Stáva sa mi taká nepríjemná vec. Nazval by som to asi strachom zo spánku alebo strachu PRED spánkom. Keď sa uložím do postele, v čase kedy by sa mal môj mozog ukľudňovať a telo uvoľňovať, začínam rozmýšľať nad všetkými problémami a riešeniami, čo musím sp
Ešte pred spánkom alebo v sprche si predstavujem imaginárne hádky a najlepšie možné argumenty, alebo keby ma niekto z niečoho obvinil, ako by som sa obhájil
@najivna ja sa tak tešííííím, že to nemám len ja!!! s tými trápnymi momentami, často si na ne spomeniem aj len tak počas dňa, ale pred spaním to je najhoršie :/ a je to uplne odveci hocikedy
väčšinou sa mi čosi podobné stáva vtedy, keď pred spánkom robím napríklad niečo do školy, potom rozmýšľam nad vecami, ktoré ešte musím spraviť a často sa potom dostanem aj k budúcnosti, práci, peniazom, smrti a iným pálčivým problematikám prípadne aj k tým spomínaným trápnym momentom.
pomáha mi, ak si pred spaním prečítam kúsok z knihy, pozriem film, seriál, športový prenos - skrátka niečo, čo ma trochu odpojí od reality a môžem nad tým po uložení do postele uvažovať. väčšinou sú to veci, ktoré mi príliš žily netrhajú, takže pri nich ľahšie zaspím.
@alysia ani nevieš, aké máš šťastie! predstav si, že NIKDY (teda pokial nepožiješ väčšie množstvo alkoholu) nezaspíš skôr ako o hodinu a pol.. naozaj nikdy! to znamená, že si lahneš o polnoci, vstávaš o ôsmej, ale spíš možno nejakých 5 hodín hocikedy.. fakt to je najhrošie na svete, proste ísť popremýšľať o živote môžeš aj na lavičku do parku poobede, ale toto je tak nepraktické, že keď mám napr. o 3 hodiny vstávať, niekto by sa ešte prespal, ale mne sa to neoplatí, lebo si pospím max. hoďku, väčšinou však vôbec, lebo čím skôr vstávam, tým dlhšie zaspávam.. a často mám stavy, kedy nezaspím za celú noc ani na minútu, jednoducho si lahnem do postele a o 9 hodín sa z nej postavím a idem do práce.. (toto veľmi ovplyvňuje stres)
ja som sa len chcela posťažovať, lebo ma to fakt hrozne štve a nevieš si predstaviť, ako ti závidím (a myslím na to vždy, keď hodiny ležím, zomieram únavou, a počúvam spolubývajúce, ako 10 min po ľahnutí odfukujú)
@h8u opísala si docela podrobne moju situáciu. Chodievam spať tak, aby som mal teoreticky 7 hodín spánku, ale prakticky mám asi 4 - 4,5 hodín spánku, pretože mám 2,5-3 hodinovú rezervu na zaspávanie
@h8u to ma napadlo, ked som dala enter, ze mi na to hned niekto povie, ze nemoze zaspat vsetko ma svoje pre a proti no ty to mas s tym spankom vazne ,,vtipne" :/ ... ty kokos... ja som zase taka, ze zaspim kedykolvek, aj na diskoteke, proste som unavena zavriem oci a spim ...
Toto neviem, je vela rad na nespavost, ale ktovie ci niektora zabera... unavena si isto dost, uz len nejako mozog vypnut, sustredenie na dych nepomaha? Alebo co ta uspava? Niekto, nieco, alebo nejaka cinnost?
Ja som len narazala tym mojim komentarom na fakt, ze ja som od strednej proste bola stale unavena a zaspavala aj v skole obcas a proste chybalo mi to ,,cistenie myslienok,, vecer a potom depresie a tak :/ ...
@gratz och, áno!! a riešil si to nejako? ja som bola u lekárky dvakrát a povedala mi, že je to zo stresu, lebo ani po krvných testoch a neviemčom mi nič nenašla.. lenže som žiadny nemala ani nič, celý život tak zaspávam a nejako to nevedela pochopiť a potom povedala že to proste tak mám dané a mám si zvyknúť na to..
pred dvoma mesiacmi som mala ten extrém, kedy som asi 3 dni za sebou nemohla spať vôbec, ani minútu, až som skolabovala a skončila na infúzkach.. nikto mi nič nezistil, spánkové eeg, CT, magnetická rezonancia.. nič, proste to mám ZO STRESU mimo fakt..
a ktosi mi radil kozlíkové kvapky, vraj sú prírodné, bezpečné atĎ., ale môžem do seba naliať aj polku fľašky a absolútne žiadna zmena nevieš o niečom? :/
@alysia jj ja to úplne chápem čo myslíš, kdesi som čítala, že my nespáči vlastne ani zaspať nechceme podvedome, lebo nás to premýšľanie baví.. a niečo na tom veru bude.. verím tomu, že si to potom musíš nejako vynahrádzať, lebo každý predsa potrebuje takú kľudnu chvíľku pre seba.. proste sme z extrému do extrému, ach!
