentovany ako su oni.
Toto su dost jednoduche psychologicke postupy, schemy..
Mozno na niektorych ludi platia...
Ja mam potvrdene aj z rorsaka ze som jasny hetero..
Ty si to nevies predstavit co to pre CHLAPA je pozerat na hnusneho buzeranta ako sa tym vsade chvali...
k téme - keď sa chce, všetko sa dá. ak sa na potrat necítiš, tak naň nechoď. nejako to zvládnete.
- či ho dáte na adopciu,
abo si ho "ponecháte úplne"
(to sú až 2 - 3 hrany a vrcholy, oproti len 1 v prípade
potratu, keby ste sa rozhodli pre interr., tam ovšem dalej nepokračujú žiadne alternatívy a šance..
Nepochopim ludi nikdy v zivote co maju z absolutne nepotrebneho, zbytocneho hmotneho, materialneho nadbytku
zaujímalo by ma čo podľa teba robí život životom, čo je podľa teba živé a čo nie je ? čo určuje kedy sa tá "krvná zrazenina" zmení na živú ? tvoj úsudok alebo úsudok hocikoho iného ?
Ci je nieco zive nie je moj, ani nici usudok, bud je nieco zive (obsahuje zive bunky/plazmu) alebo nie je. Uci sa to v prvaku na prirodopise.
Vyraz " krvna zrazenina" som pouzila na porovnanie velkosti. Nevytrhuj z kontextu aby to vyznelo dramatickejsie.
je smutné, ak niekto dospel k záveru, že ísť na potrat je PRE TO dieťa lepšie, ako ho priviesť na svet, lebo predpokladá, že sa o neho nebude vedieť dostatočne postarať...damn fucking logic
čo môže byť horšie, ako niekomu ani len nedať šancu? ...
@metalabby ako kukam reakcie, prave si sa stala asi najneoblubenejsou userkou tohto portálu
(hned a zaraz, ist na interupc., bez rozmyslu
@magick55 @101 je horsie.
lebo to som chcel povedať výrokom "čo je horšie, ako niekomu nedať ani len šancu"
a tak sú tu moralisti ktorí zubami nechtami bojujú proti potratom, a potom sú tu *neviem ako ich nazvať* ktorí bojujú za pohodlnosť a sebectvo bez zodpovednosti za svoje skutky
kto povedal že je bez peňazí a sama? má rodinu. Rodina chalana by sa tiež nejak pričinila...ak nie, šiel by som súdnou cestou.
Ale odoprieť dieťaťu právo na život a odoprieť mu šancu existovať a niečo dokázať, je pre mňa niečo nepochopiteľné
neviem či si to neuvedomuješ alebo nechceš uvedomiť, ale interupcia je konečná vec. To dieťa už nebude mať šancu narodiť inej rodine s lepšími podmienkami, preto je podľa mňa odobratie šance na život hoci aj nenarodeného dieťaťa niečo nepredstaviteľne zvrhlé a nedokážem a ani nechcem pochopiť zmýšľanie ľudí, ktorí toto obhajujú alebo s tým súhlasia
nemám k tomu čo viac povedať a myslím že tu sa naše názory definitívne rozchádzajú bez nutnosti ďalšej argumentácie...každopádne ti ďakujem, že si si môj príspevok všimol, reagoval naň a mohol som to trošičku viac rozvinúť
..kdyžtak, však existuje možnost adopcie, hniezda záchrany, a pod
stale si vsak nemyslim, ze je dobre postupovat podla jedneho pravidla stale a za kazdych okolnosti. niekedy ti zivot jednoducho hodi dve blbe volby a ty si musis vybrat tu menej blbu. kto je horsi, zla matka vychovavajuca dieta, ktore skonci zle, alebo zena ktora sla na potrat? vestit sa neda, to mas pravdu. na zaklade okolnosti sa vsak da velmi dobre predvidat. opat - hovorim vseobecne.
nie, chcel som pisat dalej, ale nebudem..aj tak to nikoho nezaujima...a okrem toho, aj tak pisem len aby som sa nemusel drbat s databazami ale nevyhnutne sa neda odkladat, takze stacilo.
"normalne je možno utopiť štence po narodení"
toto keby povies v mojej pritomnosti tak sa neovladnem, preletim k tebe, vyskriabem ti oci, chytim za vlasy a mlatim hlavu o stol. co ti jebe? taketo daco vypustit? potrat nie je normalny ale je normalne UTOPIT STENCE PO NARODENI? ty kokos fakt by som si zelala aby seci tito prijebani ludia dostali raz poriadne na hubu, to ani miernejsie reagovat na tuto ultimatnu sracku nedokazem. este ked vidim, ze ani netrolli tento odpad clovek, normalne mam chut zabijat
ostatne komenty radsej ani nejdem citat, grcam
Čiže... Tým chcem povedať, že...
Určite si ho nechaj
S výchovou to spoločne s fotrovcami zvládneš. Všetko sa dá poriešiť.
Ak pôjdeš na potrat, iba hrozí, že v budúcnosti nebudeš môcť mať dieťa
Ženy používajte gumu... Antikoncepcia nestačí.
To ma na ženách štve asi najviac, že... Baba chalanovi povie: "Beriem prášky, kľudne sa do mňa sprav..." a toto povie kľudne aj 13. chlapovi za sebou.... fuj, veď to je nechutné...
Dôveruj, ale preveruj.
Ale o takýchto otazkach by sme nemali rozhodovat my tu, ale sama si to musis dokladne premysliet.
Drzim palce
A za seba-na potrat by som v zivote nesla neuniesla by som ten pocit, aj ked by to bolo ťažké, nemohla by som 'zabit' svoje dieta..
@erjedna presne!!! a co skor nechapem, je z epreco s avobec vystriekaju do zeny, aj keby mal kondom, aj keby mala HAK, proste len tym zvysuju sancu, zaklad je nemiesat si stavy...
Existuju detske centra zachrany, ram ho ukoz ak ho nechces. Normalne hp vynos, porodis, odovzdas...
a kedže zasa točíš o tom istom, i ja idem,
ty piča... ako jebať v 17 si nemyslím že je nejak hc a nie je to o zodpovednosti. Ak pri tom cítiš zodpovednosť na budúcnosťou tejto planéty (o čom som skalopevne presvedčená... ludstvo ešte nie je pripravené na momomesiáša ) tak to je fakt smutné. Ale ked ti tot ak vyhovuje...
Ďalšia vec. Zodpovedné je to za 1.) že aj napriek tomu ž enemajú ešte nič, tak nechcúaby zomrel život ktorý vznikol vďaka nim. Čiže ysi zjesť čo si navarili
za 2.) ale premýšľajú, či majú nejakú reálnu šancu na to, aby to zvládli a to dieťa malo i normálny život.
Je to férový a striedmy pohlad na vec, kde osobne vidím dosť zodpovednosti.
a ktomu poslednému odstavcu: zbadala by som ťa na ulici a v momentálnom nastavení v akom som tak by somt i v moemnte pár nacápala.... a je mi jedno že máš meter osemdesiat a isto i čierny pás z krav maga (viem že tam čierny pás nie je, ale you know what i mean... moo može amť aj čierny pás. special snowflake)
Ako ty nemáš žiadny selfreflekt nulový... EQ nie ako decko... ale ako človek po nezdarenej lobotomiii.
Ani nevieš akos a snažím ti nepriať napiču kondóm... ale úplne ale to čo dávaš do éteru....
och to som si zasa dala...toto na ráno...
však hej ale ked sa neudeje potrat tak sa dovyvinie
a bude z neho človek a ked sa udeje tak nie
odkial ?
keby len pečen
ale chcel som o inom:
sice sme uz starsi, ale tiez sme sa este na rodicovstvo necitili, neplanovali sme to... sice spolu zijeme, sme samostatni ale tak nejak sme este nemali v plane zakladat rodinu. mozno sme sa aj citili nezreli na tak obrovsku zodpovednost... ale tak nejak sa pritrafilo a dopadlo to ako dopadlo. co sa tyka pocitov - aj ked sme o tehotenstve nevedeli, tu stratu sme prezivali rovnako, ako keby sa to dieta narodilo a zomrelo az potom. a nie je to tak davno, co sme si mysleli ze dieta este urcite nie... a teraz by sme dali vsetko na svete aby to tehotenstvo prebehlo normalne a vsetko dopadlo uplne inak.
to je cele. fakt si to rozmysli, lebo je to nezvratny proces ktory sa s tebou bude vliect cely zivot. o to tazsie rozhodnutie, ze to ma byt dobrovolne...