Inac, k deformacii spanku dochadza z roznych dovodov. Niekedy zo stresu, niekedy len kvoli intenzivnemu prezivaniu (bolest, radost, smutok) a potom je tu este nami vsetkymi strach. Vsetko su to veci, ktore vytvaraju akysi blok proti psychickej pohode, t.j. rozrusuju cloveka natolko, ze nevie zaspat.
Riesenie? Vyfiltrovat sa od toho bordelu v hlave. Dat to zo seba von.
@h8u@gratz melatonin ste skúšali? spánkový hormón, voľne dostupný. síce, keď už sa bavíme o spánkovom EEG, tak asi nebudem veľmi nápomocná, ale mala som pocit, že by som sa mala vyjadriť.
a inak áno, poznáme to, keď sa nám zrazu v hlave objaví jeden z trapasov zo série anzu: the best of.
alebo, niekomu to možno príde ako šarlatánstvo, ale mne dosť pomohli isté cvičenia, ktoré mi naordinovala... kineziologička (ku ktorej ma dotrepala mama). kto už nevie, čo so sebou, môže tomu asi dať šancu.
@h8u@13 toto vacsinou byva ked si myslis ze mas volaku nedokoncenu pracu, alebo vies ze este nieco musis spravit a hecuje ta to ze teraz okamzite hned este mam cas a vacsinou nevies ani co mas spravit a nemas aj taky podobny pocit ako keby si nieco zabudla alebo chcela spravit? lebo potom sa zacne namiesto spanku milion myslienok objavovat a uplne su mimo, tj velmi nahodne, co nesuvisia z nicim ako keby ti az hlava ide vybuchnut od toho vsetkeho nieco pravdepodobne takehoto to bude??
a po 3dnoch co si nespala si skoncila v spitali? neviem, ja osobne mam nazvem to "moj rekord" 5dni bez spanku(ani som sa o to nepokusal a este k tomu som bol aj 3x v posilovni a napisal jednu skusku co som sa ucil lebo sa mi nechcelo spat a po 5dnoch len tak ze uz som aj unaveny a isiel som do postele a to ja kavu ani podobne napoje nepijem
@h8u Hej? Zeby podvedome nechcete spat? ... Inak to teraz vyzera, ako keby mna to premyslanie nebavilo ...
No ved praveze moc nevynahradzam :/ spanok ma ukracuje o dost ... obcas ta lavicka niekde v parku, ked si sadnem, ale tearz si nepamatam, kedy naposledy, alebo vo vlaku, necitam, ale len tak ,,cumim do blba,, aj to treba no ...preto som obcas aj rada, ke dniekde cakam v rade, lebo sa zastavim a premyslam len tak ...
hej hej z extremu do extremu :/ ale som rada, ze uz nespavam 12 hodin denne ako kedysi, to boli zabite dni
tak toto sa stava aj mne. lahnem do postele a automaticky zacnem rozmyslat nad svojimi problemami. toto sa mi stava aj rano. okolo pol siestej sa prehodim z boka na bok, spomeniem si na problem a hned ma preberie tak ze uz nedokazem zaspat.
Tak trpis nespavostou, to sa stava. Mozes po veceroch navstevovat rozne terapeuticke skupiny ako skupinu mozgovych parazitov, skupinu rakoviny vajecnikov... tam sa vyplaces a potom sa ti bude dobre spat. Len daj pozor aby sa ti nerozdvojila osobnost a nezacal sam seba mlatit a vyrabat midlo z odsateho tuku priatelkinej mami.
Ja mám zase kvalitné sračky v hlave, ale aj keď sa nič nedeje a som naozaj v pohode, nedokážem zaspať pod dve hodiny. A nenávidím popoludňajšie ,,schrupnutia", lebo iba stresujem z toho, že nemôžem spať do rána, mám ešte stosedemnásť minút, stoštrnásť minút..eštesotdesať minút by som mohla spať, ak by som zaspasla do troch minút..