- Andegor
keby matka tiež potratila teba,nemala by si žiadne problémy teraz...
Vystrielať
Ľudia,ktorí nemajú peniaze na to,aby uživili deti by ich mať nemali...
Hádam si nebuchnem teraz decko,keď nemám prácu..
keby mám vtedy môj terajší rozum, tak idem na potrat určite.
alebo lepšie..nedopustila by som, aby sa vôbec niečo také stalo..
no už teraz je to jedno...
mám krásne zdravé, ale aj protivné ( ) trojročné dieťa
zvykla som si, aj keď mi to dlho trvalo....vieš, má to plno obmedzení... poriadne si to premysli a nenechaj sa ovplyvniť partnerom!!! (ani ten môj vtedajší nechcel o potrate ani počuť,..´on sa teší na bábätko´...teraz už spolu nežijeme a malú si k sebe berie len každý druhý víkend na dva dni.)
dieťa ti nepokazí život...len trochu (možno trochu viac) sťaží....
Je to znamy fakt ze nie kazde dieta vie dobre znasat fakt ze je vychovavane iba 1 rodicom, a urcite nechces aby ti z dietata vyrastlo dieta problemove a psychicky nevyrovnane
--Raz som si v práčovni v automate chcel kúpiť sprite pod číslom 32, ale stlačil som omylom 33 a vypadlo mi decko. Zavolal som na číslo čo bolo na automate, prišiel chlapík, otvoril mašinu a napichli sme decko naspäť medzi dráty. Ale peniaze som naspäť nedostal.
--Kamarátka porodila malého romáka takže bolo jasné, že ona nie je matkou a tak ho ubila mucholapkou.
Neviem, dúfam, že ti to aspoň trochu pomôže urobiť správne rozhodnutie.
nechcem ta sudiť, ani nič podobne. Ja len že, ked si nôžky rozťahovala nenapadlo ťa že by z "toho" mohol vzniknúť aj život?...proste- mladi beru sex ako potrebu, no zabudaju čo je hlavnym poslanim sexu..a ked zrazu žena otehotnie už sa jej to nepáči. Akokeby to maličke babetko (zatial len embrio) mohlo za vašu "chvilkovu" zabavu. A taktiež sa všetci kompetentni ( lekari a "zatial" rodičia) tvaria že je to len zárodok, nič živé, podstatné!!
No opak je pravdou...je to vražda ako každa iná...normalne by si mamu asi nezabila že?...ale maličke ano...lebo prečo, lebo ho nepoznaš, nevidiš ho? ...no ver mi že to male citi každy jeden zasah počas potratu....boli ho to! a zabije!!( nehovorim o postraumach ktore nasleduju hned po interupcii...predsa len z teba vytrhnu cast telesa!...)
...chapem. Je neskoro, si mlada 17 ročna, a tehotná......
nič prijemne už len kvoli tomu že si ešte stale školopovinna. Čo povie okolie? čo doma?
Radim ti, nechaj si ho...mamka to skôr ci neskor pochopi...a pokial tvoj priatel (otec dietata) chce to dieta tak nechod na potrat!! ..bola by si hlupa. Nepoviem ze mas velmi zle podmienky pre zivot, alebo ze nepoznas otca dietata....
no v tvojej pomerne fajn situacii si ho isto nechaj....mam vela spoluziacok/kov co ichmali mami v 17! A su v stastnej rodine, maju surodencov a nakoniec aj mladych peknych rodicov
....nechcem byt kruta...no ak este stale niesi rozhodnuta pozri si tento SKUTOČNI film...co otvara oči..
» pro-zivot.pise.cz/39-dokument-nem...