mala som insomniu a nespala som viac dní vôbec,už nikdy to nechcem zažiť a pomohol mi medovkový čaj aj mlieko s medom je dobré alebo si pozrieť nejaký film, rozprávku,čítať knihu pred spaním a zabudneš na problémy
@gratz Pochopím, že sa zamýšľaš nad svojimi momentálnymi starosťami a pod., ale určite sa nezaoberaj svetovými problémami - chápem, niekoho to môže zaujímať, ale nie aby ťa to uberalo o dôležitú súčasť života kt. je spánok
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
43 komentov
unav sa tak ze zaspis skorej ako dopadnes do postele
pomáha mi, ak si pred spaním prečítam kúsok z knihy, pozriem film, seriál, športový prenos - skrátka niečo, čo ma trochu odpojí od reality a môžem nad tým po uložení do postele uvažovať. väčšinou sú to veci, ktoré mi príliš žily netrhajú, takže pri nich ľahšie zaspím.
ja som sa len chcela posťažovať, lebo ma to fakt hrozne štve a nevieš si predstaviť, ako ti závidím (a myslím na to vždy, keď hodiny ležím, zomieram únavou, a počúvam spolubývajúce, ako 10 min po ľahnutí odfukujú)
Toto neviem, je vela rad na nespavost, ale ktovie ci niektora zabera... unavena si isto dost, uz len nejako mozog vypnut, sustredenie na dych nepomaha? Alebo co ta uspava? Niekto, nieco, alebo nejaka cinnost?
Ja som len narazala tym mojim komentarom na fakt, ze ja som od strednej proste bola stale unavena a zaspavala aj v skole obcas a proste chybalo mi to ,,cistenie myslienok,, vecer a potom depresie a tak :/ ...
pred dvoma mesiacmi som mala ten extrém, kedy som asi 3 dni za sebou nemohla spať vôbec, ani minútu, až som skolabovala a skončila na infúzkach.. nikto mi nič nezistil, spánkové eeg, CT, magnetická rezonancia.. nič, proste to mám ZO STRESU mimo fakt..
a ktosi mi radil kozlíkové kvapky, vraj sú prírodné, bezpečné atĎ., ale môžem do seba naliať aj polku fľašky a absolútne žiadna zmena nevieš o niečom? :/
Riesenie? Vyfiltrovat sa od toho bordelu v hlave. Dat to zo seba von.
a inak áno, poznáme to, keď sa nám zrazu v hlave objaví jeden z trapasov zo série anzu: the best of.
a po 3dnoch co si nespala si skoncila v spitali? neviem, ja osobne mam nazvem to "moj rekord" 5dni bez spanku(ani som sa o to nepokusal a este k tomu som bol aj 3x v posilovni a napisal jednu skusku co som sa ucil lebo sa mi nechcelo spat a po 5dnoch len tak ze uz som aj unaveny a isiel som do postele a to ja kavu ani podobne napoje nepijem
No ved praveze moc nevynahradzam :/ spanok ma ukracuje o dost ... obcas ta lavicka niekde v parku, ked si sadnem, ale tearz si nepamatam, kedy naposledy, alebo vo vlaku, necitam, ale len tak ,,cumim do blba,, aj to treba no ...preto som obcas aj rada, ke dniekde cakam v rade, lebo sa zastavim a premyslam len tak ...
hej hej z extremu do extremu :/ ale som rada, ze uz nespavam 12 hodin denne ako kedysi, to boli zabite dni
Asi stres - pred písomkami na strednej to bolo najhoršie,
občas aj problém s tým, že som chodil spať vtedy, keď som potreboval ísť spať, ale nebol som pritom unavený a v takom prípade zaspať nedokážem.
A myslenie na hlúposti sa mi najviac prejavovalo vo vani a vtedy som mal často pocit, že už mi naozaj musí šibať.
Ale odkedy som spokojnejší, tak to všetko dosť ustúpilo ...
Súvisí to asi aj s menej stresujúcimi podnetmi, aj so zameraním emócií iným smerom ... teda, tipujem
Unaviť telo, oslobodiť myseľ.
Čajom na upokojenie a / alebo dobrý spánok, sa upokojíte najlepšie.
Dovidenia.
Ja mám zase kvalitné sračky v hlave, ale aj keď sa nič nedeje a som naozaj v pohode, nedokážem zaspať pod dve hodiny. A nenávidím popoludňajšie ,,schrupnutia", lebo iba stresujem z toho, že nemôžem spať do rána, mám ešte stosedemnásť minút, stoštrnásť minút..eštesotdesať minút by som mohla spať, ak by som zaspasla do troch minút..
mne sa to tiež kedysi stávalo, ale v poslednom čase chodím spať tak unavená, že zaspím ešte než telo dopadne na posteľ, to je najistejšie
vcera som pred spanim pozerala dokument o nacistoch takze som rozmyslala nad tymto a nedalo sa mi zaspat.
Ja som sa dosť dlhý čas pokúšala napr zapamätať si poslednú sedundu pred zaspaním a vždy som sa len ráno zobudila, že bjač možno nabudúce sa podarí